• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 34.0°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 33.0°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.7°C / 34.4°C
  2 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 32.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.2°C
  3 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 29.3°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.6°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.2°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  4 BF
  37%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.3°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  3 BF
  58%

Η συμφωνία μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να επιχειρήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα και να τους προτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη νόμιμα, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Βίτσας

«Ασυλο σε όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»

 • A-
 • A+

Ασυλο σε όσους το δικαιούνται με εξατομικευμένη και δίκαιη διαδικασία, καμία επαναπροώθηση στην Τουρκία όσων προσφύγων παίρνουν άσυλο, περιοριστικά μέτρα και όχι κράτηση όσο διαρκεί η εξέταση ασύλου στα νησιά, σχεδιασμός μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής πολιτικής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, υπεύθυνος του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, παρουσιάζει στην «Εφ.Συν.» τις βασικές κατευθύνσεις υλοποίησης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, λίγο πριν γίνουν νόμος του κράτους.

⚫ Η Eυρωπαϊκή Ενωση μοιάζει να επιχειρεί να μετατρέψει την Τουρκία σε αποθήκη προσφύγων, καταβάλλοντας υψηλό αντίτιμο σ’ έναν προβληματικό διαχειριστή, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, επαναπροωθεί πρόσφυγες στη χώρα από την οποία προέρχονται ή τους αφήνει να ζουν σε τελείως αναξιοπρεπείς συνθήκες. Εξασφαλίζει μάλιστα η Ευρώπη τη συμφωνία της Ελλάδας, η οποία δείχνει να συμπράττει υπό τον φόβο μήπως μετατραπεί η ίδια σε αποθήκη προσφύγων. Μπορεί να αποτελέσει ρεαλιστική αντιμετώπιση του προσφυγικού μια τέτοια προσέγγιση;

Καμία χώρα δεν πρέπει να μετατρέπεται σε αποθήκη προσφύγων. Σήμερα αναζητούμε πρακτικούς τρόπους διαχείρισης μέχρι να μπορέσει να δοθεί λύση, που δεν είναι άλλη από τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού οφείλεται το προσφυγικό ρεύμα, αλλιώς κινδυνεύουμε να το θεωρήσουμε φυσικό φαινόμενο, δεν μπορούμε όμως και να αδρανήσουμε μπροστά σε μια ανθρωπιστική κρίση, στο όνομα μιας πολιτικής διαφωνίας. Το προσφυγικό είναι ανθρωπιστικό ζήτημα και δεν μπορεί να συνδέεται με άλλες επιδιώξεις.

Θα ήταν λάθος, για παράδειγμα, να το συνδέσει η Ελλάδα με την αξιολόγηση ή η Τουρκία με άλλα ζητήματα που την απασχολούν. Ενας λόγος που θεωρείται το προσφυγικό τόσο μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι πως η Ευρώπη είναι η μόνη ήπειρος που κρατά στατιστικά στοιχεία. Στην Ασία και την Αφρική υπήρχαν μετακινήσεις δεκάδων εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν αποτυπώνονται πουθενά, ενώ στην Ευρώπη εμφανίζεται μια ποσοστιαία αύξηση όσων εισέρχονται και, με την κατάλληλη διαχείριση, δημιουργείται φόβος.

Ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος πρέπει σήμερα να υπερασπιστεί τα κεκτημένα που υποχωρούν, όχι να δρα υπό το καθεστώς φόβου. Αυτό έχει από τη μια να κάνει με συγκεκριμένες επιλογές δράσης σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και με τη συνολική προσπάθεια για αναδιάταξη των συσχετισμών, οι οποίοι σε τελική ανάλυση διαμορφώνουν το πλαίσιο της δράσης.

⚫ Η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας ενέχει σοβαρούς κινδύνους παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου. Διεθνείς οργανισμοί του κύρους της Υπατης Αρμοστείας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως και το σύνολο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιούν πως η επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τους και παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Θα συμπράξει η Ελλάδα σε τέτοιες πρακτικές;

Αναζητούμε τον τρόπο να είμαστε εντός της συμφωνίας και ταυτόχρονα εντός του Διεθνούς Δικαίου που καθορίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Εχει συγκροτηθεί νομική ομάδα που επεξεργάζεται τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Το Διεθνές Δίκαιο θέτει ορισμένα δεδομένα, για παράδειγμα ότι η διαδικασία εξέτασης ασύλου είναι εξατομικευμένη, γιατί μια χώρα μπορεί να είναι ασφαλής για κάποιον υπήκοό της και όχι για άλλον.

Είναι αδιανόητο να επιτρέψουμε, για παράδειγμα, να επιστραφεί ένας γκέι στο Ιράν. Ο καθένας που έρχεται μπορεί να κάνει αίτημα ασύλου. Αν απορριφθεί, έχει το δικαίωμα της έφεσης. Αν γίνει δεκτό, είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο βαθμό, θα πάρει άσυλο, δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία. Αυτό ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

⚫ Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, πολύ μεγάλο ποσοστό όσων έρχονται στην Ελλάδα, μεγαλύτερο από 75% για τους Σύρους και τους Ιρακινούς, λίγο λιγότερο για τους Αφγανούς, προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και δικαιούνται άσυλο. Αυτό σημαίνει πως, αν γίνει δίκαια και χωρίς πολιτική κατεύθυνση η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τους πρέπει να γίνουν δεκτά και οι άνθρωποι να εγκατασταθούν με ασφάλεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Τι νόημα έχει τότε η συμφωνία;

Πιστεύουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία θα συγκρατήσει την προσφυγική ροή σε ένα μέγεθος διαχειρίσιμο για το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας μας. Η λογική της συμφωνίας είναι να σταματά στην Τουρκία η ροή, ιδιαίτερα των παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος να διασχίζουν το Αιγαίο.

Αυτό απαιτεί ενεργοποίηση της τουρκικής Ακτοφυλακής και αποτελεσματικότερη επίβλεψη από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Προβλέπεται παράλληλα η δημιουργία ενός ασφαλούς και νόμιμου τρόπου μετεγκατάστασης από την Τουρκία, όπως και η επιστροφή, με νόμιμο τρόπο, των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Η συμφωνία μπορεί να αποτρέψει τους ανθρώπους να επιχειρήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα και να τους προτρέψει να έρθουν στην Ευρώπη νόμιμα. Αν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάνε στη Γερμανία από την Τουρκία, γιατί να διακινδυνεύσουν να έρθουν από το Αιγαίο στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που είναι κλειστά τα σύνορα; Την ίδια στιγμή, πρέπει να συνεχίσουμε να διεκδικούμε να μην υπάρχουν κλειστά σύνορα στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης.

Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε γιατί να είναι ελεύθερη η κίνηση των κεφαλαίων και όχι της εργατικής δύναμης, αλλά θα ήταν μια ωραία θεωρητική συζήτηση, η οποία θα κατέληγε στα ιδεολογικά μοντέλα που κυριαρχούν στους παρόντες συσχετισμούς.

⚫ Οταν η Ελλάδα επιμένει, και σωστά, ότι δεν θα κάνει το ελληνικό Λιμενικό επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης, πώς μπορεί να ζητά από την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει αναχαιτίσεις;

Η Τουρκία μπορεί να κάνει εύκολα αναχαίτιση στα τουρκικά παράλια, χωρίς να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Μπορεί επίσης να εντοπίσει τα κυκλώματα των διακινητών και να προβεί σε συλλήψεις, όπως έχει κάνει και η Ελλάδα συλλήψεις διακινητών που εκμεταλλεύονταν τους πρόσφυγες για τη μετακίνησή τους μέσα στη χώρα ή τους μετέφεραν στο εξωτερικό, ακόμα και με αεροπλάνο.

⚫ Η μετατροπή των hotspots σε κλειστά κέντρα κράτησης επαναφέρει την πολιτική εγκλεισμού και καταστολής. Θα ξαναζήσουμε τις χειρότερες πρακτικές της πρόσφατης ακροδεξιάς πολιτικής στο προσφυγικό;

Σ’ αυτή τη φάση του προσφυγικού, όσοι φτάνουν στα νησιά μπαίνουν σε καθεστώς περιορισμού, μέχρι να κριθεί το αίτημα ασύλου. Δεν μπορούν να αγοράσουν εισιτήριο και να μετακινηθούν στον Πειραιά ή στην Καβάλα, με σκοπό να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα. Δημιουργήθηκε μια σύγχυση την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας, αλλά τη λύνουμε. Οσοι ζητούν άσυλο δεν θα είναι σε καθεστώς κράτησης, που αποτελεί σύμφωνα με τον νόμο έσχατο μέτρο, αλλά θα έχουν περιοριστικά μέτρα, που επιτρέπουν μια σχετική ελευθερία κίνησης.

Μπορεί να επιμένει η Ν.Δ. να δημιουργηθούν παντού κλειστά κέντρα, αλλά είναι ανόητο να προσπαθείς να δικαιολογείς στο διηνεκές μια πολιτική που αποδείχτηκε λάθος, απάνθρωπη και δημιούργησε εκρήξεις. Στην Αμυγδαλέζα τα μισά κοντέινερ τα βρήκαμε κατεστραμμένα από τις αντιδράσεις των κρατουμένων.

Πρέπει να δούμε και το εξής. Στη δεκαετία του 1990, είχαμε στην Ελλάδα περίπου 400.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, κυρίως από χώρες της Ευρώπης που τώρα δεν δέχονται μετανάστες. Για τους περισσότερους δεν υπήρξε καν διαδικασία ασύλου και αφέθηκαν να δουλεύουν παράνομα σε καθεστώς πλήρους εκμετάλλευσης.

Το ίδιο συνεχίστηκε και αργότερα, τότε που η Ν.Δ. κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει τους Πακιστανούς στην Ελλάδα. Ερχονταν άνθρωποι και έμεναν χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα. Δεν μπορεί μια πολιτισμένη χώρα να μην τακτοποιεί αυτά τα ζητήματα. Το 2008, η Ελλάδα απέρριπτε το 99% των αιτημάτων ασύλου. Αποτελεί βελτίωση πως έχει περιοριστεί στο 75% το ποσοστό. Και πρέπει να καλλιεργηθεί η νοοτροπία και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέψει μια ακριβοδίκαιη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει πως σήμερα το ποσοστό απορρίψεων μπορεί να κυμαίνεται στο 30%.

⚫ Γιατί χρειάστηκε να αναλάβει την τελευταία στιγμή τόσο κεντρικό ρόλο ο Στρατός στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης; Γιατί δεν υπήρξε έγκαιρος σχεδιασμός ή η ενεργοποίηση ενός μηχανισμού ανάλογου με αυτόν της πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων;

Το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνεις σχέδια επί χάρτου, όπως και να στέλνεις επιστολές για κάθε πρόβλημα. Τα σχέδια δεν γίνονται στο χαρτί. Αν θέλω να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα που θα προκύψει σ’ ένα χρόνο, πρέπει να κάνω ασκήσεις, να μαζέψω υλικά, να ετοιμάσω τις αποθήκες.

Υποτίθεται ότι η Ν.Δ. είχε σχεδιάσει ένα σχέδιο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης και είχαν γίνει όλες κι όλες δύο συνεδριάσεις των αρμόδιων υπουργών. Δεν υπάρχει για δεκαετίες κανένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κρίσεων αυτού του μεγέθους.

Η Πολιτική Προστασία είναι μια σχετικά αποδυναμωμένη υπηρεσία, ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν έχει την κατάλληλη δομή και τον μηχανισμό. Το υπουργείο Αμυνας έχει μια συγκροτημένη δομή που δουλεύει γρήγορα και αποτελεσματικά –όποιος προετοιμάζεται για την άμυνα σε πόλεμο είναι προετοιμασμένος και για άλλες διαδικασίες.

Ωστόσο, δεν μπορεί η διαχείριση τέτοιων κρίσεων να βρίσκεται υπό την ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων για μεγάλο διάστημα. Αφού σταθεροποιηθεί κάπως η κατάσταση και δούμε τις πραγματικές ανάγκες, θα προχωρήσουμε σε πιο μόνιμο σχεδιασμό και αυτή η εμπειρία θα μπορεί πια να περάσει σε μια θεσμοθετημένη κρατική δομή. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των περιφερειών, των δήμων, των ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να έχει η Ελλάδα έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, για κάθε ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
Η Μαρία Σταυροπούλου μιλά στην «Εφ.Συν.», στην τελευταία συνέντευξη της θητείας της ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η υπηρεσία και για τα ανησυχητικά...
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι αυτό Ευρώπη των δικαιωμάτων;»
Η Ανέτ Γκροτ, Γερμανίδα βουλευτής του Die Linke, εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισκέφτηκε ξανά τη χώρα μας την...
«Είναι αυτό Ευρώπη των δικαιωμάτων;»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ένταξη των προσφύγων αποτελεί βασική προτεραιότητά μας»
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις πολιτικές ένταξης των προσφύγων που σχεδιάζει τώρα το υπουργείο κατά προτεραιότητα. Τοποθετείται σχετικά με τα πρόσφατα...
«Η ένταξη των προσφύγων αποτελεί βασική προτεραιότητά μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
Λίγο πριν από την κρίσιμη άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,...
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τουρκία και Ε.Ε. δεν μας αφήνουν να φέρουμε πρόσφυγες στην ενδοχώρα»
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προαναγγέλλει αύξηση θέσεων φιλοξενίας στα διαμερίσματα για όσους βρίσκονται στη διαδικασία ασύλου, επαναλειτουργία καμπ που είχαν κλείσει, αύξηση του αριθμού διερμηνέων...
«Τουρκία και Ε.Ε. δεν μας αφήνουν να φέρουμε πρόσφυγες στην ενδοχώρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα
Ελαφρά μετατόπιση στην επικοινωνιακή τακτική του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν όχι στη στάση του στα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, προδίδουν ορισμένες...
Η Μεταναστευτική Πολιτική του Βίτσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας