• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 21.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 22.4°C
  2 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  49%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 20.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 21.8°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.6°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 24.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 18.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%

Το τέρας του φασισμούπρέπει να χτυπήσεις τη μήτρα που το γεννά, λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη»

 • A-
 • A+

«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι νέοι και νέες έχουν κάθε συμφέρον να αποτύχει, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάθε κυβέρνηση που υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα» λέει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η λύση, για τον γενικό γραμματέα :

η σύμπηξη μιας νέας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας που θα οδηγήσει στη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής με εντελώς νέο ριζικά διαφορετικό σχέδιο

• Η οικονομική κρίση και το προσφυγικό πρόβλημα φαίνεται ότι είναι βούτυρο στο ψωμί της άκρας Δεξιάς. Σχεδόν παντού στην Ευρώπη ενισχύονται τα ξενοφοβικά και τα μισαλλόδοξα κόμματα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πού είναι η Αριστερά; Γιατί αδυνατεί να επηρεάσει την κατάσταση; Γιατί δεν πείθει τους εργαζομένους;

Είναι σημαντικό σήμερα να συνειδητοποιηθεί ευρύτερα ότι τα λεγόμενα ακροδεξιά, τα ξενοφοβικά, αλλά και τα καθαρά φασιστικά κόμματα είναι γεννήματα της ίδιας της σαπίλας του συστήματος του καπιταλισμού.

Δημιουργούνται, αξιοποιούνται και συνδέονται με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και άλλα κέντρα του καπιταλιστικού κατεστημένου, με στόχο να διαιρούν τους λαούς, για να μένει στο απυρόβλητο το ίδιο το διεφθαρμένο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους, πρόσφυγες και να ισχυροποιείται η εξουσία του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Οσο λοιπόν συνειδητοποιείται από περισσότερους αυτό και οργανώνεται η πάλη σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο δεν θα ρίχνονται από την «Αριστερά» και συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις άσφαιρα πυρά.

Το τέρας του φασισμού για να το απομονώσεις και να το πολεμήσεις αποφασιστικά και σε μόνιμη βάση, πρέπει να χτυπήσεις τη μήτρα που το γεννά. Σε αυτή την προοπτική μόνο μπορούν να αναγεννηθούν ιδανικά, σε τέτοια κατεύθυνση μπορεί να ανασυνταχθεί αποτελεσματικά το εργατικό λαϊκό κίνημα, για να περάσει σε αντεπίθεση.

• Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν κυβέρνηση εθνικής συνεννόηση, η Νέα Δημοκρατία μάλλον κινείται στη λογική του ώριμου φρούτου. Το ΚΚΕ τι προτείνει;

Η Ν.Δ. είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή προκρίνει πολιτικά τη λογική του κάλπικου δίπολου, κατά τα πρότυπα του πάλαι ποτέ δικομματισμού, επιλογή που προς το παρόν φαίνεται να βολεύει και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνεχώς καταρρέον ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα με το κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει σήμερα διευρυμένη συνεργασία-συνενοχή με τη συμμετοχή και άλλων, όπως το Ποτάμι αλλά και η Ν.Δ. Απέναντι σε αυτές τις επιλογές των βασικών αστικών και μνημονιακών κομμάτων, το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο, ακριβώς γιατί ως συστατικό τους έχουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και μέτρων.

Το ΚΚΕ προτείνει τη σύμπηξη μια νέας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας, που θα οδηγεί στη συνολική ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με εντελώς νέο, ριζικά διαφορετικό σχέδιο για την οικονομία των εργατικών λαϊκών συμφερόντων, σε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, σε συνολικές αλλαγές εκ βάθρων.

• Αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν συνέπειες συνολικά για την Αριστερά στην πατρίδα μας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν επί δυόμισι χρόνια ως αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα για έναν και πλέον χρόνο ως κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλο κακό, μεγάλη ζημιά, πρώτα απ’ όλα στον ελληνικό λαό, αφού στην πραγματικότητα στήριξε ή άφησε άθικτες όλες τις αντιδραστικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα, πρόδωσε πολλές λαϊκές ελπίδες, προσδοκίες, έσπειρε μαζικά την απογοήτευση, ακόμα και σε ανθρώπους αγωνιστές και αγωνίστριες, μέχρι πρότινος μαχητές στις γραμμές του.

Πλέον η αποτυχία του είναι δεδομένη, ενώ ξέρουμε ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο. Ιδιαίτερα σήμερα, όταν η Μέρκελ, πρόσφατα ο Σόιμπλε, αλλά και εδώ στην Ελλάδα ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις στηρίζουν, θέλουν να «πετύχει» η κυβέρνηση Τσίπρα, ε, τότε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι νέοι και νέες, όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας στην πολιτική γεωγραφία -αριστερά ή δεξιά-, μάλλον έχουν κάθε συμφέρον να αποτύχει, όχι μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κυβέρνηση που υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα και φορτώνει βάρη στον λαό για τα κέρδη των μονοπωλίων.

• Το ΚΚΕ έχει πράγματι δικαιωθεί σε αρκετά ζητήματα και στο επίπεδο των προβλέψεων και στο επίπεδο των εφαρμοσμένων πολιτικών. Ωστόσο, αν κρίνουμε από τις εκλογικές επιδόσεις του, δεν κερδίζει. Ποια είναι η εξήγηση;

Προφανώς το ίδιο ερώτημα κάνετε σε όλα τα κόμματα όταν βρίσκονται στην ελάσσονα αντιπολίτευση, πριν δηλαδή γίνει πλειοψηφική στην κοινωνία η πολιτική πρόταση εξουσίας τους.

Πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά πολλά χρόνια με 4%, το ΠΑΣΟΚ με 45%, τώρα π.χ. είναι το ΠΑΣΟΚ με 4% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 35% και πάει λέγοντας. Εάν ισχύει αυτό τότε σας απαντώ ότι το ΚΚΕ με επιμονή, υπομονή, συνέπεια, σταθερότητα, καθαρότητα, παλεύει να γίνει πλειοψηφική μέσα στην κοινωνία η πρότασή του, πρωταρχικά και κύρια μέσα στο κίνημα, στους αγώνες, έτσι ώστε ο ίδιος ο ελληνικός λαός να αποφασίσει να δοκιμάσει την πραγματική του δύναμη. Μια πλευρά αυτής της δύναμης βρίσκεται στην ολόπλευρη και πολύπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.

• Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας συμμετέχει σε κυβέρνηση με τους σοσιαλδημοκράτες και το Μπλόκο (ο ΣΥΡΙΖΑ της Πορτογαλίας). Είναι λανθασμένη η επιλογή των συντρόφων σας;

Με το Πορτογαλικό Κ.Κ. έχουμε μια πολύ καλή σχέση συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Κομμουνιστικών Συναντήσεων που γίνονται κάθε χρόνο, όπως επίσης και διμερείς σχέσεις και περιφερειακές στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Πρέπει να σας πω ότι συζητάμε και λέμε καθαρά την άποψή μας για ζητήματα που αφορούν τις χώρες μας και το διεθνές κίνημα. Ανταλλάσσουμε γνώμες και σε άλλα συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε.

Προφανώς έχουμε διαφορετική άποψη, με βάση την πείρα και της δικής μας χώρας, για επιλογές στήριξης διαφόρων αστικών κυβερνήσεων, και για την Ελλάδα και για την Πορτογαλία και αλλού.

Φυσικά παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και στενοχωριόμαστε για δυσκολίες και αποτυχίες, όπως για παράδειγμα, το πολύ κακό αποτέλεσμα του ΠΚΚ κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, το χαμηλότερο ποσοστό του εδώ και δεκαετίες, το οποίο προέκυψε χρονικά μετά την επιλογή του για στήριξη της κυβέρνησης των σοσιαλιστών στην Πορτογαλία.

Οπωσδήποτε, η αναφορά μου σε αυτό το στοιχείο είναι γιατί εδώ στην Ελλάδα, ορισμένοι ανιστόρητα συνδυάζουν τις υψηλές εκλογικές επιδόσεις κομμουνιστικών ή άλλων αριστερών κομμάτων με τις πολιτικές συνεργασίες τους, τη συμμετοχή τους ή τη στήριξή τους σε ευρύτερες κυβερνήσεις συνεργασίας.

• Το ΚΚΕ ζητάει αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και από τη ζώνη του ευρώ. Το ίδιο υποστηρίζουν και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Γιατί δεν ξεκινάτε έναν διάλογο μαζί τους; Η συμπόρευση στα βασικά δεν είναι προϋπόθεση για την ενδυνάμωση των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων;

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, σήμερα έξοδο από την ευρωζώνη ή την Ε.Ε. δεν ζητάνε μόνον όσοι αναφέρετε στην ερώτησή σας, αλλά και ο Σόιμπλε και άλλα τμήματα της αστικής τάξης της Γερμανίας που στήριξαν στις τελευταίες εκλογές, στα τρία κρατίδια της Γερμανίας, το ξενοφοβικό κόμμα AFD, ενώ ο Κάμερον στη Βρετανία κάνει δημοψήφισμα με ερώτημα την έξοδο και από την Ε.Ε., αφού αυτοί δεν είναι στο ευρώ. Και πολλοί άλλοι, μέχρι η Λεπέν στη Γαλλία και οι εγκληματίες της Χ.Α. στην Ελλάδα.

Βλέπετε τίποτε κοινό όλων αυτών των δυνάμεων στο συγκεκριμένο; Οι μεν επιδιώκουν να υπηρετήσουν με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τα συμφέροντα τμημάτων και κλάδων του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με άλλο νόμισμα, με άλλες συμμαχίες και ιμπεριαλιστικές ενώσεις και με το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα ίδιο και απαράλλαχτο και σε πλήρη ισχύ. Αυτό δεν είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Δυστυχώς και κάποιοι αριστεροί, κάποιες άλλες αντικαπιταλιστικές δυνάμεις, το αντιμετωπίζουν αυτό ως λεπτομέρεια, ως επιμέρους, παίζοντας το παιχνίδι -εν αγνοία τους ίσως- του μεγάλου κεφαλαίου και των βάρβαρων ενώσεών του.

Κριτήριο για την ενδυνάμωση των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων και της συνεπούς αντικαπιταλιστικής πάλης είναι η απαραίτητη σύνδεση της αποδέσμευσης από την Ε.Ε., με την πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία, την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας, που θα έχει στα χέρια της τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι για να σχεδιάσει την οικονομία σε όφελος των λαϊκών αναγκών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε όλα όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια»
«Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση», λέει ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο στόχος για το κόμμα του στις επικείμενες εθνικές εκλογές είναι ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαϊκό...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε όλα όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και επισημαίνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει...
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Συμπόρευση με τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τα στελέχη του»
«Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή», υπογραμμίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης» με το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει την...
«Συμπόρευση με τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τα στελέχη του»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«ΣΥΡΙΖΑ και Podemos δεν συνιστούν απειλή για το σύστημα»
«Η λογική του «καναπέ» μάς είναι άγνωστη» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». «Για να αλλάξει η κατάσταση, μία λύση υπάρχει. Να γίνει...
«ΣΥΡΙΖΑ και Podemos δεν συνιστούν απειλή για το σύστημα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η στάση του ΚΚΕ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σαφής.
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
Δυστυχώς η πανδημία δεν θα φέρει το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, λέει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί «η βαρβαρότητα που ζούμε οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν τον...
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας