Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Να μπει το Ποτάμι στον διάλογο για τον ενιαίο φορέα

«Τον κόσμο της Κεντροαριστεράς δεν τον αφορούν προσωπικοί εγωισμοί και ανταγωνισμοί» μάς λέει η Φώφη Γεννηματά

ICONPRESS/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Να μπει το Ποτάμι στον διάλογο για τον ενιαίο φορέα

  • A-
  • A+

Νέα πρόταση προς το Ποτάμι για διάλογο, με σκοπό τη συγκρότηση μιας ισχυρής προοδευτικής παράταξης, απευθύνει με συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να επιμένει υπέρ μιας κυβέρνησης «εθνικής συνεννόησης» και προειδοποιεί τον πρωθυπουργό να μην επιτρέψει να γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης.

Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και να τις υλοποιεί αντί να ζητάει μόνο ανταλλάγματα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις

• Οι τελικές αποφάσεις της Ε.Ε. για το προσφυγικό παραπέμπονται στη σύνοδο της επόμενης εβδομάδας. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών; Τι πρέπει να γίνει μέχρι τις 17 Μαρτίου ώστε να ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα της Ελλάδας για δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών;

Δίνεται μια κρίσιμη μάχη που αφορά την Ελλάδα και όλους τους Ελληνες. Γι’ αυτό θέλω να είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένη. Ομως η εμπλοκή που υπήρξε στο συμβούλιο των αρχηγών των κρατών της Ε.Ε., με τη μη έκδοση απόφασης και την αναβολή της για τις 17 Μαρτίου, μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τη χώρα μας.

Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι οιωνοί για δεσμευτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις δεν είναι καλοί. Η κατάσταση που σήμερα υπάρχει με τις συνεχείς αναβολές παγιώνεται. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιμείνει στη συγκεκριμένη εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης.

• Πώς κρίνετε τις επιδιώξεις της Τουρκίας ως αντάλλαγμα για το προσφυγικό και ειδικά το αίτημα για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που άπτονται του Κυπριακού, τη στιγμή που η Αγκυρα δεν έχει κάνει τα βήματα που οφείλει;

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ούτε από την Κύπρο ούτε από την Ελλάδα ένα τέτοιο αντάλλαγμα. Αλλά εξ όσων γνωρίζουμε, και από άλλες χώρες της Ε.Ε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο εκδημοκρατισμός στη γείτονα χώρα, ώστε να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό πολιτικό, δημοκρατικό και θεσμικό κεκτημένο.

Οι κατά καιρούς επιθέσεις των κυβερνήσεων της Αγκυρας στην ελευθερία του Τύπου, όπως για παράδειγμα, η πρόσφατη στην εφημερίδα «Ζαμάν», είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Υπάρχει όμως και μία ακόμη πολύ σημαντική προϋπόθεση για την Ελλάδα, που είναι η άρση του casus belli προς τη χώρα μας. Σε αυτά τα θέματα καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υποχωρήσει και είναι απορίας άξιο το πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός στη Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός δεν είναι παρατηρητής. Θα έπρεπε κατηγορηματικά και σθεναρά να τονίσει τις ελληνικές θέσεις. Η Τουρκία σε κάθε περίπτωση οφείλει να αναλαμβάνει δεσμεύσεις και να τις υλοποιεί αντί να ζητάει μόνο ανταλλάγματα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις.

• Γιατί επιμένετε στη θέση σας για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ίδιο σχήμα; Μόνο στα λόγια είναι οι διαφορές σας με τη Δεξιά, όπως σας καταλογίζουν αρκετοί, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν απόπειρα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Επιμένω και θα συνεχίσω να επιμένω στην ανάγκη για σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. Εμείς πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση που θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προγραμματικές και λειτουργικές, να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας.

Οι κυβερνήσεις Τσίπρα - Καμμένου όχι μόνο αποδείχθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση, αλλά με όλα αυτά τα απίθανα και τυχοδιωκτικά που έκαναν μέσα σε έναν χρόνο έχουν επιδεινώσει τη θέση της χώρας και της κοινωνίας δραματικά.

Ας το καταλάβει αυτό και ο κ. Μητσοτάκης που λέει πως προτιμά εκλογές, δεν τις ζητά και άρα επιλέγει τη στρατηγική του ώριμου φρούτου. Αρκετά πια με τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Οσο για τα περί της συνεργασίας μας με τη Δεξιά, που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «περσινά ξινά σταφύλια», δεν «πουλάνε» άλλο. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη τους. Αυτοί εφαρμόζουν την πιο σκληρή πολιτική των τελευταίων έξι χρόνων με καθεστωτικές πρακτικές. Αυτοί συγκυβερνούν με ακροδεξιούς, εθνικιστές και ομοφοβικούς.

• Από το Ποτάμι επισημαίνουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι συμφωνίες κορυφής. Προτείνουν το κοινοβούλιο του Κέντρου. Πώς απαντάτε εσείς;

Εμείς χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του Ποταμιού. Γιατί επιβεβαιώνουν την ανάγκη για διάλογο με σκοπό τη συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου. Και γιατί ορίζουν ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσης τον διάλογο και τη συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο, καθώς και τη μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.

Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής μας πρότασης. Γι’ αυτό και στην ομιλία μου στο συνέδριο του Ποταμιού, ζήτησα ευθέως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και τη δική τους συμμετοχή στο εγχείρημά μας.

Πρότεινα τη συγκρότηση επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής για να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις και την οργάνωση της προγραμματικής συνδιάσκεψης. Μιας συνδιάσκεψης ανοιχτής, με τη συμμετοχή όχι μόνο των κομμάτων αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας. Ως πρώτο βήμα πρότεινα τον συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.

• Σε ποιους τελικά απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε στον κόσμο του ριζοσπαστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, που έχει κουραστεί να βλέπει τη δημοκρατική παράταξη κατακερματισμένη. Στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που θέλει ενότητα, θέλει προτάσεις και λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνει καθημερινά.

Δεν τον αφορούν προσωπικοί εγωισμοί και ανταγωνισμοί. Θέλει μια ισχυρή προοδευτική παράταξη, όχι ως φτωχό συγγενή με συμπληρωματικό ρόλο μέσα στο πολιτικό σύστημα, αλλά πρωταγωνιστή και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.

Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη, είναι ειλικρινής, με σεβασμό σε όλα τα κόμματα, τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες του κεντροαριστερού χώρου. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην παράταξη.

• Με τον Γιώργο Παπανδρέου πότε θα μιλήσετε; Το ΚΙΔΗΣΟ ήδη ανακοίνωσε νέα όργανα…

Η πρότασή μου απευθύνεται, όπως έχω ήδη πει, σε κόμματα, πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες. Είναι ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς. Ο διάλογος συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύουμε πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτικός, πολυκομματικός, ομοσπονδιακός σχηματισμός, όπως είναι άλλωστε σήμερα και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

• Η θέση που διατυπώσατε για εκλογή αρχηγού από τη βάση ισχύει; Πότε την προσδιορίζετε χρονικά και επίσης, θα προτιμούσατε να είστε μοναδική υποψήφια ή να έχετε κάποιον αντίπαλο;

Βεβαίως και ισχύει η πρότασή μου για εκλογή του αρχηγού της παράταξης από τη βάση. Την έχω καταθέσει εξαρχής, αποτελεί βασικό συστατικό της συνολικής μου πρότασης, η οποία βασίζεται στη βαθιά πεποίθηση που έχω πως όλη αυτή η προσπάθεια και η διαδικασία της ενοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς πρέπει να είναι ένα κίνημα βάσης με όρους κοινωνίας, όπου εκεί αποφασίζονται όλα.

Πόσο μάλλον η εκλογή αρχηγού. Η δυνατότητα επιλογών -πολιτικών επιλογών και προσώπων που τις εκπροσωπούν- δεν είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους μιλούν για συνεννοήσεις κορυφής. Ολοι μας στην κρίση του κόσμου της παράταξης.

• Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα της Αριστεράς ή της Κεντροαριστεράς; Για το ΠΑΣΟΚ είναι αντίπαλος με τα ίδια κριτήρια που βάζετε για τη Ν.Δ.;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα λαϊκιστικό κόμμα που προέρχεται από τον χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς, με πολλές και ασύμβατες συνιστώσες. Και με πολλά βαρίδια από ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και μεταγραφές προσώπων. Ηρθε στην εξουσία με ένα ψευδές και παραπλανητικό πρόγραμμα, το λεγόμενο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, συκοφαντώντας, λοιδορώντας και προπηλακίζοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους και κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Εκμεταλλεύτηκε τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινωνίας από την εφαρμογή των μνημονίων, υποσχόμενος ότι δήθεν υπήρχε κάποια άλλη λύση.

Ως κυβέρνηση βέβαια δεν έκανε τίποτα απολύτως από αυτά που υποσχέθηκε, αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Η δήθεν πρώτη φορά κυβέρνηση της Αριστεράς υπέγραψε και εφαρμόζει το πιο σκληρό μνημόνιο από την αρχή της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι βεβαίως πολιτικοί αντίπαλοι του ΠΑΣΟΚ. Οπως άλλωστε και η Ν.Δ. με τον κ. Μητσοτάκη, που σταθερά εκπροσωπούν τη δεξιά-συντηρητική παράταξη με την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει ριζικές, ιστορικές, διαχρονικές διαφορές. Εμείς δεν έχουμε διαφορές με τους πολίτες που μας στήριζαν και τους ψήφισαν, τους θέλουμε ξανά κοντά μας.

• Ποια θα είναι η στάση σας αν κληθεί στο μέλλον ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής σε σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ μιας ευρύτερης συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη;

Πολλή κουβέντα γίνεται γι’ αυτό, χωρίς λόγο. Λογικά αυτή η ερώτηση θα έπρεπε να απευθύνεται στον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να λέει πως το κόμμα του δεν ανήκει στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Και βέβαια αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αυτοπροσδιορίζεται ούτε είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό-σοσιαλιστικό ευρωπαϊκό κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιμείνει στη συγκεκριμένη εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά, χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
Τις θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για όλα τα τρέχοντα μεγάλα ζητήματα αποσαφηνίζει μέσω της «Εφ.Συν.» η Φώφη Γεννηματά.
«Είμαστε το καταφύγιο όσων πλήττονται από τη “γαλάζια κανονικότητα”»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πορεία προς την κανονικότητα;
Προς μια νέα περίοδο φυσιολογικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω τις έχθρες και την αντιπαλότητα του πρόσφατου παρελθόντος, φαίνεται πως οδεύουν τα δυο κόμματα που εκφράζουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των...
Πορεία προς την κανονικότητα;
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει την ατζέντα μετά τις Πρέσπες, δηλώνει ο Γιάννης Αμανατίδης. Εξηγεί ότι οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνιστούν την πυξίδα στον...
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κεντροαριστερή πρωτοβουλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών
Βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε μια χρονική συγκυρία έντονων διεργασιών μεταξύ Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, πραγματοποιούν την Κυριακή στελέχη και προσωπικότητες (πολιτικοί,...
Κεντροαριστερή πρωτοβουλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας