• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  95%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.0°C
  2 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.5°C / 5.5°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.2°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.9°C
  4 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.4°C
  1 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.0°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.3°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 9.3°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 7.7°C
  1 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.5°C / 1.5°C
  0 BF
  99%

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο των συνόρων

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι απειλές για βέτο μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ»

 • A-
 • A+

Η Ντόρα Μπακογιάννη εκτιμά ότι «η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες» με την προσφυγική κρίση. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το κλείσιμο των συνόρων. Επικρίνει την κυβέρνηση για παντελή έλλειψη σχεδιασμού. Οσον αφορά τα ζητήματα διαφάνειας, δηλώνει με νόημα:

Δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης

• Κυρία Μπακογιάννη, θεωρείτε ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. μπορεί να προκύψει μια απόφαση που μπορεί να καταστήσει μικρότερη την πίεση που δέχεται η Ελλάδα;

Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί έχουν κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών τους γι’ αυτή τη σύνοδο κορυφής. Πάντως εξακολουθώ και πιστεύω ότι αν η Ευρώπη δεν μπορέσει να βρει μια κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ.

• Στην περίπτωση που συνεχιστούν τα πράγματα ως έχουν μέχρι την επόμενη τακτική σύνοδο, στις 18, τι γίνεται εδώ;

Η χώρα θα περάσει δύσκολες ώρες. Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι απαιτείται συντονισμός, σοβαρότητα και κυρίως αποτελεσματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να πορευόμαστε είτε αρνούμενοι την πραγματικότητα είτε παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια και να μην έχουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης διαχείρισης ενός εθνικού προβλήματος.

Η Ν.Δ. σε αυτό είναι ξεκάθαρη. Θα δώσουμε τη μάχη στο εξωτερικό για να πείσουμε τους εταίρους, οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και τον ελληνικό λαό.

• Καταλογίζετε στην κυβέρνηση διαχειριστική ανεπάρκεια ή και ανικανότητα. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;

Αυτό το οποίο σήμερα παρουσιάζεται είναι παντελής έλλειψη σχεδιασμού. Οφειλε η κυβέρνηση, αφού ήξερε ότι θα φτάναμε σε κλείσιμο συνόρων, γεγονός που προκύπτει από δηλώσεις πολλών υπουργών, να είχε κινητοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού για την προετοιμασία δομών φιλοξενίας που να είναι στοιχειωδώς ανθρώπινες. Κλειστές για τους μετανάστες οι οποίοι θα επαναπατριστούν και ανοιχτές, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης, για τους πρόσφυγες.

Οφείλαμε να μην επιτρέψουμε αυτά τα ντροπιαστικά φαινόμενα με τα μωρά μέσα στις λάσπες να συμβαίνουν στη δική μας πατρίδα, όταν ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους. Είναι απαράδεκτη και κατώτερη των δυνατοτήτων μας η εικόνα που παρουσιάζουμε σήμερα.

• Εχετε μια εξήγηση για τις καθυστερήσεις των χρημάτων από το πρώτο προσφυγικό πρόγραμμα της Ε.Ε.;

Είναι αυτονόητο ότι για να εκταμιευτούν χρήματα χρειάζονται παραστατικά, που σημαίνει ότι χρειάζεται μια διαχειριστική αρχή που θα μαζεύει τα έξοδα, τις αποδείξεις και θα τις υποβάλλει στην Ε.Ε. για να πάρει τα χρήματα. Αυτό το στοιχειώδες δεν έχει γίνει δυστυχώς στη χώρα μας.

• Στο πολιτικό πεδίο, στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. αλλά και στις διμερείς συζητήσεις θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έσφαλε;

Ακούστε, οι θέσεις της κυβέρνησης για τον επιμερισμό των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την ανάγκη να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα καθώς και τις αδυναμίες που υπάρχουν στην κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. είναι σωστές.

Οπως και η απόφαση υπέρ της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, την οποία στήριξε η Ν.Δ., ώστε να μην υπάρχει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φυλάξει τα σύνορά της. Από εκεί και πέρα η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δυστυχώς προκαλεί τεράστιες ανησυχίες καθώς κινδυνεύει να γυρίσει εναντίον μας. Η υπόσχεση της Τουρκίας ότι θα δέχεται την επαναπροώθηση όλων των μεταναστών, που ανακοίνωσε ο κ. Τουσκ, είναι στη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να δώσει διέξοδο.

• Σας άκουσα να αποδίδετε ευθύνες και στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Διατελέσατε υπουργός Εξωτερικών, θεωρείτε πως η σημερινή ηγεσία έχει κάνει λάθη που μπορεί να φέρουν νέα δεδομένα στις σχέσεις με την Τουρκία;

Θεωρώ ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΞ είναι ανύπαρκτη. Αντί ο κ. Κοτζιάς να διαχωρίζει τη θέση του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και να προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες του, οφείλει να τις αναλάβει και να δραστηριοποιηθεί έστω και την ύστατη ώρα ως Ελληνας υπ. Εξωτερικών.

• Ως προς τους άλλους γείτονες, πώς ερμηνεύετε τη στάση τους; Μπορεί να κινούνται όπως κινούνται μόνο με την παρακίνηση της Αυστρίας;

Ακούστε, υπάρχουν ακραίες τοποθετήσεις, όπως αυτή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, που γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Πέρα όμως από αυτές τις ακραίες θέσεις, κάθε χώρα που κινδυνεύει να κλείσουν τα βόρεια σύνορά της αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βρεθεί εκείνη στη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Γι’ αυτό η λύση δεν μπορεί να είναι μονομερείς πολιτικές αλλά συλλογικές πολιτικές αποφάσεις που θα τηρούνται απ’ όλους.

• Το βέτο υπάρχει στο τραπέζι για την κυβέρνηση;

Οι απειλές για βέτο που γίνονται με μεγάλη ευκολία μπορεί να γίνουν μπούμερανγκ. Χρειάζεται πολύ μεγάλη περίσκεψη και υπευθυνότητα για να προχωρήσει κανείς σε κάτι τέτοιο. Και το επιχείρημα του κ. Κοτζιά «αν περνούσε η θέση της Αυστρίας, τι θα κάναμε; Θα συμφωνούσαμε;» είναι ανεδαφικό.

Δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε στο σημείο η θέση της Αυστρίας να αποτελεί την κεντρική ευρωπαϊκή θέση, είναι πάρα πολύ απλό. Το βέτο όμως αυτή τη στιγμή στρέφεται εναντίον των Ελλήνων και όχι εναντίον των Ευρωπαίων.

• Βλέπετε εμπλοκή και στο οικονομικό πρόγραμμα;

Βλέπω πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Η αξιολόγηση του προγράμματος έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και αντί γι’ αυτό συζητάμε ακόμη αν θα φτάσουμε στο ευρωπαϊκό ή το ελληνικό Πάσχα. Εάν πάρω τοις μετρητοίς τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, που οφείλω να τις πάρω, κινδυνεύουμε να καούμε.

• Δύο μείζονες κρίσεις μαζί, έτσι όπως εξελίσσονται, εκτιμάτε ότι μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμες ή κάποια στιγμή θα τεθεί πιεστικά ζήτημα συμψηφισμού;

Είναι τεράστιο λάθος η λογική ότι μπορούμε να συμψηφίσουμε το ένα με το άλλο, διότι θα χάσουμε και στα δύο μέτωπα.

• Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εκλογών;

Τίποτα δεν αποκλείεται με την κεκτημένη ταχύτητα του κ. Τσίπρα, που θεωρεί ότι μπορεί να κάνει εκλογές κάθε 3 μήνες. Αλλά να έχουμε συναίσθηση του τι θα σημάνει αυτό και τι κόστος θα είχε μια εκλογική διαδικασία τούτη την ώρα. Από την άλλη μεριά, η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

• Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως υπάρχει ακόμη μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε κρίσιμο μέρος του εκλογικού σώματος και για τη Ν.Δ. Πώς καλύπτεται;

Η Ν.Δ. καλείται σήμερα, έχοντας κάνει την αυτοκριτική της και έχοντας αφήσει πίσω τον παλιό, κακό εαυτό της, να χτίσει πάνω στα θετικά της και κυρίως να καταθέσει σοβαρές και αξιόπιστες προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η άποψή μου είναι ότι το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στη χώρα το έγραψε ο κύριος Τσίπρας.

• Οσον αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και τις υποθέσεις για τις οποίες εγκαλείται το κόμμα σας από την κυβέρνηση, π.χ. στη λίστα Μπόργιανς ή στο κύκλωμα Μαυρίκου με τα απλήρωτα τιμολόγια της Ν.Δ., δεν νομίζετε πως θα έπρεπε να υπάρχει μια απάντηση και της προηγούμενης ηγεσίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει αγωγή, όπως και εγώ που είχα την τιμή να φιλοξενούμαι συχνά στα πρωτοσέλιδα του κ. Μαυρίκου.

Η κρατική ΕΡΤ λίγο πριν από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών είχε καλεσμένο τον κ. Μαυρίκο ως διακεκριμένο αναλυτή και εκδότη για να συκοφαντήσει και να υβρίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Επίσης βρίσκω πολύ ύποπτη τη σύμβαση συνεργασίας που είχε υπογράψει το 2015 ο κ. Μαυρίκος με την ΕΡΤ. Αρα δεν δέχομαι να κατηγορείται το σύνολο της παράταξης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν θα έχει μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες»
Εθνική ενότητα για το προσφυγικό ζητάει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τονίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρά λάθη. Στα εσωτερικά θέματα, πάντως, επιμένει ότι...
«Το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν θα έχει μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ενα ανοιχτό συνέδριο θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον»
«Tώρα που η κυβέρνηση προσαρμόστηκε στην πραγματικότητα, να κλείσει η εκκρεμότητα της συμφωνίας με τους εταίρους» τονίζει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.». Οσον αφορά τη στάση της Νέας...
«Ενα ανοιχτό συνέδριο θα καθορίσει την πορεία της παράταξης στο μέλλον»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Μεταξύ ανησυχίας και ανακούφισης
Ν.Δ. Από τη μία θεωρεί ότι στη σύνοδο για το προσφυγικό αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, από την άλλη όμως προβληματίζεται για τις απαιτήσεις της Αγκυρας η οποία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Η Ντ. Μπακογιάννη...
Μεταξύ ανησυχίας και ανακούφισης
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Χρεώνουν το προσφυγικό στην έλλειψη σχεδιασμού
Η Ν.Δ. θα είναι έτοιμη και θα κερδίσει τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, ήταν το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη συνέντευξη για τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος ενόψει του 10ου τακτικού συνεδρίου, τον...
Χρεώνουν το προσφυγικό στην έλλειψη σχεδιασμού
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συναίνεση μόνο στο προσφυγικό
Στην πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ως αρχηγός της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τη σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ότι η στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την...
Συναίνεση μόνο στο προσφυγικό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει από μόνη της»
Γραμμή για μετωπική αντιπαράθεση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης και με τη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» τονίζει ότι δεν πρόκειται να παράσχει στην κυβέρνηση «συναίνεση α λα καρτ». Στην...
«Η κυβερνητική πλειοψηφία θα καταρρεύσει από μόνη της»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας