Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού»

«Η κοινοβουλευτική μας στήριξη είναι αμετάβλητη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Βαγγέλης Αποστόλου

ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού»

  • A-
  • A+

«Λίστα» πρωτοβουλιών για τον αγροτικό χώρο εντός του 2016, ανάμεσα στις οποίες και παρεμβάσεις στην αγορά αγροτικών προϊόντων, όπου «γίνεται πάρτι από τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τους αγρότες και λυμαίνονται τον χώρο, αποσπώντας υπερκέρδη και μάλιστα αφορολόγητα», παραθέτει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ακόμη, ο Βαγγέλης Αποστόλου προαναγγέλλει θεσμικές αλλαγές που θα μειώσουν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αγροτών και μιλάει για τις σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο για τη βελτίωση του ασφαλιστικού, αλλά και του φορολογικού.

Ταυτόχρονα, αποκλείοντας εκλογές ή σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, απαντά στη Ν.Δ. ότι «οι εποχές που έριχναν στάχτη στα μάτια των αγροτών με τα διάφορα “πακέτα” Χατζηγάκη, Κοντού κ.λπ. έχουν περάσει».

• Κύριε υπουργέ, μετά το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο ασφαλιστικό των αγροτών. Τι μεγέθους θα είναι αυτές οι βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση; Και, ακόμη, κάτι που ρωτούν οι αγρότες: διορθώνεται το ασφαλιστικό;

Υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά της κυβέρνησης για βελτίωση του αρχικού σχεδίου, προς την πλευρά της ομαλότερης προσαρμογής, της διεύρυνσης της μεταβατικής περιόδου, αλλά και της πιστότερης αποτύπωσης της ιδιαιτερότητας που έχει σήμερα ο ΟΓΑ, ως ένα Ταμείο που περιλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό κατοίκων της υπαίθρου, συνταξιούχους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ εισφορές κ.λπ.

Ο ΟΓΑ, πέραν του να είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός των αγροτών, είχε ανέκαθεν και έναν ρόλο κοινωνικό και προνοιακό.

Θέλω όμως να σημειώσω δύο πράγματα: Μπορεί να έχουν δίκιο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όταν λένε ότι οι ίδιοι πληρώνουν ασφάλιστρα, αλλά ο ΟΓΑ δίνει συντάξεις σε πολύ περισσότερους, όμως ξέρουν καλά ότι τις συντάξεις αυτές, κοινωνικού χαρακτήρα θα λέγαμε, τις παίρνουν οι μανάδες τους, οι πατεράδες τους, οι άνθρωποι που κράτησαν τα χωριά μας ζωντανά.

Και το δεύτερο, να μη βλέπουμε το ασφαλιστικό σύστημα μόνον από την πλευρά του τι δίνουμε αλλά και από την πλευρά του τι παίρνουμε.

Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι αγρότες παύουν να είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, αποκτούν ίσα δικαιώματα με όλους τους Ελληνες, εξασφαλίζουν την εθνική σύνταξη όπως όλοι και χτίζουν δικαιώματα όπως όλοι.

• Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση για βελτιώσεις και στο φορολογικό, μετά τα μέτρα που ψηφίστηκαν με το 3ο Μνημόνιο; Αναγκαζόμαστε και επανερχόμαστε με όμοια ερώτηση με προηγούμενη συνέντευξή σας στην «Εφ.Συν.» τον Οκτώβρη: Μετά τα «μέτρα-ταφόπλακα», όπως είχατε χαρακτηρίσει εσείς ο ίδιος τις προτάσεις των δανειστών και τις οποίες βλέπουμε να εφαρμόζονται, πώς θα επιτευχθεί μια δίκαιη φορολογική μεταχείριση και πώς θα μετριαστούν οι επιπτώσεις;

Το φορολογικό δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Είναι γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση εξετάζει βελτιώσεις για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως εξετάζει και κάποια από τα αιτήματα που έχουν θέσει και έχουν βάση.

Εχω εξηγήσει πάντως ότι με την υιοθέτηση του συστήματος εσόδων-εξόδων και με το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι 12.000 ευρώ, οι αγρότες θα έχουν τελικά πολύ μικρή επιβάρυνση. Δυστυχώς στη χώρα μας το κόστος παραγωγής είναι πράγματι υψηλό.

Συνεπώς, αν αποτυπώνονται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων όλες οι πωλήσεις και όλες οι δαπάνες, μέσα στις οποίες, με τη ρύθμιση που κάναμε για το εργόσημο, θα μπαίνουν και τα μεροκάματα των αλλοδαπών, ακόμα και της οικογένειας, το φορολογητέο υπόλοιπο για την τεράστια πλειοψηφία των αγροτών θα είναι πολύ μικρό.

• Με αφορμή το ασφαλιστικό, στην κυβέρνηση επιτίθεται και η Ν.Δ. Η επίθεσή της αναμένεται να συνδυαστεί με άνοιγμα στους αγρότες, μεταξύ άλλων κλάδων, ασχέτως εάν οι παραγωγοί δεν παραλείπουν να κατηγορήσουν και τις κυβερνήσεις της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Ενα σχόλιό σας;

Οσα ανοίγματα και να κάνει δεν μπορεί να πείσει κανέναν ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Οι αγρότες ξέρουν καλά ποιος τους έφερε ώς εδώ και ποιος αγωνίζεται με νύχια και με δόντια, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για τα συμφέροντά τους.

Οι εποχές που έριχναν στάχτη στα μάτια των αγροτών με τα διάφορα «πακέτα» Χατζηγάκη, Κοντού κ.λπ., πακέτα που τα πληρώνουμε τώρα χρυσά, έχουν περάσει, όπως έχει περάσει και η δυνατότητά τους να κοροϊδεύουν τον κόσμο. Αλλά ειδικά για το ασφαλιστικό, όταν ο κ. Μητσοτάκης καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει, δείχνει πόσο ψεύτικο είναι το μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να χτίσει και πόσο «λόγια του αέρα» είναι η αυτοκριτική που δήθεν κάνει για την παράταξή του.

• Οι φετινές, πρωτοφανείς σε μέγεθος κινητοποιήσεις αποτυπώνουν και τα συσσωρευμένα προβλήματα που πλήττουν τον κόσμο της υπαίθρου. Ενα «παράλληλο πρόγραμμα» για τον αγροτικό χώρο είναι εφικτό; Τι «εργαλεία» έχετε διαθέσιμα;

Εχω ξαναπεί ότι το 2016 θα είναι για εμάς ένα έτος μεγάλων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. Θα σας πω εν τάχει κάποιες από αυτές:

■ Θα δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον αγροτικό τομέα με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

Δρομολογήσαμε ήδη την «κάρτα του αγρότη», με την οποία θα μπορεί να κάνει αναλήψεις και να χρηματοδοτεί τις εργασίες της εκμετάλλευσής του σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις που δικαιούται.

■ Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες παρεμβάσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Πρώτα απ’ όλα στον τομέα των εφοδίων. Εχουμε πολύ ακριβά φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρους από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Εχουμε συστήσει επιτροπή που συγκεντρώνει και μελετάει τα στοιχεία και σύντομα θα δείτε για την υπόθεση αυτή να ενημερώνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα υπάρξουν «έξυπνες» παρεμβάσεις και για το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

■ Θα παρέμβουμε επίσης στην αγορά και στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Γίνεται πάρτι από τους μεσάζοντες που εκμεταλλεύονται τους αγρότες και λυμαίνονται τον χώρο, αποσπώντας υπερκέρδη και μάλιστα αφορολόγητα. Είναι αυτό ελεύθερη αγορά; Αυτό είναι αγορά-ζούγκλα όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, δηλαδή του μεγαλεμπόρου…

Θα τελειώσει η διακίνηση με τιμολόγια αγοράς που εκδίδουν οι έμποροι ανεξέλεγκτα. Θα σταματήσει η πληρωμή των αγροτών με καθυστέρηση 6 ή 7-8 μήνες. Θα θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος υποχρεωτικός μέγιστος χρόνος αποπληρωμής που δεν θα ξεπερνάει τον 1-2 μήνες.

■ Θα ενισχύσουμε μέσω κινήτρων συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης. Συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, οργανώσεις παραγωγών κ.λπ.

Ταυτόχρονα όμως θα δημιουργήσουμε δομές αυστηρού ελέγχου των οργανώσεων, για να αποφευχθούν φαινόμενα του παρελθόντος που έχουν δημιουργήσει αρνητική εικόνα για τους συνεταιρισμούς.

■ Θα φέρουμε τον γεωπόνο και πάλι στο χωράφι. Με συμβουλευτικές δομές σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη των παραγωγών από γεωπόνους, κτηνιάτρους και οικονομολόγους, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στον τομέα των γεωργικών εφαρμογών στην ελληνική περιφέρεια.

• Οι φτωχομεσαίοι αγρότες που συσπειρώνονται γύρω από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων λένε ότι η «κάρτα του αγρότη» είναι ένα ακόμη βήμα στην εξαθλίωσή τους, καθώς εκτιμούν ότι θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κατάσχεσης του όποιου εισοδήματος και της όποιας ενίσχυσής τους.

Δεν έχει καμία βάση αυτό. Η «κάρτα του αγρότη» είναι απλά ένα εργαλείο για να έχει ρευστό στα χέρια του ο αγρότης και να μπορεί, για παράδειγμα, να διαπραγματευτεί καλύτερα τις τιμές που θα αγοράσει τα εφόδιά του. Αλλη τιμή παίρνεις με μετρητά, άλλη με πίστωση.

• Πρόσφατα εξαγγείλατε το Μητρώο των επαγγελματιών αγροτών, το οποίο όμως δέχεται κατηγορίες ότι, εν τέλει, θα λειτουργήσει με ταξική μεροληψία υπέρ των μεγαλοαγροτών. Τι απαντάτε;

Το Μητρώο είναι ένα εργαλείο για να ξέρουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και για να ασκήσουμε πολιτική. Δεν σημαίνει ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι και μεγαλοαγρότες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς αναγνωρίζουμε την ανάγκη να συνεχίσουν να έχουν δραστηριότητα αγροτική και εκείνοι που ζουν στην ύπαιθρο, παράγουν, αλλά έχουν και έσοδα από άλλες δραστηριότητες (μικροί επαγγελματίες, εργαζόμενοι στον τουρισμό στα νησιά κ.λπ.). Η χώρα έχει ανάγκη την παραγωγή τους και την παραμονή τους στην ύπαιθρο στο πλαίσιο μια πολυλειτουργικής οικονομίας.

• Ας μεταφερθούμε, τέλος, στην κεντρική πολιτική σκηνή: Κάποιοι βλέπουν εκλογές ή οικουμενική κυβέρνηση εντός του 2016. Υφίστανται αντίστοιχα ενδεχόμενα;

Προσήλθαμε στις εκλογές με τη συμφωνία με τους εταίρους ψηφισμένη από τη Βουλή και πήραμε λαϊκή εντολή που είναι ακόμα πολύ νωπή. Η κοινοβουλευτική μας στήριξη είναι αμετάβλητη. Γιατί λοιπόν να έχουμε εκλογές ή άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή;

Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο οδικό χάρτη, ο πρώτος σταθμός του οποίου είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Εκεί είναι το μυαλό μας και εκεί δίνουμε τις δυνάμεις μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Γίνεται προσπάθεια οι εισφορές α' εξαμήνου του 2017 να μεταφερθούν στο δεύτερο»
Απαντήσεις για ένα εύρος ζητημάτων δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς ο αγροτικός κόσμος ετοιμάζεται να ξαναβγεί στους δρόμους. Παραδέχεται το πρόβλημα με την καταβολή...
«Γίνεται προσπάθεια οι εισφορές α' εξαμήνου του 2017 να μεταφερθούν στο δεύτερο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
Ενα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών περιγράφει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, απευθύνοντας...
«Να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με ανθρώπους της παραγωγής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις δεσμεύσεις προς τους αγρότες
Τέσσερις ανακοινώσεις και τρεις δεσμεύσεις αποκόμισε από την πολιτική ηγεσία του υπ. Αγρ. Ανάπτυξης η αντιπροσωπεία της Επιτροπής των Μπλόκων, κατά τη συνάντηση στο υπουργείο. Σύμφωνα με τον Β. Μπούτα, ο...
Τέσσερις παρεμβάσεις και τρεις δεσμεύσεις προς τους αγρότες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να συζητήσουμε με τους αγρότες μια μελλοντική παρέμβαση στο φορολογικό»
Τα θέματα πάνω στα οποία μπορεί να αποφέρει καρπούς ο διάλογος μεταξύ αγροτών και υπουργείου καταγράφει, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο αρμόδιος υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας την ανάγκη να ξεκινήσει η...
«Να συζητήσουμε με τους αγρότες μια μελλοντική παρέμβαση στο φορολογικό»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου
Με τα τρακτέρ παρατεταμένα στις εθνικές οδούς οι άνθρωποι του πρωτογενή τομέα παραγωγής συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενώ παράλληλα αναμένουν τις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποί τους με...
Κυβέρνηση & αγρότες σε αναζήτηση ενός ουσιαστικού διαλόγου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα
Kλιμάκωση δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις των αγροτών. Οι αγρότες που παραμένουν στο κομβικό μπλόκο της Νίκαιας έχουν ήδη περάσει σε πολύμορφες δράσεις και, όπως είχαν ανακοινώσει από το συλλαλητήριο της...
Κλιμακώνοντας για τρίτη εβδομάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας