Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμέτρηση εντός αριστερών τειχών

Στα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το δήμο Κασαριανής θα κληθεί να δώσει λύσεις ο δήμαρχος που θα αναδειχθεί από τις εκλογές της 30ης Νοεμβρίου

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Αναμέτρηση εντός αριστερών τειχών

  • A-
  • A+

Ο επικεφαλής της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής» και δήμαρχος (βάσει των αποτελεσμάτων του Μαΐου), Γιώργος Κοντόσταυλος, και ο Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μιλούν στην «Εφ.Συν.», απαντώντας στις εξής ερωτήσεις:

1. Ανεργία και φτώχεια κατατάσσονται στις πληγές που έχει ανοίξει η κρίση στους πολίτες της Καισαριανής. Πώς θα επιλέξετε να τις επουλώσετε;

2. Σε ποιες άλλες προτεραιότητες θα εστιάσετε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας, μετά τις επαναληπτικές εκλογές;

3. Πώς αποτιμάτε το έργο της δημοτικής αρχής που αναδείχτηκε με τις κάλπες του Μαΐου;

4. Οι δήμοι, οι κοινωνικές τους δομές, οι εργαζόμενοι και οι δημότες έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των πολιτικών λιτότητας. Προφανής ο στόχος ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και διάλυσης εργασιακών σχέσεων. Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μια δημοτική αρχή;

5. Τελευταία μπήκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, ένα πρόγραμμα που ανακυκλώνει την ανεργία. Ποια η άποψή σας; Μπορεί να λύσει τις ανάγκες των δήμων σε προσωπικό και να ανταποκριθεί στο αίτημα των δημοτών για ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες;

 

Γιώργος Κοντόσταυλος, επικεφαλής της «Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής»

​«Διαφάνεια και ενίσχυση κοινωνικών δομών»

1. Η Κοινωνική Πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματός μας. Η φτώχεια και η ανεργία είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής λιτότητας που έχει γονατίσει την κοινωνία. Στηρίζουμε όλες τις Κοινωνικές Δομές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον δήμο μας, αναβαθμίζοντάς τες σε συνεργασία με κινήματα πολιτών. Ηδη, έχουμε ανακοινώσει ότι η Κοινωνική Υπηρεσία στο νέο οργανόγραμμα του δήμου που θα εισηγηθούμε, θα αναβαθμιστεί σε Διεύθυνση του δήμου.

Ως προς το θέμα της ανεργίας, στον βαθμό που μπορούν να παρέμβουν οι δήμοι, έχουμε προβεί σε μια πραγματικά σπουδαία κίνηση. Στις 18 Νοεμβρίου συναντηθήκαμε στο Δημαρχείο Καισαριανής ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Ηρακλής Γκότσης (Δήμαρχος Νέας Ιωνίας), και άλλοι 9 δήμαρχοι της Αττικής. Από την Καισαριανή ξεκίνησε ένα κίνημα για την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους δήμους μέσω ΑΣΕΠ. Η Καισαριανή ήταν και θα παραμείνει πρωτοπόρα στην υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, με κορυφαίο αυτό της εργασίας.

2. Στην υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, όπως το Σκοπευτήριο, από τη λογική του ξεπουλήματός τους. Τη θεσμική μας παρέμβαση στο ζήτημα του κυκλοφοριακού και της ανάπτυξης του μετρό στην πόλη μας, όπως και στην ανάδειξη του ιστορικού χαρακτήρα της πόλης μας μέσω της έναρξης λειτουργίας, επιτέλους, του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης.

3. Είναι ένα έργο που γίνεται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τόσο λόγω της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης όσο και λόγω του ασφυκτικού πλαισίου του σχεδίου «Καλλικράτης». Εντούτοις, είναι ένα έργο που βασίζεται στη διαφάνεια της χρήσης των λιγοστών οικονομικών μας πόρων και παράλληλα στην ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών της πόλης (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΑμεΑ , Κέντρο Υγείας Παιδιού κ.ά.).

4. Δημιουργώντας κίνημα αντίστασης μαζί με άλλους δημάρχους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες τραγικές συνθήκες. Παράλληλα, με μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, ενημερώνουμε τους πολίτες για τα οξυμμένα προβλήματα της πόλης και τους ζητάμε να δημιουργήσουν οι ίδιοι, χωρίς καμία δική μας παρέμβαση, τοπικές επιτροπές. Ο συντονισμένος αγώνας πολιτών, δήμων και εργαζομένων μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική.

5. Ξεκάθαρα λέμε πως όχι. Εργασιακές σχέσεις τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ ή ΜΚΟ είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων λειτουργιών του δήμου. Η μόνη πραγματική κοινωφελής εργασία είναι η μόνιμη και σε σταθερή βάση εργασία που προσφέρουν οι εργαζόμενοι. Μια εργασία που πρέπει να αμείβεται με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη δικαιώματα.

 

Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Δημοτική αρχή, στήριγμα του λαού»

1. Οι δήμοι και οι Περιφέρειες που κινούνται στις κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής έχουν συμβολή στη φτωχοποίηση του λαού και στο χτύπημα του δικαιώματος στην εργασία, με τα τοπικά χαράτσια, την ανταποδοτικότητα σε όλες τις υπηρεσίες, με τη στήριξη όλων των μορφών της σύγχρονης εργασιακής ομηρίας. Επομένως, μια δημοτική αρχή, στις σημερινές συνθήκες, για να είναι στήριγμα του λαού, θα πρέπει -κατ’ αρχάς- να συγκρουστεί με αυτό το πλαίσιο, να βάλει εμπόδια, να μην τα... διπλώσει στα δύσκολα.

Ταυτόχρονα, ο δήμος μπορεί με την οργάνωση της αλληλεγγύης, τη διεκδίκηση χρημάτων από την κεντρική εξουσία, αλλά και δικές του αποφάσεις, να πάρει μέτρα ανακούφισης. Αυτό υπηρετούσε η πρότασή μας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2015, για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των απόρων και των μακροχρόνια ανέργων, τη μείωσή τους για τρίτεκνες, πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόταση που τελικά απορρίφτηκε από την παράταξη του κ. Κοντόσταυλου.

2. Προτεραιότητες αποτελούν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ), οι προσλήψεις μόνιμων εργαζόμενων σε όλους τους τομείς του δήμου (καθαριότητα, συντήρηση του πρασίνου, κοινωνικές δομές). Απαιτούνται έργα αναβάθμισης των σχολείων, έργα αποχέτευσης και όμβριων υδάτων. Να δοθεί ουσιαστική λύση στο κυκλοφοριακό σε συνδυασμό με την έλευση του μετρό. Να προστατευτούν οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι από τις ορέξεις των οικονομικών συμφερόντων. Σε κάθε περίπτωση, θα βρεθούμε από την πρώτη ημέρα δίπλα στον λαό της Καισαριανής, σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.

3. Η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι καινούργια. Αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών της «Συνεργασίας Πολιτών», οι οποίες συνέβαλαν στην πολιτική της ανταποδοτικότητας, στην προώθηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, καταχρέωσαν τον δήμο και άνοιξαν τον δρόμο στις συμπράξεις με ιδιώτες. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είναι στη διοίκηση του δήμου, έδειξε ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση, δεν πήραν όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς (από 450 αιτήσεις πήραν 360), παραχώρησε σε ΠΑΕ το δημοτικό στάδιο Κρητικόπουλου, ψήφισε τον προϋπολογισμό στο πλαίσιο των κυβερνητικών κατευθύνσεων.

4. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε καμιά ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του δήμου. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα μπει μπροστά στην πάλη, μαζί με τον λαό, τους φορείς της πόλης και άλλες δημοτικές αρχές που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει πείρα στην Καισαριανή. Σε δύσκολες συνθήκες αγωνιστικές δημοτικές αρχές, με επικεφαλής τους δημάρχους Μανωλίδη, Μακρή και Κατημερτζή, μπήκαν μπροστά στον αγώνα και κέρδισαν. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, χωρίς να χάνουμε από τα μάτια μας ότι η συνολική λύση των προβλημάτων απαιτεί ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

5. Είναι σωστό ότι όλες οι «καινούργιες» μορφές απασχόλησης, κοινωνική εργασία, ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ., ανακυκλώνουν την ανεργία, μειώνουν τους μισθούς, δημιουργούν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι προωθούνται ταυτόχρονα με την απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις διαθεσιμότητες και την «αξιολόγηση», που φέρνουν νέες απολύσεις.

Ταυτόχρονα δεν λύνουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τις ανάγκες του δήμου. Ειδικά στις κοινωνικές δομές (π.χ. παιδικοί σταθμοί) είναι εγκληματικό οι εργαζόμενοι να αλλάζουν κάθε 2 ή 5 μήνες. Είμαστε αντίθετοι με αυτές τις εργασιακές σχέσεις και ζητάμε μόνιμο προσωπικό για όλες τις δραστηριότητες του δήμου. Καταδικάζουμε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής και της κ. Δούρου να προωθήσει τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
Ο Θοδωρής Λιβάνιος μιλά ακόμα στην «Εφ.Συν.» για το επικείμενο άνοιγμα των λειτουργιών στους πιστούς και το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, ενώ, στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, δίνει το χρονοδιάγραμμα για την...
«Οι εκλογές θα ακύρωναν τα κέρδη από την αντιμετώπιση της πανδημίας»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
Αν και απέφυγε να πάρει θέση εν όψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Παύλος Γερουλάνος έστειλε σαφές μήνυμα προς τους δύο υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην πρωτεύουσα την ερχόμενη...
Ουδετερότητα και μηνύματα στους δύο της Κυριακής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
Εκφοβισμός και διαταγές στους εργαζομένους του Δήμου Αμαρουσίου από τον υποστηριζόμενο από τη Ν.Δ. υποψήφιο δήμαρχο Θεόδωρο Αμπατζόγλου πριν καν εκφραστούν οι δημότες στον δεύτερο εκλογικό γύρο.
Από τις κουκούλες στον εκφοβισμό η παράταξη Αμπατζόγλου
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
Κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. γυρνούν το τιμόνι ακροδεξιά στο Βόρειο Αιγαίο και δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη στήριξή τους σε υποψήφιο που διεγράφη από τη Ν.Δ. λόγω εθνικιστικού παραληρήματος.
Ακροδεξιά μπερδέματα της Ν.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα
Χυδαίες απειλές προς ψηφοφόρους από πλευράς επικοινωνιολόγου του υποψήφιου -με το «χρίσμα» της Ν.Δ.- δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου. Εκτοξεύθηκαν ιδιαίτερα προς όσους νεοδημοκράτες επιλέξουν στον β’ γύρο...
Επικοινωνιολόγος με διχαστικό... χάρισμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας