Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν αντιλαμβάνομαι τους αγώνες της Αριστεράς ως μέσο εξαργύρωσης για διορισμούς»

Ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

«Δεν αντιλαμβάνομαι τους αγώνες της Αριστεράς ως μέσο εξαργύρωσης για διορισμούς»

  • A-
  • A+

Να σταματήσουν η συκοφαντία και η ανθρωποφαγία ζητά μέσω της «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη συνέντευξη μετά τον σάλο που ξέσπασε αναφορικά με την κατηγορία περί διορισμών συγγενών του ως μετακλητών υπαλλήλων, ο Ιάσων Σχινάς-Παπαδόπουλος αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει διορίσει μέλη της οικογένειάς του ή οποιοδήποτε άλλο άτομο.

⚫ Βρεθήκατε στο επίκεντρο της επικαιρότητας με αφορμή δημοσίευμα που σας κατηγορούσε για διορισμούς συγγενών σας στον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη κι αν δεχτούμε την εκδοχή ότι στοχοποιηθήκατε για να πληγεί η κυβέρνηση, δεν θεωρείτε ότι θα πρέπει ως ΣΥΡΙΖΑ να είστε περισσότερο φειδωλοί και προσεκτικοί στους χειρισμούς που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα, ιδίως λόγω της υψηλής ανεργίας και των σκληρών μέτρων λιτότητας;

Αρχικά, θα είμαι συγκεκριμένος για να σταματήσουν η ανθρωποφαγία και η συκοφαντία. Είμαι γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και όχι διορισμένος στο Δημόσιο. Σε αυτήν τη θέση εκλέχθηκα από τα μέλη της οργάνωσής μας μέσα από δημοκρατικές κομματικές διαδικασίες.

Είναι προφανές ότι δεν έχω διορίσει κανέναν, ούτε μέλη της οικογένειάς μου, ούτε οποιονδήποτε άλλον. Οι προσωρινές μετακλητές πολιτικές θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό δεν αποτελούν διορισμούς στο Δημόσιο αλλά στελεχώνονται από πρόσωπα πολιτικής εμπιστοσύνης των υπουργών και του πρωθυπουργού. Δεν έχω ούτε την αντίληψη, ούτε τη δικαιοδοσία, ούτε τη δυνατότητα να υποδείξω στα μέλη της κυβέρνησης τους ανθρώπους που θα εμπιστεύονται για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Θέλω επίσης να σχολιάσω τα εξής σε σχέση με το πρώτο μου κείμενο, για να δοθεί ένα τέλος σε όσα ακούστηκαν. Δεν απαντούσε επί της ουσίας σε όσα αναφέρθηκαν επειδή γράφτηκε εν θερμώ και χαρακτηριζόταν από συναισθηματισμό. Είναι δεδομένο όμως πως δεν αντιλαμβάνομαι, ούτε αντιλαμβανόμουν ποτέ τους αγώνες της Αριστεράς και των ανθρώπων της ως μέσο εξαργύρωσης για διορισμούς στο Δημόσιο.

Σε σχέση με το 2ο σκέλος της ερώτησής σας, να ξεκαθαρίσουμε πως μέχρι στιγμής οι μόνοι διορισμοί που έχουν γίνει στο Δημόσιο είναι των άδικα απολυμένων της κυβέρνησης Σαμαρά. Κυβερνητικός στόχος δεν είναι η απαξίωση του Δημοσίου και οι περαιτέρω απολύσεις, αλλά η ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους, και ειδικότερα της Παιδείας και της Υγείας, με νέες θέσεις απασχόλησης και υποδομές.

Ακριβώς επειδή υπάρχει υψηλή ανεργία και ο κόσμος βιώνει τη λιτότητα καθημερινά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να ανασυγκροτήσει τον δημόσιο τομέα για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

⚫ «Αποσυμφορούμε τον δημόσιο τομέα από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών. Ερχόμαστε για να εμπιστευτούμε τη δημόσια διοίκηση, ανεξάρτητα από το σε ποιο κόμμα ανήκουν οι δημόσιοι υπάλληλοι», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας επί ημερών αντιπολίτευσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή η αρχή ισχύει;

Η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πορεία από τους προηγούμενους. Από τους 1.173 μετακλητούς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, σήμερα έχει 643, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις αποδοχές τους.

Για τη δημόσια διοίκηση, το νομοσχέδιο Βερναρδάκη, το οποίο τα συστημικά ΜΜΕ αποσιωπούν, αποτελεί μια ριζική τομή στη λειτουργία και τον χαρακτήρα της. Αποκομματικοποιεί -και όχι αποπολιτικοποιεί- το κράτος, πατάσσει τη γραφειοκρατία και το πελατειακό κράτος, πετυχαίνει τον εξορθολογισμό-εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, εισάγει νέες μορφές αξιολόγησης, διαφάνειας, αξιοκρατίας και κοινωνικής λογοδοσίας.

⚫ Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να περάσει Συμπληγάδες. Ασφαλιστικό, αγροτικό, φορολογικό... Την ίδια ώρα, η Ν.Δ., όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν βγει στα κεραμίδια και οι κοινωνικές αντιδράσεις διογκώνονται. Μόνοι εναντίον όλων θα τα καταφέρετε;

Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να εκπροσωπεί τα κοινωνικά στρώματα που την υποστήριζαν και την υποστηρίζουν. Οφείλει να μεριμνά για τους αδύναμους, τους νέους επιστήμονες, τους νέους και φτωχούς αγρότες, τους ανέργους και τους μπλοκάκηδες.

Εδώ πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό, γιατί μέσα στην αναμπουμπούλα κάποιοι προσπαθούν να καπελώσουν υγιείς κοινωνικές αντιδράσεις. Είναι οι ίδιοι που υποστήριζαν το «ναι» στο δημοψήφισμα, οι ίδιοι που έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, οι ίδιοι που στα γραφεία τους έχουν νέους ανθρώπους υπό το καθεστώς μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.

Με αυτούς ούτε τα πηγαίναμε ούτε θα τα πάμε καλά. Νομίζω πως γίνονται προσπάθειες και πρέπει να διορθωθούν λάθη και αστοχίες της αρχικής πρότασης. Δεν μπορούμε να είμαστε με όλους ούτε να βάλει πλάτες η Αριστερά για τους «μεγάλους». Αυτή η κυβέρνηση ενοχλεί γιατί αντιστρατεύεται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική των ευρωπαϊκών ελίτ και συγκρούεται με την ντόπια διαπλοκή και το παλιό πολιτικό σύστημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλει να συνεχίσει για να μη χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε να αποδείξει πως δεν είναι όλοι το ίδιο.

⚫ Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του το συνέδριο, με ένα από τα διακυβεύματα να είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η αντιστοίχηση με τις δυνάμεις και τους φορείς που την εκφράζουν. Πώς θα μετουσιωθεί αυτός ο στόχος σε πράξη και πώς θα συσπειρωθούν οι ευρωπαϊκές αριστερές δυνάμεις; Θα συνεργαστείτε με πρόσωπα όπως π.χ. ο Φ. Κουβέλης, για τα οποία η Νεολαία του κόμματος είχε εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις στο παρελθόν;

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στη συνδιάσκεψή της, έκανε έναν πρώτο απολογισμό και χάραξε μια νέα στρατηγική μέσα στην πολιτική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε. Βάσει των συλλογικών της επεξεργασιών θα τοποθετηθεί και στο συνέδριο του κόμματος.

Το άνοιγμα στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη θετική έκβαση των μαχών που δίνουμε. Οφείλουμε συλλογικά και συντροφικά να κάνουμε απολογισμό για την πορεία του χώρου μας, να αναγνωρίσουμε τα θετικά σημεία, τις αδυναμίες και τα λάθη μας. Να συζητήσουμε εκ νέου για τον ρόλο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Στόχος μας παραμένει η σύγκρουση με τη λιτότητα, την Ευρώπη-φρούριο και η οικοδόμηση ενός κόσμου βασισμένου στη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η θέση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για συγκεκριμένα πρόσωπα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν.

⚫ Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ; Απολέσατε σημαντικές δυνάμεις το περασμένο καλοκαίρι με αποχωρήσεις μελών και στελεχών σας... Κι επίσης, γιατί να δραστηριοποιηθεί σήμερα κάποιος στη Νεολαία ενός κόμματος που έχει αποδεχτεί -έστω κι αν λέει ότι δεν είναι στο DNA του- ένα μνημόνιο;

Το μνημόνιο είναι προϊόν εκβιασμού και επιβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές ελίτ με συγκεκριμένο τρόπο. Το «this is a coup» αποτελεί πραγματικότητα και αυτήν καλούμαστε να αντιστρέψουμε, θέτοντας τις βάσεις, μέσα από τους αγώνες και τις θέσεις μας, για τον απεγκλωβισμό από τη μνημονιακή πραγματικότητα. Δεν αποδεχόμαστε πως η Αριστερά είναι φτιαγμένη για τα εύκολα, γιατί οι χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται.

Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε σε τροχιά ανασυγκρότησης. Προφανώς και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Στους χώρους εργασίας, παιδείας, στις γειτονιές, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παλεύει με τους νέους για τους νέους.

Την ίδια στιγμή που η εργοδοσία επιτίθεται στην εργασία, δίνουμε μάχες για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και την καταπολέμηση της επισφάλειας και της μαύρης εργασίας. Στην παιδεία διεκδικούμε μια ριζική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, θέτοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες της νεολαίας.

Στο πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων αναγνωρίζουμε ότι οι νόμοι για την ιθαγένεια και το σύμφωνο συμβίωσης αποτελούν βάση και παρακαταθήκη. Παράλληλα, η οργάνωση βρίσκεται καθημερινά στα κέντρα φιλοξενίας δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες. Εμείς δεν έχουμε σταματήσει λοιπόν να αγωνιζόμαστε.

Το σύνθημα της καμπάνιας που θα ξεκινήσουμε το προσεχές διάστημα είναι «Εχουμε έναν κόσμο να αλλάξουμε». Αυτό είναι το όραμά μας, να αγωνιστούμε για να ζήσουμε αλλιώς, θέλουμε να νικήσουμε και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο μέσα από την οργανωμένη δράση και τη διεκδίκηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη, ισότητα και δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε σελίδα σε αυτόν τον τόπο είναι να πρωτοστατήσει η νεολαία στις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζονται για να βελτιωθούν οι ζωές μας.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι αλλαγές μεγιστοποιούν τη δυναμική μας»
Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τοποθέτησή της από τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου, η Τάνια Καραγιάννη δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αλλαγές των προσώπων εντάσσονται στη...
«Οι αλλαγές μεγιστοποιούν τη δυναμική μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Ν. Βούτσης προειδοποιεί ότι η προγραμματισμένη δημόσια αποτίμηση δεν πρέπει να καταλήξει σε στείρα λαθολογία και προσωποποίηση ευθυνών.
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
Μια Αριστερά όχι περιχαρακωμένη, πρέπει να είναι ο στόχος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, ο οποίος χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ηγετική δύναμη» στον...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει μια Αριστερά ανοιχτή και ευρύχωρη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στόχος μας μια νέα ανοιχτή πληθυντική Αριστερά»
Ενα σύγχρονο, ανοιχτό, αριστερό κίνημα που θα πρωταγωνιστεί στα κοινωνικά μέτωπα και θα υπερβαίνει ό,τι μέχρι σήμερα κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ μακριά από τον κόσμο και τα προβλήματά του, πρέπει να είναι ο στόχος της...
«Στόχος μας μια νέα ανοιχτή πληθυντική Αριστερά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
Επαναστατική λογική και αριστερή κατεύθυνση προτείνει για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης ο επικοινωνιολόγος, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης. Στο ερώτημα...
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας