• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.0°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 12.8°C
  3 BF
  88%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  3 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 16.6°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  0 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  1 BF
  95%

Καταρίνα Μάρτινς, πρόεδρος του Μπλόκου της Αριστεράς

«Μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός Ε.Ε.»

 • A-
 • A+

Αν οι Σοσιαλιστές στήριζαν μια δεξιά κυβέρνηση, θα κινδύνευαν να μετατραπούν σε «πορτογαλικό ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει η Καταρίνα Μάρτινς, πρόεδρος του Μπλόκου της Αριστεράς, που στις πρόσφατες εκλογές διπλασίασε τις δυνάμεις του, αποσπώντας πάνω από 10%.

Αναφορικά με τη συμφωνία που συνήψε με τους Σοσιαλιστές και το πορτογαλικό Κ.Κ. επισημαίνει ότι «μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός του ισχύοντος πλαισίου», καθώς και ότι «προβλέπει ετήσιες αυξήσεις μισθών πάνω από 5%». Επισημαίνει πάντως ότι «μια αριστερή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη», καθώς «μια τέτοια διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης»

• Οι Σοσιαλιστές στην Πορτογαλία συνεργάζονται με την Αριστερά, αλλά στις βορειοευρωπαϊκές χώρες αρνούνται μια τέτοια προοπτική. Πώς καταφέρατε να συνεργαστείτε με ένα κόμμα που στο παρελθόν υιοθέτησε την πολιτική λιτότητας;

Η κυβερνητική συμφωνία κατέστη δυνατή για δύο βασικούς λόγους: Ο πρώτος, η αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων και ο δεύτερος, η απομόνωση της προηγούμενης κυβέρνησης της Δεξιάς.

Αφενός, λοιπόν, η Δεξιά έχασε την πλειοψηφία, αλλά οι Σοσιαλιστές δεν κέρδισαν και τα κόμματα της Αριστεράς αύξησαν τις δυνάμεις τους. Αφετέρου, οι Σοσιαλιστές γνώριζαν ότι η στήριξη μιας δεξιάς κυβέρνησης, την οποία έχει απορρίψει η πλειοψηφία του λαού, θα έθετε εν αμφιβόλω την πολιτική τους αξιοπιστία, θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να μετατραπούν σε ένα «πορτογαλικό ΠΑΣΟΚ».

Το καθοριστικό στοιχείο της επίτευξης της συνεργασίας μεταξύ των Σοσιαλιστών, του Μπλόκο και των Κομμουνιστών ήταν, λοιπόν, η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στο Κέντρο και τη Δεξιά.

• Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει πολλά μέτρα αντι-λιτότητας, αλλά δεν περιλαμβάνει κάποια πανευρωπαϊκή προοπτική. Αυτή η επιλογή οφείλεται στις σοβαρές διαφορές των κομμάτων αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Ναι. Θεωρούμε ότι η επανάκτηση των μισθών, των συντάξεων, των δημόσιων υπηρεσιών και του παραγωγικού τομέα είναι αδύνατη, χωρίς να αλλάξουμε τη σχέση μας με την Ευρώπη. Και το Μπλόκο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους και μια διαφορετική Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός του ισχύοντος πλαισίου.

Η προγραμματική συμφωνία μας βασίζεται σε αυτή την παραδοχή, αλλά και στην ανάγκη να ανακοπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η αποδιάρθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που συντελέστηκε από τις δεξιές κυβερνήσεις. Αναγνωρίζουμε ότι οι μελλοντικές προκλήσεις ενέχουν πολλές δυσκολίες και γι’ αυτό θα πρέπει να οικοδομηθεί μια διαφορετική ευρωπαϊκή προοπτική.

• Πώς αντέδρασαν οι μεγάλες επιχειρήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση στην απόφασή σας για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό;

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τάχθηκαν ενάντια σε αυτή την απόφαση και η Ευρωπαική Ενωση προχώρησε σε αρνητικά σχόλια. Αλλά η πίεση ήταν περιορισμένη. Πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι αυτό ήταν απλώς το πρώτο βήμα, καθώς η προγραμματική μας συμφωνία προβλέπει ετήσιες αυξήσεις πάνω από 5%.

• Σημειώθηκε όμως και η πρώτη έντονη διαφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων αναφορικά με την διάσωση της τράπεζας Banif. Εσείς και το Κ.Κ. καταψηφίσατε το νομοσχέδιο, το οποίο τελικά πέρασε με τις ψήφους της Κεντροδεξιάς. Αρκετοί μίλησαν για «τριγμούς» και για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Δεξιά γρήγορα στην εξουσία...

Δεν αρνούμαστε ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η λύση για την Banif είχε σχεδιαστεί κυρίως από την προηγούμενη κυβέρνηση. Η καταψήφιση του νόμου από το κόμμα μας δεν ακυρώνει τη συμφωνία μας. Και πλέον προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε αλλαγές στον νόμο, που θα αποτρέψουν ενδεχόμενους ανάλογους κινδύνους στο μέλλον.

• Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, στην Ισπανία το Podemos εισήλθε με μεγάλη δύναμη στο κοινοβούλιο, στην Πορτογαλία το Μπλόκο στηρίζει την κυβέρνηση. Είναι δυνατή η οικοδόμηση μιας συμμαχίας της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ηγεσία;

Πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμμαχία είναι δυνατή. Και εργαζόμαστε, ώστε να πετύχουμε μια τέτοια συμπόρευση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι αλλαγή στην Ευρώπη χωρίς αλλαγή σε κάθε χώρα είναι αδύνατη.

• Πώς επηρέασαν την πολιτική του Μπλόκου οι διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε η ελληνική κυβέρνηση στο πρώτο επτάμηνο του 2015; Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον υιοθετεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές...

Στο κόμμα μας κάναμε μια ευρεία και εις βάθος συζήτηση για το τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Πιστεύουμε ότι μια αριστερή κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμαστεί για να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, εάν χρειαστεί, ώστε να εφαρμόσει τις πολιτικές, τις οποίες επέλεξε δημοκρατικά ο λαός.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι η έξοδος από το ευρώ δεν είναι η λύση για την κρίση. Αλλά η προετοιμασία για μια τέτοια διαδικασία είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκρουστούν οι εκβιασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη δημοκρατική νομιμοποίηση και τη λαϊκή στήριξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Από τη σημερινή Ε.Ε. απουσιάζει η δημοκρατία»
Η Πορτογαλία, η άλλοτε «καλή μαθήτρια» της τρόικας, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς, μια κυβέρνηση «μη αρεστή» στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, παραδόξως,...
«Από τη σημερινή Ε.Ε. απουσιάζει η δημοκρατία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι δανειστές δεν θέλουν έξοδο της Ελλάδας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Πορτογάλος κοινωνιολόγος Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος θεωρεί μια πιθανή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ εκτιμά ότι η αποτυχία...
«Οι δανειστές δεν θέλουν έξοδο της Ελλάδας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το πρόβλημα δεν είναι η εσωκομματική αντιπαράθεση, αλλά το στρατηγικό κενό»
Ο Κώστας Ελευθερίου είναι καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η θεωρία των κομμάτων, η μελέτη του ελληνικού κομματικού συστήματος και η...
«Το πρόβλημα δεν είναι η εσωκομματική αντιπαράθεση, αλλά το στρατηγικό κενό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
Συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» η Μπ. Στάινερ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δύναμης.
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με εξυπηρετήσεις στον νεοφιλελευθερισμό»
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ο Φιλίπ Μαρλιέρ αναλύει στην «Εφ.Συν.» τους κινδύνους από την προσπάθεια της Αριστεράς να διεισδύσει σε πολιτικούς χώρους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς (μεταναστευτικό, εθνικά...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με εξυπηρετήσεις στον νεοφιλελευθερισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»
Επαναστατική λογική και αριστερή κατεύθυνση προτείνει για την αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης ο επικοινωνιολόγος, υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Δημήτρης Τζιώτης. Στο ερώτημα...
«Να κυβερνήσει ενωμένη η Αριστερά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας