Σκληρή κριτική, τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και κατά της Hellenic Train, για την απόλυση του Κώστα Γενιδούνια, διατυπώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης μέσω της συνέντευξής του στην «Εφ.Συν.». Συγχρόνως, μιλά για την πολιτική συγκυρία και τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις τάσεις αλλά και τους… περαστικούς που εκλέγουν κομματικές ηγεσίες.
● Στην υπόθεση των Τεμπών η τελευταία εξέλιξη ήταν η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια. Πώς είδατε την πράξη αυτή;
Η απόλυση του Κώστα Γενιδούνια, του πρώην προέδρου του σωματείου μηχανοδηγών, από τη Hellenic Train είναι η απόδειξη της καθεστωτικής συμπεριφοράς όσων ενοχλούνται από τη συνδικαλιστική δράση του και τον δημόσιο λόγο του. Είναι η σαφής ένδειξη ύπαρξης ομφάλιου λώρου ενός σάπιου πολιτικού συστήματος καθεστωτικής νοοτροπίας και μιας ιδιωτικής εταιρείας που αθέτησε μια σειρά δεσμεύσεων που είχε αναλάβει με το ελληνικό κράτος με την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Να μην ξεχνάμε, ο Κώστας Γενιδούνιας είναι αυτός που έστελνε επιστολές στον Καραμανλή για θέματα ασφαλείας και απολύεται την ώρα που έρχεται η δικογραφία στη Βουλή. Αυτές είναι πρακτικές μαφίας. Η εκδικητική απόλυση του Γενιδούνια είναι πράξη εργοδοτικής και κυβερνητικής τρομοκρατίας, προσπαθεί να φοβίσει τους πάντες την ώρα που πρέπει να ανοίξουν στόματα. Παράλληλα όμως είναι και μια επίδειξη πολιτικού θράσους από την κυβέρνηση απέναντι σε όλους τους πολίτες και κυρίως στους συγγενείς των θυμάτων που παρακολουθούν.
● Η τρέχουσα συγκυρία, κύριε Ζαχαριάδη, φαίνεται να κινείται μεταξύ μέτρων ελάφρυνσης συνταξιούχων και ενοικιαστών (τα οποία προσπαθεί να καρπωθεί πολιτικά η κυβέρνηση) και εξελίξεων στην υπόθεση των Τεμπών (που φέρνουν υψηλότερα δημοσκοπικά ποσοστά στην Πλεύση Ελευθερίας). Η Αριστερά πού βρίσκεται στο τοπίο αυτό;
Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική, πολιτική φάση, η οποία θα οδηγήσει σε νέες ισορροπίες, που όμως σήμερα δεν είναι ακόμη πολύ ορατές. Καθημερινά συμβαίνουν, και διεθνώς και στην Ελλάδα, τόσες και τέτοιες μεγάλες αλλαγές, που είναι δύσκολο και τις σταθμίσεις και να βρεις το κοινωνικό πρόταγμά τους και αυτό να το μετατρέψεις σε πολιτικό διακύβευμα, όπως πρέπει να κάνει στρατηγικά αλλά και κάθε μέρα ένα σύγχρονο, προοδευτικό κόμμα, που θέλει να είναι χρήσιμο στους πολίτες και παρεμβατικό στο πολιτικό σύστημα. Υπάρχει μια κυβέρνηση, ένας πρωθυπουργός και ένα κυβερνητικό κόμμα, που δημοσκοπικά καταρρέουν και μια σειρά μικρομεσαίων κομμάτων –δημοσκοπικά τονίζω– της προοδευτικής αντιπολίτευσης που ανταγωνίζονται με την κυβέρνηση και μεταξύ τους, κυρίως σε επίπεδο αντίδρασης στην επικαιρότητα και όχι δίνοντας τις δυνάμεις τους στη δημιουργία μιας αξιόπιστης, εναλλακτικής, προοδευτικής πρότασης, που έχει ανάγκη η Ελλάδα και οι Ελληνες.
Σε αυτήν τη συγκυρία βρισκόμαστε σήμερα και αυτά τα χαρακτηριστικά έχει. Η κοινωνία χρειάζεται κάτι διαφορετικό και με μεγαλύτερο πολιτικό βάθος για να στρέψει την προσοχή της. Ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος μέσα σε αυτόν και η Αριστερά πρέπει να αρχίσει να συνασπίζεται και να συσπειρώνεται. Σε αυτό το ζήτημα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και συνεχίζει να προσπαθεί.
● Ποιες πρωτοβουλίες, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να ληφθούν από το κόμμα σας την επόμενη περίοδο; Αρκεί ένα συνέδριο για… restart;
Το συνέδριο για εμάς είναι σημείο καμπής. Το έχουμε ανάγκη μετά τις δυο σημαντικές διασπάσεις του 2023 και του 2024 αλλά και τις περιπέτειες της περιόδου από τον Σεπτέμβρη 2023 ώς τον Οκτώβρη 2024. Βρισκόμαστε σε έναν ρευστό και δυναμικά μεταβαλλόμενο κόσμο και στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Πρέπει στις νέες συνθήκες να συστηθούμε ξανά με την κοινωνία, να την ακούσουμε και να μας ακούσει.
● Προέρχεστε από μια πολιτικο-ιδεολογική μήτρα με κατοχυρωμένη τη δράση τάσεων. Γιατί γίνεται τώρα συζήτηση για κατάργησή τους; Και, ήταν λάθος να μπορούν να εκλέγουν πρόεδρο του κόμματος τα μέλη της… μίας ημέρας;
Μεγάλη συζήτηση, τα κόμματα του 2025 και η πολιτική ζωή στη χώρα δεν είναι όπως ήταν ούτε το 2005 ούτε το 1990. Αυτό που συζητάμε ενόψει συνεδρίου είναι η κατάργηση των μηχανισμών μέσα στο κόμμα με κάθετη παράλληλη με το κόμμα δομή. Τα ρεύματα ιδεών θα συνεχίζουν να υπάρχουν και πιστεύω θα ισχυροποιηθούν. Κακά τα ψέματα οι τάσεις πολλές φορές –και μας πλήγωσε βαθιά τα τελευταία χρόνια– εργαλειοποιήθηκαν σε κατεύθυνση αντίθετη από τη διακηρυκτική τους αποστολή. Πρέπει επιτέλους να αναζητήσουμε και στο κόμμα αλλά και με αυτούς που μας ακολουθούν στην κοινωνία τη σύνθεση των απόψεων και τον ενιαίο – συνεκτικό εξωστρεφή πολιτικό λόγο. Ετσι θα αποδείξουμε στην πράξη ότι πήραμε κάποια από τα μηνύματα των τελευταίων ετών. Ετσι θα δείξουμε στην πράξη ότι κάνουμε μια νέα αρχή όχι στα λόγια – αλλά με νέα αντίληψη λειτουργίας και σύνθεσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από το 2022, σωστά κατά τη γνώμη μου, άνοιξε τη διαδικασία εκλογής στη βάση του κόμματος και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αλλάξει. Εχει έρθει όμως η ώρα νομίζω να βάλουμε έναν περιορισμό που μπορεί να μας προστατέψει από εκφυλιστικά φαινόμενα, δεν μπορεί ένας περαστικός να ψηφίζει για την ηγεσία του κόμματος, δεν μπορεί ένας ψηφοφόρος ή μέλος άλλου κόμματος να ψηφίζει για την ηγεσία του δικού μας κόμματος. Μελέτησα αναλυτικά τον τρόπο εκλογής σε μια σειρά κομμάτων σε όλο τον κόσμο, όλοι έχουν έναν χρονικό περιορισμό εγγραφής πριν από την ψηφοφορία, δεν είναι σωστό τα κόμματα να είναι «Μπάτε σκύλοι αλέστε», νομίζω το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.
● Θα επιμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην πρόσκληση συμπόρευσης, μετά και τις γνωστές αρνήσεις από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά; Και, εκ των υστέρων, θα λέγατε πως ήταν σφάλμα η άρνηση της υποψηφιότητας Ράμμου;
Δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από το σημερινό τέλμα στο οποίο βρίσκεται το πολιτικό σύστημα. Η σημερινή κατάσταση σταθεροποιεί τη Δεξιά και δυναμώνει την Ακροδεξιά. Το να λέει το ΠΑΣΟΚ «Θα γίνω από 12% σε λίγους μήνες 22% ή 32%» εμένα μου φαίνεται γελοίο, το να λέει η Νέα Αριστερά «Εγώ δεν έρχομαι αν δεν έρθει και το ΠΑΣΟΚ» μού φαίνεται πολιτικός παραλογισμός. Εμείς θα συνεχίσουμε με όσους θέλουν και επιθυμούν, δεν παρακαλάμε κανέναν. Θα πρέπει να αναλάβουν όλοι το κόστος των επιλογών τους. Είχα πει από την πρώτη στιγμή ότι ο κ. Ράμμος ήταν μια εξαιρετική υποψηφιότητα, αν δεν είχε αποσυρθεί τη Δευτέρα μετά τον προϋπολογισμό, ίσως να είχαμε καταλήξει σε αυτή την κοινή πρόταση. Θεωρώ όμως ότι ήταν εξαιρετική και η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη που υποστηρίχτηκε και από τη Νέα Αριστερά στις περισσότερες ψηφοφορίες, ενώ θεωρώ ότι ήταν λάθος του ΠΑΣΟΚ που περιχαρακώθηκε με τον κ. Γιαννίτση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας