● Γιατί χρειάζονται οι επιχειρήσεις εκπτώσεις στο κόστος των ασφαλιστικών εισφορών για να τηρήσουν την εργατική νομοθεσία;
Η εστίαση και ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος σε όλη την Ελλάδα που έχει τόσο εκτεταμένη μερική απασχόληση. Και η πραγματικότητα που δεν την αρνούνται οι επιχειρηματίες δείχνει ότι, ενώ δηλώνουν τον εργαζόμενο για 4 ώρες, πληρώνεται, στην καλύτερη περίπτωση, για 8 ώρες, χωρίς να φαίνονται αυτές οι επιπλέον 4 ώρες στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Κι αυτή είναι η καλή περίπτωση, γιατί μπορεί να τον δηλώνουν για 4 και να μην τον πληρώνουν (επισήμως) ούτε για 4 ώρες. Προκύπτει ένα τεράστιο κενό ως προς την ασφαλιστική διάσταση η οποία έχει μία βάση την οποία διαπιστώσαμε σε όλες τις συναντήσεις που κάναμε και συνεχίζουμε να πραγματοποιούμε σε όλη τη χώρα. Στην εστίαση το μη μισθολογικό κόστος είναι ακόμη πιο επαυξημένο γιατί έχει νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και γιορτές. Για παράδειγμα μια μικρομεσαία επιχείρηση στην εστίαση μπορεί να χρειάζεται τις καθημερινές μόνο 3 άτομα προσωπικό, αλλά το Σαββατοκύριακο 30. Κι επειδή η ψηφιακή κάρτα θα αποτυπώσει τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης, θα απομειώσει τον βαθμό ευελιξίας στις επιχειρήσεις οι οποίες φοβούνται ότι τώρα που υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και συχνά αναγκάζονται να δίνουν «μαύρα» κάτω από το τραπέζι, θα έχουν ακόμη έναν βραχνά πάνω από το κεφάλι τους.
● Mήπως έτσι επιβραβεύουμε τα «μαύρα»;
Ξέρετε τι λένε; «Εχω κάνει συμφωνία με έναν σεφ για 1.500 ευρώ και άλλα 1.500 μαύρα γιατί μου τα ζητάει και πού να βρω άλλον;» λέει ένας επιχειρηματίας στις Κυκλάδες. Φυσικά η δική μας απάντηση είναι ότι πρέπει να βελτιώσει τον μισθό γιατί λαμβανομένης υπόψη της κινητικότητας που υπάρχει και της έλλειψης εργατικού δυναμικού, στον συγκεκριμένο κλάδο μοιάζει συχνά ο εργαζόμενος να είναι αυτός που διαλέγει τον εργοδότη κι όχι το αντίθετο.
Επίσης, υπάρχουν εργοδότες που επικαλούνται εργαζόμενους που ζητούν να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κι εδώ εμείς πάλι ξεκαθαρίζουμε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι καταχρηστικά και με την ψηφιακή κάρτα θα συνεχίσουν να είναι καταχρηστικά κι αυτό να διαπιστώνεται ευκολότερα γιατί η Επιθεώρηση μπορεί τώρα και εξ αποστάσεως να δει πότε οι εργαζόμενοι είναι δηλωμένοι και πότε χτύπησαν την κάρτα έναρξης και λήξης της εργασίας. Δεν θα επιτραπεί 7 ημέρες απασχόληση και η ψηφιακή κάρτα δεν θα μεταβάλει τα χρονικά όρια απασχόλησης. Η εργατική νομοθεσία δεν αλλάζει. Εχουμε 5ήμερο και 8 ώρες και είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουν συλλογική σύμβαση στον τουρισμό που προβλέπει υπό προϋποθέσεις να δουλέψουν 48 ώρες.
Κι επειδή εμείς πιστεύουμε ότι η ψηφιακή κάρτα θα λειτουργήσει υπέρ της μετατροπής της μερικής σε πλήρη απασχόληση και θα οδηγήσει σε αύξηση της νόμιμης πλήρους απασχόλησης με αύξηση και του ποσού των εισφορών που πλέον θα καταβάλλονται επί της πλήρους κι όχι επί της μερικής, εξετάζουμε ως αντιστάθμισμα της εφαρμογής του ψηφιακού ελέγχου του χρόνου εργασίας να μειώσουμε υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες με αφορμή τον τουρισμό και την εστίαση σε όλη τη χώρα. Κατανοείτε ότι λόγοι ίσης μεταχείρισης, αν κάτι εφαρμοστεί σε έναν κλάδο, επιβάλλουν ότι πρέπει να εφαρμοστεί και στο σύνολο της αγοράς εργασίας.
● Πώς διασφαλίζεται ότι εάν αυτό το μέτρο επεκταθεί δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά του ΕΦΚΑ και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ασφαλισμένων;
Αυτή την περίοδο τρέχουμε διάφορα σενάρια με τον καθ' ύλην αρμόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης για να δούμε τη στάθμιση του οφέλους από τη μετατροπή. Για παράδειγμα εξετάζουμε ποιο ποσοστό μείωσης των εισφορών θα συνέβαλλε στην αύξηση -και σε ποιο ποσοστό- της πλήρους απασχόλησης, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε απώλεια.
● Ηδη αποτυπώνεται και στην ΕΡΓΑΝΗ μια αύξηση της πλήρους απασχόλησης...
Ναι, έχει ήδη φτάσει στο 76% της συνολικής απασχόλησης. Δηλαδή οι 8 στους 10 εργαζόμενους είναι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Στον κλάδο του τουρισμού το ποσοστό ανέρχεται στο 51%, ενώ στα καταλύματα φτάνει το 81% και στην εστίαση πέφτει στο 35%. Σας διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται να θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα.
Υποχρεωτική η ψηφιακή κάρτα σε τουρισμό και εστίαση
Από την 1η Μαρτίου, 700.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση και οι 50.000 επιχειρηματίες του κλάδου θα εφαρμόσουν υποχρεωτικά τη μέτρηση του χρόνου εργασίας με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στην οποία έχουν ήδη ενταχθεί 750.000 εργαζόμενοι και 75.000 επιχειρήσεις στις τράπεζες, στα σούπερ μάρκετ, στις εταιρείες φύλαξης, στη βιομηχανία, στο λιανεμπόριο και σε φορείς του Δημοσίου.
Οσες επιφυλάξεις και ενστάσεις κι αν έχουν διατυπωθεί για τον τρόπο εφαρμογής του μέσου (π.χ. για έμμεση παράταση του ωραρίου εργασίας μέσω της ευελιξίας στον χρόνο προετοιμασίας των εργαζομένων κατά την άφιξη και αποχώρηση), όσα προβλήματα κι αν παραμένουν άλυτα (όπως π.χ. αυτό που αφορά την επάρκεια των επιθεωρητών για να ελέγχουν την τήρηση ενός τέτοιου μέτρου σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις με έναν, δύο, τρεις εργαζόμενους), δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η ψηφιακή κάρτα «άσπρισε» ένα μεγάλο μέρος της μαύρης και πολύ συχνά απλήρωτης εργασίας που υπέκρυπταν και συνεχίζουν να υποκρύπτουν οι υπερωρίες και οι άτυπες συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών για εργαζομένων.
Συμφωνίες που άλλοτε επιβάλλονται από τον εργοδότη κι άλλοτε επιζητούνται από τον εργαζόμενο προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα ακρίβειας στα ήδη διατροφής, ένδυσης αλλά και στη στέγη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας