«Αυτά που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν έχουν γίνει ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου και αμφιβάλλω αν έχουν γίνει πουθενά αλλού», αναγνωρίζει η Ολγα Γεροβασίλη στη συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και φέρνει το παράδειγμα να θέλει κάποιος «να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να σέβεται τις βασικές καταστατικές αρχές και τις συλλογικές αποφάσεις του και –το χειρότερο– αντιμετωπίζοντας το ίδιο του το κόμμα ως αντίδικο». Τούτων δοθέντων, «πρέπει πολύ σύντομα να μπει τέλος στην καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περίοδο Κασσελάκη».
Ενώ στο κεφάλαιο των συνεργασιών, στέλνει το μήνυμα ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι –τάχα– σχέδιο της διαπλοκής, είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε ο ίδιος, άθελά του θέλω να πιστεύω, υπηρετεί τις επιδιώξεις των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της χώρας». Χαρακτηρίζει, τέλος, την υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, ως μια υποψηφιότητα που «υπηρετεί πρώτα από όλα την επιστροφή στη σοβαρότητα και στην πολιτική συζήτηση»
● Ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής, η σημερινή, κυρία αντιπρόεδρε. Θα μπορούσατε να κάνετε λόγο για αρχή του τέλους μιας ταραχώδους διαδρομής που διαρκεί εδώ και ένα χρόνο;
Δεν ξέρω αν θα είναι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η «αρχή του τέλους», όπως λέτε κύριε Παπαδημητρίου. Σίγουρα, όμως, πρέπει πολύ σύντομα να μπει τέλος στην καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. περίοδο Κασσελάκη. Θυμίζω ότι προσωπικά έκρουσα πολύ έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου, ήδη από το συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο, μόνη μου με λίγους ανθρώπους δίπλα μου, διότι είδα από τότε την πορεία συρρίκνωσης και τον κίνδυνο απαξίωσης του κόμματος.
Δυστυχώς η άποψή μου αυτή δεν ήταν τότε πλειοψηφική, όπως είναι σήμερα. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που δεν πάει άλλο και όσο αυτή η κατάσταση παρατείνεται τόσο θα απογοητεύονται οι αριστεροί, οι προοδευτικοί πολίτες από εμάς και θα μας γυρίζουν την πλάτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να επανέλθει σύντομα στον δρόμο κατ’ αρχάς της σοβαρότητας και της πολιτικής. Αυτονόητα πράγματα, θα μου πείτε, αλλά πολλές φορές και στη ζωή και στην πολιτική καλείσαι να δίνεις τη μάχη του αυτονόητου, ώστε να μπορέσεις να πετύχεις περισσότερα πράγματα στη συνέχεια.
● Τα γεγονότα που μας έφεραν ώς τη σημερινή συνεδρίαση είναι εν πολλοίς γνωστά. Η αποκάλυψη, από την «Εφημερίδα των Συντακτών», του «Πόθεν Εσχες» του Στέφανου Κασσελάκη, εν συνεχεία, το εξώδικό του κατά της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής. Μπορεί να είναι μέλος ενός κόμματος, πολύ περισσότερο υποψήφιος πρόεδρος –ή και πρόεδρος ενάμιση μήνα μετά– κάποιος που στέλνει εξώδικα και απειλεί τα όργανα με προσφυγή στη Δικαιοσύνη;
Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, με ευθύνη του τέως προέδρου, αλλά και των ανθρώπων γύρω του. Το επισημαίνω αυτό, γιατί επιχειρείται σε ένα κομμάτι της δημόσιας σφαίρας να περάσει μια αντίληψη ότι –περίπου– είμαστε όλοι το ίδιο και ότι έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες. Σας θυμίζω ότι είχαμε ζητήσει από τον Στέφανο Κασσελάκη να προκηρύξει εκλογές προέδρου, ώστε να δοθεί από τη βάση δημοκρατική λύση στο αδιέξοδο. Ο ίδιος, όμως, απέρριψε αυτή την πρόταση και μας κάλεσε να καταθέσουμε πρόταση μομφής.
Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να σέβεται τις βασικές καταστατικές αρχές και τις συλλογικές αποφάσεις του και –το χειρότερο– αντιμετωπίζοντας το ίδιο του το κόμμα ως αντίδικο. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου και αμφιβάλλω αν έχουν γίνει πουθενά αλλού
Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής, που ο ίδιος ζητούσε, στην Κεντρική Επιτροπή και μετά άρχισε να μιλάει για «κουκουλοφόρους» και για «εκτροπές», να αμφισβητεί την έκπτωσή του από τη θέση του προέδρου και να τοποθετείται για κάποιες ημέρες δημοσίως –άκουσον άκουσον!– μέσω νομικού συμβούλου. Στη συνέχεια, να αποδίδει σε συντρόφους του δήθεν σχέδια της διαπλοκής, να καλεί σε «εφόδους» στο συνέδριο και εν τέλει να στέλνει εξώδικο και να απειλεί με εισαγγελείς το κόμμα του οποίου, στο ίδιο εξώδικο, ισχυρίζεται ότι είναι ακόμα πρόεδρος. Απίστευτα πράγματα! Και βεβαίως δεν ξεχνάμε τις ανυπόστατες αναφορές του για μαύρα ταμεία. Ολα αυτά είναι που πλήγωσαν και πληγώνουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., τραυματίζουν την ενότητα και πλήττουν ανεπανόρθωτα την εικόνα του κόμματος στην ελληνική κοινωνία.
Κοιτάξτε, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα απλό μέλος του. Το πρόβλημα είναι ότι θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να σέβεται τις βασικές καταστατικές αρχές και τις συλλογικές αποφάσεις του και –το χειρότερο– αντιμετωπίζοντας το ίδιο του το κόμμα ως αντίδικο. Αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στην πολιτική ιστορία του τόπου και αμφιβάλλω αν έχουν γίνει πουθενά αλλού. Το ερώτημα, λοιπόν, αν θα είναι ή όχι υποψήφιος πρόεδρος, θα το απαντήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης, από το κατά πόσο θα ανακαλέσει όσα έχει πει και κάνει ώς τώρα και από το αν θα σταματήσει τη διαλυτική τακτική που ακολουθεί. Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπιστώ σθεναρά την ομαλή πορεία του κόμματος στο συνέδριο και στις εκλογές προέδρου.
● Και μετά την Κ.Ε. τι; Και, εσείς θα υποστηρίξετε την υποψηφιότητα Φάμελλου;
Μετά την Κεντρική Επιτροπή, βαδίζουμε στον δρόμο προς το συνέδριό μας και έπειτα στην εκλογή προέδρου. Θέλουμε να είναι μια διαδικασία με πολιτική συζήτηση. Μας έλειψε πολύ αυτό, ξέρετε, τον τελευταίο χρόνο. Μπήκε η επικοινωνία, τα παιχνίδια εντυπώσεων και η παραπολιτική πάνω από την ουσία της πολιτικής. Παράλληλα, η τοξικότητα κυριάρχησε στη συντροφικότητα. Οι ευθύνες του τέως προέδρου είναι τεράστιες γι’ αυτή την κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να αλλάξει σελίδα. Η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου είναι μια υποψηφιότητα που μπορεί να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο, διότι υπηρετεί πρώτα από όλα την επιστροφή στη σοβαρότητα και στην πολιτική συζήτηση. Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και είναι γνώστης όλων των μεγάλων ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Το κρίσιμο, όμως, είναι να πάμε συντεταγμένα στην εκλογή προέδρου και να ακουστούν οι θέσεις, οι προτάσεις και τα επιχειρήματα των υποψηφίων, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν όλες και όλους στην ορθότερη επιλογή.
● Το γενικότερο τοπίο στην Κεντροαριστερά πώς το βλέπετε; Γεννώνται ελπίδες από την αυριανή κάλπη του ΠΑΣΟΚ;
Στα εσωκομματικά άλλου κόμματος θα μου επιτρέψετε να μην εμπλακώ, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα κάνουν την επιλογή τους. Προσωπικά επιδιώκω και εργάζομαι, ώστε ελπίδες να γεννηθούν από τις διαδικασίες και τις εκλογές στο κόμμα μου, στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Να σταματήσει η κατηφόρα και να αντιστραφεί σταδιακά η πτωτική πορεία. Μόνο έτσι θα υπάρξει ισχυρή προοπτική για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρωταγωνιστή και κινητήριο μοχλό σε μια προοδευτική εκλογική συνεργασία, όπως άλλωστε αναφέρουν και οι συλλογικές μας αποφάσεις. Η χώρα χρειάζεται προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλιώς, ελλοχεύει ο κίνδυνος της Ακροδεξιάς. Οποιος δεν το βλέπει αυτό και –πολύ περισσότερο– όποιος ισχυρίζεται ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι –τάχα– σχέδιο της διαπλοκής, είτε είναι εκτός τόπου και χρόνου είτε ο ίδιος, άθελά του θέλω να πιστεύω, υπηρετεί τις επιδιώξεις των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων της χώρας.
● Δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας πολλών συμπολιτών μας αφενός, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση αφετέρου, ποια η εκτίμησή σας για το πολιτικό σκηνικό του 2025; Και ποιο το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;
Το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι να εμπνεύσει ξανά, να δώσει πάλι ελπίδα στον ελληνικό λαό και προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης στη χώρα απέναντι στις άδικες πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στους κινδύνους που γεννώνται για την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε ένα διεθνές περιβάλλον αναταραχών, αλλά και από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και –εδώ που φτάσαμε– όσο το δυνατόν με τις μικρότερες απώλειες από τη σημερινή κρίση, ώστε να χτίσουμε την προγραμματική μας πρόταση και να σχεδιάσουμε την πολιτική μας δράση μας στις νέες συνθήκες, μέσα και έξω από τη Βουλή, για μια ισχυρή Αριστερά, κεντρικό πυλώνα του προοδευτικού κόσμου της χώρας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας