• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.7°C / 13.0°C
  4 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 16.0°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  4 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.2°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  3 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.5°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 12.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.2°C
  4 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  4 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 12.3°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 4.2°C
  1 BF
  84%

Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, ανοίγει τα χαρτιά του

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το ν/σ για τις άδειες δεν μπορεί να απαξιώνεται με αόριστες και αφοριστικές κουβέντες»

 • A-
 • A+

Λίγες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, ανοίγει τα χαρτιά του.

Μιλά για «ανατροπή της κυβέρνησης» που καθυστέρησε το νομοσχέδιο αδειοδότησης των καναλιών, αναφέρεται στις οφειλές, τις… κόντρες με τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μπουν «σε έναν παρα-διάλογο βασιζόμενοι σε διαρροές, ανεπίσημες και ελλιπείς τοποθετήσεις».

Αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και μιλά για τα μισθολόγια της ΕΡΤ, το κανάλι της Βουλής, το ΕΣΡ…

• Πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις περιεχομένου; Ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έρθει άμεσα στη Βουλή μετά την ψήφιση των αρχικών προαπαιτούμενων μέτρων για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Οπως γνωρίζετε, το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί για διαβούλευση πριν από την προκήρυξη των εκλογών και σήμερα θα αποτελούσε νόμο του κράτους αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνηση.

Με ανανεωμένη την εντολή μας και σε ό,τι αφορά την οριστική ρύθμιση και αυτού του ζητήματος, προχωρούμε άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες της Βουλής που θα ξεκινήσουν με την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή και θα ολοκληρωθούν με την ψήφισή του στην Ολομέλεια. Σε αυτές τις διαδικασίες κάθε κόμμα και ενδιαφερόμενος φορέας θα έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί για το πώς επιθυμεί να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τη σύνθεση και τη λειτουργία του ΕΣΡ.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε ήδη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και καλή πίστη. Στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η μετάβαση σε ένα νέο, ρυθμισμένο τηλεοπτικό τοπίο να γίνει το συντομότερο δυνατό.

• Υπήρξε αρνητική κριτική για το νομοσχέδιο τόσο από την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) όσο και από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που ούτε λίγο ούτε πολύ το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο». Επιμένετε στην αρχική μορφή του, θα προχωρήσετε σε αλλαγές, θα επιχειρήσετε εκ νέου διάλογο;

Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εμείς εκκινήσαμε την προβλεπόμενη διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης, στην οποία δεν υπήρξε δυστυχώς συμβολή από την ΕΙΤΗΣΕΕ αλλά ούτε και από το ΕΣΡ. Αντιθέτως, δεχθήκαμε παρατηρήσεις από την ΕΕΤΤ, κυρίως τεχνικής φύσης που μπορούν να φανούν όμως χρήσιμες και θα ληφθούν υπόψη.

Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε εμείς ως κυβέρνηση να μπούμε σε έναν παρα-διάλογο βασιζόμενοι σε διαρροές, ανεπίσημες και ελλιπείς τοποθετήσεις. Ωστόσο, παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και αναμένουμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να μας καταθέσουν επίσημα και ολοκληρωμένα τις θέσεις τους επί των οποίων θα μπορούμε τότε να τοποθετηθούμε.

• Εχετε πει ότι το νομοσχέδιο «δεν φωτογραφίζει, δεν πριμοδοτεί, δεν νομιμοποιεί εκ των υστέρων μια κατάσταση ασύδοτη και προστατεύει τους εργαζομένους». Επειδή στα χρόνια της κρίσης η ανεργία στον κλάδο έχει εκτοξευθεί, ενώ σε μια εξαετία έχει χαθεί λόγω περικοπών πάνω από το 60% των αποδοχών, μήπως τέτοιου τύπου... περιορισμοί οδηγήσουν σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης;

Κατά την εκτίμησή μας αυτό το οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της τηλεόρασης αλλά και του Τύπου έχει να κάνει με τον χαρακτήρα που έχουν επιλέξει κάποιοι εκ των μετόχων και των ιδιοκτητών να προσδώσουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Εναν χαρακτήρα που σε πολλές περιπτώσεις διαφέρει από αυτόν μιας επιχείρησης που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί από τους σημερινούς σταθμούς λειτουργούν χάρη σε δάνεια τα οποία δεν θα χορηγούνταν ποτέ σε διαφορετική επιχείρηση που παρουσιάζει παρόμοια οικονομικά αποτελέσματα. Τη στιγμή που αυτές οι πρακτικές είναι οι μόνες σταθερές, οι αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι μεταβλητά, δηλαδή αυτοί είναι που υφίστανται τις συνέπειες.

Είναι μια προβληματική κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και γι’ αυτόν τον λόγο θέτουμε κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και σεβασμού της εργασίας.

• Τι απαντάτε στις κατηγορίες της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι το νομοσχέδιο είναι γεμάτο «αοριστίες, σε λάθος κατεύθυνση, αντίκειται στο πνεύμα πλουραλισμού και ελευθερίας της ενημέρωσης, ενώ για όλα αποφασίζει ένας υπουργός»;

Σας είπα και προηγουμένως ότι με λύπη μας δεν έχουμε λάβει καμία δημιουργική –και κριτική βεβαίως, αλλά τουλάχιστον εποικοδομητική– πρόταση από την ΕΙΤΗΣΕΕ, παρά μόνο ασαφείς κατηγορίες. Από τη δική μας πλευρά είναι δεδομένη η πρόθεση και η δέσμευση να προάγουμε τον πλουραλισμό και την ελεύθερη ενημέρωση. Πλουραλισμός ωστόσο σημαίνει ίσες ευκαιρίες, χωρίς προνόμια και εύνοιες για κάποιους, με σαφείς κανόνες, σταθερό πλαίσιο.

Υπηρετώντας, λοιπόν, τόσο τον πλουραλισμό όσο και την ανεξάρτητη ενημέρωση προκηρύσσουμε διαγωνισμό και δίνουμε σε όλους την ευκαιρία να διεκδικήσουν μια θέση στο τηλεοπτικό τοπίο και να λειτουργήσουν ελεύθερα σε αυτό χωρίς την ομηρία του προσωρινού. Οφείλω να σας πω ότι το νομοσχέδιο είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς, προσεκτικής και εμπεριστατωμένης επεξεργασίας και δεν μπορεί αυτή η δουλειά να απαξιώνεται από κανέναν με δύο αόριστες και αφοριστικές κουβέντες.

• Υπάρχει ήδη αρθρογραφία που σας κατηγορεί για επιχείρηση «δαιμονοποίησης» συγκεκριμένων ΜΜΕ, χειραγώγησής τους αλλά και για «εξόντωση» της παλιάς γενιάς ιδιοκτητών ΜΜΕ. Μήπως τελικά επιδιώκετε να δημιουργήσετε μια νέα γενιά πιο... φιλική προς τη δική σας κυβέρνηση;

Τέτοιες απόψεις, τέτοιες κατηγορίες δεν έχουν καμία πραγματική βάση. Είναι γνωστό σε όλους πως δεν έχουμε τύχει της καλύτερης μεταχείρισης από μια σειρά μέσων, ιδιαίτερα μάλιστα σε κρίσιμες περιόδους. Αν θέλετε φωτογραφίες, μην ψάξετε στις εκλογές, για παράδειγμα, ψάξτε στο δημοψήφισμα.

Οπως διαβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προχθές από το βήμα της Βουλής, δεν παρεμβήκαμε ποτέ να ζητήσουμε χάρες, δεν εκβιάσαμε, δεν παρακαλέσαμε. Σεβόμαστε την αυτονομία της ενημέρωσης, δεν έχουμε καμία ρεβανσιστική τάση, αλλά είμαστε ανυποχώρητοι στην αναγκαιότητα ενός σαφούς και χρηστού πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας.

• Τι θα γίνει με το ΕΣΡ που παραμένει «λειψό», 4μελές, έχει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές; Τι απαντάτε στις παρατηρήσεις ότι επιχειρείται περιορισμός της ανεξαρτησίας του και ότι «το σχέδιο νόμου φαίνεται πως έχει συνταχθεί χωρίς μελέτη» και ακολουθεί την πεπατημένη των «προηγούμενων ανεφάρμοστων νόμων όπου όλα ανατίθενται στους αρμόδιους υπουργούς, ενώ το ΕΣΡ περιορίζεται σε απλή γνωμοδοτική αρμοδιότητα»;

Το ΕΣΡ είναι ανεξάρτητη αρχή και ο ρόλος και οι αρμοδιότητές του κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της χώρας. Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα για τον υποτιθέμενο περιορισμό της ανεξαρτησίας του.

Από εκεί και πέρα, είναι πράγματι αληθές ότι το ΕΣΡ έχει παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του, είτε αφορούν τη νομιμότητα της σύνθεσης είτε τον ορισμό των μελών είτε ακόμα υλικοτεχνική υποδομή.

Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει και επιθυμούμε να αντιμετωπίσουμε προκειμένου το ΕΣΡ να εκπληρώσει πλήρως και επιτυχημένα την προβλεπόμενη αποστολή του. Μέλημά μας είναι να συμβάλουμε στο να αποκτήσει το ΕΣΡ αδιαμφισβήτητα νόμιμη σύνθεση, να θωρακιστεί θεσμικά.

• Για την περίοδο 2010-2014 καταλογίσατε το τέλος χρήσης συχνοτήτων (περίπου 24 εκατ. ευρώ) σε οκτώ κανάλια εθνικής εμβέλειας που έχουν καταφύγει στο ΣτΕ. Προηγούμενες προσφυγές τους για τα έτη 1995 έως 1998 και 2000 απορρίφθηκαν. Κατά την προηγούμενη θητεία σας είχε ξεκινήσει έλεγχος και για τα έτη 2001-2008. Μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς ισχύει;

Με υπουργικές αποφάσεις έχουν βεβαιωθεί σε βάρος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ετήσια τέλη συνολικού ύψους περίπου 87 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 1995-2010, ως αντάλλαγμα για την εκ μέρους τους χρήση των ραδιοσυχνοτήτων. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και σχεδόν 26 εκατομμύρια, τα οποία πληρώθηκαν από τη συνδρομητική τηλεόραση.

Παρ’ όλα αυτά απευθύναμε ερώτημα προς τις αρμόδιες ΔΟΥ σχετικά με την εγγραφή, καθώς και για την τυχόν μερική ή ολική καταβολή των τελών αυτών. Οι εφορίες μας βεβαίωσαν ότι τα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί στη μεγάλη τους πλειονότητα.

• Τι θα γίνει τελικά με τον προϋπολογισμό της ΕΡΤ; Τα περίπου 100 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού;

Η πρακτική της χρήσης μέρους του ανταποδοτικού τέλους στον κρατικό προϋπολογισμό μάς κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι αδύνατον να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί η δημόσια τηλεόραση και το προσφερόμενο στον πολίτη προϊόν της.

Ταυτόχρονα, οι μεγάλες σπατάλες, οι υπέρογκοι μισθοί σε δημοσιογράφους-σταρ, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, φαινόμενα που απασχόλησαν και τις δικαστικές αρχές και την κοινή γνώμη κατά το παρελθόν, ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Η ΕΡΤ ξεκινά από την αρχή πάνω σε νέες, υγιείς βάσεις και έτσι θα πρέπει να λειτουργήσει ώστε να φτάσει και η ίδια σιγά σιγά να ξεπεράσει ακόμα και τον καλύτερο παλιό της εαυτό, με έναν προϋπολογισμό πλήρως εξορθολογισμένο.

• Τι θα ισχύσει για τα μισθολόγια των εργαζομένων και την προϋπηρεσία τους στην ΕΡΤ; Υπάρχει η πιθανότητα μετακίνησης προσωπικού;

Είναι τρεις διαφορετικές ερωτήσεις που μπορεί φαινομενικά να μοιάζουν να σχετίζονται, ωστόσο αγγίζουν διαφορετικά κεφάλαια. Το μισθολόγιο –πλην δημοσιογράφων- είναι το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.

Η αμοιβή των δημοσιογράφων ρυθμιζόταν με Κυβερνητική Υπουργική Απόφαση. Το θέμα της προϋπηρεσίας είναι νομικά σύνθετο ζήτημα και δεν εξαρτάται από το τι εμείς θα θέλαμε.

Το κρίσιμο είναι η εξέταση των αγωγών και η πορεία αυτών ενώπιον των δικαστηρίων υπό το πρίσμα της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Αναμένουμε και εμείς τις αποφάσεις των δικαστηρίων προκειμένου να είναι οριστική η αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Οσο για τη μετακίνηση, το προσωπικό της ΕΡΤ υπάγεται στις ίδιες διατάξεις με όλους τους φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Διαβάζω δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν την ΕΡΤ να «ξεπουπουλιάζεται» από το προσωπικό της και τα οποία είναι εμφανές ότι εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους.

Με τις διατάξεις για την κινητικότητα, εάν υπάρχουν ειδικότητες όπου οι εργαζόμενοι υπολείπονται, οι θέσεις θα συμπληρωθούν.

Εάν υπάρχουν ειδικότητες με πλεόνασμα, οι εργαζόμενοι θα είναι ελεύθεροι να κάνουν αίτηση σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, απ’ όπου θα μπορούν να προσφέρουν δημιουργικά στην πολιτεία, στο κοινωνικό σύνολο και στον εαυτό τους.

• Το κανάλι της Βουλής ανήκει στην αρμοδιότητα του προέδρου της Βουλής. Επειδή όμως είστε αρμόδιος για τα ΜΜΕ δεν θα έπρεπε να έρθετε σε συνεννόηση με τον νυν πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και αυτό να ενταχθεί στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, από την οποία και να χρηματοδοτείται ώστε να σταματήσει να μας κοστίζει επιπλέον περίπου 3.000.000 ευρώ ετησίως, χρήματα που βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Το κανάλι της Βουλής υποστηρίζεται από την ΕΡΤ, όπως επιτάσσει άλλωστε και ο νέος νόμος για την ΕΡΤ. Το κατά πόσον θα μπορούσαν να ενισχυθούν η συνεργασία και οι συνέργειες μεταξύ των δύο φορέων και ώς ποιο βαθμό είναι κάτι που μπορούμε να το εξετάσουμε από κοινού με τον πρόεδρο και τη Βουλή με στόχο κοινό να αναβαθμιστεί η Τηλεόραση της Βουλής, το προϊόν που παράγει και εκπέμπει με τους καλύτερους δυνατούς όρους κόστους-οφέλους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα»
Πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 για τον εκλογικό νόμο εμφανίζεται ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από το Brexit. Αναλύει το νομοσχέδιο για...
«Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί γρηγορότερα»
ΒΟΥΛΗ
Αντιδράσεις για την «παντοδυναμία» Παππά στη Βουλή
Για παντοδυναμία και αιφνιδιασμό κατηγόρησαν τον υπουργό Επικρατείας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή, τού νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Η μόνη αρμοδιότητα του υπουργού είναι ο αριθμός...
Αντιδράσεις για την «παντοδυναμία» Παππά στη Βουλή
ΒΟΥΛΗ
Με τη διαδικασία του επείγοντος και... διαφωνίες η συζήτηση για τα ΜΜΕ
Με ενστάσεις και διαφωνίες επί της διαδικασίας εκ μέρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -άρχισε στις δύο αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ. Αποχώρησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ...
Με τη διαδικασία του επείγοντος και... διαφωνίες η συζήτηση για τα ΜΜΕ
ΒΟΥΛΗ
Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς την...
Ευρεία πλειοψηφία στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία εμπλοκή ΕΕΤΤ και δημοπρασίας
Διέψευσε χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ότι υπήρξε ποτέ επίσημη απόφαση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να αναλάβει την ηλεκτρονική δημοπρασία για τις...
Καμία εμπλοκή ΕΕΤΤ και δημοπρασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αν η αγορά δείξει ότι σηκώνει και υπάρξει ενδιαφέρον, ίσως δοθούν περισσότερες άδειες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρύτερων συναινέσεων, άρα και συνεργασιών, στο κυβερνητικό σχήμα αφήνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Οπως... ανοιχτή αφήνει και την πιθανότητα προσεχώς να δοθούν και άλλες άδειες...
Αν η αγορά δείξει ότι σηκώνει και υπάρξει ενδιαφέρον, ίσως δοθούν περισσότερες άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας