Αθήνα, 34°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
34°C
34.8° 32.8°
4 BF
28%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
35°C
37.2° 31.4°
2 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 31.6°
1 BF
38%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
29°C
28.9° 28.9°
1 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
34°C
35.2° 33.9°
4 BF
24%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
33.2° 30.7°
3 BF
42%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 29.5°
2 BF
23%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
37°C
36.8° 36.8°
1 BF
16%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
31.4° 29.8°
5 BF
45%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.1°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.8°
5 BF
45%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 30.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
0 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
35°C
34.9° 32.9°
0 BF
24%
Λαμία
Αίθριος καιρός
34°C
34.9° 31.5°
1 BF
29%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 29.3°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
34°C
35.0° 33.4°
3 BF
18%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
33°C
33.3° 32.7°
2 BF
49%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.4° 31.4°
3 BF
55%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
33°C
33.4° 33.4°
1 BF
19%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
geroulanos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α' Αθηνών ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Να κινηθούμε γρήγορα και συντεταγμένα

Υπέρ γρήγορων και συντεταγμένων διαδικασιών τάσσεται ο Παύλος Γερουλάνος και εκτιμά ότι με σαρωτικές αλλαγές, ένα πρόγραμμα που θα εμπνεύσει, ομαδική δουλειά και μια ηγεσία με πειθώ, δύναμη και μαεστρία, το ΠΑΣΟΚ μπορεί στις επόμενες εκλογές να κυβερνήσει τη χώρα. «Αυτό που προέχει στην ελληνική κοινωνία είναι να χτυπήσουμε τις τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία», υποστηρίζει ο βουλευτής Α' Αθηνών, επισημαίνοντας ότι «τα πρόσωπα πρέπει να υπηρετούν την πολιτική, όχι η πολιτική τα πρόσωπα».

Ηταν τόσο κακό το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ τι έπρεπε να κάνουν με τα δικά τους αποτελέσματα;

Κάναμε βήματα, χρειαζόμαστε άλματα. Αυτό που προέχει στην ελληνική κοινωνία είναι να χτυπήσουμε τις τεράστιες ανισότητες που έχουν αναπτυχθεί σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία. Ειδικά το τελευταίο, η πρόσβαση στην εξουσία, έχει ξεφύγει, με το Μαξίμου να προσπαθεί να ελέγξει τα πάντα και την ίδια ώρα να εγκαταλείπει μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στην τύχη τους.

Για να πετύχουμε την πάταξη των ανισοτήτων πρέπει να έχουμε έναν μοναδικό στόχο: να πάρουμε την κυβέρνηση και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, εμπνέοντας την κοινωνία. Σε αυτήν την πορεία, η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ήταν κομβικής σημασίας. Και η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να την πάρουμε και τη χάσαμε.

Ο ίδιος ο πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει μια τέτοια εξέλιξη «πολιτική ήττα». Και άρα, τώρα πρέπει γρήγορα να δούμε τι θα αλλάξουμε, για να μας εμπιστευτεί η κοινωνία. Να πάρουμε τις προτάσεις μας και να τις κουμπώσουμε σε θέσεις που προβάλλουν ένα συγκεκριμένο, εφικτό και κατανοητό όραμα. Να επικοινωνήσουμε αυτό το όραμα, τις θέσεις και τις προτάσεις, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό.

Η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές ήταν κομβικής σημασίας. Και η αλήθεια είναι ότι είχαμε μια μοναδική ευκαιρία να την πάρουμε, και τη χάσαμε

Να αλλάξουμε τη λειτουργία της οργάνωσής μας, για να κινητοποιήσουμε όλους εκείνους τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ που εκτίθενται καθημερινά στην κοινωνία μέσα από συλλογικότητες. Να αναδείξουμε μέσα από τους τομείς και την οργάνωσή μας μια ηγετική ομάδα ανθρώπων που θα εμπνεύσουν εμπιστοσύνη ότι το πρόγραμμά μας μπορούμε και θα το κάνουμε πράξη. Και να αποκτήσουμε ηγεσία που έχει την πειθώ, τη δύναμη και τη μαεστρία να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Αυτήν τη δουλειά κάνουμε τώρα και είμαι βέβαιος ότι αν κινηθούμε γρήγορα και συντεταγμένα θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Τι συμβαίνει με τα αστικά κέντρα; Αλλο το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια, άλλο στην πρωτεύουσα;

Οσο πιο κοντά έμεινε το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία τόσο πιο πολύ διατήρησε δυνάμεις. Δεν είναι μόνο οι τοπικές κοινωνίες. Δείτε πόσο κρατάει ακόμα το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στους συνδικαλιστικούς φορείς. Ακόμα και όταν βρισκόμασταν σε μονοψήφιο ποσοστό. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε αυτές τις συλλογικότητες, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί μεγαλύτερες δυνάμεις από το κόμμα στα αστικά κέντρα, διότι κράτησε την αμεσότητα που κάποτε το χαρακτήριζε.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε έναν χρόνο καταφέραμε η Α' Αθήνας να είναι η μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που ανέβασε τον απόλυτο αριθμό ανθρώπων που ήρθαν στην κάλπη να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Το πετύχαμε με ομαδική δουλειά, με μια Νομαρχιακή που έβαλε στόχο να είμαστε σε κάθε γειτονιά, με πολύ περπάτημα και συζήτηση με τον κόσμο, ώστε να νιώθει η κάθε γειτονιά ότι το ΠΑΣΟΚ «ακούει». Και ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι, με ομαδική και επίμονη δουλειά, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

Προτείνετε άμεση προσφυγή στη βάση, δίνοντας στη διαδικασία τον τίτλο «κάλπες αναγέννησης». Με ποιο χρονοδιάγραμμα; Δεν πρέπει να προηγηθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση που σημαίνει και ικανός χρόνος για τη διεξαγωγή της;

Το αποτέλεσμα κάθε πολιτικής κάλπης δεν κρίνεται μόνο από τον νικητή αλλά και από τη διαδικασία. Μπήκαν τα μεγάλα πολιτικά θέματα που απασχολούν την Ελληνίδα και τον Ελληνα; Κάναμε σοβαρό διάλογο για τα προβλήματα στο κόμμα και βγάλαμε σοβαρά αποτελέσματα; Η κοινωνία εμπνεύστηκε από την ειλικρίνεια και το βάθος της διαδικασίας; Ηρθε στην κάλπη να μας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης; Χωρίς αυτά, η κάλπη θα αποδειχθεί αδύναμη να φέρει μια ουσιαστική αλλαγή. Γι’ αυτό επιμένω και στο πολιτικό πρόταγμα της κάλπης, που για εμένα αφορά την κοινωνία και πώς αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ζητήματα που την απασχολούν όπως οι ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, η Παιδεία, η Υγεία, ο Πολιτισμός, τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό επιμένω, όμως, και σε σαρωτικές αλλαγές που θα βάλουν το κόμμα σε τροχιά νίκης.

Ενας άλλος αρχηγός διασφαλίζει και μια καλύτερη προοπτική για το κόμμα σας; Αρα είναι ζήτημα προσώπου;

Τα πρόσωπα συμβολίζουν την ικανότητα του κόμματος να λειτουργήσει συλλογικά, να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να νικήσει. Αλλά, αν μείνουμε στα πρόσωπα και αγνοήσουμε όλα τα άλλα που πρέπει να αλλάξουμε και που σας ανέπτυξα παραπάνω, το πουκάμισο θα είναι νέο μεν, αλλά άδειο.

Χωρίς δυνατό ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να σχηματιστεί τίποτα στην προοδευτική παράταξη

Πώς προσεγγίζετε το θέμα της συμπόρευσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς; Είναι αναγκαιότητα; Το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει να υπάρχει;

Στην προσπάθεια ανασύνταξης των προοδευτικών δυνάμεων, το Α και το Ω είναι η πολιτική. Και τα πρόσωπα θα πρέπει να υπηρετούν την πολιτική, όχι η πολιτική τα πρόσωπα. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω καμία κομματική έκφραση και να προσβάλω οποιονδήποτε, πίστευα, πιστεύω και θα πιστεύω, πάντα, πως χωρίς ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να σχηματιστεί τίποτα στην προοδευτική παράταξη. Γιατί; Διότι η παράταξη προσδιορίστηκε και ενώθηκε μεταπολιτευτικά γύρω από το όραμα του ΠΑΣΟΚ που είναι όσο επίκαιρο ήταν όταν ειπώθηκε.

Οτι κάθε Ελληνίδα και Ελληνας πρέπει να νιώσουν ελεύθεροι να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν και μπορούν να τη ζήσουν, απελευθερωμένοι από τα άγχη και την καταπίεση που σήμερα περιορίζουν τη δημιουργική μας διάθεση, ίσοι απέναντι στον νόμο και το κράτος, με φωνή στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το όραμα πρέπει σήμερα να επικαιροποιήσουμε, με θέσεις και προτάσεις που θα το κάνουν πράξη, μέσα από έναν συλλογικό αγώνα για την εφαρμογή τους. Και γύρω από αυτό το πολιτικό πρόταγμα, να συσπειρώσουμε όλες εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός πόλου προοδευτικού, μοναδικού και ενιαίου, που θα κερδίσει τις εκλογές για να εφαρμόσει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία.

Αν αποφασίσετε να είστε υποψήφιος, από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί και ποια θα είναι η πρότασή σας;

Αυτή τη στιγμή, το τελευταίο που με ενδιαφέρει είναι το προσωπικό μου μέλλον. Αυτό που θέλω, πρώτα, είναι να αποδεχθούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και μετά να κρίνουμε ποιος ή ποια μπορεί να τις εφαρμόσει αποτελεσματικά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Να κινηθούμε γρήγορα και συντεταγμένα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας