Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 33.0°
2 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.7° 31.6°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 30.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 29.6°
2 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.5°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 31.5°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
31.2° 28.3°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 29.9°
2 BF
42%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.6° 31.5°
2 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 35.0°
2 BF
24%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.3°
1 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.7° 30.3°
3 BF
73%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
walter baier
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EPA/OLIVIER HOSLET
Βάλτερ Μπάιερ, πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Οδεύουμε σε ταραχώδεις καιρούς, η Αριστερά πρέπει να ενωθεί»

Με προέλευση από αντιφασιστική οικογένεια και με έντονη δράση μέσα από τις τάξεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας και του δικτύου transform!, ο Βάλτερ Μπάιερ είναι από το 2022 πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και, τώρα, υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βάλτερ Μπάγιερ απαντά στα ερωτήματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» λίγες ώρες προτού απευθυνθεί στο ακροατήριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ

Μέσα από την ιδιότητα του spitzenkandidat, πώς θα περιγράφατε την τρέχουσα πολιτική περίοδο στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εκλογές;

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Renew, που αποτελούν τον παραδοσιακό κυβερνητικό συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν και πάλι την πλειοψηφία στην Ευρωβουλή. Οι κύριοι υποψήφιοί τους δήλωσαν το βράδυ των εκλογών ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται. Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Ακόμη και πριν από τις εκλογές, το Συμβούλιο και οι ομάδες της πλειοψηφίας αποφάσισαν τους κανόνες χρηματοοικονομικής διακυβέρνησης, οι οποίοι στοχεύουν στην επιστροφή στην πολιτική λιτότητας που έχει προκαλέσει τόση ζημιά, για παράδειγμα στην Ελλάδα.

Οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας μειώνονται και όλο και περισσότερα χρήματα δαπανώνται για εξοπλισμούς. Μετά τις εκλογές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δεχτεί σημαντικά αυξημένες πιέσεις από τη ριζοσπαστική Δεξιά. Μαζί με τους ευρωβουλευτές του γερμανικού AfD και του ουγγρικού FIDESZ, οι δύο ακροδεξιές ομάδες αποτελούν το δεύτερο ισχυρότερο μπλοκ στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αυτό προστίθενται και οι θέσεις που κατέχουν στις κυβερνήσεις. Το αποτέλεσμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών κρέμεται πάνω από όλα σαν δαμόκλειος σπάθη. Οδεύουμε, λοιπόν, σε ταραχώδεις και επικίνδυνους καιρούς, στους οποίους η Αριστερά πρέπει να ενωθεί στη δράση παρουσιάζοντας τις προτάσεις και τις λύσεις της για μια καλύτερη κοινωνία.

Γιατί τα αριστερά κόμματα δεν καταφέρνουν να πείσουν περισσότερους πολίτες;

Τα κόμματα στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, που αποτελούν την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αύξησαν ελαφρά τον αριθμό των εδρών τους. Εχουμε σε ορισμένες χώρες πολύ καλύτερα αποτελέσματα από άλλες. Δεν είναι αρκετό, αλλά είναι μια αφετηρία. Πρέπει να σκεφτούμε πολύ σκληρά και κριτικά για αυτό.

Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους που είναι απογοητευμένοι από τα κυβερνώντα νεοφιλελεύθερα κόμματα την ελπίδα, ότι η ζωή τους μπορεί να αλλάξει, ότι είναι δυνατό να υπάρχουν ασφαλείς, αξιοπρεπώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αξιοπρεπής και οικονομικά προσιτή στέγαση και μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση σε μια οικολογική και ψηφιοποιημένη οικονομία. Είναι προφανές ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να πετύχει αυτούς τους στόχους από μόνο του.

Η ικανότητα δημιουργίας συμμαχιών είναι επομένως κρίσιμη. Με άλλα προοδευτικά κόμματα, με τα συνδικάτα, με κοινωνικά και φεμινιστικά κινήματα. Το Front Populaire, το οποίο δημιουργήθηκε στη Γαλλία ως εναλλακτική απέναντι στο κόμμα της Λεπέν, είναι ένα σημαντικό παράδειγμα τέτοιας Realpolitik. Οι ψηφοφόροι έχουν τώρα μια επιλογή μεταξύ του μακρονιστικού νεοφιλελευθερισμού, της επίθεσης στη δημοκρατία υπό την ηγεσία της ριζοσπαστικής Δεξιάς και μιας προοδευτικής, κοινωνικής και οικολογικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Αυτές είναι οι εναλλακτικές που υπάρχουν στα ευρωπαϊκά κράτη και στην Ε.Ε.

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά, με πολιτικά μέσα. Αυτή η εμπειρία αξίζει να μελετηθεί. Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην επίτευξη της συμφωνίας είναι απόδειξη ότι η διεθνιστική άποψη της Αριστεράς μπορεί να βρει πολιτικές λύσεις

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ευρωπαϊκής Αριστεράς το επόμενο διάστημα;

Το πιο επείγον πρόβλημα είναι η κρίση κόστους ζωής. Η επιστροφή στη λιτότητα θα επιδεινώσει αυτή την κρίση. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος που υπερθερμαίνεται πιο γρήγορα. Συνεπώς, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να αναβληθεί. Αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον λαό και όχι εναντίον του λαού. Χρειάζεται επομένως μια δίκαιη μετάβαση, όπως ζητούν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Η δεύτερη προτεραιότητα της Αριστεράς είναι ο αγώνας για τον τερματισμό των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Η Αριστερά έχει καταδικάσει από την πρώτη μέρα την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Τώρα, μετά από 500.000 νεκρούς, εκατοντάδες κατεστραμμένες πόλεις και χωριά, και εκατομμύρια πρόσφυγες, πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει λύση στη σύγκρουση στο πεδίο της μάχης. Πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση με διπλωματικά μέσα, το σπιράλ της κλιμάκωσης κρύβει τον κίνδυνο μεγάλου πολέμου στην Ευρώπη. Αυτή η κλιμάκωση πρέπει να αποτραπεί – και αυτό είναι ευθύνη όλων των προοδευτικών δυνάμεων της ηπείρου.

Αύριο θα απευθυνθείτε στη Διάσκεψη που συνδιοργανώνουν οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ. Πώς μπορεί η Διάσκεψη να συμβάλει σε αυτή τη νέα πολιτική περίοδο της Ευρώπης;

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι συγκρούσεις μεταξύ κρατών μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά, με πολιτικά μέσα. Αυτή η εμπειρία αξίζει να μελετηθεί. Ο ρόλος του Αλέξη Τσίπρα στην επίτευξη της συμφωνίας είναι απόδειξη ότι η διεθνιστική άποψη της Αριστεράς μπορεί να βρει πολιτικές λύσεις. Νομίζω ότι η Διάσκεψη, λόγω της ατζέντας της και της πλουραλιστικής σύνθεσης των ομιλητών, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του διαλόγου που πρέπει να έχουμε μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων κατά την τρέχουσα κρίση στην Ευρώπη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οδεύουμε σε ταραχώδεις καιρούς, η Αριστερά πρέπει να ενωθεί»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας