Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
alice barbe
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αλίς Μπαρμπ, ακτιβίστρια κατά της Ακροδεξιάς

«Αναγκαία για την Ευρώπη η πλατφόρμα Τσίπρα - Ζάεφ»

Τη γαλλική πολιτική πραγματικότητα θα μεταφέρει στους συμμετέχοντες της Διεθνούς Διάσκεψης η Αλίς Μπαρμπ, ακτιβίστρια κατά της Ακροδεξιάς, γνωστή από τις αποκαλύψεις της για τη χρηματοδότηση του κόμματος Λεπέν από Γάλλους επιχειρηματίες. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε με την Αλίς Μπαρμπ για το νέο τοπίο στη Γαλλία, την Aκρα Δεξιά και τη διείσδυσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον πρόεδρο Μακρόν και το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς.

 

Ποιες είναι οι πολιτικές και κοινωνικές αιτίες της ανόδου της Ακροδεξιάς στη Γαλλία;

Η Ακροδεξιά είναι, εδώ και καιρό, παρούσα στη Γαλλία, αλλά έχει αποκτήσει σημαντική δύναμη κατά τις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2017 και του 2022. Ενας σημαντικός παράγοντας είναι η στρατηγική της Μαρίν Λεπέν, κόρης του ιδρυτή του RN (Rassemblement National), ενός κόμματος με ρίζες στον φασισμό και τον πετενισμό. Στη δεκαετία του 1980, η ρητορική τους απορρίφθηκε ευρέως, αλλά από το 2017 υπήρξε μια σημαντική στροφή.

Η Ακροδεξιά έχει καθιερωθεί ως η κύρια αντιπολίτευση στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Πρώτον, η εμφάνιση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τοποθετήθηκε ως κεντρώος, οδήγησε άμεσα στην κατάρρευση των παραδοσιακών αριστερών και δεξιών κομμάτων, τα οποία πλέον μετά βίας ξεπερνούν το 5% στις εκλογές.

Ο Μακρόν έχει τοποθετηθεί ως ο μοναδικός υπερασπιστής έναντι της Ακροδεξιάς, κάνοντας ακούσια το κόμμα της Μαρίν Λεπέν να φαίνεται πιο αξιόπιστο ως αντίπαλος. Το RN ενίσχυσε επίσης τις τάξεις του δημιουργώντας πολιτικές σχολές, κινήματα πολιτών και καλλιεργώντας την ανάδειξη «ηγετών» και ειδικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιρροή. Για παράδειγμα, στη Γαλλία σήμερα υπάρχουν 45 ακροδεξιοί influencers με πάνω από ένα εκατομμύριο προβολές και ο Τζορντάν Μπαρντελά έχει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ακολούθους στο TikTok — ένα κατόρθωμα που δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο κόμμα.

Τέλος, υπάρχουν κοινωνικές αιτίες: το RN αντιμετωπίζει αποτελεσματικά φόβους και οι Γάλλοι, όπως πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι, ανησυχούν για το μέλλον τους σε ζητήματα όπως ο πληθωρισμός, οι κοινωνικές ανισότητες και οι δημόσιες υπηρεσίες. Το RN έχει διαγνώσει επιδέξια αυτά τα προβλήματα, προσφέρει τις πιο δημαγωγικές λύσεις, κατηγορώντας συχνά τη μετανάστευση, τις ελίτ ή την Ευρώπη για αυτές τις κρίσεις. Παίζουν επιδέξια με τους φόβους των πολιτών και εντοπίζουν εύκολους αποδιοπομπαίους τράγους.

Ποιες είναι οι σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον επιχειρηματικό κόσμο;

Η Μαρίν Λεπέν δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ικανή στη σφυρηλάτηση σχέσεων με τον επιχειρηματικό κόσμο. Το εκλογικό της σώμα αποτελείται κυρίως από εργάτες και, πιο πρόσφατα, τη μεσαία τάξη. Για παράδειγμα, όταν ανακοινώθηκε η διάλυση του Κοινοβουλίου, ήταν προφανές ότι η Ακροδεξιά θα κέρδιζε τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας την κάθετη πτώση του χρηματιστηρίου του Παρισιού. Το MEDEF (Κίνημα Γαλλικών Επιχειρήσεων) εξέδωσε προειδοποίηση για την κατάσταση για πρώτη φορά, αν και δεν κατήγγειλε ρητώς το RN.

Παρά τον ερασιτεχνισμό και τις εξωφρενικές οικονομικές προτάσεις -όπως η ιδέα της αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών- το RN κατάφερε σταδιακά να δημιουργήσει δεσμούς με επιχειρηματικές προσωπικότητες, όπως με τον Πιερ Εντουάρ Στερίν, τον κορυφαίο επιχειρηματία της Γαλλίας. Ο Στερίν επενδύει σε διάφορες ακροδεξιές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των σχολών εκπαίδευσής τους, και είναι γνωστό ότι είναι πολύ κοντά όχι μόνο στο RN αλλά και στο ακόμη πιο ριζοσπαστικό κόμμα Reconquête του πρώην τηλεοπτικού παρουσιαστή Ερικ Ζεμούρ, ο οποίος δεν κρύβει την υποστήριξή του στον φασισμό.

Στην Αριστερά, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα Λαϊκό Μέτωπο, παραμερίζοντας τις διαφορές μας, που είναι πολλές.

«Faire Front Populaire». Είναι αυτή η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Γαλλίας;

Είμαι πεπεισμένη ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά. Η Δεξιά κατέρρευσε αυτή την εβδομάδα, αφού ορισμένα μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Μαρίν Λεπέν. Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς, εκτός του κόμματός του, «εξτρεμιστές». Απέρριψε, έτσι, κάθε μορφή αντιπολίτευσης και αναγόρευσε τον εαυτό του ως το μόνο προπύργιο για την προστασία της χώρας. Στην Αριστερά, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα Λαϊκό Μέτωπο, παραμερίζοντας τις διαφορές μας, που είναι πολλές.

Είναι πιθανό ότι η Ακροδεξιά θα κερδίσει αυτές τις εκλογές και η Μαρίν Λεπέν ή ο Τζορντάν Μπαρντελά θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα χρειαστούμε όλες τις απαραίτητες δυνάμεις τα επόμενα χρόνια, ειδικά όταν απειλούνται τα δικαιώματα των γυναικών, όταν αρχίζουν οι απελάσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων Γάλλων πολιτών ξένης καταγωγής, ή όταν αντιμετωπίζουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Είμαι αποφασισμένη να είμαι μέρος αυτής της μάχης.

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και του κ. Ζάεφ είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία δεσμών και διαλόγων στις δημοκρατίες μας.

Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθείτε στην Αθήνα για το διεθνές συνέδριο που διοργανώνουν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ. Πώς μπορεί η διάσκεψη να συμβάλει σε αυτή τη νέα πολιτική περίοδο της Ευρώπης;

Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και του κ. Ζάεφ είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία δεσμών και διαλόγων στις δημοκρατίες μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Πριν από είκοσι χρόνια, ο κόσμος είδε την ένωση των Σοσιαλιστών με τους Διεθνείς Σοσιαλιστές. σήμερα αυτή η ένωση δεν υπάρχει πλέον. Οι προοδευτικοί πολιτικοί ηγέτες δεν επικοινωνούν πια ούτε συνεργάζονται αποτελεσματικά, ενώ υπάρχει ένα πολύ ενεργό διεθνές δίκτυο της Ακροδεξιάς. Συνεργάζονται ελεύθερα, διαμορφώνουν στρατηγικές, ανταλλάσσουν ιδέες και συζητούν. Η ηγεσία του κ. Τσίπρα και του κ. Ζάεφ είναι υποδειγματική και χαίρομαι που υπάρχει μια τέτοια πλατφόρμα, ειδικά σε μια εποχή που η δημοκρατία στην Ευρώπη φαίνεται να κρέμεται από μια κλωστή. Αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό προοδευτικό προπύργιο σε έναν κόσμο που μπορεί σύντομα να δει ηγέτες όπως ο Τραμπ, η Λεπέν και ο Πούτιν να έχουν τον έλεγχο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Αναγκαία για την Ευρώπη η πλατφόρμα Τσίπρα - Ζάεφ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας