Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
37.0° 33.0°
2 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
34°C
35.7° 31.6°
3 BF
47%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 30.5°
2 BF
68%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
54%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
3 BF
43%
Βέροια
Αίθριος καιρός
33°C
34.0° 29.6°
2 BF
50%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
30.4° 29.5°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
35°C
35.2° 35.2°
2 BF
32%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 31.5°
2 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
31.2° 28.3°
2 BF
56%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
33.8° 29.9°
2 BF
42%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
30.7° 30.7°
3 BF
62%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
31°C
30.9° 30.9°
2 BF
70%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 32.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.6° 31.5°
2 BF
34%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
29.8° 28.8°
4 BF
65%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 35.0°
2 BF
24%
Καβάλα
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.5° 30.3°
1 BF
69%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
31.7° 30.3°
3 BF
73%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
32°C
31.6° 31.6°
1 BF
20%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
zoi konstantopoulou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας

«Κοιτάμε μπροστά! Στόχος μας οι δύο ευρωβουλευτές»

Δυναμική αντιπολίτευση στη Βουλή - δυναμική αντιπολίτευση και στην Ευρωβουλή, υπέρ της υπεράσπισης των πολιτών για δικαιώματα, ελευθερίες, συμμετοχή και λύση των προβλημάτων τους

Δυναμική αντιπολίτευση στη Βουλή - δυναμική αντιπολίτευση και στην Ευρωβουλή υπέρ της υπεράσπισης των πολιτών για δικαιώματα, ελευθερίες, συμμετοχή και λύση των προβλημάτων τους. Σε αυτό το πλαίσιο συμπυκνώνει τη δράση της Πλεύσης Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στην «Εφ.Συν.». Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι στις αυριανές ευρωεκλογές στόχος του κόμματος είναι η εκλογή 2 ευρωβουλευτών.

«Οι ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι εκεί για όλους τους πολίτες και για τη χώρα μας, αλλά και συνολικότερα για τους ανθρώπους, θα υπερασπιστούν εκείνους που βάλλονται και αδικούνται, θα μάχονται για δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα, ειρήνη, για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών κάθε ύπαρξης, του περιβάλλοντος, του πλανήτη» σημειώνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά είναι τι κάνεις στη ζωή σου, πώς λύνεις τα διλήμματα, αν επιλέγεις την εξουσία ή την κοινωνία. Εμείς επιλέγουμε την κοινωνία». Υπογραμμίζει επίσης ότι στον διάλογο μεταξύ των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «μας αφορά κάθε πρωτοβουλία για να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό δημοκρατικό πόλο, που θα ξαναζωντανέψει την κοινωνική συμμετοχή. Δεν μας αφορούν τα παζάρια της εξουσίας και της καρέκλας»

Μπορείτε να μου περιγράψετε τους στόχους σας σε αυτές τις εκλογές; Ποιο αποτέλεσμα θα είναι θετικό για το κόμμα σας και γενικότερα για τη χώρα;

Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωή και στην Ευρωβουλή, όπως δώσαμε και δίνουμε ζωή στη Βουλή. Να μας δώσουν οι πολίτες τη δύναμη να τους εκπροσωπήσουμε και να τους υπερασπιστούμε και στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως κάνουμε 11 μήνες στη Βουλή. Υποσχεθήκαμε ότι θα συγκροτήσουμε την Αντιπολίτευση Υπεράσπισης, την αντιπολίτευση που έλειπε από τη Βουλή, και αυτό κάνουμε καθημερινά.

Με συνεχή και συνεπή παρουσία, παρεμβάσεις, προτάσεις, κοινοβουλευτικό έλεγχο και κοινωνικές πρωτοβουλίες που συνθέτουν ένα πλούσιο συνολικά κοινοβουλευτικό έργο. Με έμφαση στη λειτουργία της δημοκρατίας και στη συμμετοχή των πολιτών, τους οποίους φέρνουμε στο επίκεντρο κυριολεκτικά, προσκαλώντας τους μέσα στη Βουλή, συμμέτοχους στις ακροάσεις φορέων, κοινωνούς στις συνεδριάσεις. Στόχος μας είναι να εκλέξουμε 2 ευρωβουλευτές, που θα προστεθούν στην δύναμή μας και θα συγκροτήσουν ένα νέο πρότυπο εκπροσώπησης στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως συγκροτεί πρότυπο εκπροσώπησης η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα των 6 βουλευτών, με 3 γυναίκες και 3 άνδρες, πιο ενεργή από κάθε άλλη ομάδα, καθ’ ομολογίαν ακόμη και των πολιτικών αντιπάλων μας.

Οι ευρωβουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας θα είναι εκεί για όλους τους πολίτες και για τη χώρα μας, αλλά και συνολικότερα για τους ανθρώπους, θα υπερασπιστούν εκείνους που βάλλονται και αδικούνται, θα μάχονται για δικαιοσύνη, δημοκρατία, ισότητα, ειρήνη, για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών κάθε ύπαρξης, του περιβάλλοντος, του πλανήτη. Για αυτά που μας κάνουν ανθρώπους και που αποτελούν προϋπόθεση για να αλλάξουμε τον κόσμο.

Εχουμε ζητήσει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο. Υπερασπιζόμαστε τους πυρόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς, τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, σπεύδουμε σε υποστήριξη των κινημάτων για το περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, τη δημοκρατία, τη συμπερίληψη, κατά των διακρίσεων.

Το κεντρικό σας σύνθημα «Δεν κοιτάμε ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κοιτάμε μπροστά» ακούγεται ουδέτερο, χωρίς σαφή ιδεολογική σήμανση. Η Πλεύση Ελευθερίας πού τοποθετείται στην άξονα Δεξιά-Αριστερά;

Μόνο ουδέτεροι δεν είμαστε… Το ξέρουν όλοι και το μαρτυρούν οι πράξεις και η δράση μας. Η Πλεύση Ελευθερίας τοποθετείται μέσα στην κοινωνία, δίπλα στους πολίτες, μαζί με τα κοινωνικά κινήματα και τους μαχόμενους ανθρώπους. Τοποθετείται απέναντι από τις εξουσίες, μακριά από προνόμια, τα οποία προσωπικά δεν δίστασα να εγκαταλείψω όταν παραβιάστηκαν αρχές, αξίες και η δημοκρατική εντολή.

Η Αριστερά είναι τι κάνεις στη ζωή σου, πώς λύνεις τα διλήμματα, αν επιλέγεις την εξουσία ή την κοινωνία. Εμείς επιλέγουμε την κοινωνία. Είμαστε στο πλευρό των αδυνάμων, των αδικημένων, των ευάλωτων, της νέας γενιάς και του μέλλοντος. Κοιτάμε μπροστά. Κάθε μας πράξη, κάθε πρωτοβουλία, έχει αναφορά στο κοινωνικό κράτος δικαίου, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υπεράσπιση των ανθρώπων, αλλά και κάθε ύπαρξης, των κοινωνικών και δημόσιων αγαθών, της ειρήνης. Η Αριστερά δεν είναι σημαία, ούτε σύνθημα, είναι πράξη και δράση. Είμαστε το κίνημα που υπερασπίζεται σταθερά κι ανυποχώρητα τα δικαιώματα και την ισότητα, την ώρα που άλλοι πατούν σε δύο βάρκες και κλείνουν το μάτι στην αντίδραση.

Ημασταν η μοναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα που μπήκε μπροστά και ψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα με όλους τους βουλευτές μας συνειδητά και χωρίς να χρειαζόμαστε κομματική πειθαρχία. Είμαστε η Κοινοβουλευτική Ομάδα που μιλά για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και τις ποινικές ευθύνες της κυβέρνησης Νετανιάχου από τον Οκτώβριο κι έχουμε ζητήσει διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο.

Υπερασπιζόμαστε τους πυρόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς, τους εργαζόμενους, τους απολυμένους, σπεύδουμε σε υποστήριξη των κινημάτων για το περιβάλλον, την Υγεία, την Παιδεία, τη δημοκρατία, τη συμπερίληψη, κατά των διακρίσεων. Υπερασπιζόμαστε χρόνια τους αγώνες των αγροτών και τα μέσα του αγώνα τους, χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις, υπερασπιζόμαστε έμπρακτα τους φοιτητές στις κινητοποιήσεις τους απέναντι στη συκοφαντία και την αστυνομική βία. Σταθήκαμε απέναντι στη φορολογική στοχοποίηση των αυτοαπασχολούμενων, εμπόρων, μικρομεσαίων.

Εχουμε καταθέσει προτάσεις νόμου για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, πρόταση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, αγωνιζόμαστε και νομικά για την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ως η μοναδική γυναίκα πολιτική αρχηγός μιλώ επίμονα για την εμφυλη βία και επανέρχομαι στην ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας με 19 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό, που δεν απαντά. Παρεμβαίνουμε συνεχώς κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του μισογυνισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων, προσκαλούμε στη Βουλή τους πολίτες, κάνοντας πράξη τη δημοκρατία. Τι αξία θα είχε να λέμε «Κοιτάμε μόνο αριστερά» αν η πράξη μας ήταν διαφορετική;

Στην περίπτωση που μετά τις εκλογές ανοίξει μια συζήτηση για προγραμματικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης το κόμμα σας θα συμμετάσχει;

Η φιλοδοξία μας είναι να ανοίξει ένας πολύ ευρύτερος, ανοιχτότερος διάλογος, που θα περιλάβει τα ζωντανά κοινωνικά κινήματα που δρουν και μάχονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο. Θα περιλάβει τους ανθρώπους του πολιτισμού, της τέχνης, της σκέψης, ανθρώπους που αγωνιούν, δημιουργούν κι οραματίζονται τη χώρα μας όμορφη, τον κόσμο μας διαφορετικό. Αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε δεν είναι υπόθεση στενά των κομμάτων και των κομματικών γραφειοκρατιών και μηχανισμών, αλλά της κοινωνίας και κάθε ανθρώπου που θέλει να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο.

Η Πλεύση Ελευθερίας και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έρθει η κοινωνία στο επίκεντρο. Αυτό είναι ζήτημα συμμετοχής και όχι κομματικής εγγραφής. Μας αφορά κάθε πρωτοβουλία για να συγκροτήσουμε έναν ισχυρό δημοκρατικό πόλο που θα ξαναζωντανέψει την κοινωνική συμμετοχή. Δεν μας αφορούν τα παζάρια της εξουσίας και της καρέκλας. Ούτε να νομιμοποιήσουμε πρόσωπα και κόμματα που ματαίωσαν τις προσδοκίες, την εμπιστοσύνη, την ελπίδα των πολιτών. Κοιτάμε μπροστά. Και κοιτώντας μπροστά συζητάμε ανοιχτά με την κοινωνία και με κάθε δύναμη, πολιτική, κινηματική, δημιουργική.

Πώς είδατε την επίθεση φιλίας που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης σε σας προσωπικά και στην Πλεύση Ελευθερίας;

Αντιφατική και ανακόλουθη, όπως και τα περισσότερα που λέει.

Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας η ενίσχυση της Ακρας Δεξιάς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης;

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, την Ακρα Δεξιά ενίσχυσαν τα συστημικά κόμματα εξουσίας και οι κυβερνήσεις, καλλιεργώντας τον ρατσισμό, τα αντανακλαστικά των διακρίσεων και του φόβου. Στοχοποιώντας τον ξένο για τα δεινά που επιφυλάσσουν οι ίδιες στους πολίτες: φτώχεια, ανεργία, αστεγία, αδιέξοδα, έλλειψη προοπτικής. Φορτώνονται όλα βολικά στη μετανάστευση και στην προσφυγιά.

Η ρητορική για μια Ευρώπη-φρούριο, η παρουσίαση των μεταναστών και προσφύγων σαν άψυχο πρόβλημα, η ορολογία περί «αλληλεγγύης μεταξύ κρατών για την απορρόφηση προσφύγων», σαν να ήταν οι πρόσφυγες κάποια μάστιγα, συνέβαλαν στην ενίσχυση των κομμάτων που έκαναν σημαία τον ρατσισμό πατώντας στην πατριδοκαπηλία. Οι εξουσίες σε όλη την Ευρώπη δεν δίστασαν να συμπράξουν με ακροδεξιά μορφώματα για να διατηρήσουν τη διακυβέρνηση, όπως έγινε και στην Ελλάδα, που πλέον φτάσαμε στην ενσωμάτωση της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση με ειδική αποστολή να μιλά τη γλώσσα των ακροατηρίων της από κυβερνητική θέση.

Την ακροδεξιά ενισχύουν επίσης οι πολιτικές των εξοπλισμών, που διαφημίζονται ως δήθεν πρωτοβουλίες για την άμυνα έναντι των περιγραφόμενων εχθρών, ενώ έχει αποδειχτεί ότι τροφοδοτούν τον πόλεμο, εγκλήματα, διαφθορά, μίζες. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με την υποβάθμιση της Παιδείας και του πολιτισμού, την παρασιώπηση-παραχάραξη της Ιστορίας.

Στην Ελλάδα η παρασιώπηση της Ιστορίας της Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα, που απουσιάζουν εκκωφαντικά από τα σχολικά βιβλία και τον δημόσιο λόγο, δίνει έδαφος στα ακροδεξιά, ανιστόρητα αφηγήματα-παραληρήματα. Ως πρόεδρος της Βουλής, το 2015, άνοιξα τον Φάκελο της Κύπρου, η Πλεύση Ελευθερίας ζήτησε να κηρυχθεί εθνική επέτειος η επέτειος του Πολυτεχνείου και είμαστε εκείνοι που επιμένουμε στη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας για τα εγκλήματα των ναζί. Η γνώση της Ιστορίας και η αλήθεια είναι σημαντικά εφόδια δημοκρατίας.

Το να συζητάμε αν θα φύγουμε από την Ευρώπη είναι σαν να συζητάμε αν θα φύγουμε από τη χώρα μας «αν δεν αλλάζει». Δεν θα χαρίσουμε ούτε τη χώρα μας, ούτε την Ευρώπη, ούτε τη ζωή μας. Ταυτόχρονα δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο από αυτό που αξίζουμε και διεκδικούμε

Να μείνουμε στην Ευρώπη ως έχει ή πρέπει να αποχωρήσουμε αν δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής της;

Η αλλαγή είναι δική μας υπόθεση. Η Πλεύση Ελευθερίας μάχεται για την αλλαγή και δεν εγκαταλείπει. Πιστεύουμε βαθιά ότι η αλλαγή αυτή είναι εφικτή, αρκεί να τη διεκδικήσουν οι πολλοί με δύναμη κι αποφασιστικότητα. Το να συζητάμε αν θα φύγουμε από την Ευρώπη είναι σαν να συζητάμε αν θα φύγουμε από τη χώρα μας «αν δεν αλλάζει». Δεν θα χαρίσουμε ούτε τη χώρα μας, ούτε την Ευρώπη, ούτε τη ζωή μας.

Ταυτόχρονα δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτε λιγότερο από αυτό που αξίζουμε και διεκδικούμε. Δεν δεχόμαστε τίποτε «ως έχει», μαχόμαστε για αυτά που πρέπει να γίνουν και τα κάνουμε. Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες τους πολίτες να έρθουν μαζί μας. Να κάνουμε την αρχή της αλλαγής της Ευρώπης. Με συμμετοχή. Η ψήφος μας είναι καθοριστική και είναι ένα από τα πολλά βήματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Κοιτάμε μπροστά! Στόχος μας οι δύο ευρωβουλευτές»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας