Αθήνα, 35°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
35°C
35.9° 33.2°
4 BF
26%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.8° 33.2°
4 BF
46%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
35°C
35.9° 34.9°
1 BF
54%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
27°C
26.9° 26.9°
2 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
37°C
36.9° 33.5°
4 BF
23%
Βέροια
Αίθριος καιρός
30°C
36.0° 29.6°
3 BF
22%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
32°C
35.6° 32.4°
4 BF
24%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
34°C
34.1° 34.1°
2 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 29.8°
5 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
31°C
31.6° 30.9°
3 BF
41%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 29.8°
5 BF
25%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
32°C
31.7° 31.2°
2 BF
51%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
32°C
31.9° 31.9°
3 BF
58%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
32°C
33.0° 32.3°
4 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
36°C
36.0° 33.5°
3 BF
27%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.8° 31.6°
5 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
35°C
35.4° 34.3°
3 BF
14%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
31°C
31.0° 29.3°
2 BF
58%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
30°C
33.7° 30.3°
4 BF
76%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.3° 30.3°
4 BF
34%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
vasilis kaselakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Βασίλης Κασσελάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει τους στόχους του»

Ο προερχόμενος εκ Κρήτης υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε μέσα από την ψηφοφορία των μελών και των φίλων του κόμματος. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» βάζει τις προτεραιότητες για την Ευρωβουλή, σχολιάζει την άνοδο της Ακροδεξιάς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εκφράζει τη σιγουριά ότι το κόμμα βρίσκεται στον δρόμο της αλλαγής και της προόδου.

Σε λίγες μέρες ο κόσμος θα προσέλθει στις κάλπες. Για ποιους λόγους να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ειδικότερα τον Βασίλη Κασσελάκη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η μόνη απάντηση στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί και να εγγυηθεί για μια Ευρώπη δημοκρατική, δίκαιη, πράσινη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτά σε μια περίοδο που η Ευρώπη βαδίζει γοργά και συνάμα τυφλά προς τα δεξιά και την εσωστρέφεια. Οσο για το σκέλος της ερώτησης που αφορά το πρόσωπό μου, διεκδικώ την εμπιστοσύνη των πολιτών ως ένας νέος άνθρωπος που προσπαθεί να χαράξει τη δική του διαδρομή και να δουλέψει σκληρά με όλες του τις δυνάμεις, με στόχο να δημιουργήσει ένα μέλλον πιο φωτεινό για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η μόνη απάντηση στο ερώτημα ποιος μπορεί να ηγηθεί και να εγγυηθεί για μια Ευρώπη δημοκρατική, δίκαιη, πράσινη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αυτά σε μια περίοδο που η Ευρώπη βαδίζει γοργά και συνάμα τυφλά προς τα δεξιά και την εσωστρέφεια

Σημειώνω ότι η δική μου γενιά άρχισε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με τη χώρα μας να μην έχει καταφέρει να ανακάμψει έκτοτε. Χαρακτηριστικό είναι ότι «φιγουράρουμε» στην προτελευταία θέση πανευρωπαϊκά αναφορικά με την αγοραστική δύναμη αυτή τη στιγμή. Η νέα γενιά αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό το παρατεταμένο μαρτύριο που βιώνει τα τελευταία 12-13 χρόνια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται άνοδος της Ακροδεξιάς σε αυτές τις εκλογές. Εχετε ζήσει στην Ιταλία η οποία εξέλεξε ένα μεταφασιστικό κόμμα να την κυβερνήσει. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι έγινε αυτό; Μπορεί κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Ελλάδα;

Πράγματι, είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά από τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ακροδεξιά κόμματα αποκτούν τέτοια δυναμική πρωτιάς. Βάσει πρόσφατων στοιχείων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, οι ακροδεξιοί σχηματισμοί σε 9 χώρες της Ε.Ε. είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, το χειρότερο όμως ίσως είναι ότι τα κόμματα έχουν μεταλλαχθεί σε βαθμό που να εμφανίζονται ως mainstream και όχι ως απειλή για τη δημοκρατία.

Στην Ιταλία το κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αρχικά καταγράφηκε ως ακροδεξιό, μεταφασιστικό κίνημα, πλέον θεωρείται από μεγάλη μερίδα Ιταλών ψηφοφόρων απλώς συντηρητικό. Και ενώ πολλοί θα πίστευαν ότι η άνοδος της Ακροδεξιάς συνδέεται με το μεταναστευτικό, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, τουλάχιστον στη χώρα μας. Εκείνο που δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την επώαση των αυγών του φιδιού είναι η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, η πανδημία και τα απόνερά της, καθώς και η κλιματική αλλαγή. Στον αντίποδα, στη Γερμανία το μεταναστευτικό παραμένει η μείζων πρόκληση, με δεύτερη τον πόλεμο στην Ουκρανία (λόγω της εξάρτησης της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο) και τρίτη την κλιματική αλλαγή.

Οι ακροδεξιοί σχηματισμοί σε 9 χώρες της Ε.Ε. είναι πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, το χειρότερο όμως είναι ότι τα κόμματα έχουν μεταλλαχθεί σε βαθμό που να εμφανίζονται ως mainstream και όχι ως απειλή για τη δημοκρατία

Κατά την άποψή σας το βράδυ των εκλογών τι θα συνιστά επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τι αποτυχία;

Πηγαίνουμε σε αυτήν την εκλογική μονομαχία με υψηλούς στόχους και τα μηνύματα που παίρνουμε, δείχνουν ότι θα τους πετύχουμε. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος και αυτό εκπορεύεται από το γεγονός ότι η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συνέβαλε στην αλλαγή κλίματος, τόσο εσωκομματικά όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τον κόσμο. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε πάρα πολύ γρήγορα να αποκαταστήσει τη χαμένη επικοινωνία με τον λαό και αυτό αποτυπώθηκε αμέσως όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις, αλλά και στην ανατροφοδότηση που έχουμε από την καθημερινή επικοινωνία μας με τους πολίτες.

Εάν εκλεγείτε, σε ποια θέματα θα δώσετε προτεραιότητα στο Ευρωκοινοβούλιο;

Θεωρώ ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης. Είναι αδήριτη ανάγκη η παρέμβαση της διπλωματίας προκειμένου να διασφαλιστεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα και να μπορέσουν να κλείσουν οι πληγές που έχουν ανοίξει. Σε ό,τι αφορά τα της Ευρώπης αυτά καθαυτά, πιστεύω ότι πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης, αφού η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει και δεν συγχωρεί. Κάθε χρόνο βρισκόμαστε ενώπιον μεγαλύτερων απειλών και καταστροφών.

Η Περιφέρεια της Κρήτης έχει μείνει αρκετά πίσω σε αυτόν τον τομέα φέρ’ ειπείν και είναι κάτι που πρέπει να το δούμε σοβαρά. Τέλος, κρίσιμος είναι ο τομέας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά πλήρους διάλυσης. Ωστόσο, η Υγεία δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξουν κεντρικές αποφάσεις σε μείζονα θέματα όπως είναι η διαθεσιμότητα των φαρμάκων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας πυλώνας ο οποίος θα διασφαλίζει εκτός από την επάρκεια των φαρμάκων και το χαμηλό κόστος.

Σε περίπτωση μη εκλογής σας, θα παραμείνετε στην πολιτική; Θα σας δούμε υποψήφιο και στις επόμενες εθνικές εκλογές;

Προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, γι’ αυτό και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου λειτουργούσα ως πολιτικό ον. Συνεπώς η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν ξεκίνησε τώρα και ούτε θα πάψει ποτέ. Ημουν, είμαι και θα παραμείνω στην πολιτική είτε εκλεγώ είτε όχι. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το μόνο που υπάρχει στον ορίζοντα είναι οι ευρωεκλογές.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών, τι θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα προκειμένου να είναι έτοιμος να κατακτήσει την αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές, όπως επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης;

Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ασκήσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση και να υλοποιήσουμε αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βαδίζει στον δρόμο της αλλαγής, στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο της νίκης και είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε ώς το τέλος αυτής της διαδρομής.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει τους στόχους του»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας