Αθήνα, 29°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.6° 26.3°
1 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.4° 24.0°
1 BF
51%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
25°C
25.5° 22.0°
1 BF
51%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
0 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
25.7° 23.9°
0 BF
69%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.0° 23.5°
1 BF
60%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
23.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
22°C
21.8° 21.8°
1 BF
56%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 25.8°
2 BF
50%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.2° 24.6°
2 BF
48%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 26.8°
4 BF
47%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
25°C
25.7° 24.7°
0 BF
61%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.7° 24.9°
2 BF
65%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
27°C
27.7° 23.5°
1 BF
54%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
27.7° 22.0°
3 BF
58%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.8° 25.3°
0 BF
32%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 23.3°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
24°C
27.8° 24.2°
1 BF
79%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
59%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
marios katsis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Μάριος Κάτσης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ιδεολογικά δεν έχει αλλάξει τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επιτυχία για εμάς θα είναι το βράδυ της 9ης Ιουνίου να έχει υποστεί μια σοβαρή ρωγμή η επικίνδυνη μονοκρατορία της Ν.Δ. και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά. Νομίζω, αυτό θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

«Ανέφικτη» θεωρεί τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και τη δημιουργία ενός νέου φορέα που θα εκπροσωπεί τον χώρο της Κεντροαριστεράς ο Μάριος Κάτσης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Για τον ίδιο, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ιδεολογικά δεν έχουν αλλάξει πράγματα, παρά μόνο οργανωτικά και επικοινωνιακά, ενώ σε ό,τι αφορά τους πρώην συντρόφους του της Νέας Αριστεράς, σημειώνει ότι «η διάσπαση αυτή δεν έγινε τόσο για πολιτικούς λόγους, όσο για προσωπικούς». Τέλος, αναφέρεται στα επίδικα των ευρωεκλογών και χαρακτηρίζει ως επιτυχία ένα αποτέλεσμα που θα ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε «κυβερνητική τροχιά»

Ποιο αποτέλεσμα θα είναι επιτυχία και ποιο αποτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το βράδυ της 9ης Ιουνίου;

Η επιτυχία για εμάς θα είναι το βράδυ της 9ης Ιουνίου να έχει υποστεί μια σοβαρή ρωγμή η επικίνδυνη μονοκρατορία της Ν.Δ. και να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε κυβερνητική τροχιά. Νομίζω, αυτό θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Η αποτυχία συνίσταται σε μια περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών μας, πράγμα που δεν το θεωρώ πολύ πιθανό βλέποντας το κλίμα στις περιοδείες ανά την Ελλάδα που είναι ενθουσιώδες.

Θεωρώ πως είναι ασκήσεις επί χάρτου και εκ του πονηρού τα σενάρια ότι θα βρεθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί ενός προοδευτικού συνασπισμού και τα κόμματα θα δεχθούν να αυτοδιαλυθούν σε έναν νέο φορέα. Αυτά είναι ανέφικτα

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συνασπισμού των κεντροαριστερών, προοδευτικών δυνάμεων; Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και με ποιους όρους;

Δεν θεωρώ πιθανό κάτι που δεν έγινε το 2023, όταν υπήρχε η ευκαιρία της απλής αναλογικής και η χείρα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, να καταστεί εφικτό το 2024. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν έκαναν ποτέ την αυτοκριτική τους που υιοθέτησαν μια στρατηγική που βόλευε τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης θεωρώ πως είναι ασκήσεις επί χάρτου και εκ του πονηρού τα σενάρια ότι θα βρεθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί ενός προοδευτικού συνασπισμού και τα κόμματα θα δεχθούν να αυτοδιαλυθούν σε έναν νέο φορέα. Αυτά είναι ανέφικτα.

Εχετε πει σε συνέντευξή σας ότι η Νέα Αριστερά αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή «έχασε τα οφίτσια». Θα θέλατε να μας το εξηγήσετε αυτό; Θεωρείτε ότι οι πρώην σύντροφοί σας είναι «αποστάτες», όπως αποκαλούνται από ένα μέρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.; Αν ισχύει αυτό, φαντάζομαι ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια μελλοντική συνεργασία.

Από ό,τι φάνηκε στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2023 δεν υπήρχαν μόνο διαφορετικές απόψεις, που ώς έναν βαθμό ήταν θεμιτό, αλλά υπήρχαν ομάδες και πρόσωπα που πάλευαν για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από το διακηρυγμένο σχέδιο του κόμματος

Εκ των υστέρων, είναι προφανές ότι η διάσπαση αυτή δεν έγινε τόσο για πολιτικούς λόγους όσο για προσωπικούς. Οπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος Αλ. Τσίπρας, έφυγαν επειδή έχασαν. Και μάλιστα έφυγαν προσπαθώντας να κάνουν όσο μεγαλύτερη ζημιά γινόταν, με ένα σχέδιο που φαίνεται να σχεδιαζόταν καιρό, αλλά τελικά ναυάγησε. Το χειρότερο όμως είναι ότι η στάση τους αυτή δείχνει πλήρη αδιαφορία για τα κοινωνικά συμφέροντα που θέλουν να λένε ότι εκπροσωπούν και ταυτόχρονα έγνοια για το προσωπικό τους όφελος. Τελικά, ούτε αυτό θα καταφέρουν να πετύχουν τα στελέχη τους, αν πέσουν μέσα οι δημοσκοπήσεις, κάνοντας πολιτικό χαρακίρι. Φυσικά, δεν ισχύει το ίδιο για τον κόσμο τους που τους ακολούθησε, που πολλοί από αυτούς έχουν ειλικρινείς ανησυχίες και φυσικά θέλουμε να τους πείσουμε για το νέο εγχείρημα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι όταν ήρθε στο κόμμα, το ιδεολογικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν «συμπαγές, ενώ τώρα είναι». Συμφωνείτε με αυτό και αν ναι, θα ήθελα να μας πείτε τι άλλαξε στην ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον εκπέμπει ένα «συμπαγές μήνυμα».

Από ό,τι φάνηκε στον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2023 δεν υπήρχαν μόνο διαφορετικές απόψεις, που ώς έναν βαθμό ήταν θεμιτό, αλλά υπήρχαν ομάδες και πρόσωπα που πάλευαν για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από το διακηρυγμένο σχέδιο του κόμματος. Αυτό αποτυπωνόταν ενίοτε και στις προγραμματικές θέσεις. Πλέον αυτό δεν υπάρχει καθώς είμαστε -θέλω να πιστεύω- όλοι/ες κοινωνοί του οράματός μας για μια καλύτερη ζωή για την κοινωνική πλειοψηφία και τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Ιδεολογικά, δεν έχουν αλλάξει πράγματα παρά μόνο οργανωτικά και επικοινωνιακά και νομίζω ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.

Ποια είναι τα βασικά επίδικα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει μάχες στην Ευρωβουλή; Ποιες οφείλουν να είναι οι προτεραιότητές σας;

Η σύγχρονη κυβερνώσα Αριστερά πρέπει να δώσει περιεχόμενο σε φλέγοντα ζητήματα όπου η Δεξιά έχει σχέδιο. Πρέπει να διαχυθούν τα οφέλη της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, όχι μόνο στο κεφάλαιο αλλά και στους εργαζομένους, με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο, με αύξηση των αποδοχών και ταυτόχρονη μείωση των ωρών εργασίας. Να θέσουμε επί τάπητος τις αιτίες της κλιματικής κρίσης που γεννούν όλεθρο και απειλούν τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Πρέπει να θέτουμε μετ’ επιτάσεως τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης των χωρών του Νότου με τον Βορρά, όπως και τις εικόνες ερήμωσης της υπαίθρου.

Οφείλουμε να διεκδικήσουμε παράταση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και να σχεδιάσουμε και το 2ο, στη βάση όσων αποκλείστηκαν από αυτό, καθώς πρόκειται για μιας μορφής αμοιβαιοποίηση χρέους με αναπτυξιακό πρόσημο, που εμείς πάντα ισχυριζόμασταν ότι έχουμε ανάγκη, μακριά από τις πολιτικές της λιτότητας που πρέσβευε η Δεξιά. Τέλος, τα ζητήματα της νέας γενιάς και του κράτους δικαίου που σε ορισμένες χώρες όπως η δική μας δέχονται βάναυση καταπάτηση, μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ιδεολογικά δεν έχει αλλάξει τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας