Αθήνα, 33°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
36.4° 30.6°
3 BF
34%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
34.5° 28.5°
4 BF
40%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
30°C
30.0° 29.9°
1 BF
38%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
33°C
32.9° 32.9°
2 BF
21%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
31°C
32.4° 30.9°
3 BF
37%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
32°C
32.0° 27.9°
2 BF
50%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
28°C
28.4° 28.4°
0 BF
26%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
32°C
32.4° 32.4°
2 BF
26%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.9° 28.8°
4 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
33°C
32.9° 29.6°
4 BF
27%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
32°C
32.4° 31.8°
4 BF
33%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
31°C
30.7° 29.0°
2 BF
48%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
29.9° 29.9°
2 BF
45%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
34°C
33.9° 32.9°
0 BF
29%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
30°C
31.6° 26.8°
2 BF
41%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
33.2° 28.8°
4 BF
46%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
36°C
36.6° 32.9°
3 BF
17%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.3° 27.7°
3 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
29°C
32.8° 28.6°
3 BF
52%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.3° 27.3°
1 BF
39%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Κωνσταντίνα Κούνεβα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ, υποψήφια ευρωβουλεύτρια με το ΚΚΕ

«Οι Ελληνες πολίτες δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα από την Ε.Ε.»

Η ίδια η Ε.Ε. ενισχύει τις πολεμικές επιχειρήσεις, στέλνει στρατεύματα «μέσα στο στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, για τη στήριξη του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, με τη συμμέτοχη και της δικής μας χώρας

Εργάτρια, μετανάστρια, συνδικαλίστρια, γυναίκα - έχει μάθει να παλεύει σε κάθε επίπεδο. Οταν δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι το 2008 έγινε σύμβολο αγώνα για κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί δουλειά με αξιοπρέπεια. Και για άλλη μία φορά διεκδικεί την ψήφο στις ευρωεκλογές - αυτή τη φορά με το ΚΚΕ. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα παλεύει πάντα για την ανατροπή.

● Κυρία Κούνεβα, κατεβαίνετε για άλλη μία φορά ως υποψήφια στις ευρωεκλογές. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Στις εκλογές αυτές συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Για μένα η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των βιωμάτων και συμπερασμάτων που έβγαλα από τη συμμετοχή μου στους αγώνες, ακόμα και από την προηγούμενη θητεία μου στο Ευρωκοινοβούλιο. Σήμερα ο καθένας μας πρέπει να συμβάλει προκειμένου να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης απέναντι στην πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.

Είναι τιμή μου, λοιπόν, που μου έγινε η πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, ενός κόμματος που εκτιμώ πολύ για τις ιδέες και τη στάση του μέσα στους πολλαπλούς αγώνες. Θα συμβάλω και εγώ για να δυναμώσει η μοναδική φωνή του λαού μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Γιατί το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ κατατίθεται στη μόνη ελπίδα που έχουμε σήμερα: τους αγώνες για την ανατροπή!

● Μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές ξεκινήσατε να συμμετέχετε σε πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, με το οποίο συμπορεύεστε από τον Απρίλιο του 2023. Ωστόσο, υπήρξατε ευρωβουλευτίνα με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μέχρι το 2019 - πώς αποφασίσατε να αλλάξετε πολιτικό χώρο;

Βασική τομή στη συνεργασία μου με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν όταν με απέτρεψε να προωθήσω πρόταση νόμου που είχα ετοιμάσει, ως ευρωβουλευτίνα, για τη διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, όπως τη ρύθμιση αναγνώρισης και πιστοποίησης του κλάδου των καθαριστριών, τα τετραγωνικά μέτρα που πρέπει να καθαρίζουν, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας της εργασίας, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Συνειδητοποίησα ακόμα περισσότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κόμμα που νοιαζόταν για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όποιον αποκαλεί τη δολοφονική, πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ «ιερή αμυντική συμμαχία», όπως έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, το ΚΚΕ είναι το κόμμα που υπερασπίζεται το δίκιο του λαού. Αποκαλύπτει τα εργατικά «ατυχήματα». Παλεύει ενάντια στους πλειστηριασμούς, για Συλλογικές Συμβάσεις στους χώρους δουλειάς. Είναι απέναντι στον πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας. Είναι το κόμμα που σταθερά και έμπρακτα αντιπαλεύει τον φασισμό και τον ρατσισμό.

● Οι Ελληνες πολίτες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά την παραμονή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκ του αποτελέσματος, πιστεύετε ότι αξίζουν τον κόπο οι θυσίες τους επί τόσα χρόνια;

Οι Ελληνες πολίτες δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα από την Ε.Ε. Γιατί πρόκειται για μια συμμαχία που υπερασπίζεται, από τη δημιουργία της, τα κέρδη των λίγων. Πλέον έχουμε πολλά παραδείγματα που το αποδεικνύουν. Τι μπορεί να κερδίσουν οι λαοί της Ευρώπης από τις «πολεμικές οικονομίες» σε όλα τα κράτη-μέλη; Τι μπορεί να κερδίσουν από μια Ενωση που τα λόμπι είναι «ζωτικό στοιχείο της δημοκρατίας της», όπως ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές, πλην των δύο του ΚΚΕ;

Η λύση είναι μία για τους λαούς: να δυναμώσει ο αγώνας για να σπάσουμε τη φυλακή της Ε.Ε. και κάθε άλλης λυκοσυμμαχίας, να δυναμώσει ο αγώνας για την πραγματική Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

● Η προσωπική σας συνδικαλιστική μάχη, που οδήγησε μέχρι και στη δολοφονική επίθεση με οξύ που δεχτήκατε το 2008, έγινε σύμβολο αγώνα για αναρίθμητους ανθρώπους. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που νιώθουν ματαιωμένοι κι απογοητευμένοι από την πολιτική και στρέφουν την πλάτη στις κάλπες. Τι θα λέγατε σε έναν νέο άνθρωπο για να τον πείσετε να κινητοποιηθεί πολιτικά;

Οι νέοι πλέον γνωρίζουν ότι με τη συμμετοχή τους μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Ο δικός τους αγώνας καθυστέρησε την εφαρμογή ευρωενωσιακών και κυβερνητικών σχεδιασμών, όπως την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ηταν καθοριστικός ώστε το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, να μην κρυφτούν «κάτω από το χαλί» όλοι οι ένοχοι, η πολιτική απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων που οδήγησε εκεί.

Επομένως, η δική τους συμμετοχή, και στις ευρωεκλογές μετράει. Είναι αυτή που μπορεί να συνεχίσει να «σπάει» στην πράξη την «παντοδυναμία» του 41% της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να την κάνουν οριστικά παρελθόν.

Να πάνε στην κάλπη με κριτήριο τις ανάγκες τους, να σκεφτούν ότι αυτός που ήταν δίπλα τους όλο αυτό το διάστημα, χωρίς «ναι μεν αλλά», ήταν το ΚΚΕ και να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

● Αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο αναπτύσσεται ένα ρωμαλέο φιλειρηνικό κίνημα που στέκεται δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης. Τι μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για να σταματήσει αυτή τη σφαγή;

Η Ε.Ε. είναι συνένοχη σε αυτό το έγκλημα, γι’ αυτό και η πολιτική της δεν μπορεί να βάλει τέλος στη γενοκτονία που πραγματοποιείται στη Γάζα. Η ίδια η Ε.Ε. ενισχύει τις πολεμικές επιχειρήσεις, στέλνει στρατεύματα «μέσα στο στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, για τη στήριξη του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ, με τη συμμέτοχη και της δικής μας χώρας. Δίνει 78 δισ. στο αντιδραστικό καθεστώς Ζελένσκι στην Ουκρανία. 23 από τα 27 μέλη της είναι και μέλη του δολοφονικού οργανισμού του ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό η Ε.Ε. σε ψήφισμά της έδωσε «πράσινο φως» στο Ισραήλ για τη σφαγή, βαφτίζοντάς τη «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Βελόπουλου.

Για να σταματήσει η σφαγή στην Παλαιστίνη μόνο ένας τρόπος υπάρχει: η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Και αυτό δεν το κάνει ούτε η Ε.Ε., παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, ούτε κανένα άλλο κόμμα στη χώρα μας, παρά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015. Γι’ αυτό και η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η γνήσια αντιπολεμική ψήφος, για να δυναμώσει ο αγώνας του λαού ενάντια στους άδικους πολέμους και στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Οι Ελληνες πολίτες δεν κέρδισαν και δεν θα κερδίσουν τίποτα από την Ε.Ε.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας