Αθήνα, 31°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
31°C
32.6° 27.8°
1 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
27°C
29.3° 24.7°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
28°C
27.7° 27.0°
1 BF
35%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.4°
2 BF
73%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
25.9° 24.0°
0 BF
47%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
20°C
22.3° 20.4°
0 BF
37%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
25°C
25.2° 25.2°
1 BF
42%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
29.9° 26.8°
2 BF
36%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 25.7°
1 BF
53%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
28°C
29.8° 28.4°
2 BF
42%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.2° 27.2°
3 BF
58%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
26°C
25.5° 25.5°
2 BF
64%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
29.6° 24.9°
0 BF
38%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
30°C
31.7° 24.5°
1 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
27.1° 26.8°
3 BF
40%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
27°C
32.1° 26.8°
0 BF
41%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
1 BF
59%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.7° 24.7°
0 BF
81%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
1 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
dora augeri
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Δώρα Αυγέρη, υποψήφια ευρωβουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Το καθεστώς Μητσοτάκη μας προσβάλλει ως Ευρωπαίους πολίτες»

Τη διαπίστωση ότι η άνοδος των προοδευτικών δυνάμεων, της Αριστεράς και της οικολογίας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστεί η «πανθομολογούμενη κρίση της Ε.Ε.», καταγράφει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που μας παραχώρησε η πρώην βουλεύτρια και πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Δώρα Αυγέρη. Βασικός στόχος για την ίδια εν όψει της κάλπης είναι «η αλλαγή της πολιτικής δυναμικής και το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη».

 

Αν σας ζητούσα να βάλετε κατά σειρά προτεραιότητας τα τρία κορυφαία επίδικα της κάλπης των ευρωεκλογών, ποια θα ήταν και γιατί;

Μπορώ να σας τα συμπυκνώσω, κ. Τερζή. Το επίδικο είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών α) στην Ευρώπη, β) στην Ελλάδα και γ) η ανάσχεση της Ακροδεξιάς. Στην Ευρώπη η άνοδος των δυνάμεων της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων και της οικολογίας είναι απαραίτητη για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανθομολογούμενης κρίσης της Ε.Ε. Προτάσσω την πολιτική και στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης -ώστε να πάψει να είναι παρακολούθημα των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό πεδίο-, τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το περιβάλλον που θα μεταφέρει το οικονομικό κόστος της μετάβασης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα το επίδικο είναι να γίνει το καθοριστικό βήμα για να τελειώνουμε με το καθεστώς Μητσοτάκη που μας προσβάλλει ως Ευρωπαίους πολίτες. Οσο υπάρχει χώρα για να σωθεί, πριν ξεπουλήσει τα πάντα.

Η ανάσχεση της Ακροδεξιάς είναι σημαντική γιατί αρχίζει και διαγράφεται ένας μεγαλύτερος κίνδυνος με την «ευρωπαϊκή στροφή» της Τζόρτζια Μελόνι. Στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή Νέα Δεξιά. Αυτό πρέπει να αποτραπεί.

Πιστεύετε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Ευρώπη είναι να παραμείνει κομμάτι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ή θα ήταν προτιμότερη η μετακίνησή του στους Σοσιαλιστές, από τη στιγμή που ο όρος Προοδευτική Συμμαχία περικλείει και άλλα πολιτικά χαρακτηριστικά πλην της Αριστεράς;

Οπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς. Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει τη σχέση με τις προοδευτικές δυνάμεις. Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε ως παρατηρητής στην ευρωπαϊκή σοσιαλιστική ομάδα. Εάν τώρα ρωτάτε γενικότερα, ναι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά και ο βασικός πολιτικός φορέας της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

Η ανάσχεση της Ακροδεξιάς είναι σημαντική γιατί αρχίζει και διαγράφεται ένας μεγαλύτερος κίνδυνος με την «ευρωπαϊκή στροφή» της Τζόρτζια Μελόνι. Στην Ελλάδα γίνεται προσπάθεια για να διαμορφωθεί ένας πολιτικός και κοινωνικός χώρος που να αντιστοιχεί στην ευρωπαϊκή Νέα Δεξιά. Αυτό πρέπει να αποτραπεί

Ακούμε για ένα κύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, το οποίο ωστόσο δεν αποτυπώνεται έως τώρα στις δημοσκοπήσεις. Εχουμε ακούσει επίσης διάφορες εκδοχές σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Για εσάς ποιος θα ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος;

Οπως ξέρετε πολύ καλά, η μόνη έγκυρη δημοσκόπηση είναι η κάλπη, η οποία την Κυριακή το πρωί είναι άδεια. Το κύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ανιχνεύσιμο στην κοινωνία και θα καταγραφεί στο εκλογικό αποτέλεσμα. Από εκεί και μετά, εμείς πάμε στη μάχη για να κερδίσουμε. Σε κάθε περίπτωση ρεαλιστικός στόχος είναι η αλλαγή της πολιτικής δυναμικής και το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την επομένη των ευρωεκλογών θα έχει επιβεβαιωθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Προέρχεστε από τη Μακεδονία, η οποία ξαναέρχεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή σας παραμένει ίδιο με εκείνο της περιόδου της υπογραφής της Συμφωνίας; Υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε επανάληψη συλλαλητηρίων με στόχο την ακύρωσή της;

Η επικράτηση των εθνικιστικών δυνάμεων στη γειτονική χώρα δικαιώνει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που είχε το πολιτικό θάρρος να λύσει ένα χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής. Να σημειώσουμε ότι το τωρινό πρόβλημα οφείλεται στην ανέντιμη και πολιτικά ανήθικη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μια βολεύτηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι συμφωνεί όπως δείχνει και η οικογενειακή του ιστορία, έκανε «καριέρα» πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό στο Μακεδονικό.

Στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής του δεν τόλμησε να πιέσει και να καταγγείλει την άλλη πλευρά για τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων στα επιμέρους σημεία. Οπως επίσης δεν τόλμησε να φέρει τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία γιατί φοβήθηκε τον Αντώνη Σαμαρά. Η Ν.Δ. είναι δύο κόμματα σε ένα. Τώρα εκλιπαρεί για την τήρηση μιας Συμφωνίας που τη χαρακτήριζε «επιζήμια έως και προδοτική».

Το τωρινό πρόβλημα οφείλεται στην ανέντιμη και πολιτικά ανήθικη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μια βολεύτηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι συμφωνεί όπως δείχνει και η οικογενειακή του ιστορία, έκανε «καριέρα» πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό στο Μακεδονικό

Από την αρχή είχαμε πει ότι η Συμφωνία θα κριθεί στην εφαρμογή της. Η κυβέρνηση Ν.Δ.-Μητσοτάκη δεν έκανε τίποτε. Ο λαός της Μακεδονίας έχει αντιληφθεί τα θετικά που έχει η Συμφωνία των Πρεσπών, τα προβλήματα που λύνει και τις θετικές προοπτικές που διανοίγει. Επιπλέον, τα τότε συλλαλητήρια εκμεταλλεύονταν τον γνήσιο πατριωτισμό των Μακεδόνων, αλλά στον πυρήνα τους είχαν την εκστρατεία εχθροπάθειας του βαθέος συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

Η Ακροδεξιά παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο στην Ευρώπη. Πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία των υπόλοιπων σχηματισμών να δώσουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες. Συμφωνείτε με αυτό; Πιστεύετε ότι τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών, φέρουν τέτοια ευθύνη και αν ναι, πώς μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα;

Στη βάση του προβλήματος βρίσκεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική που κυριάρχησε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η απομάκρυνση από τις ιδρυτικές της αρχές για μια Ευρώπη της ειρήνης, της ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Σημαντικό μέρος των πολιτών άρχισε να προσλαμβάνει την Ε.Ε. όχι ως σύστημα μεγιστοποίησης της ευημερίας του, αλλά ως ακριβώς το αντίθετο: ως σύστημα που με τις πολιτικές του οδηγεί στη συρρίκνωση του επιπέδου διαβίωσης, στη διογκούμενη ανεργία, στις νέες ανισότητες, στην ανασφάλεια στις κοινωνίες. Ψαρεύοντας στα θολά νερά της κοινωνικής ανασφάλειας, η Ακροδεξιά πρόβαλε υποκριτικά ότι συγκρούεται με την πολιτική λιτότητας. Πρόκειται για τη μεγάλη εξαπάτηση της Ακροδεξιάς, αφού στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά αμφισβητεί τον οικονομικό πυρήνα του νεοφιλελευθερισμού.

Θεωρείτε ότι η Αριστερά απέτυχε να ερμηνεύσει την Ακροδεξιά;

Η Αριστερά ερμηνεύει την Ακροδεξιά με όρους του παρελθόντος. Δεν αντιλήφθηκε το ρίζωμα στη λαϊκή συνείδηση των παραδοσιακών αξιών όπως το εθνικό και το θρησκευτικό συναίσθημα στα οποία «σπεκουλάρει» υποκριτικά η Ακροδεξιά. Για να συμπληρώσω στο προηγούμενο ερώτημά σας, φυσικά και είναι αναστρέψιμη η κατάσταση.

Από τη μια θα πρέπει να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας της Ακροδεξιάς και ότι δεν είναι αντικαθεστωτική αλλά βαθιά συστημική δύναμη. Από την άλλη, η Αριστερά να επιβάλει την ατζέντα της: αλληλεγγύη μεταξύ κρατών, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, κατανομή εισοδήματος, κοινωνικό κράτος, κρατική παρέμβαση και ρύθμιση της οικονομίας, προστασία του περιβάλλοντος με δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Το καθεστώς Μητσοτάκη μας προσβάλλει ως Ευρωπαίους πολίτες»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας