«Η Γάζα είναι ένα τεστ. Το Ισραήλ είναι το κύριο όπλο για την επίθεση εναντίον των διεθνών συμβάσεων που ισχύουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Είναι μια δοκιμή για τη στρατιωτικοποίηση, για τα σκληρά σύνορα, για την επίθεση στα δικαιώματα των απλών ανθρώπων. Στην ουσία, με όχημα το Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ενωση επανέρχεται στις παλιές της αξίες που δεν είναι άλλες από τις αρχές της αποικιοκρατίας».
Καταπέλτης κατά της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ ήταν η Ιρλανδή ευρωβουλεύτρια Κλερ Ντέιλι, μεταφέροντας το ίδιο θάρρος και την κοφτερή γλώσσα που έχει επιδείξει ώς τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΜέΡΑ25 για τη Νάκμπα, την Τετάρτη στο «Τριανόν». Εκτός από την Ντέιλι, στην εκδήλωση πήραν μέρος ο γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης, η Μαριάνα Τσίχλη, συν-γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας - Ανυπότακτη Αριστερά, η Γερμανοεβραία ακτιβίστρια Ιρις Χέφετς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25 Φαΐσαλ Ζαχαρία Ελ Μασρί, Φεντερίκο Ντόλτσε και Ηλέκτρα Στραβούλη (οι δύο τελευταίοι με το ΜέΡΑ25 Ιταλίας), Κάριν ντε Ρίγκο (ΜέΡΑ25 Γερμανίας).
Η 56χρονη Κλερ Ντέιλι είναι ευρωβουλευτίνα από το 2019 με το κόμμα Independents 4 Change (Ανεξάρτητοι για την Αλλαγή), το οποίο ανήκει στην ομάδα του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Είναι ένα από τα όχι πολλά, είναι αλήθεια, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου που έχουν ξεχωρίσει με τις τολμηρές παρεμβάσεις τους κατά του πολέμου στη Γάζα και φέτος διεκδικεί την ανανέωση της θητείας της. Κατά τη σύντομη στάση της στην Αθήνα βρήκε τον χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις της «Εφ.Συν.».
● Είστε μία από τις πιο ηχηρές φιλοπαλαιστινιακές φωνές στο Ευρωκοινοβούλιο. Τι αντιδράσεις έχετε εισπράξει (θετικές ή αρνητικές) σε πολιτικό και προσωπικό επίπεδο;
Οι περισσότερες αντιδράσεις που έχω εισπράξει είναι θετικές. Μου τηλεφωνεί κόσμος καθημερινά, από κάθε χώρα της Ε.Ε. και από πολύ πιο μακριά. Ενας τεράστιος αριθμός ανθρώπων έχει φρίξει με όσα κάνει το Ισραήλ και με τη συνενοχή της Ε.Ε. σε αυτά. Η συναίνεση στις πολιτικές της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη στήριξη του Ισραήλ είναι ριζικά ανακόλουθη με τις απόψεις πάρα πολλών Ευρωπαίων.
Το κοινό στοιχείο μεταξύ Ιρλανδίας και Παλαιστίνης είναι ο βρετανικός ιμπεριαλισμός. Εθνοκαθάρσεις, σφαγές, διακρίσεις, η πείνα σαν όπλο πολέμου, εποικισμοί – η Βρετανία τα έχει εφαρμόσει όλα αυτά στην Ιρλανδία.
● Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα προοδευτικών ευρωβουλευτών απηύθυνε επιστολή προς την ηγεσία της Ε.Ε. ζητώντας, μεταξύ άλλων, κυρώσεις προς το Ισραήλ. Ηταν μόνο 65. Πώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν περισσότεροι προοδευτικοί βουλευτές, ούτε καν από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για να το συνυπογράψουν;
Πιστεύω πως είναι θαύμα το ότι μαζεύτηκαν 65 υπογραφές. Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που τάσσονται υπέρ της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά χαμηλός. Στην τελευταία ολομέλεια του Σώματος πριν από τη λήξη της θητείας του, υποβάλαμε αίτημα για συζήτηση και ψήφισμα σχετικά με την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής - κάτι που δεν είχε συζητηθεί ακόμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο 22 ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το αίτημα. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές βλέπουν τους Παλαιστινίους ως ανθρώπινα όντα.
● Η Ιρλανδία ανήκει σε έναν μικρό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών που μιλούν ανοιχτά υπέρ της Παλαιστίνης και της εκεχειρίας στη Γάζα. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε περισσότερο για αυτή την «ιρλανδική εξαίρεση»;
Η πλειονότητα του ιρλανδικού λαού στηρίζει την Παλαιστίνη, θα ήθελα ωστόσο να αναφερθώ στην ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η οποία είπε ότι, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση είναι καλή στη ρητορική, η απόσταση ώς την πράξη είναι αβυσσαλέα. Πολλοί Ιρλανδοί είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση που ακολουθεί και συμμορφώνεται με τη γραμμή των φιλοϊσραηλινών κρατών στην Ευρώπη.
Το κοινό στοιχείο μεταξύ Ιρλανδίας και Παλαιστίνης είναι ο βρετανικός ιμπεριαλισμός. Εθνοκαθάρσεις, σφαγές, διακρίσεις, η πείνα σαν όπλο πολέμου, εποικισμοί - η Βρετανία τα έχει εφαρμόσει όλα αυτά στην Ιρλανδία. Ενα τμήμα της Ιρλανδίας παραμένει σε βρετανικά χέρια και το βρετανικό κράτος συνεχίζει να αρνείται την απονομή δικαιοσύνης για τα θύματα των κρατικών εγκλημάτων στον Βορρά.
Η κατοχή της Παλαιστίνης από τον βρετανικό ιμπεριαλισμό ξεκινά μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επομένως, όταν κοιτάζουμε την Παλαιστίνη, αναγνωρίζουμε αυτό που συμβαίνει. Οι περισσότεροι Ιρλανδοί δεν παρασύρονται από την προπαγάνδα του Ισραήλ.
● Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η νέα Ευρωβουλή θα είναι ακόμα πιο συντηρητική και με σημαντική άνοδο της άκρας Δεξιάς. Τι δυνατότητες έχουν οι προοδευτικοί πολιτικοί και πολίτες για να αντισταθμίσουν αυτό το ανησυχητικό ρεύμα; Και, εν τέλει, υπάρχει κάποια ελπίδα για την Ευρώπη;
Παρόλο που η Δεξιά μοιάζει έτοιμη να κάνει γκελ, αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν μια ευκαιρία για την αντιπολεμική Αριστερά. Αφού υπάρχουν υποψήφιοι που κατεβαίνουν με μια δυνατή αντιπολεμική ατζέντα σε αρκετά κράτη-μέλη, όπως ο Βαρουφάκης εδώ στην Ελλάδα, υπάρχει και μια πραγματική ευκαιρία να μπουν περισσότερες αντιπολεμικές φωνές σε αυτή τη Βουλή. Αν μπορούσαμε να έχουμε έστω και μια χούφτα πραγματικά θαρραλέους ευρωβουλευτές κατά του πολέμου, η διαφορά θα γινόταν αισθητή. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και τολμηρή αντιπολίτευση στην Ευρώπη, όχι yes men, για να αγωνιστούμε ενάντια στον πόλεμο και στη λιτότητα. Θα καλούσα τους πολίτες να αναζητήσουν υποψηφίους που να προωθούν αυτό το μήνυμα και να αποφασίσουν να τους ψηφίσουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας