Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. χρειάζεται επανεκκίνηση»

«Θέλω να γίνω πρόεδρος για να κάνω τη Νέα Δημοκρατία τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ν.Δ. χρειάζεται επανεκκίνηση»

  • A-
  • A+

Ετοιμος να τα αλλάξει όλα στη Ν.Δ., την οποία βλέπει ως ένα κεντροδεξιό κόμμα, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την προεδρία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει βέβαιος για τη νίκη του στο εσωκομματικό πεδίο, αλλά προσθέτει ότι «η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει», αφού ο ίδιος θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία. Οσο για το αν η Ν.Δ. χρειάζεται έναν αντι-Τσίπρα, «χρειάζεται κάποιον που θα νικήσει τον Τσίπρα», λέει, περιγράφοντας το ιδανικό προφίλ του νέου αρχηγού.

• Γιατί βάζετε υποψηφιότητα;

Διότι πιστεύω ότι κερδίζοντας την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας θα μπορέσω να ξαναχτίσω το κόμμα από την αρχή ώστε να γίνει ένα ανοιχτό, συμμετοχικό, θεσμοκεντρικό κόμμα. Ετσι πιστεύω ότι θα γίνει η Νέα Δημοκρατία ελκυστική προς τους πολίτες. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες στο κόμμα μας. Χρειαζόμαστε ανανέωση, οξυγόνο, φρέσκες ιδέες, νέα πρόσωπα.

Από ένα συμμετοχικό κόμμα θα αναδυθούν αποτελεσματικές πολιτικές οι οποίες, εφαρμοζόμενες από ένα μεταρρυθμισμένο κράτος, θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Ολα όμως ξεκινούν από το κόμμα. Γι' αυτό θέλω να γίνω πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Για να την κάνω τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κυβερνήσει σύντομα την Ελλάδα, οδηγώντας την στην ανάπτυξη και την ευημερία.

• Η Ν.Δ. χρειάζεται έναν αντι-Τσίπρα;

Κατ' αρχήν δεν ψάχνουμε τον αντι-Τσίπρα. Ψάχνουμε αυτόν που θα νικήσει τον Τσίπρα. Οχι γιατί θα είναι νεότερος, ψηλότερος, ομορφότερος κ.λπ., αλλά επειδή θα είναι καταλληλότερος. Πριν αποφασίσω να διεκδικήσω την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, σκέφτηκα ποια χαρακτηριστικά θα έπρεπε να διαθέτει ένας καλός πολιτικός αρχηγός.

Σκέφτηκα ότι θα πρέπει να μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Να μπορεί να επικοινωνήσει και να συνεργαστεί ισότιμα με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Να εκφράζει τεκμηριωμένες θέσεις, με συνέπεια, μακριά από λαϊκισμούς.

Ξέρω πώς θα ξαναφέρουμε
τη Νέα Δημοκρατία
κοντά στην κοινωνία

Να μπορεί να ακούει και να καταλαβαίνει τους πολίτες. Να έχει ασκήσει αποτελεσματικά διοίκηση από υψηλές θέσεις ευθύνης. Να έχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση, μόρφωση και πολύχρονη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, ο νέος αρχηγός πρέπει να είναι σύγχρονος και ανοιχτός σε νέες ιδέες.

Τώρα, αν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω και να είναι και πολιτικός της νέας γενιάς, ακόμα καλύτερα. Δεν θα σας πω εγώ κατά πόσο πληρώ αυτά τα χαρακτηριστικά. Θα σας πω όμως ότι ξέρω τι χρειάζεται για να αναδιοργανώσω και να ανανεώσω το κόμμα κάνοντας πράξη την εσωκομματική δημοκρατία, τον πλουραλισμό, την αξιολόγηση, την αξιοσύνη, το άνοιγμα στους πολίτες. Ξέρω πώς θα ξαναφέρουμε τη Νέα Δημοκρατία κοντά στην κοινωνία.

• Ποια η διαφορά σας με τους συνυποψηφίους σας;

Πιστεύω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Αφήστε, όμως, κυρία Μάτση, να τις εντοπίσουν και να τις κρίνουν οι πολίτες.

• Θα πρέπει η Ν.Δ. να συνεχίσει στον δρόμο που χάραξε ο Αντ. Σαμαράς;

Η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται reboot. Να ξεκινήσει από την αρχή. Κρατάω το όνομα, τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες και αλλάζω τα υπόλοιπα. Στην καινούργια Νέα Δημοκρατία όλοι θα έχουν θέση. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όλοι όσοι πιστεύουν στις αξίες μας χωρούν. Ομως δεν συνεχίζουμε πάνω σε χαραγμένους δρόμους (οι οποίοι αποδείχτηκαν και αδιέξοδοι). Χαράσσουμε καινούργιους. Μαζί με τους πολίτες που θα έλθουν να στηρίξουν την ανανεωμένη, συμμετοχική, πολυτασική και αποτελεσματική Νέα Δημοκρατία.

• Μήπως ο φιλελευθερισμός που πρεσβεύετε περιορίζει το εύρος της Ν.Δ.;

Πρεσβεύω την ελευθερία με αλληλεγγύη. Πιστεύω στην ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αλλά και στις ίσες ευκαιρίες. Η πολιτική μου ενδυναμώνει τον πολίτη, εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, αντιλαμβάνεται τις μεταρρυθμίσεις ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θέλω ένα δίκαιο, ικανό και αποτελεσματικό κράτος να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές. Και τότε θα πετύχουμε ανάπτυξη και ευημερία, που είναι το προσδοκώμενο για όλους. Πυξίδα μου είναι πάντα το κοινό όφελος. Ετσι βρίσκω την ισορροπία ανάμεσα στην ελευθερία και την αλληλεγγύη, τα δύο βασικά προτάγματα της ιδεολογίας μου. Αυτό το σκεπτικό διευρύνει, δεν περιορίζει το εύρος της Νέας Δημοκρατίας.

• Το όνομά σας λειτουργεί θετικά ή αρνητικά για την υποψηφιότητά σας; Πολλοί μιλούν για οικογενειοκρατία...

Δεν υπάρχει οικογενειοκρατία όταν εκλέγεσαι. Οι πολίτες επιλέγουν ποιον θέλουν. Δεν διορίστηκα βουλευτής. Οι πολίτες με τίμησαν και εξακολουθούν να με τιμούν. Την πρώτη φορά που εξελέγην είναι βέβαιο ότι το επώνυμό μου με βοήθησε. Τώρα ο κόσμος ξέρει καλά τον Κυριάκο. Πάντως δεν βλέπω να μου δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα το επώνυμο.

Ξέρετε, οι πολίτες ψάχνουν ηγέτη. Ψάχνουν κάποιον που να μπορεί να πείσει ότι ξέρει τι χρειάζεται για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα στο οποίο έχει βυθιστεί. Το γεγονός ότι γεννήθηκα και μεγάλωσα σε πολιτική οικογένεια ίσως τελικά να εκληφθεί και ως πλεονέκτημα. Θα δούμε.

• Μήπως οι πολλές υποψηφιότητες κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε εκλογή-παρωδία, όπως λένε πολλοί;

Τέσσερις υποψηφιότητες δεν είναι πολλές. Στην Αμερική 20 υποψήφιοι ξεκίνησαν να διεκδικούν το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Στις εκλογές για την αλλαγή ηγεσίας στα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα συμμετέχουν συχνά περισσότεροι από τέσσερις υποψήφίοι. Γι' αυτό και οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο.

Οι Εργατικοί στην Αγγλία είχαν τέσσερις μήνες προεκλογική περίοδο μέχρι να εκλέξουν τον νέο αρχηγό τους. Η διαδικασία ανοιχτής εκλογής αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας από τη βάση είναι εξυγιαντική για το κόμμα αλλά και για το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

• Στην υποθετική περίπτωση που δεν κερδίσετε, θα στηρίξετε τον νέο αρχηγό;

Θα κερδίσω. Από εκεί και πέρα, όταν συμμετέχεις σε μια δημοκρατική διαδικασία, είναι αυτονόητο ότι δέχεσαι την ετυμηγορία των πολιτών. Κάτι που είμαι σίγουρος πως συμφωνούν και οι τρεις ανθυποψήφιοί μου. Σε κάθε περίπτωση, η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον Τσίπρα»
Η Ν.Δ. δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης και προσθέτει ότι «ούτε ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη συνεργασία» αλλά ούτε και ο ίδιος. Για...
«Δεν μπορώ να συνεργαστώ με τον Τσίπρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»
Αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά στις εκλογές της Ν.Δ. για την ανάδειξη νέου προέδρου όλα θα κυλήσουν ομαλά εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τονίζει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο μεγαλύτερη θα...
«Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σφιγμένος με Τσίπρα άνετος με τον Βέμπερ
Στον Αλέξη Τσίπρα, επιφυλάχθηκε να τα πει στη Βουλή, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που ο ίδιος έχει ζητήσει. Στο πρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ βρήκε έναν...
Σφιγμένος με Τσίπρα άνετος με τον Βέμπερ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δίνουν αντιπαροχή το μέλλον της νέας γενιάς»
Για συμφωνία-λαιμητόμο μιλάει στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας. Δηλώνει ότι η Ν.Δ. διαφωνεί και στην ουσία και στη λογική των μέτρων, επιμένει στο πάγιο αίτημα του κόμματος για...
«Δίνουν αντιπαροχή το μέλλον της νέας γενιάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανακωχή για το... καλό τους
Συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο και ότι οι διαφωνίες δεν πρέπει να εκφράζονται δημόσια, δεν συμφώνησαν για πρόωρες εκλογές και δεν αναιρέθηκε το «τζάμπα μάγκες» του πρώην προέδρου.
Ανακωχή για το... καλό τους
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Βεβαιότητα... μήτηρ πάσης μαθήσεως
Περισσότερο ισχυρογνώμων από ποτέ για τη σίγουρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας -και όχι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ- στις εκλογές που ζητά εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, παρουσία...
Βεβαιότητα... μήτηρ πάσης μαθήσεως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας