Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 20.8°
2 BF
56%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.6° 21.0°
2 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
21°C
21.0° 19.8°
3 BF
72%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
59%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.0° 17.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αίθριος καιρός
22°C
22.9° 20.0°
2 BF
60%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
45%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
17°C
16.8° 16.8°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 21.9°
3 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
20°C
20.5° 17.3°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
21.4° 17.7°
0 BF
68%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.7° 19.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.9°
0 BF
43%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.1° 21.5°
2 BF
52%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.6°
4 BF
71%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
22°C
24.0° 21.4°
1 BF
31%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 17.3°
0 BF
81%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.7° 23.6°
2 BF
49%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
13°C
12.7° 12.7°
2 BF
75%
ΜΕΝΟΥ
nikos papanastasis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΚΚΕ

«“Αδειάζουν” αποθήκες με πολεμικό υλικό»

Ολα τα κόμματα, με την απόλυτη σιωπή τους στο θέμα της αποστολής της απαγορευμένης χημικής ουσίας «λευκός φώσφορος» σε βλήματα αρμάτων μάχης, μετατρέπονται σε άμεσους συνεργούς στην τέλεση βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου.

Μεσοβδόμαδα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλισμών της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, απόστρατος αξιωματικός, ανέδειξε με σαφήνεια το θέμα της πώλησης όπλων από τη χώρα μας στην Τσεχία με τελικό προορισμό την Ουκρανία όπως επίσης και ότι ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και εφόδια που περιέχουν «λευκό φώσφορο».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» απαντάει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ αναφέρεται και στα θέματα των εξοπλιστικών αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

Ως απόστρατος αξιωματικός των Ε.Δ. γνωρίζετε καλά το θέμα των πολεμικών εφοδίων και του υλικού που η χώρα μας στέλνει έμμεσα ή άμεσα στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Ποια είναι τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγετε βλέποντας τις σχετικές λίστες;

Η ελληνική κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, στέλνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Με αυτές τις αποστολές, ρίχνει λάδι στη φωτιά, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με σημαντικές φυσικά συνέπειες και για την ελληνική άμυνα και αποτροπή, μέσω της ανομοίωσης της ισχύος της.

Μέχρι πρόσφατα οι αποστολές αυτές συντελούνταν «εν κρυπτώ», με την κυβέρνηση να αρνείται να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «νομιμοποιήσει» τις αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, «ξεπλένοντάς» τες εκ του ασφαλούς μέσω της έγκρισης αυτών από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Το «ποτήρι ξεχείλισε» στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής, όταν η κυβέρνηση, υπερβαίνοντας κάθε όριο στην εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταπατώντας κάθε έννοια τήρησης των διεθνών συνθηκών και των απαγορεύσεων του ΟΗΕ, «πούλησε» στην Τσεχία, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, δεκάδες χιλιάδες καπνογόνα βλήματα αρμάτων μάχης που περιέχουν τη χημική ουσία του «λευκού φωσφόρου». Ο «λευκός φώσφορος» εντάσσεται στο Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Οπλών.

Η φονικότητα αυτής της ουσίας έχει δραματικά για τον άνθρωπο αποτελέσματα, ερχόμενη σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Η κυβέρνηση συμμετέχει συνειδητά στη δημιουργία προϋποθέσεων τέλεσης βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου, συνεπικουρούμενη από τη σιωπή, κατά τη διαδικασία της έγκρισης, όλων των κομμάτων της Βουλής. Ολα τα κόμματα, με την απόλυτη σιωπή τους στο θέμα της αποστολής της απαγορευμένης χημικής ουσίας «λευκός φώσφορος» σε βλήματα αρμάτων μάχης, μετατρέπονται σε άμεσους συνεργούς στην τέλεση βαρύτατων εγκλημάτων πολέμου.

Ολα δείχνουν ότι ο γενικότερος προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η άμυνα της χώρας αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Οι αποστολές αυτές επηρεάζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας; Αν ναι, σε ποιο βαθμό συμβαίνει αυτό;

Αναμφισβήτητα υποβαθμίζουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας. Η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύει τα φασιστικά τάγματα του Αζόφ, στρατιωτικό πυρήνα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ζελένσκι, με οπλικά συστήματα παρωχημένης μεν ηλικίας, με σημαντικές όμως τακτικές δυνατότητες. Γι’ αυτό, εξάλλου, και στέλνονται σε ένα σύγχρονο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία. Ο χαρακτηρισμός τους από την κυβέρνηση ως «μη επιχειρησιακά αναγκαίων» είναι έωλος, παραπλανητικός και αυτό αποδεικνύεται και από τις αντιδράσεις των ίδιων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματικά έκπληκτα βλέπουν στην κυριολεξία να «αδειάζουν» αποθήκες.

Η Ελλάδα αποφάσισε την αγορά 35 ελικοπτέρων «Black Hawk» από τις ΗΠΑ. Το ΚΚΕ καταψήφισε αυτή την αγορά. Για ποιους λόγους; Δεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός στις Ε.Δ.; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η εθνική μας ακεραιότητα αν δεν προχωρήσουμε σε αγορές από τη στιγμή που δεν παράγουμε αντίστοιχο υλικό;

Να ξεκαθαρίσουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι η μη αμφισβήτηση της ανάγκης εκσυγχρονισμού ενός πραγματικά «υπέργηρου» στόλου ελικοπτέρων. Το δεύτερο είναι ότι τα υπό προμήθεια ελικόπτερα «Black Hawk» είναι σαφώς πιο σύγχρονα και σίγουρα ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες. Το θέμα και οι αντιρρήσεις του ΚΚΕ εστιάζονται στις αποστολές στις οποίες αυτά θα χρησιμοποιηθούν, όταν ενταχθούν στο δυναμικό της Αεροπορίας Στρατού.

Η κυβέρνηση, με τη συναίνεση και των υπόλοιπων κομμάτων, διαθέτει καθημερινά τα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία των Ενόπλων Δυνάμεων σχεδόν αποκλειστικά σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές, που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Χαρακτηριστικά, σύγχρονα πυραυλικά συστήματα «Patriot», με ελληνικό προσωπικό, προστατεύουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, μονάδα αντιαρματικών όπλων, με το αντίστοιχο προσωπικό, σταθμεύει στη Βουλγαρία, συμμετέχοντας στη ΝΑΤΟϊκή περικύκλωση της Ρωσίας, ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν στους ουρανούς των Βαλκανίων, «αστυνομεύοντάς» τους από πτήσεις αντίστοιχων ρωσικών. Ολα αυτά δείχνουν ότι ο γενικότερος προσανατολισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι η άμυνα της χώρας αλλά η εξυπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική βιομηχανία όπλων; Εχετε εικόνα;

Υπάρχει μια εμφανής αύξηση της «κινητικότητας» στην πολεμική βιομηχανία, η οποία αντανακλά αφενός μεν τα νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη «τρέχουν», αφετέρου δε για την κάλυψη των «πιεστικών» απαιτήσεων, λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στα «πεδία» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπως στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ηδη ο υπουργός Αμυνας, ο κ. Δένδιας, δίνει το «τέμπο» αυτής της δραστηριότητας, ικανοποιώντας πάγιες απαιτήσεις των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην πολεμική βιομηχανία, με κύριο άξονα τη μεθοδευμένη, σταδιακή απαξίωση των κρατικών στρατιωτικών εργοστασίων, μέσω της υποχρηματοδότησης, της προκλητικής πλέον υποστελέχωσης και της εξαχρείωσης των τεράστιων εγκαταστάσεων και μηχανολογικών υποδομών, των στρατιωτικών εργοστασίων. Ηδη η παραγωγή των στρατιωτικών εργοστασίων «παραδίδεται» στους ιδιώτες, με πολλαπλάσιο κοστολόγιο.

Μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση που περιγράφετε κι αν ναι πώς μπορεί να συμβεί αυτό;

Κατ’ αρχάς η αρνητική αυτή κατάσταση είναι συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία έχει τουλάχιστον στους βασικούς πυλώνες της τη στήριξη του συνόλου των πολιτικών κομμάτων της Βουλής. Προφανώς κατά διαστήματα εκφράζονται κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλους, οι οποίες απλά επιβεβαιώνουν τη βασική σύμπλευση.

Η αντιστροφή αυτής της κατάστασης προφανώς και είναι εφικτή, με τον λαό να απαιτεί την αποδέσμευση της χώρας από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Οι επικείμενες ευρωεκλογές στις 9 του Ιούνη είναι μια ευκαιρία να κατατεθεί η αντίδραση του λαού, στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που αρνείται τη συμμετοχή της χώρας στις καταστροφικές λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και αγωνίζεται για την αποδέσμευση από αυτές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«“Αδειάζουν” αποθήκες με πολεμικό υλικό»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας