Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.2° 25.8°
2 BF
42%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.1° 25.8°
4 BF
37%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
29.3° 24.9°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
3 BF
31%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
3 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
27.0° 25.1°
0 BF
43%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.4° 22.9°
2 BF
27%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
29°C
28.5° 28.5°
2 BF
30%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.9° 23.8°
3 BF
63%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 22.9°
3 BF
47%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
24°C
24.8° 24.4°
2 BF
57%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
24.0° 23.7°
4 BF
60%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
4 BF
38%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
2 BF
30%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
29°C
29.4° 26.5°
2 BF
31%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
29.3° 23.8°
5 BF
51%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
30.4° 28.0°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.3° 22.7°
3 BF
76%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
26°C
27.2° 25.8°
2 BF
54%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 21.5°
1 BF
43%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Κάγια Κάλας
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΑΓΙΑ ΚΑΛΑΣ πρωθυπουργός της Εσθονίας

«Ρωσική προπαγάνδα το ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν»

Πεπεισμένη ότι εάν η Ευρώπη θέλει ειρήνη, πρέπει να επενδύσει τώρα στην άμυνα είναι η πρωθυπουργός της Εσθονίας. «Αν δεν θέλουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Πούτιν πρέπει να χάσει» τόνισε η Κάγια Κάλας.

Αρτι αφιχθείσα από τα ταξίδια της σε ΗΠΑ και Γερμανία, η Εσθονή πρωθυπουργός είναι από τους πιο «φανατικούς» υποστηρικτές του Κιέβου, αλλά και σκληρή αντίπαλος του Πούτιν. Ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών που «έχουν βγει μπροστά» από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ζητώντας επανειλημμένα χρήματα για αμυντικές δαπάνες, αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής παραγωγής και άμεση βοήθεια με όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία –αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος της περιοδείας της σε Αμερική και Γερμανία.

Από τις πρώτες επικεφαλής κρατών της Ε.Ε. που πίεσαν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σάστισε όταν τα εσθονικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο άντρας της είχε ποσοστό σε εταιρεία που είχε σχέσεις με τη Ρωσία. Η ίδια είπε ότι δεν το γνώριζε, ζήτησε συγγνώμη, ο άντρας της πούλησε το μερίδιό του και η ίδια επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματός της. Παρ’ όλο που η… θύελλα έχει περάσει, ένας μικρός «λεκές» παραμένει στην υποψηφιότητά της για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Ακόμα κι αν επισήμως το αρνείται, η Εσθονή πρωθυπουργός προαλείφεται για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής πολιτικής. Ολα αυτά βέβαια μετά τις ευρωεκλογές.

Η Κάγια Κάλας μίλησε στην «Εφ.Συν.», ως μέλος ομάδας δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αν δεν θέλουμε αυτός ο πόλεμος να προχωρήσει περαιτέρω, πρέπει πραγματικά να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν. Είναι σαφές ότι δεν διακυβεύεται μόνο η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας. Εάν βοηθήσουμε πραγματικά την Ουκρανία, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το ποιος είναι ο επόμενος. Αλλά εάν πέσει η Ουκρανία, τότε θα υπάρξει μια παύση ορισμένων ετών και μετά η Ρωσία θα επανέλθει» είπε.

Αν δεν θέλουμε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, ο Πούτιν πρέπει να χάσει...

Οπως εξήγησε, «αν όλες οι χώρες του συνασπισμού Ramstein δέσμευαν το 0,25% του ΑΕΠ τους ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αυτό θα συνέβαλλε σημαντικά στη νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας».

«Εχω ακούσει πολλές φορές ότι εμείς είμαστε πολεμοκάπηλοι και οι άλλοι υπέρ της ειρήνης. Αλλά δεν ξέρω κανέναν στην Εσθονία ή στην Ουκρανία που να είναι υπέρ του πολέμου. Για μια μικρή χώρα όπως η Εσθονία ο πόλεμος σημαίνει πάντα καταστροφή, σημαίνει ανθρώπινο πόνο» είπε. Η Κάλας χρησιμοποίησε πολλά παραδείγματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συγκρίνοντας το παρελθόν με το τώρα. «Το 1933 οι αμυντικές επενδύσεις της Εσθονίας ήταν ιστορικά χαμηλές. Και γιατί; Γιατί ήταν καιρός ειρήνης. Φτιάξαμε τη χώρα μας και ήμασταν μια ουδέτερη χώρα. Το 1938 όμως, όταν ήταν σαφές ότι ο πόλεμος έρχεται, οι αμυντικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 100% αλλά ήταν ήδη πολύ αργά» είπε.

«Το πρόβλημα με την επένδυση στην άμυνα είναι ότι φυσικά για τους ηγέτες που έχουν πολύ καλύτερους γείτονες από εμάς είναι πολύ δύσκολο να το εξηγήσουν στον λαό γιατί χρειάζεται η επένδυση σε καιρό ειρήνης» πρόσθεσε. «Αλλά το πρόβλημα με την άμυνα είναι ότι όταν τη χρειάζεσαι, τότε είναι ήδη πολύ αργά για να κάνεις περαιτέρω βήματα».

Και μετά ανέφερε τον Πλάτωνα. «Οπως είπε ο Πλάτων, εναπόκειται στους ηγέτες να εκπαιδεύσουν και τους λαούς τους έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν γιατί αυτό είναι απαραίτητο. Και εξηγώ στους ανθρώπους μου γιατί έπρεπε να αυξήσουμε τους φόρους για να καλύψουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Και είμαι φιλελεύθερη. Μπορείτε να πείτε ότι αυτό είναι πολύ πολύ δύσκολο: πάντα με υποστήριζαν για χαμηλούς φόρους και τώρα αυξάνω τους φόρους. Κάνω πολιτική αυτοκτονία, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή».

Υποστήριξε την ιδέα των ευρωομολόγων για την άμυνα, αλλά είπε ότι είναι ανοιχτή σε όλες τις πιθανές ιδέες. Επαναλαμβάνει συχνά την ανάγκη για επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και υπενθύμισε την επιστολή που εστάλη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έλεγε να αλλάξει τους όρους των Συνθηκών ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει την άμυνα.

Η Κάγια Κάλας επέμεινε ότι η Ρωσία φοβάται να μπει σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ. Και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει πραγματικός πυρηνικός κίνδυνος, απάντησε: «Είναι για να μας εκφοβίσουν. Είναι για να μας κάνουν να φοβόμαστε. Και λειτουργεί σε ορισμένες χώρες. Οι Ρώσοι σπέρνουν τον φόβο στις κοινωνίες μας και πολύ καλά σχεδιάζουν τις απειλές για διαφορετικές χώρες σύμφωνα με τους φόβους που έχουν οι διάφορες χώρες. Είναι πολύ καλοί σε αυτό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεν θέλησε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση. «Μαντέψαμε για τόσο καιρό τι θα κάνει η Ρωσία στη συνέχεια. Οπότε πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για αυτούς να μαντέψουν τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Η ασάφεια ως στρατηγική είναι επίσης καλό πράγμα» είπε.

Σχετικά με την αποδοτικότητα των κυρώσεων η Εσθονή πρωθυπουργός υποστήριξε πως το ότι δεν αποδίδουν είναι ρωσική προπαγάνδα. Και έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο ρωσικός προϋπολογισμός είναι σε έλλειμμα 20%. Και η διαφορά μεταξύ των χωρών του δυτικού κόσμου που έχουν έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους είναι ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από έξω λόγω των κυρώσεων και οι Κινέζοι δεν τους δανείζουν. Αρα έχουν πραγματικό πρόβλημα πώς να χρηματοδοτήσουν την πολεμική μηχανή. Το δεύτερο παράδειγμα είναι ότι κατάφεραν να βρουν αγοραστές μόνο για το 5% του φυσικού αερίου που πούλησαν στην Ευρώπη. Και το τρίτο παράδειγμα που έφερε είναι ότι το επιτόκιο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας είναι 15%, το οποίο δείχνει πώς αξιολογούν την οικονομία τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ζητούν από τους ανθρώπους τους να αυξήσουν τους φόρους και το άλλο πράγμα είναι επίσης η κινητοποίηση του κόσμου.

«Οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά θα πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα και να αποτραπεί η υπονόμευσή τους» πρόσθεσε, αναφέροντας την Τουρκία ως μία από τις χώρες που τις υπονομεύουν.

Με τις ευρωεκλογές να έρχονται σε λιγότερο από 100 ημέρες ρωτήσαμε την Κάγια Κάλας αν θα δεχόταν μία από τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. «Είμαι η πρωθυπουργός της Εσθονίας, επομένως δεν είμαι υποψήφια για καμία κορυφαία θέση. Θα δεχόμουν αν μου προσφερόταν;» αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για αυτή τη συζήτηση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συνιστά ανεπιφύλακτα τουλάχιστον έναν Ανατολικοευρωπαίο στις κορυφαίες θέσεις εργασίας, αφού δεν υπήρξε ποτέ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Ρωσική προπαγάνδα το ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας