• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.6°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
Γιώργος Παπαθανασίου

«Είναι ανοησία κάθε συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα»

 • A-
 • A+

Ο επικεφαλής των Podemos ήρθε για να στηρίξει τον φίλο του, Αλέξη, όπως λέει συνέχεια, λίγο πριν από τις εκλογές και μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τους κοινούς «εχθρούς» μας στην Ε.Ε. και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Αριστερά στην Ευρώπη σήμερα. Εναντιώθηκε στην επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και δήλωσε έτοιμος για τη νίκη του κόμματός του στην Ισπανία

Πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί στα επαναστατικά μας οράματα, να «διαβάζουμε» καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναδύονται στην Ευρώπη και κυρίως να προχωρούμε σταθερά μπροστά, έστω και αργά

PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ

• Εχετε σύμβουλό σας τον διεθνούς φήμης Γάλλο οικονομολόγο Τομά Πικετί, ο οποίος είναι αριστερός σοσιαλδημοκράτης. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος στην Αριστερά σήμερα για άνοιγμα προς άλλες κοντινές σ’ αυτήν πολιτικές τάσεις;

Μετά τον Τόνι Μπλερ και τον λεγόμενο «τρίτο δρόμο», οι περισσότεροι στη Δυτική Ευρώπη κατάλαβαν πως δεν υπάρχει χώρος για τη σοσιαλδημοκρατία.

Μην ξεχνάμε πως ο «τρίτος δρόμος» ουσιαστικά δεν αποτελεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό σύστημα. Ηταν περισσότερο ένα ρεύμα αποπροσανατολισμού των πολιτών, καθώς έμπλεκε φιλελεύθερους και εθνικοσυντηρητικούς μαζί με σοσιαλδημοκράτες και προσπαθούσε να συμβιβάσει τον καπιταλισμό με τον σοσιαλισμό.

Ουσιαστικά ήθελε μια αριστερή βιτρίνα για τα καπιταλιστικά τους σχέδια. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε κάποιου είδους συμμαχία, όχι μεταξύ ορισμών και «-ισμών», αλλά μεταξύ προγραμμάτων.

Το βασικό ζήτημα δεν είναι η ονοματολογία. Το θέμα είναι να απαντήσουμε στα ερωτήματα: Ποιος είναι έτοιμος και ικανός να αγωνιστεί για τα κοινωνικά δικαιώματα, ποιος υποστηρίζει και αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τις αρχές της, ποιος μπορεί να παρέχει σταθερότητα στις χώρες;

Με τους πολίτες δίπλα μας, μπορούμε οι πολιτικές δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς να δημιουργήσουμε μια τέτοια «συμμαχία».

• Ποια διδάγματα έλαβαν οι Podemos από τις διαπραγματεύσεις του Αλ. Τσίπρα στην Ευρώπη και από το αποτέλεσμα που έφεραν;

Το λέω ξανά και ξανά και δεν θα σταματήσω να το λέω: Είναι πάρα πολύ δύσκολο να πολεμάει ένας εναντίον πολλών εχθρών. Ο Αλέξης αγωνίστηκε σκληρά, σαν λιοντάρι, όπως λέμε εμείς στα μέρη μας. Και κέρδισε, πρώτα απ’ όλα, χρόνο.

Αυτό κάνεις όταν μια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, ειδικά όταν οι εχθροί σου είναι πολυάριθμοι και τόσο δυνατοί. Δεν είναι δυνατοί γιατί έχουν σωστά επιχειρήματα, αλλά γιατί έχουν παγιωμένες απόψεις, που κανείς μέχρι τώρα -μέχρι τον Αλέξη- δεν τόλμησε ή δεν θέλησε να αμφισβητήσει.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, ήταν δύσκολο ακόμη και αφού η Γαλλία ή η Ιταλία προσπαθούσαν να υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ... Και αφού κέρδισε πρώτα χρόνο, μετά ο Αλέξης κατόρθωσε να αποδείξει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, εκτός λιτότητας. Και αυτό έγινε για πρώτη φορά.

Εμείς, με τη σειρά μας, ως Podemos, από αυτόν τον αγώνα καταλάβαμε πως το να κυβερνάς είναι πολύ πιο δύσκολο από το να είσαι στην αντιπολίτευση. Βέβαια, η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Η χώρα μας έχει άλλες δυνατότητες, μεγαλύτερες, κυρίως οικονομικές. Γι’ αυτό και χτύπησαν πρώτα την Ελλάδα -γιατί εκεί μπορούσαν να το κάνουν πιο εύκολα. Ταυτόχρονα, ήθελαν και θέλουν να παραδειγματίσουν και κάθε άλλη φωνή αντίστασης στα σκληρά τους σχέδια. Γι’ αυτό και εμείς στηρίζουμε τον Αλέξη Τσίπρα και προσωπικά είμαστε φίλοι.

• Ως Podemos ξεκινήσατε πολύ δυναμικά, ως ένα κόμμα που ξεπήδησε από τη λαϊκή αντίσταση των πλατειών. Τελευταία, όμως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά σας να πέφτουν.

Θυμάμαι πολύ καλά τις δημοσκοπήσεις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, πέρυσι τον Μάιο, σύμφωνα με τις οποίες το πιθανότερο ήταν να μην μπαίναμε καν στην Ευρωβουλή.

Το περισσότερο που μας έδιναν ήταν έναν βουλευτή. Τελικά, εξελέγησαν πέντε ευρωβουλευτές μας. Από τότε, στεκόμαστε με μεγάλη καχυποψία απέναντι στις δημοσκοπήσεις.

Προτιμάμε να αναλώνουμε την ενέργειά μας τώρα στην προεκλογική μας εκστρατεία και θα περιμένουμε μέχρι τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών. Αγωνιζόμαστε για την τελική νίκη και έως τότε κάθε δημοσκοπική ανάλυση παραμερίζεται.

• Υπάρχουν φωνές σήμερα στην Ευρώπη που υποστηρίζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Ποια η δική σας θέση;

Θεωρώ ανοησία κάθε συζήτηση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Είναι άλλο να κάνουμε κριτική στο ευρώ και άλλο πόλεμο εναντίον του. Πώς λες σε κάποιον που έχει λίγα χρήματα σε τραπεζικές καταθέσεις, πως πλέον αυτά θα μετατραπούν σε εθνικό νόμισμα; Υπάρχουν τεράστια προβλήματα εντός ευρώ, αλλά εκτός θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Το ευρώ είναι το νόμισμά μας τώρα και αυτό συνιστά μια πραγματικότητα, στην οποία έχουμε συμφωνήσει και με την οποία θα πορευτούμε, διατηρώντας κριτική στάση απέναντί της.

• Υπάρχει δυνατότητα με αυτή την πραγματικότητα και τις «σκληρές», όπως λέτε, δυνάμεις στην Ε.Ε. να υπάρξει αλλαγή;

Ας ξεκινήσουμε με την περίπτωση Κόρμπιν. Κανένας δεν το περίμενε από την Αγγλία, κι όμως μια νέα δυναμική στην Αριστερά δείχνει να αναπτύσσεται εκεί. Αυτά είναι αισιόδοξα νέα και για μας και για τον Αλέξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να σταθεροποιήσει το πρόγραμμά του, να μην είναι στο «περίπου» και κυρίως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις που υπάρχουν στα σοσιαλιστικά κόμματα της Ε.Ε., όπως σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία.

Στους Podemos τώρα, φυσικά υπάρχουν και σε μας σύντροφοι που διαφωνούν και θέλουν να διαφοροποιηθούν. Εξάλλου κι εμείς ως κόμμα κάνουμε κριτική στην Αριστερά στην Ελλάδα.

Στο ΚΚΕ, για παράδειγμα, λέμε πως είναι εύκολο και βολικό να θες να συντρίψεις τον καπιταλισμό και να μιλάς από την ασφάλεια της μειοψηφίας.

Πρέπει να είμαστε πιο ταπεινοί και πιο σεμνοί στα επαναστατικά μας οράματα, να «διαβάζουμε» καλά τους συσχετισμούς δυνάμεων που αναδύονται στην Ευρώπη και κυρίως να προχωρούμε σταθερά μπροστά, έστω και αργά. Γιατί οι εχθροί μας μπορεί να είναι δυνατοί, αλλά χάνουν πολύ γρήγορα έδαφος, το οποίο κερδίζουμε αυτόματα εμείς.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η έξοδος από το ευρώ είναι εφικτή και η αναταραχή αντιμετωπίσιμη»
Απαντήσεις για την αποτυχία της ευρωζώνης, αλλά και τη νέα κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας εκτός ευρώ δηλώνει στην «Εφ.Συν» πως εμπεριέχει η μελέτη που έχει ετοιμάσει ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας. Μαζί με...
«Η έξοδος από το ευρώ είναι εφικτή και η αναταραχή αντιμετωπίσιμη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι Podemos αναγκάστηκαν να μαλακώσουν τον λόγο τους»
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ισπανικής δημοκρατίας που θα επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές. Και όπως φαίνεται από όλα τα γκάλοπ, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών...
«Οι Podemos αναγκάστηκαν να μαλακώσουν τον λόγο τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Κομισιόν δεν έχει καμία σχέση με τους πολίτες και τις ανάγκες τους»
Η οργανωτική γραμματέας των Podemos στην Ισπανία, Λίλιθ Βέρστριντζ, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τον κυβερνητικό σχηματισμό με τους σοσιαλιστές του Σάντσεθ, τη δημοσιογραφία, τον ρόλο των μίντια και την...
«Η Κομισιόν δεν έχει καμία σχέση με τους πολίτες και τις ανάγκες τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Υποχρέωση και βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία για τη μεσαία τάξη»
Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην «Εφ.Συν. - Σαββατοκύριακο».
«Υποχρέωση και βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία για τη μεσαία τάξη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στερνό αντίο στη Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά
Φίλοι, συναγωνιστές, συγγενείς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησαν την ακούραστη αγωνίστρια της Αριστεράς • «Εδειξε σε όλους τι σημαίνει να στέκεσαι σταθερά και με όποιο κόστος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»,...
Στερνό αντίο στη Δώρα Καλλιπολίτη-Κουλμανδά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Να γίνει η Αριστερά πιο γενναία και πιο τολμηρή
Η Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη συγγραφέας, διδάσκει Δημοσιογραφικές, Πολιτιστικές και Φεμινιστικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιούαρκ) και είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης για την κλιματική δικαιοσύνη...
Να γίνει η Αριστερά πιο γενναία και πιο τολμηρή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας