Αθήνα, 23°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
24.6° 21.7°
4 BF
40%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.2° 17.5°
4 BF
41%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
22.0° 18.8°
4 BF
61%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
55%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.6°
3 BF
60%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.2° 17.0°
2 BF
53%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
41%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
3 BF
48%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.8° 20.4°
4 BF
54%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.9° 22.3°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
22.4° 21.8°
5 BF
43%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 18.7°
3 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
59%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
24.1° 21.8°
4 BF
30%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
24.5° 20.2°
4 BF
45%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
21.0° 20.8°
5 BF
71%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
24°C
24.3° 22.5°
3 BF
17%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.3°
3 BF
52%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.7° 17.8°
3 BF
52%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.0° 14.0°
4 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
temponeras
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Διονύσης Τεμπονέρας, εργατολόγος, μέλος Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

«Να ετοιμάσουμε τη δημοκρατική αντεπίθεση»

«Περισσότερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, πνεύμα συμπερίληψης, ιδεολογική και οργανωτική δουλειά, αξιοποίηση της θετικής εμπειρίας του παρελθόντος» είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με όσα λέει στην «Εφ.Συν.» ο Διονύσης Τεμπονέρας.

«Περισσότερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, πνεύμα συμπερίληψης, ιδεολογική και οργανωτική δουλειά, αξιοποίηση της θετικής εμπειρίας του παρελθόντος» είναι ορισμένα από τα στοιχεία που έχει ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ για το άμεσο μέλλον, σύμφωνα με όσα λέει στην «Εφ.Συν.» ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Επιπλέον, κάνει μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης των Σπετσών και εν συνεχεία εξηγεί πιο αναλυτικά πώς φαντάζεται το «Μέτωπο Δημοκρατίας», τη σύσταση του οποίου πρότεινε με κείμενό του πριν από λίγες μέρες.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας από τις Σπέτσες. Θεωρείτε, από την ενημέρωση που έχετε, πως παράχθηκε ουσιαστικό έργο; Εκανε καλό στην επικοινωνιακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το τριήμερο όπως εξελίχθηκε;

Η τριήμερη συζήτηση στις Σπέτσες υπήρξε μια πρωτοβουλία της ηγεσίας με σκοπό τη σύσφιγξη των σχέσεων των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον καλύτερο συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου, μετά από μια μακρά περίοδο παρατεταμένης εσωστρέφειας. Τα αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν και θα αξιολογηθούν το επόμενο διάστημα με βάση τις συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής που θα κατατεθούν από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η επικαιροποίηση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος δεν είναι μια απλή υπόθεση, που μπορεί να έρθει εις πέρας σε ένα τριήμερο.

Αλλωστε, έχουμε ήδη προγραμματίσει το συνέδριό μας για τα τέλη Φεβρουαρίου και μέσα στο Σχέδιο Θέσεων που συζητείται ήδη, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, υπάρχουν οι βασικοί άξονες πολιτικής, που διαμορφώνουν και επαναβεβαιώνουν την ιδεολογική μας ταυτότητα και ορίζουν τους προγραμματικούς μας στόχους. Είναι θετικό το γεγονός ότι διαψεύστηκαν όσοι έκαναν λόγο για «εκδρομή» και κυριαρχία του «lifestyle», όμως η ουσιαστική πολιτική δουλειά πρέπει να γίνει στη βάση του κόμματος μέσα από συντεταγμένες, συλλογικές, συνεδριακές διαδικασίες.

Είμαστε μεν κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, αλλά ομονοούμε στον στρατηγικό μας στόχο, δηλαδή στον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Ο στόχος αυτός, για παράδειγμα, επιτυγχάνεται μέσα και από την αντιμετώπιση της παιδείας όχι με όρους αγοράς, αλλά ως δημόσιου αγαθού που η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει ισότιμα σε όλους τους πολίτες

Πρέπει να μιλήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πρέπει να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή ολόκληρης της «κοινωνίας των πολιτών» και το συνέδριό μας να αποτελέσει ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό γεγονός, που θα θέσει τις βάσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού, εναλλακτικού, κυβερνητικού σχεδίου, που θα απαντά στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.

Εν όψει του συνεδρίου, έχετε καταθέσει μια πρόταση για τη δημιουργία ενός «Μετώπου Δημοκρατίας». Θα ήθελα να μας πείτε λίγο περισσότερα πράγματα γι’ αυτό. Εχουν π.χ. θέση εκεί το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25, ενδεχομένως και η Νέα Αριστερά; Πώς ακριβώς φαντάζεστε και με ποιους όρους τη δημιουργία αυτού του Μετώπου;

Το «Μέτωπο Δημοκρατίας» είναι μια κοινωνικοπολιτική πρωτοβουλία που επιχειρεί να προκαλέσει κοινωνική κίνηση. Είναι γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα υφίσταται συνθήκες «καχεκτικής ισορροπίας». Κυριαρχεί ένα δεξιό κόμμα με νεοσυντηρητική ατζέντα και η προοδευτική αντιπολίτευση εμφανίζεται πολυδιασπασμένη και κατακερματισμένη, αδύναμη να συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση.

Τις συνέπειες τις ζει από πρώτο χέρι η ελληνική κοινωνία, βιώνοντας μια μεγάλη κρίση θεσμών και δημοκρατίας. Σε προεκλογική περίοδο, κατά την οποία κυριαρχεί ο κομματικός ανταγωνισμός και οι «ηγεμονισμοί», δεν είναι εφικτό να προκύψουν συνεννοήσεις κορυφής.

Συνεπώς, οι δημοκρατικοί πολίτες στο πλαίσιο της αυτοοργάνωσης καλούνται, με διεργασίες βάσης, να προκαλέσουν γεγονότα και να υπερασπιστούν οι ίδιοι τη δημοκρατία, την κοινωνία και τους θεσμούς ανεξάρτητα από την κομματική τους ένταξη και αφετηρία, στη βάση συγκεκριμένων αρχών και αξιών (εθνική κυριαρχία, αξιοπρεπή διαβίωση, συλλογική ευημερία και προκοπή) που θα συνοψίσουν/συμπυκνώσουν μια minimum κοινωνική συμφωνία των «μη προνομιούχων».

Πρέπει να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή ολόκληρης της «κοινωνίας των πολιτών» και το συνέδριό μας να αποτελέσει ένα μεγάλο κοινωνικοπολιτικό γεγονός, που θα θέσει τις βάσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού, εναλλακτικού, κυβερνητικού σχεδίου, που θα απαντά στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας

Η πρόταση απευθύνεται φυσικά σε ανένταχτους πολίτες, σε συλλογικότητες, σε κοινωνικούς φορείς αλλά και στα κόμματα του προοδευτικού χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι επισπεύδων στο εγχείρημα αυτό, όπως συνέβη και το 2012. Η μορφή και το περιεχόμενο του «Μετώπου Δημοκρατίας» μπορεί να αφορά την υπεράσπιση είτε ενός κοινωνικού αγαθού (Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση του άρθρου 16 κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, Πρωτοβουλία κατά της Ακρίβειας) είτε τοπικού χαρακτήρα ζητήματα (αποτροπή κλεισίματος ενός νοσοκομείου, συγχώνευσης σχολείου, μεταφοράς εφορίας ή ενός τραπεζικού καταστήματος σε άλλη περιοχή).

Στόχος είναι τα «ρυάκια αμφισβήτησης» της ιδεολογικοπολιτικής ηγεμονίας της Δεξιάς να συναντηθούν από τα κάτω και να επιβάλουν και στα κόμματα πολιτικές εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής. Οι διεργασίες βάσης είναι εκείνες που θα οριοθετήσουν και το πολιτικό σχέδιο αλλά και τα πρόσωπα που μπορούν να το υπηρετήσουν.

Δώσατε μια ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Παρ’ όλα αυτά, σειρά γεγονότων έδειξαν ότι το κόμμα «βραχυκύκλωσε» ως προς την εικόνα του προς τα έξω. Το ίδιο έχει συμβεί και με δηλώσεις σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπου επίσης είχατε σαφή θέση, διαφορετική από συναδέλφους σας που άφηναν πολλές ερμηνείες για το τι θα ψηφίσουν. Ολα αυτά δείχνουν ότι το κόμμα εξακολουθεί να μην έχει ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα. Συμφωνείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., παρά τις δύσκολες εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, δεν έχει κάνει ένα «άλμα στο κενό». Δεσμεύεται από την ιστορική του παράδοση, τις προγραμματικές του θέσεις, τα πεπραγμένα της κυβερνητικής θητείας του την περίοδο 2015-2019 αλλά και από το κυβερνητικό σχέδιο που κατέθεσε στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού (2023).

Με βάση τις αρχές και τις αξίες μας είμαστε υπέρ της ελεύθερής και ανεμπόδιστης συμβίωσης των ανθρώπων είτε πρόκειται για άτομα του ιδίου είτε για άτομα διαφορετικού φύλου. Με βάση τις αρχές μας και την ιστορική παράδοση των αγώνων της Αριστεράς, αντιμετωπίζουμε τη μόρφωση ως δικαίωμα και όχι ως προνόμιο για λίγους. Εκτιμώ, συνεπώς, ότι στο πλαίσιο (και) του συνεδρίου μας θα επαναβεβαιώσουμε τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες μας κατά τον ίδιο τρόπο, χωρίς να χωράνε «ερμηνείες και εκτιμήσεις». Το στίγμα μας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να αποπνέει αξιοπιστία.

Είμαστε μεν κόμμα πολιτικής και προγραμματικής ενότητας, αλλά ομονοούμε στον στρατηγικό μας στόχο, δηλαδή στον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Ο στόχος αυτός, για παράδειγμα, επιτυγχάνεται μέσα και από την αντιμετώπιση της παιδείας όχι με όρους αγοράς, αλλά ως δημόσιου αγαθού που η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Μιλώντας ρεαλιστικά και σταθμίζοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ποιος είναι για εσάς ο πήχης των ευρωεκλογών;

Θέλουμε ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι ένα κόμμα αριστερό, προοδευτικό, μαζικό, λαϊκό· ένα κόμμα κυβερνητικό. Δεν θέλουμε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης και της διαμαρτυρίας ούτε μια Αριστερά που θα κινείται σε συνθήκες ενός ρευστοποιημένου, σοσιαλδημοκρατικού εκσυγχρονισμού.

Για να συμβούν τα ανωτέρω, προκύπτουν ορισμένες προϋποθέσεις: σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, σύνδεση με τον μαζικό χώρο και προοδευτική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να παραμείνει σε κυβερνητική τροχιά, και για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει την επάνοδο στην κυβέρνηση μέσα από μια πλατιά και συνεχώς διευρυνώμενη κοινωνική στήριξη-συμμαχία.

Η κυβέρνηση για εμάς είναι το μέσο, μέσα από το οποίο θα επιτύχουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στους θεσμούς με στόχο να έρθουν στο προσκήνιο τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε (ο κόσμος της εργασίας και ο κόσμος της δημιουργίας). Για να συμβεί αυτό, πρέπει να είμαστε μια εναλλακτική κυβερνητική δύναμη με προοπτική εξουσίας. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο θα είναι μια εξαιρετικά κακή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και για τη χώρα.

Διάφορα δημοσιεύματα σας αναφέρουν ήδη ως υποψήφιο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που αποχωρήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του ακόμα κι αν το κόμμα δεν καταφέρει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Εσείς τι λέτε;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αυτό δεν αμφισβητείται. Συμπορευόμαστε μαζί του, στην προσπάθεια της ιδεολογικής, προγραμματικής και οργανωτικής επανεκκίνησης του κόμματός μας με στόχο να δώσουμε κυβερνητική λύση και προοπτική στην ελληνική κοινωνία, με στόχο να κάνουμε μια «Νέα Αρχή».

Ολοι μας κρινόμαστε καθημερινά και αξιολογούμαστε από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, τους μόνους πραγματικούς «ιδιοκτήτες» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη γραμμή κάθε στιγμή και δίνουμε τη μάχη μαζί με τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη για μια μεγάλη, συμπεριληπτική, κυβερνώσα Αριστερά της εποχής μας.

Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην είναι ελκυστικός για την κοινωνία. Τι πάει λάθος κατά την άποψή σας και τι πρέπει να αλλάξει;

Μετά από μια διπλή εκλογική ήττα στις βουλευτικές εκλογές, το σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα και τη διάσπαση που προηγήθηκε, είναι λογικό να υπάρχει μια κακή «φωτογραφία» της στιγμής, που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερη συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων, πνεύμα συμπερίληψης, ιδεολογική και οργανωτική δουλειά, αξιοποίηση της θετικής εμπειρίας του παρελθόντος, πολιτική ανανέωση, φρέσκιες ιδέες, μεθοδικότητα και «επαγγελματισμό».

Χρειάζεται να μιλήσουμε με σύγχρονη και απλή γλώσσα στη νέα γενιά, να μιλήσουμε για μια Ελλάδα που θα είναι εθνικά και κοινωνικά υπερήφανη. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εξουσίας που θα συνθέτει τις θετικές εμπειρίες όλων των εκφράσεων της Αριστεράς και θα υπερβαίνει τις αντιθέσεις τού χθες. Χρειαζόμαστε ένα πλατύ κοινωνικό «Μέτωπο Δημοκρατίας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Να ετοιμάσουμε τη δημοκρατική αντεπίθεση»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας