• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.4°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  87%

Ο Αρτούρο Σκότο είναι εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία στην ιταλική Βουλή

«Ο Τσίπρας θα δουλέψει για να προστατέψει τα λαϊκά στρώματα»

 • A-
 • A+

Ο Αρτούρο Σκότο, εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία στην ιταλική Βουλή, δεν έχει κανενός είδους αμφιβολία: «Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί μια εναλλακτική δυνατότητα για μια διαφορετική Ευρώπη».

Στη συνέντευξή του αυτήν προς την «Εφ.Συν.», το στέλεχος του ιταλικού αριστερού κόμματος, που κυβερνά με τους Δημοκρατικούς του Ρέντσι σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας, δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ασθενέστερων πολιτών, θεωρεί μεγάλο λάθος τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει ότι δεν υπάρχει κανενός είδους Plan B.

• Πώς είδατε τους επτά μήνες διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ποιες θεωρείτε ότι είναι στο εξής οι προτεραιότητες για την Αριστερά στην Ευρώπη;

Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ ότι συνδέεται με ένα επίτευγμα ιστορικής σημασίας: το ότι μας απέδειξε πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της νότιας Ευρώπης σχεδιάστηκαν με λάθος τρόπο.

Δεν πέτυχαν την ανάπτυξη, ούτε καν τους κύριους στόχους για τους οποίους είχαν σχεδιαστεί. Τα χρόνια που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία, στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε στο 170% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η ανάπτυξη και η απασχόληση σημείωσαν κάθετη πτώση εξαιτίας των άγριων περικοπών. Είναι σαφές ότι η «επιχείρηση ΣΥΡΙΖΑ», για πρώτη φορά, ξανάνοιξε την όλη υπόθεση.

Το μεγάλο ζητούμενο, ο στόχος, τώρα, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις προσπάθειές της για να αποδείξει στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι υπάρχει μια ουσιαστική, εναλλακτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί αυτήν την εναλλακτική δυνατότητα· όλα τα άλλα είναι απλή παρουσία.

• Θεωρείτε ότι ο συμβιβασμός που υπεγράφη τον Αύγουστο μπορεί να τύχει όντως καλύτερου χειρισμού από μια αριστερή δύναμη, προστατεύοντας τις πιο ευπαθείς κοινωνικά ομάδες;

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή. Είπε ότι η Ευρώπη είναι το πεδίο στο οποίο μπορεί να ασκηθεί αριστερή πολιτική. Δεν θέλησε να αναφερθεί σε άλλες, υποθετικές επιλογές, έστω κι αν έμοιαζαν πιο δημοφιλείς. Διότι πρόκειται για επιλογές που μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έφερναν μια πρωτοφανή καταστροφή.

Ξέρουμε ότι ίσχυσαν μεγάλοι περιορισμοί στις αναλήψεις από ΑΤΜ, ενώ κάποιοι είχαν ήδη μεταφέρει αλλού τις καταθέσεις τους. Το μεγαλύτερο κόστος μιας διαφορετικής επιλογής, λοιπόν, θα βάραινε τους μικρομεσαίους πολίτες και όσους ήδη έχουν πληρώσει βαρύτατο τίμημα στην πολιτική της λιτότητας. Η ευρωπαϊκή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα κράτησε ανοιχτή μια δίοδο. Τώρα, λοιπόν, είναι σαφές ότι πρέπει, στο πλαίσιο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε, να δουλέψουμε ώστε να επικρατήσουν στοιχεία και προτάσεις που αμφισβητούν και συγκρούονται με τις πολιτικές της Δεξιάς, με την πολιτική της λιτότητας.

Το Μνημόνιο είναι σίγουρα ένα πικρό χάπι. Αλλά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας και πάλι την κυβέρνηση, θα μπορέσει να δουλέψει ώστε να μην προσανατολιστού τα μέτρα αυτά προς την κατεύθυνση που άλλοι είχαν επιλέξει τα τελευταία πέντε χρόνια. Θα δουλέψει για να προστατέψει τα λαϊκά στρώματα και τα θύματα της κρίσης.

• Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να αποτελεί, μαζί και με τον Πάμπλο Ιγκλεσιας, των Podemos, ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή Αριστερά;

Βεβαίως, για πολλούς λόγους. Πρώτον, διότι η Ελλάδα αν απομακρυνόταν από την Ευρώπη θα μας στερούσε λέξεις όπως Δημοκρατία, η οποία έχει πλήρες νόημα μόνο χάρη στην παραμονή της χώρας σας μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάθε φορά που ο Αλέξης επισκέφθηκε την Ιταλία, κέρδισε σεβασμό και εκτίμηση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον ίδιο, αλλά και για την Αριστερά στο σύνολό της.

Και δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για έναν ηγέτη που έχει κληρονομήσει την πιο αυθεντική παράδοση από την εμπειρία του ευρωκομμουνισμού του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ.

Πρόκειται για την ιδέα που μας λέει ότι μέσα σε ένα πλαίσιο που ξεπερνά τα σύνορα της κάθε χώρας μπορεί να εφαρμοστεί πιο προοδευτική και πραγματικά δημοκρατική πολιτική. Εμείς λέμε με σαφήνεια ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στο πλευρό του, κάτι που επαναλάβαμε όλους τους τελευταίους μήνες. Δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα για πραγματική αριστερή εναλλακτική.

• H ιταλική Αριστερά, η οποία επιθυμεί να παρουσιάσει μια πρόταση εναλλακτική σε εκείνην του Ματέο Ρέντσι, θα καταφέρει να δημιουργήσει μια ενιαία, πολιτική δύναμη;

Πρέπει να διδαχτούμε πολλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να ενώσει και να ανανεώσει την Αριστερά. Η ενότητα πρέπει να λειτουργήσει σαν πυξίδα για όποιον θέλει να μετακινήσει το κέντρο βάρους της εξουσίας προς τις ανάγκες των ασθενέστερων τάξεων της κοινωνίας. Και η ενότητα χωρίς την ανανέωση και χωρίς ξεκάθαρους στόχους μπορεί, όμως, να λειτουργήσει ως καταδικαστική συμβίωση, σαν ζουρλομανδύας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ένωσε πολλές δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων, με έναν ξεκάθαρο στόχο: να κερδίσει την πρόκληση της διακυβέρνησης πολυσύνθετων κοινωνιών. Αυτό είναι και το σημαντικότερο δίδαγμα που μας φτάνει από την Ελλάδα.

Η Ιταλία, ασφαλώς, έχει τις ιδιαιτερότητές της, και το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι δεν είναι το ίδιο πράγμα με το ΠΑΣΟΚ: δεν μπορούμε να καλλιεργούμε την αυταπάτη ότι θα κατεδαφιστεί, και αυτό, από το 40% στο 4%.

Οπως δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι ένα μέρος από τους ψηφοφόρους που στην Ελλάδα επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ιταλία κατάφερε να τους κερδίσει το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλο. Με σύνθημα κατά της λιτότητας, όπως και κατά μιας αποτυχημένης ιθύνουσας τάξης. Η διαφορά, όμως, είναι ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα προτείνει λύσεις, γνωρίζοντας ότι η πραγματικότητα είναι πολύπλοκη και απαιτεί ανάλυση και ότι χρειάζονται συμμαχίες μέσα στην κοινωνία.

Κάτι που δεν ενδιαφέρει τα Πέντε Αστέρια, διότι δεν πρόκειται για αριστερή πολιτική δύναμη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, την προσπάθεια που ξεκινά από τη διαπίστωση ότι η Αριστερά πρέπει να ανανεωθεί, αλλά χωρίς να απαρνηθεί τα ιδεώδη της.

• Πώς κρίνετε την απόφαση των πρώην βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν τη Λαϊκή Ενότητα και οι οποίοι θεωρούν ότι η υπογραφή του συμβιβασμού με τους πιστωτές είναι ασύμβατη με τις δεσμεύσεις της Αριστεράς;

Η ερώτηση που κάνω στους συντρόφους που έθεσαν τέρμα στην κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι: τι είδους εναλλακτική επιθυμείτε και σχεδιάζετε; Ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες. Αν συνέχιζε να τον στηρίζει όλο το κόμμα, θα διατηρούσε και μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη. Και, πριν από όλα αυτά: ποια είναι η εναλλακτική;

Η επιστροφή στο κράτος-έθνος; Σήμερα, έστω και αν μέσα στην Ευρώπη αυτή, η Ελλάδα έχει περιορισμένη ισχύ, έξω από αυτή την πορεία θα κινδύνευε να περιθωριοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Ο Αλέξης κατάφερε να ξαναδώσει στην ευρωπαϊκή Αριστερά την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια εναλλακτική πορεία, ότι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξουν οι ισορροπίες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το Μνημόνιο μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση, να ασκηθεί ουσιαστική κριτική και δεν νομίζω, άλλωστε, ότι υπάρχει ούτε ένας πρωθυπουργός ο οποίος να έχει παρουσιαστεί στη Βουλή της χώρας του λέγοντας: «Ξέρω ότι το Μνημόνιο αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τον λαό μας, αν δεν καταφέρουμε να το διαχειριστούμε εμείς». Ηταν μια απόδειξη μεγάλης ηγετικής ωριμότητας, ενώ πολλοί άλλοι πρωθυπουργοί λένε μονίμως πως «όλα πάνε κατ’ ευχήν».

Ο Τσίπρας είπε την αλήθεια, και αυτό είναι βασικής σημασίας. Για τον λόγο αυτόν -επαναλαμβάνω- θεωρώ ότι η διάσπαση ήταν λάθος και ότι κινδυνεύει να ευνοήσει ισχυρούς αντίπαλους που επιχειρούν να θέσουν τέρμα στην ευτυχή πολιτική ιδιαιτερότητα την οποία και αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

• Θεωρείτε ότι η Ευρώπη θα εγκαταλείψει, βαθμιαία, τη σκληρή λιτότητα, ή ότι όλα θα συνεχίσουν ως έχουν για πολύ καιρό ακόμη;

Πιστεύω ότι αν μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξαναγίνει κυβέρνηση, η μάχη κατά της λιτότητας θα αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη για όλους μας. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώνονταν αισθητά οι δυνατότητες δημιουργίας πολιτικών συμμαχιών. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε προσπάθησαν να θέσουν τέρμα στην πολιτική αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσουν να παίζουν το γνωστό τους παιχνίδι.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν στηρίζουν ούτε σήμερα την αλλαγή, αλλά ξεκίνησε μια ουσιαστική συζήτηση, ένας προβληματισμός, μέσα στους ίδιους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Χρειαζόμαστε μια πορεία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, με έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, την αμοιβαιοποίηση του χρέους και μια κεντρική τράπεζας η οποία να λειτουργεί ως ύστατος εγγυητής.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής: δεν θεωρώ ότι υπάρχουν plan B. Διότι όταν μιλάς για plan B, εκ των πραγμάτων, εγκαταλείπεις την προσπάθεια να πολεμήσεις για να αλλάξεις το plan A, παύεις να αγωνίζεσαι για την αναθεώρηση των συνθηκών και μια πιο δημοκρατική Ευρώπη για όλους μας.

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας»
«Η Ελλάδα και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι σημείο αναφοράς για την ευρωπαϊκή Αριστερά», τονίζει στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.» η Νόρμα Ραντζέρι, διευθύντρια της ιστορικής και έγκυρης εφημερίδας της ιταλικής...
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει τις ασθενέστερες τάξεις της κοινωνίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τσίπρας απέδειξε ότι η Αριστερά έχει τις λύσεις»
Ανοιχτή έκκληση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ο κύριος εκφραστής της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, Πίπο Τσιβάτι και δεσμεύεται προσωπικά να οργανώσει πολιτικές συναντήσεις...
«Ο Τσίπρας απέδειξε ότι η Αριστερά έχει τις λύσεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερά πρέπει να βασιστεί στον ανθρώπινο παράγοντα
Ο Νίκι Βέντολα ηγέτης του ιταλικού κόμματος Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία, ο οποίος είναι και περιφερειάρχης της Aπουλίας, της ευρύτερης περιοχής του Μπάρι, στη συνέντευξή του προς την «Εφ.Συν.», εξηγεί...
Η Αριστερά πρέπει να βασιστεί στον ανθρώπινο παράγοντα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Nα χτίσουμε μια εναλλακτική συμμαχία
Γνωστός συνταγματολόγος, υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας, του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ιταλικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο Στέφανο Ροντοτά μιλά στην «Εφ.Συν.» για την πολιτική κατάσταση, για τον...
Nα χτίσουμε μια εναλλακτική συμμαχία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τέσσερις τομείς για μια προοδευτική Ευρώπη
Την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μετώπου από τα αριστερά της αριστεράς μέχρι το προοδευτικό κέντρο, το οποίο θα προωθήσει γενναίες ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές και λύσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του...
Τέσσερις τομείς για μια προοδευτική Ευρώπη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η επιλογή αυτή την Κυριακή είναι λιτότητα ή αξιοπρέπεια»
Δυναμικά υπέρ του «όχι» τάσσεται ο επικεφαλής του ιταλικού κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα. Την Κυριακή θα βρίσκεται στην Αθήνα σε ένδειξη συμπαράστασης, διότι τη στιγμή αυτή «ο νεοφιλελεύθερος...
«Η επιλογή αυτή την Κυριακή είναι λιτότητα ή αξιοπρέπεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας