Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.0° 15.6°
1 BF
89%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
16.0° 8.7°
4 BF
71%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
1 BF
88%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
87%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
14.0° 8.5°
1 BF
79%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 7.3°
3 BF
54%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.8° 11.8°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 16.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.0°
4 BF
64%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.3°
2 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
3 BF
71%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
16.3° 13.9°
0 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 14.5°
2 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 17.8°
2 BF
80%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
18.2° 15.8°
0 BF
80%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
3 BF
82%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
14.7° 9.2°
2 BF
78%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.1° 9.1°
2 BF
80%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 03 Δεκεμβρίου, 2023
despoina xaralampidou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Να φέρουμε τη φωνή των κινημάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα πολιτικής προστασίας και ειδικά αντιπλημμυρικής προστασίας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις».

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι μια ασυμβίβαστη αγωνίστρια της Αριστεράς με μακρύ βιογραφικό. Επί σειρά ετών συνδικαλίστρια του δρόμου, έχει διατελέσει μαχητική πρόεδρος του Συνδικάτου Ιματισμού και αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από το 1978 και μέλος του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή τους και μέχρι το καλοκαίρι του 2015.

Τον Μάιο του 2012 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλεύτρια στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχθηκε τον Ιανουάριο του 2015. Ηταν Γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής μέχρι και το καλοκαίρι του 2015. Τότε ψήφισε «Οχι» στα προαπαιτούμενα της τρόικας, «Οχι» στο 3ο Μνημόνιο και αποχώρησε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτώντας μαζί και με άλλους βουλευτές και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν τη Λαϊκή Ενότητα. Είναι υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό «Συμμαχία Αντίστασης και Ανατροπής» και στηρίζεται από το ΜέΡΑ25.

● Δεν είναι η πρώτη σας φορά στην περιφέρεια. Ποια θεωρείτε σοβαρά λάθη του κ. Τζιτζικώστα;

Είναι η τρίτη φορά που κατεβαίνω στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια περιφέρεια που διοικεί ο κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος, ενώ είναι γνωστή η κομματική του προέλευση και η ιδεολογική του ένταξη, επιχείρησε και κατάφερε να παρουσιάζει ένα προφίλ ανθρώπου συναινετικού, ήπιων τόνων, ηγέτη ενός πλουραλιστικού ψηφοδελτίου! Η πραγματικότητα, όμως, είναι εντελώς διαφορετική: έλλειψη δημοκρατίας, διά περιφοράς συνεδριάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα τον καιρό της πανδημίας, όταν και ο τελευταίος δήμος της χώρας συνεδρίαζε διά ζώσης, κλειστές πόρτες στα κινήματα, αδιαφανείς διαδικασίες σε κρίσιμα ζητήματα. Η πολιτική που εφάρμοσε ο κ. Τζιτζικώστας ήταν μια πολιτική απόλυτης εναρμόνισης με τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

● Μη διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση, μη διεκδίκηση στελέχωσης των κρίσιμων για τους πολίτες αλλά και την οικονομία της περιοχής των υπηρεσιών, προώθηση της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και των κρίσιμων για τη διοίκηση και τους πολίτες τομέων της αρμοδιότητας της Τοπικής Διοίκησης.

● Μη θωράκιση της περιφέρειας σε έργα πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρική, αντιπυρική και αντισεισμική θωράκιση), σε έργα βελτίωσης και αναβάθμισης του οδικού δικτύου, τεράστιες ελλείψεις στην υγεία και την παιδεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην κοινωνική πολιτική.

● Συναίνεση στα σχέδια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια με την κατασκευή φαραωνικών πάρκων ΑΠΕ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές.

● Διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης όχι προς όφελος της πραγματικής οικονομίας αλλά προς όφελος των ιδιωτών.

● Θεωρείτε ότι η διαχείριση των κονδυλίων που περνούν από την περιφέρεια γίνεται με διαφάνεια ή κάτι πρέπει ν’ αλλάξει;

Οταν για τη διαχείριση των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποφασίζει το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι κοινωνικοί φορείς της περιοχής, αλλά διάφορες επιτροπές στις οποίες την πλειοψηφία έχει η εκάστοτε Διοίκηση, και το σύνολο της αντιπολίτευσης δεν έχει κανένα λόγο στις αποφάσεις, τότε –και όχι αυθαίρετα– καταλήγουμε η αξιοποίηση αυτών των πόρων να μετατρέπεται σε οικονομική συναλλαγή με τα μεγάλα συμφέροντα για τη νομή των πόρων. Γι’ αυτό και ο επιχειρηματικός κόσμος της περιφέρειας, οι βιομήχανοι της ενέργειας και των εξορύξεων, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού και της εστίασης, στρατεύονται και στηρίζουν τη διοίκηση Τζιτζικώστα.

Η πολιτική που εφάρμοσε ο κ. Τζιτζικώστας ήταν μια πολιτική απόλυτης εναρμόνισης με τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές

● Ποια έργα της περιφέρειας θεωρείτε υψηλής προτεραιότητας που δεν έχουν γίνει και, ειδικά για την αντιπλημμυρική προστασία, θα καθησυχάζατε τους πολίτες απέναντι σε φαινόμενα κλιματικής αλλαγής;

Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέπουμε, ούτε και μπορούμε να καθησυχάζουμε τους πολίτες ότι δεν θα κινδυνέψουν σε παρόμοια τραγικά φαινόμενα με αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα πολιτικής προστασίας και ειδικά αντιπλημμυρικής προστασίας για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις. Εργα όμως που θα παίρνουν υπόψη τους τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν με βάθος ορίζοντα, όπως προτείνει η επιστημονική κοινότητα.

● Είστε άνθρωπος των κινημάτων. Νομίζετε ότι η φωνή τους εισακούεται στις αποφάσεις της περιφέρειας ή παραβλέπεται;

Η διοίκηση Τζιτζικώστα είχε και έχει κλειστά τα αυτιά της στις αγωνίες και τα προβλήματα των συλλογικοτήτων και των διάφορων κινημάτων που δρουν είτε σε τοπικό επίπεδο είτε για γενικά προβλήματα. Πολλές φορές προσπαθήσαμε να φέρουμε εμείς τη φωνή των κινημάτων μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αρκετές φορές τα καταφέραμε.

● Τι γνώμη έχετε για το φαινόμενο Κασσελάκη; Βλέπετε μεγαλύτερη απόκλιση ή δυνατή τη σύγκλιση με άλλα κόμματα της Αριστεράς, όπως του κ. Βαρουφάκη, για παράδειγμα, που σας υποστηρίζει;

Λυπάμαι πραγματικά, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια που έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπω τώρα να εκλέγεται στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ένας άνθρωπος από το πουθενά (από την Αμερική, βέβαια, αλλά ας το αφήσουμε αυτό…). Θεωρώ ότι με τη δική του ηγεσία δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύγκλιση με ό,τι κινείται στον χώρο της Αριστεράς και φυσικά ούτε και με τον κ. Βαρουφάκη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Να φέρουμε τη φωνή των κινημάτων στο Περιφερειακό Συμβούλιο»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας