Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
20.8° 17.5°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.7°
2 BF
72%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.0° 18.8°
2 BF
81%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
82%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 15.7°
3 BF
77%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
19.0° 14.4°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 11.8°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
2 BF
90%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
75%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.9°
3 BF
63%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
19°C
19.0° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.5°
3 BF
55%
Λαμία
Αίθριος καιρός
18°C
20.5° 17.8°
2 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
1 BF
86%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
20°C
21.0° 17.9°
3 BF
49%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 14.9°
3 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.1° 15.3°
2 BF
76%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
2 BF
76%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023
sofianos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

«Μπορούμε να εκφράσουμε ευρύτερες δυνάμεις που λένε “ως εδώ”»

Ο κυβερνητικός δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Του την έδωσαν σε κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν εργολαβίες εκατομμυρίων («Μεγάλος Περίπατος», «Διπλή Ανάπλαση», «Αθήνα πόλη - πρότυπος τουριστικός προορισμός»), οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και φυσικά το αποσιωπούν. Γι’ αυτό, στον β’ γύρο, που φαίνεται ότι θα υπάρξει, πρέπει να βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» και όχι αυτοί που ψήφιζαν μαζί με τον κ. Μπακογιάννη.

«Χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική του δήμου, με γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων –μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων από το 2010– Νίκος Σοφιανός, προσθέτοντας παράλληλα ότι στις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» συμπεριλαμβάνονται «ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και η άμεση υλοποίηση όλων των αποφασισμένων απαλλοτριώσεων για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού».

Στις εθνικές εκλογές το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην Αθήνα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» στοχεύει σε ενίσχυση δυνάμεων και στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων. Ποιον κόσμο θέλετε να συσπειρώσετε και ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλετε να εκφράσετε;

Η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ στην Αθήνα δείχνει τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» που ήταν απέναντι στην πολιτική του κυβερνητικού δημάρχου μπορεί να εκφράσει στις εκλογές ευρύτερες δυνάμεις που βλέπουν ότι πρέπει να πουν «ώς εδώ» στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Αθήνα σαν τουριστικό προϊόν, που στηρίζει τα κέρδη των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών, ανεξάρτητα από την κομματική προέλευση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κυβερνητικός δήμαρχος δεν έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Του την έδωσαν σε κρίσιμες αποφάσεις, που αφορούν εργολαβίες εκατομμυρίων («Μεγάλος Περίπατος», «Διπλή Ανάπλαση», «Αθήνα πόλη - πρότυπος τουριστικός προορισμός»), οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και φυσικά το αποσιωπούν. Γι’ αυτό, στον β’ γύρο, που φαίνεται ότι θα υπάρξει, πρέπει να βρίσκεται η «Λαϊκή Συσπείρωση» και όχι αυτοί που ψήφιζαν μαζί με τον κ. Μπακογιάννη.

Είναι η Αθήνα μια «πόλη για λίγους»; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει για τους πολλούς;

Οι αποφάσεις που πήρε ο δήμος αυτή την τετραετία, ως συνέχεια πολιτικών επιλογών που εφαρμόστηκαν και από τον προηγούμενο δήμαρχο, ιεραρχούν τα συμφέροντα του ξενοδοχειακού κεφαλαίου, του real estate που επενδύει στη βραχυχρόνια μίσθωση και των μεγαλοεργολάβων που έχουν αλώσει τις υπηρεσίες του δήμου. Δεν αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική του δήμου, με γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τους κατοίκους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης, υιοθετώντας τους συντελεστές τελών του Δήμου Πάτρας και ταυτόχρονα αύξηση των εσόδων του δήμου από την αύξηση του τουρισμού που υπολογίζονται σε 8 εκατ. ευρώ και ο δήμος εισπράττει μόλις 700 χιλ. ευρώ. Για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του δήμου με προτεραιότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες και να μπει φρένο στον χορό εκατομμυρίων που κερδίζουν οι εργολάβοι και πληρώνουν οι Αθηναίοι από την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών, υπηρεσιών, τομέων του δήμου.

Συμβολική συμμετοχή των δημοτών σε ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως γήπεδα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πολιτισμό, καλοκαιρινά camps για παιδιά, στην Τεχνόπολη. Για εμάς είναι προτεραιότητα ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα σχολικής στέγης και η άμεση υλοποίηση όλων των αποφασισμένων απαλλοτριώσεων για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού.

Εχετε θέσει προτεραιότητα το ζήτημα της σχολικής στέγης. Βλέπουμε, στην πρωτεύουσα μάλιστα, σχολεία όπου πέφτουν σοβάδες, αίθουσες να πλημμυρίζουν, μαθήματα να γίνονται σε κοντέινερ. Δεν υπάρχει Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ). Τι πρωτοβουλίες αναμένονται από την πλευρά σας;

Για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που προαναφέρατε χρειάζεται ένα νέο τεχνικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει και τα 396 σχολεία της πόλης, για να στεγαστούν τα νήπια της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε σχολεία και όχι σε κοντέινερ, να στηριχτούν τα Ειδικά Σχολεία που η κτιριακή τους οικοδομή είναι απαράδεκτη, να επεκταθεί το δίκτυο παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών που συρρικνώνεται, να δημιουργηθούν παιδικές χαρές και στις 130 γειτονιές της πόλης.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει: ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων γενικής και ειδικής αγωγής και παιδικών σταθμών, αναγκαίες επισκευές και συντήρηση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων, άμεσο προσεισμικό έλεγχο και μελέτες πυροπροστασίας των σχολικών μονάδων. Ειδικά για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών, που έχει ιδρυθεί μόνο στα χαρτιά, υπάρχει χώρος χαρακτηρισμένος για σχολική στέγη εδώ και 8 χρόνια, το οικόπεδο της ΔΕΗ στην οδό Λάμψα.

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί ανακατευθύνοντας τα εκατομμύρια που δαπανά ο δήμος στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειάς και των παιδιών της. Για μας είναι προτεραιότητα, πόσο μάλλον όταν το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν συμπληρώσει μισό αιώνα ζωής!

Επανειλημμένως θέτετε στο δημοτικό συμβούλιο διεκδικήσεις για απαλλοτριώσεις και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων. Κατά την άποψή σας πού έχουν «κολλήσει» οι απαλλοτριώσεις; Ποιες πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα;

Σωστά εντοπίζετε ότι έχουμε δώσει βάρος στο θέμα της διεκδίκησης κάθε τετραγωνικού μέτρου κοινόχρηστου χώρου, διεκδικώντας και αναδεικνύοντας και στο δημοτικό συμβούλιο «φακέλους» για καθεμία από τις απαλλοτριώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Εναν χρόνο τώρα, μόνο όσες αφορούν τη «Διπλή Ανάπλαση» στον Βοτανικό και τον Ελαιώνα προχωρούν, μια περιοχή στην οποία τρέχουν ήδη επιχειρηματικά σχέδια για οικοδόμηση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τσιμέντου.

Σε προτεραιότητα πρέπει να τεθούν: η διεκδίκηση 450 στρεμμάτων στο Πάρκο Γουδή και των δύο στρατοπέδων του ΥΠΕΘΑ, το οικολογικό πάρκο Ποδονίφτη, ο λόφος της Γκράβας, οι λαχανόκηποι στην Ακαδημία Πλάτωνος. Η εκτέλεση ακόμα 25 απαλλοτριώσεων, σε σύνολο 37 που έχουν αποφασιστεί, δεν έχουν εκτελεστεί και κινδυνεύουν να χαθούν, όπως τα ΚΤΕΛ στη Λιοσίων. Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες σε δεσμευμένους χώρους (υπάρχουν 56 κωδικοί στον προϋπολογισμό του δήμου) που κινδυνεύουν με αποχαρακτηρισμό.

Υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το «πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ» και τις αλλαγές που θα επιφέρει στη φυσιογνωμία του αθηναϊκού κέντρου. Ποια είναι η άποψή σας;

Το πρότζεκτ αυτό εντάσσεται στον συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στην Αττική και περιλαμβάνει, επίσης, την επένδυση στο Ελληνικό (συμφερόντων Lamda Development), που στηρίχτηκε από τρεις κυβερνήσεις, και την Αθήνα –το ιστορικό κέντρο και ευρύτερες περιοχές της πόλης– σαν πάρκο ξενοδοχείων και Airbnb, με γειτονιές που μετατρέπονται σε διασκεδαστήρια, ως τους δυναμικούς πόλους αυτής της ανάπτυξης που όμως είναι εχθρική για τους κατοίκους της πόλης και όλοι μαζί αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης και του λεκανοπεδίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Μπορούμε να εκφράσουμε ευρύτερες δυνάμεις που λένε “ως εδώ”»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας