Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.6° 16.7°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.9° 13.8°
1 BF
76%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.0°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 14.1°
2 BF
77%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
18.0° 13.8°
0 BF
78%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 11.2°
2 BF
51%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
93%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
18°C
17.8° 17.1°
1 BF
79%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 17.3°
3 BF
63%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.8° 18.3°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
17°C
18.5° 16.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.7°
3 BF
88%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
18.4° 16.9°
2 BF
59%
Λαμία
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.5°
2 BF
79%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
1 BF
86%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
19°C
19.8° 16.9°
4 BF
52%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.3°
3 BF
85%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.5° 14.7°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.0° 11.0°
1 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου, 2023
Γιάννης Λαγουδάκης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιάννης Λαγουδάκης, υποψήφιος δήμαρχος Περάματος

«Δεν έχουμε σχέση με συμφέροντα και δεν εξαρτιόμαστε οικονομικά από κανέναν»

«Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κυκλοφοριακή συμφόρηση, ειδικά τους θερινούς μήνες, είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Διεκδικούμε τη σύνδεση της πόλης μας με το μετρό και την ενίσχυση των δρομολογίων των λεωφορείων»

Διεκδικεί τον Δήμο Περάματος για τρίτη συνεχή θητεία, δηλώνει ότι η δημοτική αρχή δεν έχει σχέση με συμφέροντα και δεν εξαρτάται οικονομικά από κανέναν και υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στο Πέραμα και «τα γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα». Ο νυν δήμαρχος Περάματος και εκ νέου υποψήφιος Γιάννης Λαγουδάκης μιλά για όλα αυτά και για πολλά άλλα στην «Εφ.Συν.».

 Είστε δήμαρχος Περάματος από το 2014. Τι είναι αυτό που σας κάνει να διεκδικείτε τον αντικειμενικά πολύ δύσκολο δήμο για τρίτη θητεία;

Η πεποίθησή μας πως μπορούμε να υλοποιήσουμε ακόμα περισσότερα έργα και να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα που μπορεί να ξεκίνησε μέσα σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και οικονομικής ύφεσης, αλλά αρχίζει και γίνεται ορατό και ωφέλιμο προς τον δημότη. Ολα αυτά τα χρόνια εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα υψηλής αναγκαιότητας για την πόλη. Εχοντας γνώση, εμπειρία, όραμα και όρεξη για δουλειά, διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του περαμαϊκού λαού προκειμένου με σταθερά βήματα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα στο Πέραμα και το γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα.

 Ισχύει η πληροφορία ότι όταν αναλάβατε τον δήμο για πρώτη φορά το 2014 ήταν σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση με πολύ μεγάλο χρέος; Σήμερα, σχεδόν εννέα χρόνια μετά, σε ποια κατάσταση βρίσκεται;

Οταν αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου το 2014, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση μη βιώσιμη οικονομικά. Η κακοδιοίκηση των προκατόχων μας έφτασε τον δήμο στο να έχει 80 εκατ. ευρώ χρέος και ένα ταμείο μόλις 2.800 ευρώ, ενώ έπρεπε την επόμενη κιόλας εβδομάδα να πληρώσουμε μισθοδοσία ύψους 620.000 ευρώ. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση απαιτούσε στρατηγικό σχεδιασμό στη διαχείριση πόρων και με προσπάθεια και δέσμευση τα καταφέραμε με επιτυχία. Πήραμε στα χέρια μας έναν δήμο που δεν μπορούσε να εξασφαλίσει ούτε ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα, έναν χρεοκοπημένο δήμο. Με σκληρή δουλειά καταφέραμε να αυξήσουμε τα συνολικά έσοδα, να συγκρατήσουμε τις δαπάνες, να μηδενίσουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους και να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.

Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου αγγίζουν τα 20 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ήδη κλειδωμένα σε κωδικούς για νέα έργα. Παράλληλα η διαφάνεια και η νομιμότητα διέπουν όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ παράλληλα αξιοποιούμε αποτελεσματικά την περιουσία του δήμου και συνεχίζουμε να διεκδικούμε σταθερά αντισταθμιστικά οφέλη από την ΟΛΠ Α.Ε. και την Coral Α.Ε. Στην επόμενη θητεία έχουμε φροντίσει για τη δημιουργία λιμενικού γραφείου προκειμένου να αξιοποιήσουμε την προβλήτα Ε’ προσθέτοντας νέα έσοδα στα ταμεία του δήμου.

 Ποιο είναι το σημαντικότερο και δυσκολότερο όλα αυτά τα χρόνια της θητείας σας πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές σας;

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η πλειονότητα των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θεωρούν ότι το Πέραμα και άλλες συνοικίες του ευρύτερου Πειραιά είναι η «πίσω αυλή» της Αττικής. Η εγκατάσταση δεξαμενών των εταιρειών πετρελαιοειδών εντός του οικιστικού ιστού της πόλης του Περάματος, οι εργασίες στη ναυπηγοεπισκευή, το πρόβλημα της υψηλής κυκλοφοριακής συμφόρησης -ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες- που οφείλεται αφενός στην αυξημένη κίνηση προς και από το μεγαλύτερο πορθμείο της χώρας, το οποίο βρίσκεται εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου μας, και τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και αφετέρου στο γεγονός ότι η πόλη μας διαθέτει, προς το παρόν, μόνο έναν δρόμο εισόδου-εξόδου.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την έλλειψη διασύνδεσης με τα μέσα σταθερής τροχιάς ή με επαρκές αριθμό λεωφορειακών γραμμών αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση για το Πέραμα. Γι’ αυτό διεκδικούμε τη σύνδεση της πόλης μας με το μετρό και την ενίσχυση των δρομολογίων των λεωφορείων. Περαιτέρω η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό και η σχεδιαζόμενη επένδυση από τη GREEN ΣΧΙΣΤΟ A.E, η οποία προς το παρόν έχει ανασταλεί, προμηνύουν ακόμα μία δυσκολότερη κατάσταση για το Πέραμα. Η δημοτική αρχή μαζί με τον περαμαϊκό λαό διεκδικούν σταθερά την απομάκρυνση των εταιρειών πετρελαιοειδών -και έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να απεγκατασταθούν 17 εξ αυτών- και τη δίκαιη κατανομή και διαχείριση των απορριμμάτων σε όλους του δήμους της Αττικής.

 Πώς έχει εξελιχθεί η σχέση της δημοτικής αρχής με την Cosco, καθώς από τότε που η κινέζικη εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού είναι γνωστό ότι είχατε αντιπαραθέσεις και διαφωνίες.

Η σχέση του δήμου με την Cosco έχει διέλθει από διάφορα στάδια. Γνώμονας των διεκδικήσεών μας απέναντι τόσο στην Cosco, όσο και σε άλλες οχλούσες εγκαταστάσεις, είναι αφενός η προστασία του περιβάλλοντος και αφετέρου η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος κατόρθωσε από το 2018 να εξασφαλίσει για πρώτη φορά αντισταθμιστικά οφέλη ύψους πάνω από 1 εκατ. ευρώ ετησίως, να διασφαλίσει ότι η δραστηριότητα της Cosco θα συμμορφώνεται με διεθνή πρότυπα μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε ότι οι χώροι που εξαιρέθηκαν από τη σύμβαση παραχώρησης του 2017-2018 και αποδόθηκαν στον δήμο προς αποκλειστική χρήση αξιοποιούνται προς όφελος των δημοτών του Περάματος.

 Είστε ικανοποιημένος από το μοντέλο της αυτοδιοίκησης στη χώρα;

Σήμερα αντιμετωπίζουμε αδυναμία άσκησης πραγματικής αυτοδιοίκησης, καθώς αφενός οι προσλήψεις στους ΟΤΑ περνούν όλες μέσα από το υπουργείο Εσωτερικών και δεν σχεδιάζονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, αφετέρου ο προγραμματισμός των ΟΤΑ δεν είναι δυνατόν, με βάση το έντονα γραφειοκρατικό υπάρχον μοντέλο, να υλοποιείται εύκολα και στον αναγκαίο χρόνο. Παράλληλα, αν και πολλές λειτουργίες της κεντρικής διοίκησης έχουν ανατεθεί πλέον στους ΟΤΑ, δεν υπάρχει η ταυτόχρονη εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων και προσωπικού, προκειμένου να φέρουν οι δήμοι εις πέρας αυτές τις λειτουργίες.

Περαιτέρω αναφύεται σήμερα το φαινόμενο της τεκμαιρόμενης νομιμότητας των πράξεων της διοίκησης των ΟΤΑ, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς φυσικά να αμφισβητούμε τον θεσμικό ρόλο της και τη σημασία των διενεργούμενων ελέγχων και λειτουργιών της, δυστυχώς αδυνατεί συχνά να βοηθήσει αποτελεσματικά τους δήμους στο έργο τους, ενώ υπάρχει ακόμα τεράστιο πρόβλημα στην κατανομή των πόρων.

 Γιατί να σας επιλέξουν και πάλι για δήμαρχο οι δημότες;

Η δημοτική μας ομάδα και η διοίκηση που έχουμε ασκήσει όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύουν αφενός ότι έχουμε γνώση και σχέδιο να επιλύουμε προβλήματα με σταθερά και σίγουρα βήματα, χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις και βερμπαλισμούς, αλλά με μοναδικό στόχο μας να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη και αφετέρου ότι δεν έχουμε σχέση με συμφέροντα και δεν εξαρτιόμαστε οικονομικά από κανέναν.

Εχουμε παράξει μετρήσιμο έργο για την πόλη -συχνά με έργα αυτεπιστασίας και με ίδιους πόρους- όπως η διάσωση του δήμου από τη χρεοκοπία, η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για έργα υποδομής, εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα σε όλες τις συνοικίες του Περάματος, η αντικατάσταση 21 παιδικών χαρών με πιστοποιημένες και ασφαλείς, η ανάπλαση του δυτικού άκρου της πόλης και πολλά άλλα. Ολα αυτά τα βλέπει ο πολίτης και γνωρίζει ποια δημοτική αρχή έχει παράξει έργο για την πόλη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν έχουμε σχέση με συμφέροντα και δεν εξαρτιόμαστε οικονομικά από κανέναν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας