Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.1° 14.2°
2 BF
92%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
13.0° 7.0°
4 BF
65%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
2 BF
89%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Θύελλα
14°C
13.9° 11.9°
5 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
12.0° 7.3°
1 BF
78%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.4° 5.1°
4 BF
61%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
93%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 14.7°
4 BF
63%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.5° 18.5°
4 BF
83%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.3°
2 BF
77%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
5 BF
79%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
4 BF
72%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
15.1° 12.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 14.5°
1 BF
68%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 17.8°
2 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
17.7° 12.8°
0 BF
88%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
3 BF
84%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
11.7° 8.1°
2 BF
74%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.6° 8.6°
2 BF
81%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου, 2023
Γιάννης Σγουρός
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Γιάννης Σγουρός, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια διοίκηση-μαριονέτα»»

Το ζήτημα σε αυτές τις κάλπες δεν είναι «να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», αλλά η κάλπη να αναδείξει παρατάξεις με εχέγγυα ανεξαρτησίας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, όπως η παράταξή μας

«Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο ώστε η Αττική να γυρίσει επιτέλους σελίδα και ο πολίτης να δει ουσιαστική και απτή βελτίωση στην καθημερινότητά του», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Σγουρός, πρώην περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφιος με την παράταξή του «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής».

Ο κ. Σγουρός προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση «θέλει να μετατρέψει την Περιφέρεια Αττικής σε ένα περιφερειακό υπουργείο, με διοίκηση-μαριονέτα που ό,τι κι αν γίνεται (φωτιές, ακρίβεια, αισχροκέρδεια) θα λέει συνέχεια ok» και παρατηρεί ότι για τους πολίτες «είναι αδύνατον να δουν “άσπρη μέρα” από υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς “στρατιώτες των κομμάτων”, όπως ο κ. Χαρδαλιάς». Σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, ο κ. Σγουρός είναι σαφής: «Δώστε μας εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Δώστε μας την ευθύνη και δεν πρόκειται να απογοητεύσουμε τους πολίτες».

 Ασκήσατε σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην απερχόμενη διοίκηση του Γ. Πατούλη. Ανάλογη στάση τηρείτε και κατά της υποψηφιότητας του Ν. Χαρδαλιά, επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. Κατά την άποψή σας τα δύο αυτά πρόσωπα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος;

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο ότι το συμφέρον του όποιου κόμματος δεν ταυτίζεται με το δικό τους και ότι είναι επομένως αδύνατον να δουν «άσπρη μέρα» από υποψηφίους που δηλώνουν ευθαρσώς «στρατιώτες των κομμάτων», όπως ο κ. Χαρδαλιάς. Οπως δεν είδαν «άσπρη μέρα» και από τον έτερο στρατιώτη του κόμματος, τον κ. Πατούλη, το καταστροφικό έργο του οποίου θέλει να συνεχίσει ο κ. Χαρδαλιάς. Το ζήτημα επομένως σε αυτές τις κάλπες δεν είναι «να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», αλλά η κάλπη να αναδείξει παρατάξεις με εχέγγυα ανεξαρτησίας, αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας, όπως η παράταξή μας. Είναι εμφανές άλλωστε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την Περιφέρεια Αττικής σε ένα περιφερειακό υπουργείο, με διοίκηση-μαριονέτα που ό,τι κι αν γίνεται (φωτιές, ακρίβεια, αισχροκέρδεια) θα λέει συνέχεια ok, no problem. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

 Ποιες προτεραιότητες για την Αττική θα ιεραρχήσετε ψηλότερα στη νέα αυτοδιοικητική θητεία; Υπάρχουν περιοχές της περιφέρειας που πρέπει να μπουν ψηλότερα στην ατζέντα έναντι άλλων;

Εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την Αττική που περιλαμβάνει τις 11+1 δεσμεύσεις μας για την επόμενη μέρα. Στις άμεσες προτεραιότητές μας εντάσσουμε δράσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινών για όλους τους πολίτες, όπως είναι η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας για όλα τα θέματα, η πάταξη της αισχροκέρδειας, το κυκλοφοριακό, η αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς εξακολουθούμε να είμαστε ανάμεσα στους ουραγούς στην Ε.Ε., η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ομως στο πρόγραμμά μας περιλαμβάνουμε και καθετοποιημένες σημειακές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές, όπως είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών ύδρευσης-αποχέτευσης στην Ανατολική και στη Δυτική Αττική, η δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, η μετεγκατάσταση των βιομηχανιών του Θριασίου Πεδίου σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα. Ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τον τρόπο ώστε η Αττική να γυρίσει επιτέλους σελίδα και ο πολίτης να δει ουσιαστική και απτή βελτίωση στην καθημερινότητά του.

 Τι πρέπει να γίνει για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και τη γενικότερη θωράκισή της από τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

Το 2014 παραδώσαμε μία ολιστική αντιπλημμυρική μελέτη, εκτιμώντας ότι για τη θωράκιση της Αττικής χρειάζονται έργα σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 7 έργα και μελέτες άνω των 60 εκατ. ευρώ σε Δυτική Αθήνα, Μαρούσι, Βάρη, Κορυδαλλό, Νίκαια, Αλιμο, Ηλιούπολη, Βύρωνα που έχουν στην κυριολεξία παγώσει. Στόχος μας είναι τα έργα που έχουν κολλήσει να ολοκληρωθούν και να προχωρήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα οι αναγκαίες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Προϋπόθεση απαραίτητη βέβαια είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των αρμοδιοτήτων και ο παραλογισμός της συναρμοδιότητας. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο το πινγκ πονγκ των ευθυνών. Εμείς έχουμε καταθέσει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη πρόταση: Δώστε μας εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά και αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Δώστε μας την ευθύνη και δεν πρόκειται να απογοητεύσουμε τους πολίτες.

 Διαχείριση απορριμμάτων: κρίσιμο ζήτημα για την Αττική. Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την οριστική επίλυση του προβλήματος; Τι προτείνετε για τη χωματερή στη Φυλή; Ποια είναι η θέση σας για την καύση;

Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και δεν πρόκειται για σχήμα λόγου. Εδώ και 4 χρόνια δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός που είναι υποχρεωτικός εκ του νόμου, κανένα έργο υποδομής δεν έχει υλοποιηθεί, η διαλογή στην πηγή προχωρά με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας. Αποτέλεσμα; Το 80% των αποβλήτων θάβονται στη χωματερή. Την ίδια στιγμή ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει δαπανήσει πακτωλούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς κανέναν έλεγχο και λογοδοσία σε πανάκριβες δράσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, γεγονός που καταγγείλαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Χρειαζόμαστε, επομένως, επειγόντως ένα restart. Βασικός και απαρέγκλιτος στόχος μας είναι να βάλουμε επιτέλους τα θεμέλια σε συνεργασία με τους δήμους ώστε να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών με σεβασμό στις αρχές της αυτάρκειας και της εγγύτητας, αφού μέχρι σήμερα επιβαρύνεται μονομερώς η περιοχή της Δυτικής Αττικής, προωθώντας τις καλές πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και ξεκινώντας την προσπάθεια μέσα από τα σχολεία, εκεί όπου πρέπει να μπουν οι βάσεις της περιβαλλοντικής συνείδησης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της καύσης, η παράταξή μας έχει λάβει ήδη ξεκάθαρα αρνητική θέση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 Προεκλογικά έγινε μια προσπάθεια κοινής καθόδου των παρατάξεων του προοδευτικού χώρου. Δεν καρποφόρησε. Ενόψει δεύτερου εκλογικού γύρου μπορεί να διαμορφωθεί μια προοδευτική σύγκλιση;

Πάντα πίστευα ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι υπεράνω κομμάτων. Για τον λόγο αυτό πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές ανοίξαμε έναν ειλικρινή δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου με αυτοδιοικητικές δυνάμεις στην περιφέρεια και πετύχαμε, τουλάχιστον σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, να συγκεράσουμε απόψεις και να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους που προέρχονται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από ευρύτερες δημοκρατικές κοινωνικές δυνάμεις. Στόχος μας είναι ενόψει του δεύτερου γύρου η πλατιά κοινωνική συμμαχία που έχουμε δημιουργήσει να μετατραπεί σε ένα πλειοψηφικό προοδευτικό ρεύμα που θα κάνει την ανατροπή και θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό αντίβαρο στη συντήρηση, στο δήθεν και στην αλαζονεία της εξουσίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια διοίκηση-μαριονέτα»»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας