• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 26.2°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.8°C / 23.8°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.6°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 24.1°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 21.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 17.4°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.8°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 23.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.4°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 23.7°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

«Η ρεαλιστικότητα ενός στόχου εξαρτάται από το αν υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουτσούμπας

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

«Παράδειγμα προς αποφυγήν η “πρώτη φορά Αριστερά” του ΣΥΡΙΖΑ»

 • A-
 • A+

Η ιστορική πείρα έχει διδάξει ότι είναι τελικά εις βάρος της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού η συμμετοχή ενός κομμουνιστικού κόμματος σε κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος.

Οπου δοκιμάστηκε (Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος) απέτυχε παταγωδώς. Αυτή είναι η απάντηση του Δ. Κουτσούμπα στο ερώτημα γιατί το ΚΚΕ αυτοεξαιρείται από οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο

• Γιατί -κατά τη γνώμη σας- είναι το ίδιο πράγμα μια κυβέρνηση της Δεξιάς και μια κυβέρνηση της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς;

Εάν είναι δική σας άποψη αυτή, σας λέω ξεκάθαρα ότι περιέχει λάθος εκτίμηση, γιατί σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο πράγμα. Εχουν διαφορές και λόγω της ιστορικής προέλευσής τους και λόγω των επιμέρους θέσεών τους σε διάφορα ζητήματα, καθώς και στον τρόπο της αστικής διαχείρισης που προτείνουν.

Αυτό που υποστηρίζει το ΚΚΕ είναι ότι σήμερα η «Δεξιά», όπως την αποκαλείτε, εννοώντας προφανώς τη Ν.Δ., και η «μεταρρυθμιστική Αριστερά», εννοώντας προφανώς τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ πριν, ΣΥΡΙΖΑ–ΛΑ.Ε. σήμερα, με τις διαφορές τους κι αυτά, ή κάποια άλλα κόμματα κεντροαριστερής φυσιογνωμίας (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.λπ.), στηρίζουν αναφανδόν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνεπώς και οι πολιτικές προτάσεις τους υποτάσσονται στη στήριξη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και κερδοφορίας, στη στήριξη των διεθνών (ιμπεριαλιστικών κατ’ εμάς) συμμαχιών της χώρας.

Εξ ου και η σύγκλισή τους, συνολικότερη ή μερικότερη, σε μνημόνια, εφαρμοστικούς νόμους, διαπραγματεύσεις για το χρέος κ.λπ. που ανακυκλώνουν την ίδια αδιέξοδη κατάσταση, με αρνητικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα. Από αυτή τη σκοπιά κυρίως τους ασκούμε κριτική, είτε τάσσονται με τα τμήματα του κεφαλαίου που είναι υπέρ της παραπέρα πορείας, ενοποίησης της ευρωζώνης, είτε τάσσονται με την ύπαρξη ενός σκληρού πυρήνα και έξοδο των υπολοίπων από την ευρωζώνη.

• Η κριτική που γίνεται στο ΚΚΕ είναι ότι, αυτοεξαιρούμενο από οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας, έστω σε μια μίνιμουμ προγραμματική βάση, είναι σαν να λέει ότι δεν το αφορά η διακυβέρνηση σε συνθήκες καπιταλισμού. Αυτή η αντίληψη, αν ισχύει, θυμίζει το παλιό «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας». Πώς απαντάτε;

Η ίδια η ιστορική πείρα μάς έχει διδάξει ότι είναι τελικά σε βάρος της υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης και του λαού η συμμετοχή ενός Κ.Κ. σε κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος. Επιδρά διαλυτικά στο κίνημα, στα κόμματα, αφοπλίζει το κίνημα, ξεμακραίνει την προοπτική. Οπου δοκιμάστηκε απέτυχε παταγωδώς (Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και αλλού). Τελευταίο παράδειγμα προς αποφυγήν η «πρώτη φορά Αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ των επτά μηνών.

Δεν εκτιμούμε ότι ήταν επιμέρους λάθη ή μόνο ανικανότητα που τους οδήγησε στα αδιέξοδα και στην πλήρη παράδοση στην τρόικα και στα μνημόνια, να φορτώνουν με χρέη και δάνεια πολλές γενιές Ελλήνων. Η ίδια η στρατηγική τους φταίει.

Οσοι αριστεροί ακόμα προβληματίζονται επ’ αυτού, ας κάνουν τώρα τη στροφή, ας πάψουν να υποκύπτουν σε πιέσεις Σειρήνων κι ας δυναμώσουν τη μόνη γραμμή συμμαχίας, πάλης, ψήφου, που ανοίγει τον δρόμο για το ξεπέρασμα του καπιταλισμού για μια νέα κοινωνική–οικονομική οργάνωση, με τον λαό αφέντη του πλούτου που ο ίδιος παράγει.

• Το ΚΚΕ λέει ότι έχει τη μόνη εναλλακτική πρόταση απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Η υλοποίηση της πρότασής σας απαιτεί πέρασμα στον σοσιαλισμό. Θεωρείτε ότι είναι άμεσα δυνατό κάτι τέτοιο;

Η ρεαλιστικότητα ενός στόχου δεν εξαρτάται από τη δυσκολία, τη συγκυρία ή τον συσχετισμό, αλλά από την αναγκαιότητά του, το αν υπηρετεί τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού. Εκτός και αν μου πείτε ότι με τον καπιταλισμό γύρω μας όλα αυτά τα χρόνια περνάμε καλά και ότι υπάρχει ελπίδα να τον μεταρρυθμίσουμε μέχρι να γίνει δίκαιος, «σοσιαλιστικός»! Kαταλαβαίνω ότι μάλλον εννοείτε –πράγμα που είναι διαφορετικό– κάποιες ανάσες ανακούφισης για τον λαό στο πλαίσιο ακόμα αυτού του συστήματος.

Μα γι’ αυτό αγωνίζεται το ΚΚΕ και είναι το μόνο που έτσι καταφέρνει να κερδίσει κάτι ο λαός, έστω λίγα, έστω ελάχιστα. Η πίεση που ασκεί από τη θέση της μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης, μέσα στη Βουλή, μέσα στο κίνημα, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι «αριστεροί» διαχειριστές της «αριστερής» κυβέρνησης.

Οταν έχεις καθαρό στρατηγικό στόχο και σχέδιο μέσα στο κίνημα, μόνο τότε μπορείς να έχεις και επιμέρους κατακτήσεις για τον λαό σ’ αυτήν την πορεία.

• Πώς εισπράττετε τις προτροπές Μανώλη Γλέζου και Αλέξη Μητρόπουλου να ψηφίσουν ΚΚΕ;

Δεν είπαν τίποτε διαφορετικό απ’ αυτό που εκφράζουν χιλιάδες αριστεροί, επώνυμοι και ανώνυμοι, σήμερα, μετά και τη δοκιμή της επτάμηνης κυβέρνησης της Αριστεράς. Οτι το ΚΚΕ στέκεται έντιμα, με συνέπεια, με σταθερότητα, με προοπτική πρόβλεψη και ανάλυση, με προτάσεις διεξόδου, έστω κι αν κάποιος διαφωνεί σε ένα ή περισσότερα σημεία μαζί του.

• Εάν ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παν. Λαφαζάνης πρότεινε να γίνει ένα ντιμπέιτ μεταξύ σας, θα δεχόσασταν;

Μετά την εμπειρία του πρόσφατου ντιμπέιτ της Τετάρτης, μάλλον θα έβρισκε δικαιολογία να αποφύγει ένα τέτοιο ντιμπέιτ μεταξύ μας.

• Ας μου επιτραπεί ένα βέβηλο ερώτημα: Μέχρι τώρα τι έχει αποδειχτεί; Ο κοινοβουλευτικός δρόμος για τον σοσιαλισμό οδηγεί, στην καλύτερη περίπτωση, στον εξανθρωπισμό του καπιταλισμού (παράδειγμα το σκανδιναβικό μοντέλο). Ο επαναστατικός δρόμος δημιούργησε καθεστώτα που κατέρρευσαν ή ανετράπησαν. Μήπως τελικά δεν υπάρχει δρόμος για τον σοσιαλισμό;

Δεν είναι ο επαναστατικός δρόμος που οδήγησε στην ανατροπή του σοσιαλισμού, αλλά η αδυναμία που έδειξε να φτάσει μέχρι το τέρμα με την ίδια επαναστατική ανατρεπτική ορμή που ξεκίνησε.

Μαζί με τα νερά δεν πετάμε και το παιδί, δηλαδή τις αφάνταστες λαϊκές κατακτήσεις που έφερε ο επαναστατικός δρόμος και επέδρασαν θετικά και στις καπιταλιστικές χώρες. Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση έδωσε σε προηγούμενες ιστορικές συνθήκες κάποιες ανάσες στον βάρβαρο καπιταλισμό, την εποχή που μπορούσε να δώσει κάποια περισσότερα ψίχουλα.

Οι σοσιαλιστικές χώρες ανατράπηκαν, όταν άρχισαν να λύνουν υπαρκτά προβλήματα με συνταγές καπιταλισμού, με όρους αγοράς.

Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι πώς η πορεία οικοδόμησης της νέας κοινωνίας θα αποκτήσει αντισώματα απέναντι στον ιό της ατομικής ιδιοκτησίας, του χρήματος, της αγοράς, που δεν εξαλείφονται μια και έξω. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος υπέρ του λαού τον 21ο αιώνα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και επισημαίνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει...
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ΚΚΕ πλήρωσε ακριβά την περίοδο του ’89»
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας λέει πως υπάρχει πιθανότητα το ΚΚΕ να αναδειχτεί τρίτη δύναμη. «Οι πραγματικές δεσμεύσεις υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγούν σε σύγκρουση με την Ε.Ε., αλλά μόνο σε βαθύτερη ενσωμάτωση στην...
«Το ΚΚΕ πλήρωσε ακριβά την περίοδο του ’89»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το ΚΚΕ δεν θα γίνει «αριστερός μαϊντανός» σε μια αντιλαϊκή στρατηγική
Για κακοποίηση των λέξεων «πρόοδος» και «προοδευτικός» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με αφορμή τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση.
Το ΚΚΕ δεν θα γίνει «αριστερός μαϊντανός» σε μια αντιλαϊκή στρατηγική
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η στάση του ΚΚΕ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σαφής.
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
Δυστυχώς η πανδημία δεν θα φέρει το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, λέει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί «η βαρβαρότητα που ζούμε οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν τον...
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»
Οχι λέει το ΚΚΕ στο κοστούμι των κυβερνήσεων συνεργασίας που, όπως υποστηρίζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, «φοριέται πολύ τελευταία». Υπογραμμίζει όμως ότι «το ΚΚΕ θα συμμετέχει με όλες...
«Η σοσιαλδημοκρατία πάντα αναζητά δεκανίκια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας