• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.4°C / 17.4°C
  3 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.7°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  1 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  3 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.4°C
  2 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.5°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.1°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%

«Η Γερμανία θα ήταν κερδισμένη ακόμα και εάν η Ελλάδα αθετούσε όλο της το χρέος» υπερθεματίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, Ράιντ Γκροπ

«Το ΔΝΤ θέλει κούρεμα του χρέους, αλλά όχι του δικού του τμήματος»

 • A-
 • A+

Ο Ράιντ Γκροπ περιγράφει στην «Εφ Συν» τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση, όπως έδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου IWH, την ίδια ώρα που η γερμανική ηγεσία, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, έπειθε τους πολίτες ότι δίνουν τα λεφτά τους σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. 

• Οπως έδειξε η έρευνα του Ινστιτούτου σας, η Γερμανία στην περίοδο 2010-2015 έχει επωφεληθεί από την ελληνική κρίση κατά περίπου εκατό δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η κυρία Μέρκελ έχει αφήσει τους Γερμανούς πολίτες να πιστεύουν ότι έχουν ζημιωθεί με τεράστια ποσά εξαιτίας της Ελλάδας. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Να διευκρινίσουμε ότι κυρίως αυτό το κέρδος οφείλεται στο ότι κάθε φορά που υπήρχαν άσχημα νέα από την Ελλάδα και πυροδοτούνταν η κρίση, οι επενδυτές που αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο για τα χρήματά τους τα έστελναν στη Γερμανία. Ετσι, το Βερολίνο επωφελήθηκε πάρα πολύ και μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ, η Γαλλία ή η Ολλανδία.

Το ποσό των εκατό δισεκατομμυρίων εκπροσωπεί το 3% του γερμανικού ΑΕΠ. Επίσης έπαιξαν ρόλο τα χαμηλά επιτόκια που πλήρωνε η Γερμανία για να χρηματοδοτεί τον κρατικό της δανεισμό. Το συνολικό της όφελος είναι μεγαλύτερο από την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος, η οποία ανέρχεται σε περίπου 90 δισ. ευρώ. Ετσι, θα ήταν κερδισμένη ακόμα και εάν η Ελλάδα αθετούσε σήμερα ολόκληρο το χρέος της.

• Και η εικόνα που χτίστηκε στους πολίτες;

Είναι σωστό ότι η αντίληψη που έχει το κοινό είναι ξεκάθαρα η αντίθετη. Οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει τεράστια ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και όχι το αντίστροφο. Και είναι σωστό ότι η κυβέρνηση, κατά την άποψή μου, θα έπρεπε να έχει αναφερθεί ρητά σ’ αυτό το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη μας. Επρεπε να έχει γίνει σαφές ότι η αλληλεγγύη αφορά την Ευρώπη και όχι την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει σήμερα αυτή η ατυχής αντίληψη στη γερμανική κοινή γνώμη.

• Το ΔΝΤ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο και ότι τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να φτάσει το 200% του ΑΕΠ. Ποια είναι η γνώμη σας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους;

Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται ουσιαστικά από κάποιους παράγοντες. Από τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία το μειώνουν, ή από τον υψηλό πληθωρισμό ή από την υποτίμηση του νομίσματός σου, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Ελλάδα.

Στην περίπτωσή της δεν μπορεί, επίσης, να γίνει κάτι για τον πληθωρισμό, άρα το μόνο που απομένει είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα ή η ανάπτυξη. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα είναι σημαντικό, διότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη, έτσι ώστε να αναπτυχθεί ταχύτερα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους.

• Μπορεί να υπάρξει διαγραφή;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να μειώσεις την πραγματική αξία του χρέους. Ο ένας είναι να το κουρέψεις, όπως λέει και το ΔΝΤ. Δηλαδή, να μην αποπληρώσει η Ελλάδα ολόκληρο το χρέος. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ΔΝΤ λέει πως το ίδιο δεν μπορεί να σβήσει το δικό του μέρος του χρέους και ότι πρέπει να διαγραφεί το χρέος των υπολοίπων.

Το δικό του τμήμα πρέπει να αποπληρωθεί. Πρόκειται για μια παράξενη κατάσταση. Ο δεύτερος τρόπος, είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και η μείωση των ήδη χαμηλών επιτοκίων, κάτι που συζητείται σήμερα. Αυτό σε διευκολύνει αφάνταστα και έχει το ίδιο αποτέλεσμα [με το κούρεμα]. Εγώ διαφωνώ με το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Στην Ευρώπη πολλοί αντιτίθενται στη διαγραφή, γιατί την ταυτίζουν με μια άνιση μεταχείριση των χρεωστριών χωρών, για παράδειγμα της Πορτογαλίας ή της Κύπρου. Αυτές οι χώρες θα απαιτούσαν ίδια μεταχείριση.

• Ναι, αλλά καμία απ’ αυτές τις χώρες δεν έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της στη διάρκεια της κρίσης και δεν έχει εφαρμοστεί τόσο αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας όπως στην Ελλάδα.

Ναι, συμφωνώ. Εάν πάμε πίσω στο 2010, τότε, επειδή η Ελλάδα δεν μπορούσε να υποτιμήσει το νόμισμά της, τα προγράμματα λιτότητας οδήγησαν στην εσωτερική υποτίμηση, σε βαθμό που δεν είχε ξαναγίνει. Τα προγράμματα αυτά ήταν πολύ σκληρά. Οι άνθρωποι έκαναν λάθος. Δεν ξέρω από ποιους ακριβώς προήλθε, αλλά ήταν λάθος. Το ΔΝΤ το αναγνώρισε. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν είχαν αρκετή πείρα, αλλά το ΔΝΤ είχε.

Παρότι εκείνη την περίοδο το πρόγραμμα έπρεπε να ήταν λιγότερο σκληρό, τελικά λειτούργησε. Οπως ξέρετε, τον Ιανουάριο του 2015 η Ελλάδα είχε αρχίσει να ανακάμπτει. Ομως ακολούθησαν τα πολιτικά γεγονότα. Νομίζω ότι η απομείωση του χρέους σ’ αυτή τη χρονική στιγμή δεν θα κάνει κάποια σημαντική διαφορά για την Ελλάδα, διότι τα πραγματικά επιτόκια αποπληρωμής είναι διαχειρίσιμα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Εάν κάνετε την προβολή, δεν μιλάμε για μη διαχειρίσιμα ποσά.

Μπορούν να αντιμετωπιστούν με το νέο πρόγραμμα. Αρα δεν υπάρχει κάποιο άμεσο όφελος και δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Ισως υπάρξει μια επανεξέταση τα επόμενα πέντε χρόνια.

• Η Γερμανία έχει δεχτεί έντονη διεθνή πίεση για να μειώσει τα εμπορικά της πλεονάσματα, τα οποία, όπως λένε οι επικριτές της, προκαλούν ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Πιστεύετε ότι το Βερολίνο μπορεί ν’ αλλάξει στάση;

Οχι! Να πω δύο πράγματα. Πρώτον, τι υπονοεί αυτή η θέση; Οτι η Γερμανία πρέπει να γίνει λιγότερο ανταγωνιστική; Το εμπορικό πλεόνασμα είναι μια επιτυχία, διότι οι άνθρωποι αγοράζουν γερμανικά προϊόντα, όπως πλυντήρια και αυτοκίνητα, επειδή αυτά είναι ανταγωνιστικά. Και δεν βλέπω γιατί η Γερμανία θα έπρεπε να το αλλάξει αυτό.

• Πολλοί λένε ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική της ζήτηση.

Δηλαδή να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της; Νομίζω ότι θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. Δεν νομίζω ότι ο προϋπολογισμός του «μηδενικού υπολοίπου», όπως τον αποκαλεί ο κ. Σόιμπλε, δηλαδή ο απολύτως ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, είναι το σωστό σ’ αυτήν τη χρονική στιγμή. Νομίζω, όμως, ότι η μείωση της φορολογίας θα τόνωνε την εσωτερική ζήτηση.

• Πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσει η κρίση στην Κίνα την παγκόσμια οικονομία;

Αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα. Δεν ήμουν ποτέ θιασώτης αυτής της κινεζικής ανάπτυξης. Εάν αυτή η φούσκα σκάσει, τότε τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά. Η Κίνα είναι ένας τεράστιος εμπορικός εταίρος. Πρέπει να ανησυχούμε για τα πιθανά αποτελέσματα αυτής της κρίσης.

■ Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη (στ’ αγγλικά) στον εξής σύνδεσμο: http://www.iwh-halle.de/d/publik/iwhonline/io_2015-07.pdf

 

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1966 στο Μπότροπ της Γερμανίας, είναι πρόεδρος του φημισμένου Ινστιτούτου Leibniz για την Οικονομική Ερευνα (IWH), το οποίο εδρεύει στο Halle, και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου. Δούλεψε για το ΔΝΤ από το 1994 έως το 1999 και στην ΕΚΤ από το 1999 έως το 2007.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να υπάρξει ευρεία αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη»
Ευρωβουλευτής του Πράσινου Κόμματος ο Σβεν Γκίγκολντ εξηγεί στην «Εφ.Συν» τις μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό συνολικά της Γερμανίας, εξαιτίας των οποίων οι Πράσινοι ενισχύονται εντυπωσιακά διεκδικώντας τη...
«Πρέπει να υπάρξει ευρεία αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρόθεση της Ευρώπης να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα»
Ο καθηγητής οικονομικών, Μάικλ Χάντσον, θεωρεί ότι καλύτερη επιλογή για το χρέος είναι να προσφύγει η Ελλάδα νομικά στο Διεθνές Δικαστήριο καταγγέλλοντάς το ως απεχθές και στο διάστημα μέχρι να βγει η απόφαση,...
«Πρόθεση της Ευρώπης να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι θεσμοί έχουν σχέδιο για μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη»
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Μαρκ Γουάιζμπροτ, στηλιτεύει την πολιτική των θεσμών και της ΕΚΤ, τους οποίους κατηγορεί ότι θέλουν να οικοδομήσουν μια νεοφιλελεύθερη νέα Ευρώπη. Εκτιμά ότι συμπεριφέρονται βάναυσα...
«Οι θεσμοί έχουν σχέδιο για μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μουνχάου: Μόνη λύση μια συμφωνημένη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης
Ο αρθρογράφος των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μουνχάου υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια συμφωνημένη μονομερή χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης και πως «η Ελλάδα μπορεί να αθετήσει το 50% του...
Μουνχάου: Μόνη λύση μια συμφωνημένη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»
Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Χένρικ Εντερλάιν, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα περιλαμβάνει επενδύσεις, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα...
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»
Η Βρετανή οικονομολόγος Αν Πέτιφορ, ειδική στο θέμα του δημόσιου χρέους, αναλύει το πώς οι παρασιτικές δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα υπονομεύουν την παραγωγική οικονομία και υποσκάπτουν τα...
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας