Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όλγα Κεφαλογιάννη: «Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο Β. Μεϊμαράκης κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα, να μιλήσει σε ευρύτερες κεντροδεξιές δυνάμεις», λέει στην «Εφ.Συν.» η Όλγα Κεφαλογιάννη

EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ»

  • A-
  • A+

Ενδεχόμενο συνεργασίας ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπει μετεκλογικά η Ολγα Κεφαλογιάννη. Δεν αποκλείει την περίπτωση να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ. ο Β. Μεϊμαράκης και δεν ανοίγει τα χαρτιά της ως προς το σενάριο δικής της υποψηφιότητας για την προεδρία της Ν.Δ.

• Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνουν σχεδόν μαζί. Θεωρείτε πιθανή την πρωτιά, έστω με βραχεία κεφαλή;

Η Νέα Δημοκρατία, από τις ημέρες της μεγάλης κρίσης του Ιουλίου, έχει κάνει μια πολύ συγκροτημένη προσπάθεια ανασύνταξης ολόκληρου του χώρου της Κεντροδεξιάς. Επρεπε να είμαστε ενωμένοι για να αντεπεξέλθουμε στην κρισιμότητα και τις δυσκολίες των ημερών.

Στην προεκλογική περίοδο, με τον προγραμματικό λόγο που εκφράζουμε, απευθυνόμαστε σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας νέες συμμαχίες. Μιλάμε τη γλώσσα της λογικής. Χωρίς ψεύτικες ελπίδες, χωρίς λόγο οργής και δημαγωγίας. Η δυναμική που έχει δημιουργηθεί καθιστά τη Νέα Δημοκρατία ως τον πιθανότερο νικητή των εκλογών.

• Στην περίπτωση νίκης, ο Β. Μεϊμαράκης θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία της Ν.Δ.;

Σε αυτή την πορεία της Νέας Δημοκρατίας όλο το τελευταίο διάστημα ο ρόλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι καθοριστικός. Κατάφερε να συσπειρώσει το κόμμα, να μιλήσει σε ευρύτερες κεντροδεξιές δυνάμεις, να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Είναι αδιαμφισβήτητα ο πρωταγωνιστής αυτών των εκλογών. Ο νικητής, πάντα λοιπόν, έχει τον πρώτο λόγο.

• Αν τελικά η Ν.Δ. έρθει δεύτερο κόμμα, θα πρέπει να αλλάξει τον αρχηγό της;

Θα ήταν μεγάλο λάθος να συμμετέχω σε υποθετικές συζητήσεις που αφορούν σενάρια για μια ήττα του κόμματός μου στις εκλογές. Το ίδιο νομίζω αφορά και τα υπόλοιπα στελέχη. Ιδίως τώρα που η Νέα Δημοκρατία είναι πραγματικά ενωμένη. Ξέρετε, αυτό που δημιούργησε τις συνθήκες ενότητας ήταν ότι σταμάτησε η εσωστρέφεια που σε πολλές φάσεις της ιστορίας μας έκανε την εμφάνισή της σε λάθος στιγμές.

• Σε ό,τι σας αφορά, θα είστε υποψήφια για την ηγεσία, όπως ακούγεται;

Εχω έναν και μόνο στόχο. Να κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να με απασχολεί αυτό το διάστημα. Συμμετέχω με όλες τις δυνάμεις μου σε μια μεγάλη προσπάθεια που θα καθορίσει τις τύχες και το μέλλον του τόπου. Οπως σας είπα και πριν, η εσωστρέφεια ήταν μια παθογένεια της παράταξής μας στο παρελθόν. Δεν θα κάνω κι εγώ λοιπόν τα λάθη που έκαναν άλλοι πολιτικοί παλαιότερα. Είμαι μόλις 40 ετών. Σκέφτομαι και πράττω διαφορετικά. Και επιπλέον, έχω μάθει να μη βιάζομαι.

• Είστε υπέρ ή κατά των συνεργασιών με άλλα κόμματα στην κυβέρνηση; Πόσο πιθανή βλέπετε μια συγκυβέρνηση Ν.Δ. -ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε σε μια ιστορική περίοδο που το μέγεθος και η φύση των προβλημάτων απαιτούν ευρύτερες συμμαχίες που στο παρελθόν θα φάνταζαν εξωπραγματικές. Τα κόμματα, με τη μορφή, τη δύναμη και την εικόνα που έχουν αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν από μόνα τους να αντεπεξέλθουν στην πολυπλοκότητα των προβλημάτων. Χρειάζονται λοιπόν ευρύτερες συνεργασίες.

Από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής εκστρατείας το είπαμε. Και αυτό μας έκανε πιο αξιόπιστους, πιο ειλικρινείς. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Να μην μπούμε σε μια νέα προεκλογική περιπέτεια. Να βάλουμε τη χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται μια συγκροτημένη προγραμματική συμφωνία σε βασικές αρχές. Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ή η θέση μας στην ευρωζώνη. Χρειάζονται λοιπόν συγκεκριμένες στοχοθεσίες και όχι ευκαιριακές προσεγγίσεις.

• Από αυτές τις εκλογές μπορεί να προκύψει κυβέρνηση τετραετίας;

Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και η δέσμευση των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στον σχηματισμό της κυβέρνησης. Η χώρα δεν αντέχει άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Κουράσαμε τον κόσμο με τις εκλογές και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα σχεδιάσει σε βάθος τετραετίας. Θα εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα μας βγάλει οριστικά από την κρίση. Θα δουλέψει σκληρά, θα μιλάει λίγο και θα πράττει πολλά. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποδώσει και να φέρει εις πέρας τους στόχους της.

 

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι τρεις στόχοι της γαλάζιας εκστρατείας
Η Ν.Δ. δημοσιοποίησε τα ονόματα των μελών της εκλογικής της επιτροπής, καθώς και κείμενο από το οποίο προκύπτει ότι τακτικά στοχεύει να χρεώσει τις εκλογές σε Τσίπρα και Καμμένο, να ταυτίσει τον πρωθυπουργό με...
Οι τρεις στόχοι της γαλάζιας εκστρατείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο με το 2009»
Ο πρόεδρος της δυσκολότερης, όπως τη χαρακτηρίζει Βουλής της Μεταπολίτευσης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βλέπει σκηνικό επανάληψης του 2009, υπερασπίζεται τον Κώστα Καραμανλή, αλλά όπως τότε το ΠΑΣΟΚ, έτσι και σήμερα...
«Ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο με το 2009»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό»
«Το πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και προχωράμε σε εθνικές κάλπες που αποφασίζουν για το μέλλον» τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν».
«Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δυνητικός εταίρος της Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής
​«Τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις» θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία μετεκλογικά, λέει στην «Εφ.Συν.» η Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «σε αυτή την προοπτική περιλαμβάνεται και το Κίνημα Αλλαγής». Σε ένα...
Δυνητικός εταίρος της Ν.Δ. το Κίνημα Αλλαγής
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Νέα Δημοκρατία κατά πάντων
Την τακτική των προσωπικών επιθέσεων κατά υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί η Ν.Δ. ελλείψει συνολικής αντιπολιτευτικής στρατηγικής και με μοναδικό στρατηγικό ζητούμενο τις πρόωρες εκλογές με την ελπίδα...
Νέα Δημοκρατία κατά πάντων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας