• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  92%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  2 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  85%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  1 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.8°C
  1 BF
  84%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Ο Ηλίας Παντελεάκος (παραιτηθείς γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)

«Αν κάνουμε την κυβέρνηση αυτοσκοπό χάνουμε τον στόχο»

 • A-
 • A+

Αποχώρησε χτες από τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία των στελεχών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κοινή δήλωση υπέγραψαν 37 από τα 64 εναπομείναντα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης (επτά στελέχη που επρόσκειντο στην Αριστερή Πλατφόρμα της Νεολαίας είχαν ήδη αποχωρήσει), τα περισσότερα εκ των οποίων εντάσσονταν στην τάση της Ανασύνθεσης. Ανάμεσα στα στελέχη που αποχώρησαν περιλαμβάνεται και ο Ηλίας Παντελεάκος, μέχρι πρότινος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».

• Γιατί έφτασε η κυβέρνηση στην ψήφιση του μνημονίου; Ελλιπής προετοιμασία ή στρατηγικό πολιτικό αδιέξοδο;

Νομίζω ότι είναι και τα δύο. Αυτό το οποίο βιώνουμε σήμερα όλοι και όλες που ήμασταν ενταγμένοι/ες στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χρεοκοπία του. Αυτό δεν σημαίνει ότι τίποτα θετικό δεν βγήκε από όλη αυτή τη διαδικασία.

Το γεγονός ότι μέσω του δημοψηφίσματος εκφράστηκε με τόσο εμφατικό τρόπο η εναντίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και ειδικά της νεολαίας απέναντι στη συμφωνία, αλλά και η αμφισβήτηση συνολικά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι η πολιτική βάση την οποία η σύγχρονη Αριστερά της επομένης μέρας πρέπει να δει με προσοχή.

Το γεγονός ότι αυτό το μήνυμα του δημοψηφίσματος δεν κατάφερε να μετουσιωθεί ή να αντιστοιχηθεί σε πολιτικό σχέδιο είναι αποτέλεσμα και ελλιπούς προετοιμασίας, αλλά και αδυναμίας υπέρβασης του στρατηγικού πολιτικού μας αδιεξόδου. Ελλιπής προετοιμασία που γεννήθηκε πάνω στην αυταπάτη ότι θα πετύχουμε μια έντιμη συμφωνία μέσω της ορθότητας των επιχειρημάτων μας και της λογικής ότι κανείς από τους συμβαλλόμενους δεν θα «θελήσει να πυροβολήσει τα πόδια του».

Υπήρχε, όμως, και δυσκολία να αντιληφθούμε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη πλέον λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός και πως το ντόμινο των πολιτικών εξελίξεων δεν ήταν εφικτό να εκφραστεί εντός των δομών τους. Ομως θα ήταν πολύ φτωχό από τη μεριά μας να περιορίσουμε την τελική κατάληξη του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ ως αποτέλεσμα μόνο της διαπραγματευτικής τακτικής.

Οφείλουμε να δούμε τις χρονίζουσες προβληματικές πτυχές, όπως τον έντονο κυβερνητισμό, τη λογική της παροχολογίας στο πρόγραμμα σε βάρος ενός σχεδιασμού παραγωγικών και κοινωνικών μετασχηματισμών, την υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος και την ανάδειξη μιας αρχηγοκεντρικής φυσιογνωμίας και αντιδημοκρατικής πολιτικής λειτουργίας.

• Ησασταν γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε κάποιο σημείο στο οποίο θεωρείτε ότι κάνατε λάθος;

Αν κάποιος που συμμετείχε στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα αποχωρεί δεν κάνει την αναγκαία αυτοκριτική και δεν δει τα λάθη και τις παραλείψεις, που όλοι κάναμε, τότε σίγουρα αποφεύγει να αναμετρηθεί με τα νέα ερωτήματα. Ακόμα και όταν κάναμε την υπέρβαση ιδεολογικά και πολιτικά στο ζήτημα του ευρώ και της Ε.Ε., δεν καταφέραμε με πιο συγκεκριμένο τρόπο να επεξεργαστούμε ένα τέτοιο σχέδιο ανιχνεύοντας κυρίως τον ειδικό ρόλο της νεολαίας. Δεν καταφέραμε με αποτελεσματικό τρόπο να απαντήσουμε στο ζήτημα της κρίσης της πολιτικής εκπροσώπησης των νέων ανθρώπων.

Δεν καταφέραμε να εμπλέξουμε ευρέα κομμάτια της νεολαίας στο πολιτικό μας σχέδιο. Και δεν καταφέραμε να επιβάλουμε την κριτική που κάναμε για την πολιτική γραμμή και την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της Νεολαίας. Ολα αυτά είναι στοιχεία της δικιάς μας αυτοκριτικής. Αν δεν διεξαγάγουμε σε βάθος αυτή τη συζήτηση και με έναν εύκολο τρόπο αποφύγουμε αυτά τα ερωτήματα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ιστορικές συνθήκες.

• Τι έχετε να πείτε σε όσους έμειναν πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ;

Με κάποιους από αυτούς και αυτές τους συντρόφους/ισσες, που δώσαμε από κοινού τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, θέλουμε να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και να κρατήσουμε γέφυρες μεταξύ μας, ακριβώς επειδή δεν θεωρούμε ότι μεταλλάχθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Είναι σαφές ότι στην επόμενη μέρα δεν θα βρεθούμε στοιχισμένοι πίσω από μία κοινή πολιτική γραμμή, αλλά θεωρούμε ότι υπάρχει ένα πραγματικό κινηματικό δυναμικό, που θα διαπιστώσει αργά ή γρήγορα την πολιτική ασφυξία εντός του νέου μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Και ελπίζουμε ότι τότε και πάλι θα συναντηθούμε στους αγώνες σε μια νέα στρατηγική.

• Από εδώ και πέρα τι; Θα ενταχθείτε στη ΛΑ.Ε.; Θα δημιουργήσετε τη δική σας οργάνωση;

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να επεξεργαστούμε τα συμπεράσματα αυτής της διαδικασίας και να σκιαγραφήσουμε τις απαντήσεις μας στα νέα ερωτήματα διακρίνοντας την αυτοτέλειά μας, κάνοντας παράλληλα ο καθένας και η καθεμία δικές του τακτικές επιλογές. Ομως σε καμία περίπτωση δεν θα μας χωρίσουν οι επόμενες 25 μέρες για τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θα στηρίξουμε αριστερά αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια που αντιστρατεύονται τον μονόδρομο των μνημονίων, ενώ κάποιοι και κάποιες από εμάς θα εμπλακούν πιο ενεργά στην εκλογική μάχη μέσω της ΛΑ.Ε. Πιο προσωπικά μιλώντας, θεωρώ ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θεωρώ ότι θα πρέπει να μπούμε σε μια διαδικασία επανάληψης του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο συνεπή εκδοχή του.

Σε πρώτη φάση μπορούμε να καταπιαστούμε με τα στρατηγικά ερωτήματα που ανοίγονται κυρίως στη νεολαία και το κενό έκφρασής της που έχει δημιουργηθεί. Η ΛΑ.Ε., με τα πρώτα δείγματα που διαφαίνονται, έχει μια τάση να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Ο αρχηγισμός, η παροχολογία, η λογική της εθνοκεντρικής ανάπτυξης, η πολιτική φυσιογνωμία, που σε κάποιες όψεις προσομοιάζει στην «παλιά» μεθοδολογία άσκησης πολιτικής, δεν μπορούν να είναι κομμάτια του καινούργιου που θέλουμε να φέρουμε.

Παρ’ όλα αυτά, όλοι μαζί παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις διεργασίες που διενεργούνται στην ευρύτερη ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική Αριστερά που δεν ενσωματώνουν την «ΤΙΝΑ» και είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε νέες ανασυνθέσεις και ωσμώσεις που ήδη διεξάγονται και θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα στον χώρο της νεολαίας. Ακόμα περισσότερο γιατί έχει και πολλές δυνατότητες υπέρβασης.

• Η Αριστερά τελικά μπορεί ποτέ να κυβερνήσει;

Το σχέδιο της Αριστεράς είναι το σχέδιο που στοχεύει συνολικά στον μετασχηματισμό της κοινωνίας υπό το πρίσμα ενός τελείως διαφορετικού κοινωνικού μοντέλου, αυτό που περιγράφεται από το όραμα του κομμουνισμού. Δεν εντασσόμαστε στην Αριστερά για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, αλλά για να αλλάξουμε τον κόσμο. Το ζήτημα της κυβέρνησης είναι ένας από τους κόμβους αυτού το σχεδίου, αλλά δεν είναι το τέλος του.

Αν δεν γίνει η ίδια η κοινωνία συμμέτοχος στη διαδικασία κοινωνικής αλλαγής, αν μένουμε απλώς στο ζήτημα της κυβέρνησης και δεν δούμε πως το πιο κομβικό είναι η οργάνωση της εξουσίας των «από κάτω» σε μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, τότε ποτέ δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τον στρατηγικό μας στόχο.

Αν κάνουμε την κυβέρνηση αυτοσκοπό, τότε θα χάσουμε τον στόχο. Αν δεν δούμε πως το πολιτικό θα πρέπει να πλαισιώνει την κοινωνική κίνηση και να συμβάλουμε στην αυτονόμησή του, τότε το εγχείρημα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν θα είναι ποτέ πετυχημένο.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ζητά από τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω...
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»
Ο Νίκος Φίλης δεν μασάει τα λόγια του. Στη συνέντευξη που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ήταν χειμαρρώδης, μίλησε για όλους και για όλα: για το Μακεδονικό, για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., μα περισσότερο εξέφρασε τις...
«Η Αριστερά δεν θα γίνει φτερό στον άνεμο μιας ιστορικής περίστασης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται με ενδεχόμενο υπουργοποίησής μου
«Η κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα επιβάλλει τη μεγαλύτερη πολιτική συσπείρωση των αριστερών ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας», δηλώνει ο Φώτης Κουβέλης στην «Εφ.Συν.» λίγες ημέρες μετά την παρουσία του στο...
Η στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σχετίζεται με ενδεχόμενο υπουργοποίησής μου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στόχος η έξοδος το 2018 από το Μνημόνιο και την επιτροπεία»
Από το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «υπάρχουν πολλά σημεία που γίνονται πράξη» τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Επισημαίνει ότι εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οι τάσεις πρέπει «να λειτουργούν...
«Στόχος η έξοδος το 2018 από το Μνημόνιο και την επιτροπεία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Νίκος Παππάς: «Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό»
«Η θεωρία της αριστερής παρένθεσης στα μυαλά ορισμένων αμετανόητων είναι ακόμα ζωντανή» επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Επικρατείας. Καταλογίζει στον Γ. Πανούση «ασάφειες, αντιφάσεις...
Νίκος Παππάς: «Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας