• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.1°C / 28.7°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 23.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  40%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.8°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 27.5°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.7°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  60%

Η τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Εφη Αχτσιόγλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το “επιτελικό κράτος” είναι το σύγχρονο “βαθύ κράτος”»

 • A-
 • A+
Η δική μας δουλειά είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με τα προνόμια των ελαχίστων και εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών. Γι’ αυτό είμαστε στην Αριστερά. Για το περιεχόμενο της πολιτικής.

Πρώην υπουργός, εκ των κορυφαίων και πλέον προβεβλημένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εργαζόμενη μητέρα, η Εφη Αχτσιόγλου μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για την υποψηφιότητά της στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και τα «γυαλιά ταξικής υπεροψίας» με τα οποία βλέπει τον κόσμο η Ν.Δ., εκτιμά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα βρεθεί ύστερα από τις πρώτες εκλογές μπροστά στο σκληρό δίλημμα «κυβέρνηση της Δεξιάς ή κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων» και προαναγγέλλει: Λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα και μηδενική ανοχή στην ανομία και την καταστρατήγηση της δημοκρατίας, ακύρωση νόμων όπως ο πτωχευτικός του Σταϊκούρα και ο αντεργατικός του Χατζηδάκη, κατοχύρωση 8ωρου, τριετιών και συλλογικών συμβάσεων αλλά και ρυθμίσεις των πολλαπλών μορφών εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων που δουλεύουν στις πλατφόρμες ή μέσω δανεισμού ή εργολαβιών, φορολόγηση του συνόλου των υπερκερδών των εταιρειών που επωφελήθηκαν από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

• Οι εκλογές προκηρύχθηκαν και θα είστε υποψήφια στον Δυτικό Τομέα. Ηταν δική σας επιλογή ή του κόμματος; Και σηματοδοτεί κάτι;

Η απόφαση, όπως όλες στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήταν συλλογική. Και είμαι χαρούμενη που η προσωπική μου επιθυμία να είμαι υποψήφια στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας συνέπεσε με τον συλλογικό σχεδιασμό του κόμματος. Οι άνθρωποι στη δυτική Αθήνα ξέρουν ότι η Ν.Δ. τούς βλέπει μέσα από τα γυαλιά της ταξικής υπεροψίας. Και σε κάθε συνάντηση, ακούω ένα πράγμα: «Δεν πάει άλλο». Αυτό είναι εμπεδωμένο στην κοινωνία. Η πρόκληση για εμάς είναι να πείσουμε ότι μπορεί να πάει αλλιώς. Να πάει στο «Δικαιοσύνη παντού». Η δικαιοσύνη, όπως και η ασφάλεια δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Συνδέονται με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Και έχουν πολλαπλώς παραβιαστεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Η δική μας δουλειά είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που συγκρούεται με τα προνόμια των ελαχίστων και εξασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολλών. Γι' αυτό είμαστε στην Αριστερά. Για το περιεχόμενο της πολιτικής.

• Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συμμαχία με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως έθεσε προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Τι απαντάτε σ’ αυτό; Και μπορείτε να μας πείτε 5 προγραμματικά σημεία σύμπτωσης με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που να εκπληρώνουν τον στόχο της «αναγέννησης της χώρας», όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας;

Το αίτημα της «αναγέννησης» είναι αυτό που θα καθορίσει την επόμενη μέρα των εκλογών - και όχι οι όποιες προεκλογικές δηλώσεις. Η δική μας προγραμματική πρόταση έχει τα εξής θεμέλια: σύγκρουση με την αισχροκέρδεια που βρίσκεται στον πυρήνα της ακρίβειας, ενίσχυση των δημόσιων δομών και υποδομών, στην υγεία, την παιδεία, την ενέργεια, τις μεταφορές, ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και ουσιαστική αύξηση των μισθών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., όπως και κάθε αυτοπροσδιοριζόμενη ως προοδευτική πολιτική δύναμη, θα έχει μπροστά του ένα αμείλικτο δίλημμα: κυβέρνηση της Δεξιάς που γνωρίσαμε μέσα από τις υποκλοπές, τη διάλυση κάθε έννοιας ασφάλειας και τη συντριβή του εισοδήματος των πολιτών για τα υπερκέρδη μιας επιχειρηματικής ελίτ ή μια νέα αρχή με μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα;

• Με αφορμή τις υποκλοπές, τη συμπεριφορά της αστυνομίας, την υπόθεση «Greek Mafia» κ.λπ., γίνεται πολλή συζήτηση για το λεγόμενο «βαθύ κράτος». Για ποιο πράγμα μιλάμε, ποια είναι η έκταση και το… βάθος του και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό αν αναδειχθείτε σε κυβέρνηση;

Το «βαθύ κράτος» έχει ιστορικό βάθος. Είναι προϊόν ενός πολιτικού συστήματος που επένδυσε για χρόνια στη διαπλοκή. Μέσα στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της το 2019, η Ν.Δ. έδειξε ότι είναι η συνέχεια -και με ακραίους όρους- αυτής της παράδοσης: από την υπαγωγή της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό και το σκάνδαλο των υποκλοπών μέχρι τις σκανδαλώδεις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, τις απευθείας αναθέσεις και το φεστιβάλ πελατειακών διορισμών.

Το περίφημο «επιτελικό κράτος» εν τέλει είναι το «σύγχρονο βαθύ κράτος». Ενας γιγαντιαίος μηχανισμός διασπάθισης του δημόσιου χρήματος και πελατειακών σχέσεων. Απαιτείται αναμέτρηση με τον πυρήνα αυτού του συστήματος. Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε οριστικές απαντήσεις για σκάνδαλα όπως αυτό των υποκλοπών. Το δεύτερο είναι η εμπέδωση της λογοδοσίας σε όλα τα επίπεδα. Το τρίτο είναι η πλήρης διαφάνεια στη ροή του δημόσιου χρήματος. Και το τέταρτο είναι η μηδενική ανοχή στην ανομία και την καταστρατήγηση της δημοκρατίας στη χώρα μας.

• Οι μαζικές κινητοποιήσεις ύστερα από την τραγωδία στα Τέμπη, αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως των καλλιτεχνών έθεσαν προεκλογικά συγκεκριμένα αιτήματα. Εσείς θα εκπληρώσετε τα αιτήματα των καλλιτεχνών; Θα ανατάξετε τον κατακερματισμό του πρώην ενιαίου ΟΣΕ; Θα καταργήσετε τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη;

Ολα αυτά τα αιτήματα έχουν προκύψει ακριβώς λόγω των αντικοινωνικών επιλογών της Ν.Δ. και ναι, περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ακύρωσή νόμων όπως ο πτωχευτικός του κ. Σταϊκούρα και ο αντεργατικός του κ. Χατζηδάκη είναι σαφής δέσμευσή μας. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Στην εργατική νομοθεσία, για παράδειγμα, το 8ωρο, οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι τα πρώτα βήματα στη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα συνοδευτούν όμως από ρυθμίσεις των πολλαπλών μορφών εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων που δουλεύουν στις πλατφόρμες ή μέσω δανεισμού ή εργολαβιών.

Η ίδια λογική ισχύει και στο κρίσιμο ζήτημα των υποδομών και της λειτουργίας του σιδηροδρόμου. Η τραγωδία στα Τέμπη έφερε στο προσκήνιο με έναν συγκλονιστικό τρόπο τα αποτελέσματα της διάλυσης των δημόσιων υποδομών. Δική μας προτεραιότητα, εκτός από το αίτημα της απόδοσης των πολιτικών ευθυνών, είναι η αλλαγή παραδείγματος στις δημόσιες μεταφορές με στόχο το αυτονόητο δικαίωμα όλων μας στην ασφάλεια.

• Η κυβέρνηση θριαμβολογεί για την ισχυρή ελληνική οικονομία, αλλά ορισμένοι θεμελιώδεις δείκτες μιλούν για το αντίθετο: το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε το 9% του ΑΕΠ, η παραγωγικότητα της εργασίας (ΑΕΠ ανά εργαζόμενο) μειώνεται αντί να αυξάνεται, το πάγιο κεφάλαιο μειώνεται παρά την αύξηση των επενδύσεων. Πώς τα αξιολογείτε όλα αυτά και πώς σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Οι δείκτες στους οποίους αναφέρεστε αποτυπώνουν το βαθύτερο πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Πρώτον, σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού η κυβέρνηση λεηλάτησε το πραγματικό εισόδημα της μεγάλης μάζας μισθωτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφ' ενός μέσω του ΦΠΑ, αφ' ετέρου συρρικνώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών, κρατώντας τους στάσιμους για τρία χρόνια. Δεύτερον, μέσα από την πραγματική αφαίμαξη των εισοδημάτων των πολιτών όχι απλώς επέτρεψε αλλά κυρίως επιδότησε την κερδοσκοπία ελάχιστων επιχειρηματικών ομίλων που σώρευσαν δισεκατομμύρια κερδών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης μόλις 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες εμφάνισαν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας! Τρίτον, εφάρμοσε μια «αναπτυξιακή» πολιτική που κάνει αναδιανομή υπαρκτών κεφαλαίων υπέρ funds που είτε πήραν μέρος σε ιδιωτικοποιήσεις (π.χ. ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) είτε διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια είτε κάνουν real estate. Αυτό το μοντέλο δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία για τη χώρα, δεν παράγει νέες αξίες. Αυτό δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Είναι μηχανισμός έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και αδιεξόδων στην οικονομία της χώρας. Είναι μια συνταγή που απέτυχε και μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Χρειαζόμαστε μια νέα αρχή.

Οχι διαφορετικής διαχείρισης, αλλά διαφορετική στρατηγικής. Και αυτό θα γίνει: Πρώτον, ενισχύοντας το εισόδημα των πολιτών μέσα από μείωση της έμμεσης φορολογίας και ουσιαστική αύξηση μισθών. Δεύτερον, συγκρουόμενοι με την αισχροκέρδεια, παρεμβαίνοντας στην αγορά όπου λειτουργούν καρτέλ και φορολογώντας το σύνολο των υπερκερδών που σωρεύτηκαν. Τρίτον, ενισχύοντας τους παραγωγικούς τομείς και κυρίως τη γεωργία, τη βιομηχανία και την τεχνολογία, ώστε να αναπτυχθούν με συμμετοχικό τρόπο (π.χ. ενεργειακές κοινότητες), κατευθύνοντας εκεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η χώρα, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Οχι λοιπόν ανάπτυξη γενικώς και αορίστως, αλλά ανάπτυξη κοινωνικής δικαιοσύνης και βιωσιμότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σαφής δήλωση στήριξης στον Αλ. Τσίπρα από Αχτσιόγλου εν όψει Κεντρικής Επιτροπής
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα», ξεκαθάρισε η Έφη Αχτσιόγλου, που σημείωσε ότι «κάθε συζήτηση που επιχειρεί να αμφισβητήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχηγό, «είναι εκτός πλαισίου, είναι άκυρη και δεν...
Σαφής δήλωση στήριξης στον Αλ. Τσίπρα από Αχτσιόγλου εν όψει Κεντρικής Επιτροπής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολοι να είμαστε ορατοί και με λόγο»
Ο πρόεδρος της οργάνωσης ASANTE για τη δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα κι επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Νικόδημος Μάινα Κινυούα, μιλά για την υποψηφιότητά του με...
«Ολοι να είμαστε ορατοί και με λόγο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις ΗΠΑ θα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος για τις υποκλοπές»
Οθων Ηλιόπουλος: «Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ελλιπέστατη τόσο αναφορικά με την πρόληψη όσο και με την αντιμετώπιση. Ετσι καταλήξαμε να έχουμε τις χειρότερες επιδόσεις σε όλη...
«Στις ΗΠΑ θα είχε παραιτηθεί ο πρόεδρος για τις υποκλοπές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η γενιά μου χρειάζεται σεβασμό και ευκαιρίες να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής»
Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στη Δυτική Αττική. Επιστημόνισσα, νέα, γυναίκα, αριστερή και μάχιμη, η Διάνα Βουτυράκου ξαναδίνει στην κακοποιημένη λέξη «αριστεία» το πραγματικό της νόημα.
«Η γενιά μου χρειάζεται σεβασμό και ευκαιρίες να διεκδικήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου»
Η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Μαρία Καραμεσίνη, τόσο λόγω της επιστημονικής ιδιότητας όσο και λόγω της εμπειρίας ως προέδρου και διοικήτριας ΟΑΕΔ, την περίοδο 2015-2019,...
«Πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στην πιλοτική εφαρμογή του 35ωρου»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας