• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.2°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.0°C / 18.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 18.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.2°C / 14.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.0°C
  2 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 17.3°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.5°C / 19.9°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  31%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.4°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 13.8°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αν ήμουν στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη θα είχα παραιτηθεί»

 • A-
 • A+
Λούκα Κατσέλη ⫸ Η πρώην υπουργός, ως γενική διευθύντρια της Ενωσης Δικαιούχων Εργων Μουσικής (ΕΔΕΜ) πλέον, θεωρεί πως και τώρα ό,τι κάνει είναι «ενεργός πολιτική» και «μεγάλη χαρά να συμβάλλεις στην προστασία του ελληνικού τραγουδιού και των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών μουσικών έργων» και μιλά για τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει αύριο ο φορέας στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών.

Φτάνοντας στο γραφείο της κ. Λούκας Κατσέλη, το πρωί της Τετάρτης, στην ΕΔΕΜ (Ενωση Δικαιούχων Εργων Μουσικής) στην οποία είναι γενική διευθύντρια, της μετέφερα την είδηση εκείνης της ημέρας πως θα υπάρχει διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο σε κάποιους, όχι πολλούς, που είχαν μπει στον «Νόμο Κατσέλη» ( 3869/10). Διπλό καλό δηλαδή γι’ αυτούς τους ανθρώπους, αν τελικά ισχύσει. Ο «Νόμος Κατσέλη», όπως όλοι ξέρετε, είναι ένας νόμος που θα μνημονεύεται πολύ καιρό μιας και βοήθησε πολύ κόσμο. Της το λέω και χαμογελάει. «Είναι αυτά τα πράγματα για τα οποία έχει νόημα να ασχολείται κανείς με την πολιτική. Για κάποιες τομές και έργα που μένουν. Που έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα. Γι’ αυτό αγαπάω την πολιτική. Αλλωστε και ό,τι κάνω στην ΕΔΕΜ είναι πολιτική, ενεργός πολιτική. Μεγάλη χαρά να μπορείς να συμβάλλεις στην προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και στην προστασία του ελληνικού τραγουδιού και των πνευματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων δημιουργών μουσικών έργων».

Κυρία πραγματική η Λούκα Κατσέλη, δυναμική και όμορφη. Και ικανή. Πολύ καθοριστική η συμβολή της στο στήσιμο της ΕΔΕΜ. Στην αρχή της κουβέντας μας το πάω ωστόσο πιο πολιτικά: Αν σας έκανε μια πρόταση ο κ. Μητσοτάκης να συμμετάσχετε κάπου, όπως έκανε στον Σταύρο Μπένο; «Δεν θα μου έκανε. Αλλά δεν θα δεχόμουν καθώς ανήκω στον προοδευτικό χώρο», απαντά.

 Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον προοδευτικό χώρο;

Φυσικά. Οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς πρέπει να προσδιορίσουμε και να δώσουμε ένα σύγχρονο περιεχόμενο στο τι σημαίνει να είναι κανείς «προοδευτικός» σήμερα. Δεν αφορά μόνο την τοποθέτηση κάποιου στον οικονομικό άξονα, από τον νεοφιλελευθερισμό στο ένα άκρο έως τον απόλυτο κρατισμό στο άλλο, όπου ο προοδευτικός πολίτης αγωνίζεται για ρύθμιση των αγορών, προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και προαγωγή μιας βιώσιμης αναπτυξιακής διαδικασίας και άρσης των ανισοτήτων.

 Τι άλλο αφορά λοιπόν ο όρος «προοδευτικός»;

Και την τοποθέτησή του όσον αφορά τις επιλογές ανάμεσα στον ακραίο ατομικισμό και την ανάγκη διατήρησης παραδοσιακών μορφών κοινωνικής οργάνωσης. Το θέμα της προάσπισης της ασφάλειας της χώρας, της διατήρησης της γλώσσας, των ηθών και εθίμων μας, της ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης είναι θέματα που μπορούν και πρέπει να αποτελούν στοιχεία μιας σύγχρονης προοδευτικής ατζέντας. Το ίδιο και η φέρουσα ικανότητα μιας περιοχής να δεχθεί κύμα τουριστών ή και μεταναστών. Ναι, να είμαστε διεθνιστές αλλά την ίδια ώρα να βάλουμε κάποια όρια, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

 Θα κατεβαίνατε στις επόμενες εκλογές για βουλευτής αν σας το ζητούσαν;

Οχι, δεν θα άφηνα αυτό που κάνω στην ΕΔΕΜ. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

 Αν μετά τις εκλογές προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση και σας γίνει πρόταση για υπουργός;

Θα το σκεφτόμουν. Δεν είμαι αρνητική. Αναλόγως βέβαια τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις.

 Και οι υποκλοπές;

Είναι πάνω απ’ όλα θέμα προάσπισης της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών. Δεν πλήττει μόνο την κυβέρνηση αλλά όλα τα κόμματα καθώς εντείνει την κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα και τροφοδοτεί την πολιτική αποξένωση. Το ίδιο και με τα θλιβερά γεγονότα με την κ. Καϊλή. Τέτοια φαινόμενα οδηγούν τους πολίτες σε πιο αντισυστημικές συμπεριφορές. Να αποστασιοποιούνται, να απέχουν από τις εκλογές, να εντάσσονται σε ακροδεξιά σχήματα κ.λπ...

 Αν ήσασταν στη θέση του κ. Κωστή Χατζηδάκη και μαθαίνατε πως σας υπέκλεπταν, τι θα κάνατε;

Θα αντιδρούσα και θα διαχώριζα τη θέση μου. Θα είχα παραιτηθεί.

 Και ο κ. Μητσοτάκης που είναι πολιτικά προϊστάμενος της ΕΥΠ;

Πρέπει να βγει ξεκάθαρα και να πει τι συνέβη. Και φυσικά να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

 Πάει καλά το εγχείρημα της ΕΔΕΜ, πλέει πλέον σε ασφαλή νερά;

Ενας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης αποδεικνύει την επιτυχία του και την αποτελεσματικότητά του με στοιχεία και αριθμούς. Η ΕΔΕΜ, μέσα σε μόλις δυόμισι έτη λειτουργίας, ξεκινώντας από το μηδέν και αντιμετωπίζοντας εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες και μεγάλο ανταγωνισμό, έχει καταφέρει πολλά.

 Για πείτε μας...

Αρκετοί συνθέτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, παρότι στο παρελθόν είχαν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες

Αριθμεί πλέον 3.200 δικαιούχους. Εχει διευρύνει τις πηγές εσόδων της καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες δικαιωμάτων. Εχει διανείμει στα μέλη έως σήμερα 12.116.748 ευρώ μικτά και 8.943.774 καθαρά δικαιώματα. Ολοκληρώνει σε λίγες μέρες τη νέα της διανομή, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη διανομή μέχρι σήμερα. Εγινε μέλος της CISAC, της διεθνούς συνομοσπονδίας των ΟΣΔ για τα εκτελεστικά δικαιώματα, κερδίζοντας τη διεθνή αναγνώριση για τη λειτουργία της ως ένας σύγχρονος ΟΣΔ που πληροί τα διεθνή πρότυπα και τις τεχνικές προδιαγραφές συλλογικής διαχείρισης. Εχει δικαιωθεί σε ανώτατο επίπεδο σε όλες τις δικαστικές ενέργειες που έκανε η Αυτοδιαχείριση εναντίον της.

 Ο κόσμος ωστόσο, δυστυχώς, στέκεται πλέον καχύποπτα απέναντι στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης...

Και είναι λογικό σε έναν βαθμό. Μην ξεχνάμε ότι το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ είναι ακόμα νωπό στις μνήμες των περισσότερων δημιουργών και χρηστών.

 Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε κάτι ανάλογο;

Η διαφάνεια με την οποία καλούνται να λειτουργήσουν πλέον οι Οργανισμοί, η πληροφόρηση που είναι στη διάθεση των μελών και το νομοθετικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε από το 2017 και μετά δημιουργούν ένα περιβάλλον που δεν αφήνει χώρο για ασυδοσίες. Δυστυχώς η συνεχής αντιπαράθεση μεταξύ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) συντηρεί αυτές τις εντυπώσεις παρά βοηθά στην απαλοιφή τους. Γι’ αυτό η θέση της ΕΔΕΜ ήταν και παραμένει ότι οι δύο ΟΣΔ, ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείριση, θα πρέπει να συγχωνευτούν σε έναν ενιαίο Οργανισμό.

 Τόσο δύσκολη είναι τέλος πάντων η συγχώνευση;

Είναι ή πολύ δύσκολη ή πολύ εύκολη. Εξαρτάται από το κίνητρο που έχει ο καθένας που προσδοκά στην ένωση. Η ΕΔΕΜ παλεύει, πάλευε και θα παλεύει για έναν ενιαίο οργανισμό, καθαρό, διαφανή, που θα εργάζεται απρόσκοπτα για τη μεγιστοποίηση των διανομών των δικαιωμάτων των δημιουργών και την προαγωγή της μουσικής δημιουργίας και που αξιολογείται από τα μέλη της και λογοδοτεί σε αυτά.

 Θα επανέλθουν ποτέ τα πνευματικά δικαιώματα στα παλιότερα μεγέθη αμοιβών;

Οι αμοιβές των πνευματικών δικαιωμάτων βρίσκονται σε ευθεία αναλογία με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Ετσι, όσο θα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο θα βελτιώνονται και οι εισπράξεις των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

 Συνεχίζουμε να ζοριζόμαστε πάντως οικονομικά...

Σε μια αγορά όπου οι χρήστες μουσικής έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, την εν γένει οικονομική ανασφάλεια και τον κατακερματισμό της αγοράς συλλογικής διαχείρισης, το έργο είσπραξης των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης είναι τιτάνιο. Ο στόχος της ΕΔΕΜ δεν είναι να αναμετρηθεί με το παρελθόν, αλλά με διαφάνεια και ακεραιότητα να χτίσει νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους χρήστες μουσικής, ώστε να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι ότι το αγαθό που καλούνται να πληρώσουν δίνει πρόσθετη οικονομική αξία στην επαγγελματική τους δραστηριότητα.

 Οπότε;

Οπότε πράγματι, πιστεύω ότι με την αγαστή συνεργασία του κράτους, των ΟΣΔ και των χρηστών, και υπό το κατάλληλο οικονομικό περιβάλλον, μπορούν οι αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα να προσεγγίσουν παλαιότερα μεγέθη, και γιατί όχι και να τα ξεπεράσουν.

 Σκέφτομαι πόσο δύσκολα περνούν πλέον στη ζωή τους ιδίως οι στιχουργοί και λιγότερο οι συνθέτες, μια και οι τελευταίοι έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να κάνουν και κάποιες συναυλίες... Οι στιχουργοί δεν έχουν τίποτε πέραν των πνευματικών δικαιωμάτων.

Οι στιχουργοί πράγματι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες σε σχέση με τους συνθέτες για τον λόγο που αναφέρετε, χωρίς όμως τούτο να είναι απόλυτο. Αρκετοί συνθέτες αντιμετωπίζουν κι αυτοί δυσκολίες παρότι στο παρελθόν είχαν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. Ομως, αξίζει να επισημανθεί ότι λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, τα έργα των δημιουργών που προβάλλονται πλέον σε ψηφιακές πλατφόρμες και μουσικές υπηρεσίες παράγουν δικαιώματα εξίσου για τους συνθέτες και τους στιχουργούς.


Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1

Αύριο Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, νέοι δημιουργοί αλλά και μέλη της ΕΔΕΜ θα συμμετάσχουν στη Γιορτή της ΕΔΕΜ Vol. 1, στην Πειραιώς 260 του Φεστιβάλ Αθηνών, στον Χώρο Η. Από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ νέοι δημιουργοί θα παίζουν live ενώ θα συμμετάσχουν και guests-μέλη της ΕΔΕΜ, τα γνωστά ονόματα της μουσικής δηλαδή. Εξαιρετική ιδέα. Θα παίξουν εννέα νέα μουσικά σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Ανοιχτές Πλατφόρμες - Γέφυρες» σε συνδιοργάνωση ΕΔΕΜ και Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: Reggetiko Project, Babo Koro, Δημήτρης Υφαντής, Loopia, Χριστίνα Ψύχα, Argalios, Γιάννης Μαθές - Μάνος Σαγκρής & Οι Φίλοι, Ελένη Αράπογλου και Fausto Sierakowski Trio. «Για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί στοχευμένες ενέργειες και ειδικές δράσεις επικοινωνίας στοχεύοντας στην υποστήριξη της προβολής Ελλήνων δημιουργών και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών μας ως προς τη χρήση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων», λέει η Λούκα Κατσέλη. Η είσοδος φυσικά είναι ελεύθερη (όπως και το πάρκινγκ). Θα υπάρχει Food Truck με burger, hot dog και vegan hot dog, αλλά και μπίρες ή αναψυκτικά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις
«Είναι ντροπή που ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια στη Βουλή για να μην απαντήσει στο απλό ερώτημα που του έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ»
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
«Χτύπημα» από την Καθημερινή στις κακοστημένες παραστάσεις Μητσοτάκη-Χατζηδάκη
Με το ζεύγος Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ παρομοιάζει η εφημερίδα τις τελευταίες κοινές εμφανίσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας, στη σκιά των αποκαλύψεων περί παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.
«Χτύπημα» από την Καθημερινή στις κακοστημένες παραστάσεις Μητσοτάκη-Χατζηδάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεύτερη κοινή εμφάνιση για Μητσοτάκη και Χατζηδάκη μετά τις αποκαλύψεις
Ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους Αστέγους», με τον πρωθυπουργό να δίνει ξανά το «παρών»...
Δεύτερη κοινή εμφάνιση για Μητσοτάκη και Χατζηδάκη μετά τις αποκαλύψεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
Ο κωδικός που είχε δοθεί για τον παρακολουθούμενο ήταν ο 5046c, όπου το c αντιστοιχεί στο πρώτο γράμμα της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στην οποία ήταν καταχωρισμένο το τηλέφωνο του κ. Χατζηδάκη.
Ιδού τα πειστήρια για τις υποκλοπές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέες βολές Παυλόπουλου εναντίον μεγάρου Μαξίμου
Μιλά για «“ρήγματα” που προκαλούνται εδώ και καιρό στη θωράκιση θεμελιωδών, συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων και διερωτάται αν η δικαστική εξουσία θα βρει «το θάρρος να υπερασπισθεί τη “φυσική” αποστολή...
Νέες βολές Παυλόπουλου εναντίον μεγάρου Μαξίμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας