• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.7°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.5°C / 11.0°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.8°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 6.4°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.4°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.4°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.5°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.8°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.9°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.1°C / 9.4°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.6°C / 11.1°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  1 BF
  90%

«Κόμματα τύπου Λαφαζάνη λειτουργούν εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων», σημειώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

«Συμπόρευση με τις εργατικές λαϊκές δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ, όχι με τα στελέχη του»

 • A-
 • A+

«Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή», υπογραμμίζει ο γ.γ. του ΚΚΕ και ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης» με το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. «Παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση», συμπληρώνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Αποτιμώντας -δε- το δημοψήφισμα, υπογραμμίζει ότι «δεν πηγαίναμε για καταμέτρηση ψήφων, αλλά για μια καμπάνια “πέντε ημερών”, προκειμένου να στείλουμε το πολιτικό μας μήνυμα».

• Λέτε ότι, είτε με δραχμή είτε με ευρώ και μνημόνια, ο λαός θα υποφέρει υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Μήπως με αυτήν την πολιτική ακινητοποιούνται οι πολίτες, αφού η προοπτική που τους δίνετε δεν φαίνεται να είναι της παρούσης;

Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ είναι και παραμένει της παρούσης. Οι άλλες προτάσεις -των σημερινών και χθεσινών συγκυβερνώντων- παραπέμπουν στου «αγίου ποτέ» τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος του λαού. Είναι προτάσεις που ικανοποιούν μόνο το μεγάλο κεφάλαιο και τμήματά του.

Οι προτάσεις των άλλων κομμάτων μιλάνε είτε για νέες συμφωνίες-μνημόνια είτε μόνο για αλλαγή νομίσματος, μέσω Grexit. Και οι δύο προτάσεις, που από διαφορετικές αφετηρίες υιοθετούν η σημερινή κυβέρνηση και τ’ άλλα κόμματα, από τη μια, και η Χ.Α. και διάφορες εξωκοινοβουλευτικές ομάδες, από την άλλη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ολοκληρωτική χρεοκοπία τον λαό.

Αντίθετα, μόνο η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική και γνήσια φιλολαϊκή, αφού την αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την Ε.Ε. τη συνδέει με συνολικό σχέδιο και πρόγραμμα για την οικονομία και την κοινωνία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, πανεθνικό κεντρικό σχεδιασμό, διαγραφή του χρέους, με τον λαό αποφασισμένο και οργανωμένο, στο πλαίσιο μιας γνήσιας εργατικής-λαϊκής εξουσίας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορεί ο λαός να κινητοποιηθεί ενεργά, αξιοποιώντας την πείρα του και όσα χθες και σήμερα του λέει με καθαρές κουβέντες το ΚΚΕ.

• Προφανώς παρακολουθείτε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε το ΚΚΕ, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να συζητήσει με ένα τμήμα του και εννοώ μ’ αυτό που θέλει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και μια διαφορετική οργάνωση της ελληνικής κοινωνίας;

Εάν εννοείτε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν βαρύτατες ευθύνες για το πώς φτάσαμε εδώ... Στελέχη που στήριζαν την πολιτική στρατηγική που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που πούλησαν και εξακολουθούν να πουλάνε ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, φρενάροντας τον ριζοσπαστισμό του κινήματος...

Στελέχη και ομάδες που πλασάρουν ως δήθεν φιλολαϊκή λύση τον καπιταλιστικό δρόμο της δραχμής και της επιλογής μιας διαφορετικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, και μάλιστα ως δρόμο που θα μας οδηγήσει στην ανατροπή και τη λαϊκή ευημερία, μέσω «ρήξεων» σαν αυτές που γνωρίσαμε το τελευταίο εξάμηνο, σας απαντάω καθαρά ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης. Είναι άλλο πράγμα φυσικά οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των άλλων κομμάτων, στους οποίους το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συζήτησης και συστράτευσης.

• Μήπως φοβάστε πως ένα κόμμα στ’ αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΚΚΕ;

Τέτοια κόμματα στυλ Λαφαζάνη που υπαινίσσεστε, παίζουν πάντα τον ρόλο των αναχωμάτων στην εργατική-λαϊκή αφύπνιση, στον ριζοσπαστικό, αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας του. Στις προηγούμενες δεκαετίες τους έχουμε γνωρίσει ως «εσωτερικό», ως ΕΑΡ, ως Συνασπισμό, ως ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολιτικοί καιροσκόποι, με αντιφατικές και αδιέξοδες πολιτικές που η μόνη συμβολή τους είναι να χάνει ο λαός και η χώρα, το κίνημα, πολύτιμο χρόνο.

• Στην Ευρώπη πυκνώνουν οι φωνές κατά της γερμανικής ηγεμονίας. Πιστεύετε ότι θα έχουμε συνέχεια; Υπάρχει περίπτωση να ηττηθεί η στρατηγική της λιτότητας, όπως την εκφράζει η Γερμανία και οι χώρες-δορυφόροι της;

Στρατηγική λιτότητας στην Ευρώπη προωθούν και οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους, όπως λέτε, αλλά και οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι «φίλοι» του κ. Τσίπρα. Καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων προώθησε και συνεχίζει να προωθεί ο Ολάντ στη Γαλλία, ενώ η Λαγκάρντ του ΔΝΤ, όπου κυριαρχούν οι ΗΠΑ, πρωταγωνιστεί στην κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει. Στην Ελλάδα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για τον Σόιμπλε και να ξεχνάμε τον Ολάντ, τον Ρέντσι, τον Κάμερον, τη Λεπέν, τον Λιου, που όλοι μαζί ζητάνε να προχωρήσουν μέτρα σφαγής του λαού μας, των άλλων λαών.

Αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι οι ανταγωνισμοί διάφορων ιμπεριαλιστικών κέντρων, η διαπάλη της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, της Γερμανίας με τη Γαλλία κ.λπ., δεν αφορούν στην προστασία λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά στο ποιος απ’ αυτούς θα έχει περισσότερα κέρδη για τους ομίλους του, ποιος θα ηγεμονεύει στην Ευρώπη, στον κόσμο. Εκεί εντάσσεται η συζήτηση για τη «λιτότητα».

• Γιατί στην Ευρώπη της κρίσης, όπου οι εργαζόμενοι πλήττονται βάναυσα από τις κυρίαρχες πολιτικές, δεν υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις αμφισβήτησης του καπιταλιστικού μοντέλου; Γιατί ο σοσιαλισμός, όπως εσείς τον εννοείτε, δεν είναι δημοφιλής; Ακόμη βαραίνει στις συνειδήσεις των ανθρώπων το 1989 και η αποτυχία του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Αναμφίβολα το σοσιαλιστικό-κομμουνιστικό ιδανικό υπέστη μια κοσμοϊστορικής σημασίας ήττα το 1989-1991 με την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Μια ήττα-οπισθοδρόμηση, την οποία πληρώνουν ακόμα και σήμερα οι λαοί, το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα. Κι αυτό εξακολουθεί να βαραίνει καθοριστικά στη μαζική αφύπνιση και κοινωνική χειραφέτηση των λαών, των κινημάτων τους.

Ομως εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι από τα ιστορικά πισωγυρίσματα, τα λάθη, τις αδυναμίες, πρέπει όλοι να διδασκόμαστε. Το κίνημα, η εργατική τάξη, οι λαοί να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον. Ετσι μόνο θα μπορέσουν να οικοδομήσουν τη νέα κοινωνία απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος. Θα δυναμώσουν και οι τάσεις ριζοσπαστικοποίησης, συνολικής αμφισβήτησης του καπιταλιστικού δρόμου, που έχει πλέον σαπίσει και το μόνο που γεννά συνεχώς είναι κρίσεις, πόλεμοι, φτώχεια και εκμετάλλευση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση σταθερά δουλεύει το ΚΚΕ. Και είμαστε αισιόδοξοι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

«Ο κ. Τσίπρας πήρε το “όχι” και το έκανε ένα μεγάλο “ναι” σε νέο μνημόνιο»

• Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, η στάση του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα «έστειλε» ψηφοφόρους σας στην κάλπη του «όχι». Κάνατε λάθος επιλογή;

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. αρνήθηκε στη Βουλή ακόμα και να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση του ΚΚΕ για το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, ήταν καθαρό ότι δεν πηγαίναμε για καταμέτρηση ψήφων, αλλά για μια καμπάνια «5 ημερών», προκειμένου να στείλουμε το πολιτικό μας μήνυμα για «όχι» στην πρόταση ΕΚΤ-Ε.Ε.-ΔΝΤ και «όχι» στην πρόταση της κυβέρνησης που οδηγούσε σε νέο μνημόνιο. Κάτι που αποδείχτηκε πολύ γρήγορα, από την άλλη κιόλας μέρα το πρωί, όπου το 62% του «όχι» το πήρε ο κ. Τσίπρας μαζί με τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, και το έκανε ένα μεγάλο «ναι» σε νέο μνημόνιο.

Το κάλεσμα της Κ.Ε. του ΚΚΕ βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση μέσα στον λαό: σε όσους ψήφισαν «όχι», έχοντας στο μυαλό τους ρήξη με τα μνημόνια, την Ε.Ε., τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Σε όσους ψήφισαν άκυρο, λευκό ή δεν πήγαν να ψηφίσουν, έχοντας γνήσια ριζοσπαστική αμφισβήτηση για τον δρόμο που ακολουθείται, για όλη αυτή την κοροϊδία της κυβέρνησης. Ακόμα και σε όσους από τους συμπολίτες μας ψήφισαν «ναι», υποχωρώντας προσωρινά κάτω από τα μεγάλα εκβιαστικά διλήμματα. Σε όλους αυτούς το ΚΚΕ απλώνει χέρι συμπόρευσης.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά ότι το τέταρτο Μνημόνιο είναι ήδη στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και επισημαίνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει...
«Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει το δικό της “success story”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε όλα όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια»
«Η καλύτερη άμυνα είναι η αντεπίθεση», λέει ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο στόχος για το κόμμα του στις επικείμενες εθνικές εκλογές είναι ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαϊκό...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ απενοχοποίησε όλα όσα έβγαλαν τον λαό στον δρόμο τα προηγούμενα χρόνια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη»
«Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι νέοι και νέες έχουν κάθε συμφέρον να αποτύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» λέει ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Η λύση, «η σύμπηξη μιας νέας μεγάλης Λαϊκής Συμμαχίας που θα οδηγήσει...
«Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«ΣΥΡΙΖΑ και Podemos δεν συνιστούν απειλή για το σύστημα»
«Η λογική του «καναπέ» μάς είναι άγνωστη» τονίζει ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». «Για να αλλάξει η κατάσταση, μία λύση υπάρχει. Να γίνει...
«ΣΥΡΙΖΑ και Podemos δεν συνιστούν απειλή για το σύστημα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η στάση του ΚΚΕ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είναι σαφής.
«Οι νόμοι για την απεργία και τις διαδηλώσεις θα γίνουν κουρελόχαρτα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»
Δυστυχώς η πανδημία δεν θα φέρει το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, λέει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κι αυτό γιατί «η βαρβαρότητα που ζούμε οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν τον...
«Ο λαός να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας