• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 11.6°C
  3 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.9°C / 14.4°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 7.7°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  5 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  70%

Ο γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χτυπούν συνειδητά τους αγώνες των φοιτητών»

 • A-
 • A+
Για τη μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση υπέρ των πολλών, αυτήν που προτείνει το ΚΚΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις 22 ώς τις 24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον μαζί με το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέτος σπάει ρεκόρ με τη συμμετοχή 350 καλλιτεχνών.

Το φετινό 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή ξεκινά σε λίγες μέρες (22-24/9, Πάρκο Τρίτση) με ιδιαίτερα αγωνιστικό παλμό, όχι μόνο εξαιτίας των διεκδικήσεων που θέτει ως προτεραιότητα το ίδιο το ΚΚΕ, αλλά και λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για τη νεολαία (πανεπιστημιακή αστυνομία, άσυλο, φοιτητική στέγαση κ.ά.).

Το ΚΚΕ έχει καταστήσει σαφείς τις δικές του θέσεις, ωστόσο η ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία απαιτεί ίσως νέες θεωρήσεις. Ο γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ παίρνει θέση σε όλα τα παραπάνω, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

• Ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στη ΔΕΘ: η πανεπιστημιακή αστυνομία θα είναι στα Πανεπιστήμια. «Αβατα δεν υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «εάν κάποιοι φαντασιώνονται επεισόδια βίας στα Πανεπιστήμια θα ήθελα πραγματικά να τους αποθαρρύνω. Και σήμερα πάντως εάν χρειαστεί να επέμβει η αστυνομία θα το κάνει». Ποιοι «φαντασιώνονται» επεισόδια βίας; Και ποια η θέση σας στα παραπάνω πρωτοφανή;

Προς το παρόν η μόνη που φαίνεται να έχει φαντασιώσεις είναι η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν, γιατί η πραγματικότητα είναι πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έχει καταφέρει να πατήσει το πόδι της ούτε στο ΕΚΠΑ ούτε στο ΕΜΠ, ενώ στο ΑΠΘ όπως μπήκε, έτσι βγήκε.

Αυτό το έχουν επιβάλει με την αποφασιστική τους στάση οι ίδιοι οι φοιτητές, μέσα από τους συλλόγους τους, που στο σύνολό τους διαφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο και ζητούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ που διατίθενται για αυτό να δοθούν για τις πιεστικές τους ανάγκες σε στέγαση, σίτιση, καθηγητές, βιβλία. Φυσικά η ΚΝΕ, ως πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια, είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Από εκεί και πέρα, για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με κάποιες «εμμονές», αλλά με τη συνειδητή επιλογή της να χτυπήσει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, το δικαίωμά τους να συζητούν, να οργανώνονται και να δρουν απέναντι στα προβλήματα, ιδιαίτερα τώρα που αυτά γίνονται όλο και πιο πιεστικά. Δεν θα τα καταφέρει, όμως, και θα φροντίσουμε εμείς και όλοι οι φοιτητές γι’ αυτό.

• Υπάρχει και το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης (εστία ή ιδιωτική ενοικίαση), καθώς και της ακρίβειας, κάτι που επιβαρύνει νέους αλλά και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, η κυβέρνηση στέκει ανάλγητη. Νιώθετε πως ο κόσμος είναι έτοιμος για την αλλαγή (έστω σε κυβερνητικό επίπεδο);

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη φοιτητική στέγη και γενικότερα για το στεγαστικό πρόβλημα των νέων, αλλά και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μοιάζουν να έχουν βγει από τα ίδια εγχειρίδια, όχι απλά δεν το λύνουν, αλλά, αντίθετα, οξύνουν τις ίδιες τις αιτίες που το δημιούργησαν. Δηλαδή το γεγονός ότι η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα πάνω στα οποία κερδοσκοπούν κατασκευαστικοί όμιλοι, επενδυτές του real estate, μεσίτες και λοιπά κοράκια. Αυτοί και οι επενδυτές της «πράσινης ανάπτυξης» είναι που θα «τσεπώσουν» τα «πακέτα» και θα επωφεληθούν από τα συγκεκριμένα μέτρα, ενώ οι νέοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια και κάποιοι θα βρεθούν και χρεωμένοι στις τράπεζες.

Βλέπετε, είναι και η στέγαση ένα από τα μεγάλα προβλήματα της νεολαίας, που όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά έχουν οξυνθεί με όποια κυβέρνηση κι αν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια. Αυτή η πείρα, που ισχύει πάνω-κάτω για όλα τα μεγάλα ζητήματα, έχει οδηγήσει χιλιάδες νέους και νέες να μην έχουν σήμερα ιδιαίτερες, έως και μηδενικές προσδοκίες από μια ακόμα κυβερνητική εναλλαγή.

Κι αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι κατ’ αρχήν πολύ θετικό, αρκεί να συνδυαστεί με την απόφαση για συμμετοχή στον αγώνα, για συμπόρευση με το ΚΚΕ για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε σήμερα ανάγκη. Σε αυτή την κατεύθυνση δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και έχουμε ήδη θετικά παραδείγματα που μπορούν το επόμενο διάστημα να εκφραστούν πανελλαδικά.

• Το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ έχει σύνθημα «Η νέα γενιά «για το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό»». Πέρα από τις όποιες ρηξικέλευθες διεκδικήσεις, πιστεύετε πως για να έρθει αν όχι «το ωραίο, το μεγάλο», μα σίγουρα κάτι πολύ καλύτερο από τώρα, το ΚΚΕ θα μπορούσε να συμπορευτεί σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με μια προγραμματική συμφωνία;

Τα λόγια αυτά που έχουμε επιλέξει για το σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, το οποίο έχει ήδη σημειώσει αξιοσημείωτη επιτυχία στο «ταξίδι» του σε όλη την Ελλάδα, ανήκουν στον ήρωα του ΚΚΕ, Νίκο Μπελογιάννη, που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος πριν από 70 χρόνια, ακριβώς γιατί πάλεψε και καθοδήγησε τον αγώνα χιλιάδων «για το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό», για μια κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», τον σοσιαλισμό.

Νομίζουμε, λοιπόν, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μειώσουμε σήμερα αυτά τα λόγια για να τα φέρουμε στα μέτρα κάποιου δήθεν «εφικτού», όπως, για παράδειγμα, ο χιλιοδοκιμασμένος στόχος της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι έτσι παρουσιαζόταν και η τότε κυβέρνηση Πλαστήρα που τον έστειλε στο απόσπασμα…

Για τη μόνη ρεαλιστική και εφικτή λύση υπέρ των πολλών, αυτήν που προτείνει το ΚΚΕ, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, νέους και μεγαλύτερους, που θα επισκεφθούν τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ από τις 22 ώς τις 24 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον και φυσικά να περάσουμε όμορφα όλοι μαζί με το πλούσιο πρόγραμμά του που φέτος σπάει ρεκόρ με τη συμμετοχή 350 καλλιτεχνών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σοσιαλισμός, η μόνη απάντηση!
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή με αφιέρωμα στον Κώστα Καζάκο και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ● Θα συμμετάσχουν 350 καλλιτέχνες σε πέντε σκηνές ● Το Σάββατο η πολιτική ομιλία του Δημήτρη...
Σοσιαλισμός, η μόνη απάντηση!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ανιστόρητο κατασκεύασμα της θεωρίας των δύο άκρων δεν έρχεται ουρανοκατέβατο»
Δεν ήταν ένα και δύο τα περιστατικά. Χρυσαυγίτικα μορφώματα ξανακάνουν βιαίως την εμφάνισή τους (με επιθέσεις και στην ΚΝΕ μεταξύ άλλων), η θεωρία των δύο άκρων ξαναχρησιμοποιείται από την κυβέρνηση και μία...
«Το ανιστόρητο κατασκεύασμα της θεωρίας των δύο άκρων δεν έρχεται ουρανοκατέβατο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η ΚΝΕ βγαίνει με νέες δυνάμεις μέσα από το 47ο Φεστιβάλ της
Εγινε, πέτυχε, ολοκληρώθηκε. Είχε πολλές σκηνές, είχε αφιερώματα (Κομμούνα, Μίκης Θεοδωράκης), είχε καλεσμένους νεολαίους από κομμουνιστικά κόμματα του εξωτερικού, έγιναν συζητήσεις.
Η ΚΝΕ βγαίνει με νέες δυνάμεις μέσα από το 47ο Φεστιβάλ της
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Είμαστε όλοι εδώ!»
«Eίμαστε όλοι εδώ! Παρόντες!». Με αυτά λόγια άνοιξε την ομιλία του ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προχθές Σάββατο, τελευταία ημέρα του φετινού 47ου φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση.
«Είμαστε όλοι εδώ!»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κλείνει με ομιλία Κουτσούμπα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»
Το φεστιβάλ ξεκίνησε την Πέμπτη, με απόλυτη πειθαρχία ως προς τα μέτρα προστασίας και με διαφορετικές σκηνές, ώστε είτε μαθητής είτε φοιτητής είτε απλά περαστικός να ήσουν, κάτι ενδιαφέρον θα έβρισκες να...
Κλείνει με ομιλία Κουτσούμπα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ξεκινά απόψε η γιορτή της κόκκινης νεολαίας
Ορμή θα το έλεγαν οι ίδιοι οι διοργανωτές και δεν θα τους κακοκαρδίσουμε. Ειδικά τη σημερινή μέρα που ξεκινά το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» στο Ιλιον.
Ξεκινά απόψε η γιορτή της κόκκινης νεολαίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας