• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.0°C / 9.6°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 2.3°C / 5.1°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 4.9°C
  2 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.6°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 9.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 8.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 6.0°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.8°C
  0 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.5°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  2 BF
  75%

O ομότιμος καθηγητής της Νομικής Αθηνών, αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Mιχάλης Σταθόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ηταν αναμφισβήτητα παράνομη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

 • A-
 • A+

• Στις 31 Μαρτίου 2021 σε πολυνομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας η κυβέρνηση έφερε τροπολογία που αφαίρεσε τη δυνατότητα να γνωστοποιεί στους πολίτες την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους από την ΕΥΠ, αν ο λόγος της παρακολούθησής τους αφορά την εθνική ασφάλεια. Πώς το σχολιάζετε; Γιατί να μη γνωρίζω ως δημοσιογράφος, για παράδειγμα, και ως πολίτης αν οι ιδιωτικές συνομιλίες μου παρακολουθούνταν ενώ αποδείχτηκε ότι δεν έθεσα σε κίνδυνο την «εθνική ασφάλεια»;

Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών υπέρ της εθνικής ασφάλειας αντιπαρατίθεται με ένα άλλο αγαθό, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Το τι θα υπερισχύσει κάθε φορά δεν είναι θέμα του κοινού νομοθέτη, γιατί η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς να ανατρέξουμε στο Σύνταγμα που κατοχυρώνει αμφότερα τα αγαθά.

Σημειώνω ότι στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών ανήκει εκτός από το δικαίωμα στο απόρρητο των επικοινωνιών τους και το επίσης συνταγματικό δικαίωμα στην πληροφόρηση. Ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέψει ρυθμίσεις που είναι αντίθετες με τις λύσεις οι οποίες προκύπτουν από το Σύνταγμα. Αλλιώς η ρύθμισή του θα ήταν αντισυνταγματική. Οι περιορισμοί των ατομικών συνταγματικών δικαιωμάτων υπέρ του γενικού αγαθού της εθνικής ασφάλειας πρέπει να είναι σύμφωνοι και με την, επίσης συνταγματική, αρχή της αναλογικότητας, κατά την οποία θα ήταν δυσάναλογος ένας περιορισμός και πολύ περισσότερο η απαγόρευση του δικαιώματος στην πληροφόρηση, όταν αποδεικνύεται στο τέλος της παρακολούθησης ότι δεν τέθηκε σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια.

Η άρση του απορρήτου δικαιολογείται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις

Με βάση τις παραπάνω συνταγματικές αρχές θα πρέπει να δεχτούμε ότι στον πολίτη που έμαθε πως υπήρξε θύμα παρακολούθησης δεν μπορούν να αρνηθούν οι αρμόδιες αρχές το δικαίωμά του να πληροφορηθεί τους λόγους της παρακολούθησης. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και βέβαια ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Συνεπώς η νομοθετική ρύθμιση του Μαρτίου 2021, στην οποία αναφερθήκατε, που απαγορεύει την ενημέρωση των πολιτών είναι αντισυνταγματική και επιπλέον ανοίγει την πόρτα στην αυθαιρεσία και σε αυταρχικές πρακτικές του κράτους.

• Πώς κρίνετε ειδικά την παρακολούθηση Ανδρουλάκη και τη μη ενημέρωσή του σχετικώς;

Θεωρώ ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν αναμφισβήτητα παράνομη, παρανομία που επιτείνεται και με τη συνεχιζόμενη άρνηση πλήρους ενημέρωσής του για τους λόγους της παρακολούθησης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός κόμματος Ανδρουλάκης λειτουργούσε επί ζημία της εθνικής ασφάλειας. Η άρνηση ενημέρωσής του οφείλεται στο ότι προφανώς δεν υπήρχε καμία τέτοια υποψία, άλλα άλλοι -αθέμιτοι- ήταν οι λόγοι της παρακολούθησης. Η άρνηση της ενημέρωσης και η έλλειψη αιτιολογίας, αν αποδειχτούν, ελέγχονται δικαστικώς και υπόκεινται σε σχετικές κυρώσεις.

Αντισυνταγματική η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τις απαγορεύσεις ενημέρωσης όσων παρακολουθούνται

Γενικότερα, θα έλεγα ότι οι πολιτικοί που βρίσκονται στο προσκήνιο της δημόσιας ζωής και στο επίκεντρο πολιτικών αντιπαραθέσεων έχουν ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας από παρεμβάσεις στις επικοινωνίες τους, που ευνοούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Η άρση του απορρήτου δικαιολογείται μόνο σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις. Η ζημιά από τέτοιες παράνομες μεθοδεύσεις δηλητηριάζει όλη την πολιτική ζωή. Ανάλογη αυξημένη προστασία δικαιολογείται και για τους δημοσιογράφους, των οποίων το έργο προσελκύει επίσης παράνομους μηχανισμούς παρέμβασης στις επικοινωνίες τους.

• Η δημοσιογραφική έρευνα κυρίως, οι καταγγελίες του κ. Ανδρουλάκη, οι παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του προϊστάμενου της ΕΥΠ οδηγούν στη διαπίστωση πως λειτούργησε (αν δεν λειτουργεί ακόμα) το παράνομο κακόβουλο λογισμικό Predator σε συνεργασία με τις «νόμιμες» συνακροάσεις της ΕΥΠ. Παρ' όλα αυτά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολείται με το ποιος έκανε τις διαρροές και όχι με τη διερεύνηση της ουσίας. Πώς το σχολιάζετε;

Δεν νομίζω ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ασχολείται ή δεν θα ασχοληθεί και με την ουσία της υπόθεσης. Βρισκόμαστε άλλωστε στην αρχή της δικαστικής έρευνας, η οποία απαιτεί χρόνο. Πιστεύω τελικά ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναθέσει στους αρμόδιους εισαγγελείς Πλημμελειοδικών την περαιτέρω έρευνα διατηρώντας την εποπτεία επ' αυτής. Το έργο της απόδοσης ευθυνών, τουλάχιστον εκεί που δεν υπάρχει βουλευτική ή υπουργική ασυλία, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και οι προσδοκίες των πολιτών είναι μεγάλες.

• Αν παρακολουθείται παράνομα -όπως αποδείχτηκε- ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται χιλιάδες επώνυμοι και μη συμπολίτες μας στη χώρα με κριτήρια απολύτως αδιαφανή και θεσμικά ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη σας πολιτικό ή πολιτειακό πρόβλημα;

Η ερώτησή σας είναι καθαρώς πολιτική και στηρίζεται στην πιθανολόγηση ότι, εκτός από τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα, παρακολουθούνται και χιλιάδες άλλοι πολίτες, επώνυμοι ή μη. Αυτά μένει να αποδειχτούν. Ο,τι σχετικώς μπορώ να πω είναι πως υπάρχει κατά τη γνώμη μου και πολιτειακό πρόβλημα, που οφείλεται στο ότι το ισχύον σύστημα ευνοεί το πρωθυπουργικοκεντρικό σύστημα. Η πολιτική εξουσία συγκεντρώνεται στον πρωθυπουργό. Το αντίβαρο στην εξουσία αυτή, που υπήρχε στο Σύνταγμα, καταργήθηκε με την αναθεώρηση του 1986.

Εως τότε το Σύνταγμα έδινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις σοβαρές κατά την κρίση του εθνικές περιστάσεις, ακόμη και να διαλύει τη Βουλή αν υπάρχει δυσαρμονία προς το λαϊκό αίσθημα, να παύει την κυβέρνηση (αφού ακούσει τη γνώμη τού τότε προβλεπόμενου Συμβουλίου της Δημοκρατίας) και να δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άλλο μέλος της Βουλής. Δυνατά είναι φυσικά, αντί των παραπάνω, και άλλα αντίβαρα στην πρωθυπουργική εξουσία. Σήμερα στην Ελλάδα ελλείπουν τέτοια αντισταθμίσματα στη μονοκρατορική εξουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού, η οποία ασκείται άλλοτε αυταρχικότερα και άλλοτε δημοκρατικότερα, ανάλογα με τον εκάστοτε πρωθυπουργό.

• Εκτός από το δικαίωμα του πολίτη να ζητήσει πληροφόρηση για τους λόγους παρακολούθησής του (δικαίωμα που προϋποθέτει ότι του έγινε γνωστή η παρακολούθηση), υφίσταται και δικαίωμα του πολίτη να πληροφορηθεί αν υπήρξε παρακολούθησή του;

Πράγματι ένας πολίτης που δεν γνωρίζει αν έχει παρακολουθηθεί μπορεί να ενδιαφέρεται να μάθει από τις αρμόδιες αρχές αν είχε ποτέ στοχοποιηθεί και αν είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του. Νομίζω ότι και αυτό το δικαίωμα πληροφόρησης θα πρέπει να έχει καταρχήν την ίδια νομική μεταχείριση όπως το δικαίωμα πληροφόρησης ως προς τους λόγους της παρακολούθησης. Ο πολίτης έχει το δικαίωμα να μάθει αν κάποτε είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών του. Η κατοχύρωση ενός τέτοιου δικαιώματος βρίσκεται στο Σύνταγμα.

Μπορεί να υπάρχει όμως ποσοτική διαφορά. Μπορεί δηλαδή να έχουμε συρροή πολιτών που από απλή περιέργεια απευθύνουν ερώτημα στις αρμόδιες αρχές χωρίς να έχουν κάποιο λόγο ανησυχίας με συνέπεια την υπέρμετρη επιβάρυνση των αρχών. Αυτό θα συνιστούσε ίσως καταχρηστική άσκηση του ατομικού δικαιώματος, που κατά το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται. Τέτοια περίπτωση βεβαίως δεν συντρέχει για κατηγορίες πολιτών, όπως ιδίως οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, που είναι ευάλωτοι στη στοχοποίηση όπως εξήγησα σε προηγούμενη ερώτησή σας. Επίσης κατάχρηση δεν υπάρχει όταν ο αιτών εξηγεί ότι π.χ. έχει την υποψία πως παρακολουθούνται οι συνομιλίες του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Διαφωνώ με την τριετία, λέει ο Ανδρουλάκης για το ν/σ για τις παρακολουθήσεις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής να φέρει εντός του μήνα ένα μηχανισμό ώστε τα κινητά τηλέφωνα όσων αναφέρονται στη λίστα να μπορούν να ελεγχθούν.
Διαφωνώ με την τριετία, λέει ο Ανδρουλάκης για το ν/σ για τις παρακολουθήσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κάποια κυβερνητική αρχή βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα»
Ο αναλυτής κακόβουλων λογισμικών Μπιλ Μάρτσακ, μέλος στο Citizen Lab που δημοσιοποίησε μακροσκελή έρευνα για το Predator, μιλάει στην «Εφ.Συν.»
«Κάποια κυβερνητική αρχή βρίσκεται πίσω από τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Θα επιδιώξω συνάντηση με την ΠτΔ για τις υποκλοπές»
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι μετεκλογικές συνεργασίες ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν κατά τη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Θα επιδιώξω συνάντηση με την ΠτΔ για τις υποκλοπές»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί
Δεν είχε στοχεύσει μόνο πολιτικούς αρχηγούς και δημοσιογράφους το πλέγμα των ανθρώπων που κινούσαν τα νήματα για το σύστημα των παρακολουθήσεων.
Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί
ΒΟΥΛΗ
Επόμενος σταθμός η Εξεταστική
Θέσεις μάχης παίρνουν τα κόμματα ενόψει της έναρξης των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επόμενος σταθμός η Εξεταστική
ΒΟΥΛΗ
Συγκάλυψη μετ’ απορρήτου
Εκτεθειμένη η κυβέρνηση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, καθώς σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής οι άμεσα εμπλεκόμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν στο παραμικρό.
Συγκάλυψη μετ’ απορρήτου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας