Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος μιλάει στην «Εφ.Συν.» για το θέμα των εκλογών και το πολιτικό κλίμα στη χώρα, για τον Τ. Ερντογάν και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, για την πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, αλλά και για τις εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση Novartis, όπου παραπέμπει σε σειρά παλιότερων δηλώσεών του όπως ότι «είναι λάθος να σπιλώνονται ονόματα προτού αποφασίσει η Δικαιοσύνη».
• Με δεδομένη την εμπειρία σας ως υπουργού Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή, τι θα συμβουλεύατε τον σημερινό πρωθυπουργό; Να πάει σε πρόωρες εκλογές ή στη λήξη της τετραετίας, όπως επανέλαβε αυτήν την εβδομάδα;
Ο παλαιότερος Καραμανλής συνήθιζε να λέει πως «πολιτική δεν γίνεται με συμβουλές»… Δεν θα συμβούλευα, για δύο λόγους. Πρώτον διότι δεν γνωρίζω όλα τα δεδομένα που εκείνος έχει στα χέρια του. Και επειδή έχω εργαστεί πολλά χρόνια δίπλα σε πρωθυπουργό, γνωρίζω ότι οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις που φτάνουν σε αυτόν δεν πλησιάζουν ούτε στο 10% όσων μπορούν να φανταστούν όσοι δεν βρίσκονται στον στενό κύκλο ηγεσίας. Δεύτερον, διότι πιστεύω στην απόλυτη τήρηση της θεσμικής τετραετίας. Αλλωστε, όπως είπατε, ήδη ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
• Σε κάθε περίπτωση, βλέπετε εντάσεις στο πολιτικό κλίμα μετά και τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή; Να προετοιμαζόμαστε για σκληρή αντιπαράθεση;
Η διατήρηση ήπιου πολιτικού κλίματος είναι κυρίως στο χέρι του Αλέξη Τσίπρα. Είναι διαφορετικό να ασκείς κριτική και να εξασκείσαι σε σκληρή αντιπολίτευση και διαφορετικό να υπερβάλλεις. Δείτε για παράδειγμα την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσίπρας δεν περίμενε καν να τελειώσει η συνεδρίαση και στα μισά της πρώτης από τις δύο ημέρες δεν κρατήθηκε και πήγε στη Βουλή για να καταγγείλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα μπορούσε θεσμικά να περιμένει, να επιστρέψει ο πρωθυπουργός, να ζητήσει συνάντηση μαζί του για να ενημερωθεί και μετά ας έκανε όσο σκληρή αντιπολίτευση ήθελε. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει με το να μην τηρούνται άτυποι κανόνες που σπανίως τους παραβίαζαν πολιτικοί αντίπαλοι στο παρελθόν; Αρα το ήπιο ή μη πολιτικό κλίμα είναι ευθέως συναρτώμενο από αυτόν που έχει ανάγκη την αναταραχή.
• Τελικά για εσάς στη Νέα Δημοκρατία για όλα φταίει η αντιπολίτευση;
Περιγράφω μια πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης. Οι ταραχές όχι μόνο δεν βοηθούν την κυβέρνηση, αλλά βλάπτουν και τον τόπο. Η αντιπολίτευση μπορεί να πιστεύει ότι θα ωφεληθεί κερδίζοντας κάποια ορισμένη συσπείρωση των ψηφοφόρων της. Ομως έτσι θα τρομάξει όλους τους υπόλοιπους. Για τον κ. Τσίπρα είναι αδιέξοδο. Εάν δεν κάνει φασαρία, θα φυλλορροεί κι άλλο το κόμμα του. Εάν κάνει, θα δημιουργήσει σύντομα το ταβάνι συσπείρωσης και θα αυτοπεριοριστεί.
• Ο Τ. Ερντογάν βγήκε από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, έχοντας πάρει την επίσημη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν για το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και της πώλησης νέων, ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία ουσιαστικά δέχτηκαν τους όρους του. Κατά τη γνώμη σας βγήκε απομονωμένος ή με αναβαθμισμένο ρόλο;
Ενα ένα. Ως προς τη Φινλανδία και τη Σουηδία, πέραν ενός γενικού κειμένου αρχών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας –το οποίο δεν διαφέρει πάντως από αντίστοιχα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ποιες θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις– έχουμε το θέμα των εξοπλισμών. Οι δύο αυτές χώρες αποφάσισαν ότι θα υπαναχωρήσουν προκειμένου να μετάσχουν στο ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι δεν θα υποχωρήσουν σε παράλογες απαιτήσεις της Αγκυρας για απελάσεις και πάντως η ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές τις χώρες είναι ισχυρή απόδειξη υπέρ τούτου. Δεύτερον, για τα πολεμικά αεροσκάφη και την αναβάθμισή τους. Ουδέποτε η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι δεν θα αναβαθμίσει τα τουρκικά F-16.
Και ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Αμερικανικό Πεντάγωνο ήταν εξαρχής υπέρ αυτής της αναβάθμισης. Τον τελευταίο λόγο έχει το Κογκρέσο, το οποίο, θυμίζω, πάγωσε πλήρως τα F-35 για την Τουρκία. Ο Ερντογάν εκπροσωπεί –με αλλοπρόσαλλο τρόπο, που εν τέλει δεν θα είναι υπέρ του– μια μεγάλη χώρα. Μην το ξεχνάμε αυτό. Και καθώς είναι ο ελέγχων τα Στενά και περιφερειακός παίκτης, ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ότι θα καταστραφεί, ή θα είναι απομονωμένος. Εν συνόλω πάντως, με βάση τις συμπεριφορές του των τελευταίων μηνών –ειδικά στη σχέση του με τη Ρωσία–, είναι πιο υποβαθμισμένος από ότι πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επιπλέον γίνονται πιο εμφανείς οι αναθεωρητικές του τάσεις, κάτι που μάλλον δεν αρέσει σε κανέναν, καθώς ταυτίζεται με τις λογικές Πούτιν.
• Με δεδομένη τη διπλή σας ιδιότητα, του πολιτικού και του δημοσιογράφου, πιστεύετε ότι μετά τη συγγνώμη που ζήτησαν γνωστοί δημοσιογράφοι για τη μετάδοση της ψευδούς είδησης ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη περιλαμβάνει στοιχεία για τη λεγόμενη «σκευωρία» Novartis, θα έπρεπε αντίστοιχα να προχωρήσουν σε συγγνώμη και όσοι πολιτικοί υποστήριξαν το ίδιο;
Φροντίζω να είμαι συνεπής στα όσα λέω. Μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο για θέματα Novartis, Δικαιοσύνης, κατηγόρων και κατηγορουμένων σε συνδυασμό με το όνομά μου θα σας οδηγήσει σε σειρά δηλώσεών μου όπως: «Είναι λάθος να σπιλώνονται ονόματα προτού αποφασίσει η Δικαιοσύνη» («Καθημερινή», 10.02.2018) ή «Είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητος σε τέτοια θέματα.
Η συκοφαντία είναι η χειρότερη μορφή πολιτικής επίθεσης, βαθιά αντιδημοκρατική πράξη και καταδικαστέα. Την έχω ζήσει στο πετσί μου» (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 17.02.2018). Δεν θα υποδείξω σε κανέναν τι πρέπει να κάνει. Ο καθένας μας απέναντι στον λαό και στον καθρέφτη του κρίνεται. Για την ιστορία, πάντως, οι δημοσιογράφοι που με συκοφάντησαν στο παρελθόν –κάποιους μάλιστα τους έστειλα στη Δικαιοσύνη και τους καταδίκασε– ουδέποτε μου ζήτησαν συγγνώμη. Ενας δε από αυτούς πρωταγωνίστησε και στην υπόθεση Novartis.
• Κατά την πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», διαπιστώσατε κάποια απόκλιση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε σχέση με την οπτική τους απέναντι στις διεθνείς εξελίξεις και τη στάση της Ελλάδας σε αυτές;
Είναι αλήθεια πως έγινε από κάποιους προσπάθεια να αποδοθούν διαφορές, αλλά, καθώς η πολιτική που εξέφρασε ήταν και παραμένει η εθνική πολιτική, δεν βλέπω να γεννάται ζήτημα σαν αυτό που υπαινίσσεστε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας