• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 29.0°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 25.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  2 BF
  81%

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ουδείς κλείνει αλλά και ουδείς θα λειτουργεί χωρίς κανόνες»

 • A-
 • A+
«Οι εκκλησιαστικές δομές είναι ΝΠΔΔ και δεν εξαιρούνται των κανόνων! Οφείλουν κι αυτές να συμμορφωθούν στις ίδιες προδιαγραφές. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δομές, καταργούμε τους απαρχαιωμένους οργανισμούς λειτουργίας όλων των δημόσιων φορέων κοινωνικής πρόνοιας»

Γιατί ο πρόεδρος μιας από τις πιο προβεβλημένες ΜΚΟ, ο Κ. Γιαννόπουλος, επιμένει ότι η υφυπουργός Εργασίας θέλει να βάλει λουκέτο στο «Χαμόγελο του Παιδιού»; Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της αντιπαράθεσης που συνεχίζεται παρότι η υφυπουργός διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι το μόνο που επιχειρείται με τις πρόσφατες ρυθμίσεις είναι να μπουν κανόνες και προδιαγραφές; Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε ψύχραιμες απαντήσεις από την ίδια την υφυπουργό μακριά από την τηλεοπτική φόρτιση και το συγκινησιακό κλίμα που συνοδεύει την αντιπαράθεση όταν αυτή εκδηλώνεται στις τηλεοπτικές εκπομπές.

Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση των συγκεκριμένων κανόνων επιβάλλει αυστηρές προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των Ιδιωτικών Μη Κερδοσκοπικών Μονάδων Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας και κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, όπως είναι η ποινή φυλάκισης κατ’ ελάχιστον ενός έτους, η παύση του Δ.Σ. αλλά και υπέρογκα πρόστιμα. Από αυτά εξαιρούνται οι δημόσιοι και οι εκκλησιαστικοί φορείς.

• Γιατί ο Κ. Γιαννόπουλος, με ασπίδα τα παιδιά (στην τηλεοπτική εικόνα της συνέντευξης Τύπου που έδωσε πρόσφατα) και σε δραματικούς τόνους, επιμένει ότι θέλετε να κλείσετε το «Χαμόγελο του Παιδιού»;

Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει άνθρωπος που αγαπά τα παιδιά και δεν θέλει να μπουν κανόνες και προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας προκειμένου τα παιδιά να είναι προστατευμένα και ασφαλή. Οι κανόνες και οι προδιαγραφές, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, είναι προϊόν σκληρής και ομαδικής δουλειάς.

Η απόφαση τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για έναν μήνα, τον Φεβρουάριο του 2022, και κατέθεσαν τις απόψεις τους ο Συνήγορος του Πολίτη, η UNICEF, οι Περιφέρειες, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και βέβαια οι ίδιοι οι φορείς παιδικής προστασίας. Στο τελικό κείμενο έχουμε ενσωματώσει αρκετές, μεταξύ των οποίων και του «Χαμόγελου του Παιδιού» και άλλων φορέων και αρχών. Καταλήξαμε σε ένα κοινό πλαίσιο που βρίσκει σύμφωνους τους 81 από τους 82 φορείς παιδικής προστασίας.

Εχουμε καταστήσει σαφές πως καμία δομή δεν θα κλείσει. Καμία όμως δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς κανόνες ή υπεράνω αυτών. Δεν έχουμε κατανοήσει πού έγκειται το πρόβλημα της συγκεκριμένης δομής δεδομένου ότι τονίζουμε δημοσίως συνεχώς ότι είμαστε εδώ να ενισχύσουμε τις δομές να ενσωματώσουν τους κοινούς για όλους κανόνες. Θα το επαναλάβω: Είμαστε όλοι μαζί ώστε καμία δομή να μη λειτουργεί χωρίς κανόνες. Στην παιδική προστασία δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις. Και δεν θέλουμε.

• Ποιοι κανόνες στη συγκεκριμένη ΚΥΑ είναι αυτοί που προκαλούν τις αντιδράσεις του κ. Γιαννόπουλου, αλλά, κατά τη γνώμη σας, είναι απαραίτητοι;

Να πούμε πως τις προδιαγραφές λειτουργίας των δομών παιδικής προστασίας δεν τις επινοήσαμε. Βασίζονται σε διεθνή και ευρωπαϊκά κείμενα: στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στη Σύσταση (2005) του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας και σε κοινές κατευθυντήριες γραμμές για τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα σε επίπεδο τοπικής κοινότητας. Σε αυτή τη βάση η υπουργική απόφαση θέτει δύο προτεραιότητες.

Η αποϊδρυματοποίηση γίνεται πλέον πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας των ιδρυμάτων. Επιδίωξή μας, τα παιδιά να ζουν σε κατάλληλες γι’ αυτά θετές ή ανάδοχες οικογένειες και ο χρόνος παραμονής τους στις δομές να είναι ο ελάχιστος δυνατός. Η δεύτερη προτεραιότητα αφορά στις συνθήκες διαβίωσης αλλά και φροντίδας μέσα στις ίδιες τις δομές. Μας νοιάζει η στελέχωσή τους, οι κτιριολογικές προδιαγραφές που σέβονται την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των παιδιών και βέβαια ο έλεγχός τους. Ποιος θέλει να έχουμε πάνω από δύο εφήβους σε ένα δωμάτιο; Η εφηβεία είναι μια τρυφερή ηλικία.

Ποιος θέλει να φιλοξενούμε βρέφη χωρίς βρεφοκόμους και δομές χωρίς ψυχολόγους; Σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών. Αυτό που θέλουμε είναι οι δομές να λειτουργούν με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τα παιδιά και βέβαια με κανόνες που περιορίζουν τις βλαπτικές συνέπειες της ιδρυματικής φροντίδας. Εχουμε ανάγκη να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο παραμέλησης ή κακοποίησης.

• Είστε αποφασισμένη να φτάσετε μέχρι το τέλος παρά το όποιο πολιτικό κόστος;

Είμαι 34 ετών. Όσο με θυμάμαι, θυμάμαι ιστορίες για παιδιά σε ιδρύματα. Ιστορίες παραμέλησης και κακοποίησης. Ιστορίες που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν σίγουρα ακούσει ακόμα περισσότερες τέτοιες ιστορίες. Δεν κάνουμε αυτή τη δουλειά για να συμφιλιωθούμε με τη δυσκολία αλλά για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Υπάρχουν δυσκολίες, δεν το αρνούμαι.

Η ομάδα μου κι εγώ εργαζόμαστε εντατικά για να διευκολύνουμε τη ζωή των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Είμαι αποφασισμένη να φτάσω μέχρι το τέλος. Στο δικό μου μυαλό, παιδική προστασία και πολιτικό κόστος δεν μπορούν να βρίσκονται στην ίδια πρόταση.

• Διαπιστώνοντας ότι και η προκάτοχός σας, Θ. Φωτίου, στηρίζει την υιοθέτηση αυστηρών μέτρων αλλά στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης, πείτε μας παρακαλώ, έχετε σχέδιο αποϊδρυματοποίησης; Θα υπάρξουν ανάλογοι κανόνες και για εκκλησιαστικές και δημόσιες δομές προστασίας παιδιών;

Οι εκκλησιαστικές δομές είναι ΝΠΔΔ και δεν εξαιρούνται των κανόνων! Οφείλουν κι αυτές να συμμορφωθούν στις ίδιες προδιαγραφές. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δομές, καταργούμε τους απαρχαιωμένους οργανισμούς λειτουργίας όλων των δημόσιων φορέων κοινωνικής πρόνοιας. Εχουμε ήδη φτιάξει νέους σύγχρονους οργανισμούς που υπηρετούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό της αποϊδρυματοποίησης και εξασφαλίζουν ποιοτικές υπηρεσίες προστασίας και φροντίδας. Είναι έτοιμοι και βρίσκονται λοιπόν σε διαδικασία έγκρισης για προεδρικό διάταγμα (άλλη βλέπετε δυστυχώς η διαδικασία στο Δημόσιο!).

Δεν εξαιρούμε κανέναν, όλοι καλούνται να λειτουργούν με κανόνες. Σε ό,τι αφορά την αποϊδρυματοποίηση, είναι ελπιδοφόρο που με την αντιπολίτευση συμφωνούμε για την αναγκαιότητά της. Συμφωνούμε ότι η ιδρυματική φροντίδα, όσο προσεγμένη και να είναι, δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχοσωματικές ανάγκες των παιδιών. Μεγάλο μέρος της αποϊδρυματοποίησης περνάει μέσα από τον θεσμό της αναδοχής, τον οποίο ενισχύουμε με νομοθετικές, επιχειρησιακές και επικοινωνιακές παρεμβάσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους συμπολίτες μας να γίνουν ανάδοχοι, διευρύνοντας τα όρια ηλικίας. Ανάδοχος γονέας μπορεί πλέον να γίνει κάποιος από 25 έως 75 ετών (από 30 έως 60 που ίσχυε). Αποκαταστήσαμε μια αδικία ετών απέναντι στους ανθρώπους που ζουν με HIV ή ηπατίτιδα Β και αδικαιολόγητα στερούνταν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να γίνονται ανάδοχοι ή θετοί γονείς. Καθιερώσαμε τη μηνιαία οικονομική ενίσχυση προς τις ανάδοχες οικογένειες.

Στα ιδρύματα επίσης υπάρχουν σήμερα περίπου 250 παιδιά, τα περισσότερα άνω των 15 ετών, που είτε δεν θέλουν, είτε είναι δύσκολο να βρουν μια οικογένεια. Για τα παιδιά αυτά φτιάξαμε και χρηματοδοτούμε εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα ημιαυτόνομης διαβίωσης σε διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα θα βρίσκονται εντός αστικού ιστού και θα προσομοιάζουν -όσο γίνεται δηλαδή!- σε συνθήκες οικογενειακού περιβάλλοντος, ώστε τα παιδιά να μη βρίσκονται σε ιδρυματικού τύπου δομές. Στα σπίτια αυτά θα μένουν 4 έως 6 παιδιά, μαζί με τους φροντιστές τους, που με άλλους ειδικούς θα τους βοηθούν συμβουλευτικά και υποστηρικτικά για την αυτόνομη διαβίωσή τους μετά την ενηλικίωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν υπάρχει ιδεολογικό μονοπώλιο στην κοινωνική πολιτική»
Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για Θέματα Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου μάς δίνει όλη την εικόνα για τις υιοθεσίες, τις αναδοχές, την αστεγία και τις προτάσεις Πισσαρίδη για την ενοποίηση των...
«Δεν υπάρχει ιδεολογικό μονοπώλιο στην κοινωνική πολιτική»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι συμβαίνει με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο;
Γιατί βιάστηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να δημοσιοποιήσει μια καταγγελία πριν κριθεί από τις αρμόδιες αρχές; ● Τι αντιτείνει η δομή προστασίας παιδιών.
Τι συμβαίνει με το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση για το Χαμόγελο του Παιδιού;
Κινητικότητα αναμένεται τις επόμενες ημέρες μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τις καταγγελίες της οργάνωσης για μεθόδευση κλεισίματός της μέσω υπουργικής απόφασης της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση για το Χαμόγελο του Παιδιού;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα πυρά Γιαννόπουλου κατά Μιχαηλίδου για το «Χαμόγελο» που απειλείται με λουκέτο
Ο Κ. Γιαννόπουλος κατήγγειλε ότι το «Χαμόγελο» κινδυνεύει λόγω της απόφασης της Δ. Μηχαηλίδου, που επιδιώκει «συνεργασία με παράρτημα διεθνούς φορέα και άλλους» γιατί «υπάρχει πολύ χρήμα στην παιδική...
Νέα πυρά Γιαννόπουλου κατά Μιχαηλίδου για το «Χαμόγελο» που απειλείται με λουκέτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεθοδεύεται το κλείσιμο δομών, καταγγέλλει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας απειλεί με «λουκέτο» τα 14 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας και Σπίτια Μόνιμης Διαβίωσης του οργανισμού.
Μεθοδεύεται το κλείσιμο δομών, καταγγέλλει το «Χαμόγελο του Παιδιού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τι συμβαίνει με το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Διαστάσεις έχει πάρει το θέμα με τον νόμο 4921/2022 που προβλέπει σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων κοινωνικής προστασίας παύση Δ.Σ., τεράστια πρόστιμα, ποινή φυλάκισης και άλλα πειθαρχικά μέτρα.
Τι συμβαίνει με το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας