• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%

O Αγγελος Χάγιος, μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται σε κορμό ενός μνημονιακού “εθνικού” τόξου»

 • A-
 • A+

Ο Αγγ. Χάγιος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μια μνημονιακή κυβέρνηση και εκτιμά ότι η γενικότερη αντιδραστική κατάσταση μπορεί να αλλάξει «μόνο με τη μαχητική ενωτική εισβολή του οργανωμένου λαού στο πολιτικό γίγνεσθαι»

• Πώς θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό η νέα συμφωνία και τι επιπτώσεις θα έχει στην Αριστερά;

Εχουμε ήδη το πρώτο ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, οι παντός τύπου μνημονιακές κυβερνήσεις, και μάλιστα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, δεν μακροημερεύουν. Μιας χρήσης είναι και το πολιτικό προσωπικό τους, είτε είναι Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είτε αριστερό, όπως στην Κύπρο.

Η ποιοτική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό εκφράζεται με την «οικουμενική» πλειοψηφία βουλευτών από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι που στηρίζουν τη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλάσσεται σε κορμό ενός μνημονιακού «εθνικού» τόξου.

Με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝ.ΕΛΛ. να προχωρά, σε συνεργασία με το αστικό μπλοκ και με τους οικονομικούς δολοφόνους των Βρυξελλών, στο πραξικόπημα σε βάρος του μεγαλειώδους, πραγματικά ηρωικού λαϊκού «όχι»

 Γίνεται, πλέον, μνημονιακή κυβέρνηση εξαπάτησης και εξαθλίωσης του λαού, με το 3ο Μνημόνιο να αποτελεί το πραγματικό πρόγραμμά της. Πρόγραμμα ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας, των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας.

• Τι συνεπάγεται αυτό;

Είμαστε ήδη σε μια νέα ιστορική περίοδο. Αυτό το σκηνικό μπορεί να αλλάξει μόνο με τη μαχητική ενωτική εισβολή του οργανωμένου λαού στο πολιτικό γίγνεσθαι. Η ελπίδα πλέον για τους εργαζομένους και τον κόσμο της Αριστεράς είναι στα χέρια τους, έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και ενάντια στην ηγεσία του.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Απευθύνεται στην «εκτός των τειχών Αριστερά». Στις μαχόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιούνται έμπρακτα. Στο ΚΚΕ, παρ’ ότι ρίχνει άκυρο σε στόχους ρήξης σήμερα.

Να στρατευτούμε από κοινού, για ένα ενωτικό, μαχόμενο κοινωνικο-πολιτικό κίνημα για το «όχι μέχρι το τέλος». Να ανατρέψουμε το πραξικόπημα, την αντιλαϊκή συμφωνία, το νέο Μνημόνιο και κάθε κυβέρνηση που τα προωθεί. Να επιβάλουμε την αναγκαία ρήξη με Ε.Ε.-ευρώ.

Για μια νικηφόρα, απελευθερωτική προοπτική των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων έξω από χρέος, ευρωχούντα, επιτροπεία και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

• Πώς μπορεί σήμερα να βρει εύφορο έδαφος και να πείσει τους πολίτες το σύνθημα «ρήξη με την ευρωζώνη και την Ε.Ε.»;

Το «όχι» των εργαζομένων, των ανέργων, της φτωχολογιάς και της ανυπόταχτης νεολαίας είναι μήνυμα ρήξης με τα μνημόνια, το ευρώ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, κόντρα σε θεούς και δαίμονες που πρόβαλαν αυτά τα διλήμματα.

Μέσα στο ρεύμα αυτό, είναι ισχυρό το «όχι της ρήξης», το «τριπλό όχι» στους εκβιασμούς των δανειστών, στα κυβερνητικά μνημόνια, στην Ε.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο «ευρώ πάση θυσία» και χρεώνει τον κόσμο ότι «δεν ήθελε τη ρήξη». Μεγάλα τμήματα του λαού, ωστόσο, έχουν πειστεί από τη σκληρή πείρα τους ότι Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ δεν είναι εταίροι, αλλά τρομοκράτες ιμπεριαλιστές.

Οτι Ε.Ε. και ευρωζώνη είναι η Διεθνής των τοκογλύφων, η σύγχρονη φυλακή των λαών κι ότι η απελευθέρωση από τα δεσμά τους είναι όρος ζωής και αξιοπρέπειας. Αυτό το ρήγμα είναι ενεργό, βαθαίνει διαρκώς, και η νικηφόρα προοπτική του απαιτεί μιαν άλλη Αριστερά, της ρήξης και όχι των συμβιβασμών, που θα τραβήξει τη μάχη τού «όχι» ενάντια στην Ε.Ε., το ΔΝΤ και το κεφάλαιο μέχρι το τέλος.

• Ποια πολιτικά συμπεράσματα μπορούν να βγάλουν οι ευρωπαϊκοί λαοί από την «ελληνική εμπειρία»;

Οι ευρωπαϊκοί λαοί αντιμετωπίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε. και την αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, που φορτώνει την κρίση του στους εργαζομένους. Με δραματικό τρόπο το «ελληνικό πείραμα» κοινωνικής γενοκτονίας αποτελεί πραγματική απειλή για τους λαούς της Ευρώπης. Ο αγώνας του λαού μας αποτελεί διεθνιστική συμβολή στην πάλη των εργαζομένων στην Ευρώπη.

Η εμπειρία αναδείχνει στην ημερήσια διάταξη, σε όλη την Ευρώπη, το ζήτημα μιας άλλης Αριστεράς, αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής. Ικανής να αποκρούσει την ακροδεξιά δημαγωγία και να στηρίξει τον αγώνα για μια ελεύθερη ζωή σε ρήξη με την Ε.Ε., το κεφάλαιο και την εξουσία του, με την εργατική τάξη και τον λαό στο τιμόνι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι δανειστές δεν θέλουν έξοδο της Ελλάδας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Πορτογάλος κοινωνιολόγος Μποαβεντούρα ντε Σόουζα Σάντος θεωρεί μια πιθανή επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ενώ εκτιμά ότι η αποτυχία...
«Οι δανειστές δεν θέλουν έξοδο της Ελλάδας, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
Οι εξεγέρσεις είναι μια διαρκής υπόθεση, την οποία ερευνά το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής...
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
Συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» η Μπ. Στάινερ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δύναμης.
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με εξυπηρετήσεις στον νεοφιλελευθερισμό»
Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ο Φιλίπ Μαρλιέρ αναλύει στην «Εφ.Συν.» τους κινδύνους από την προσπάθεια της Αριστεράς να διεισδύσει σε πολιτικούς χώρους της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς (μεταναστευτικό, εθνικά...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, με εξυπηρετήσεις στον νεοφιλελευθερισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε άνευ όρων στις Βρυξέλλες»
«Εάν παραδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς στη νότια Ευρώπη και στην Ιρλανδία να ακολουθήσουμε μια εναλλακτική πολιτική προς όφελος των λαών». Αυτό δήλωνε ο Πορτογάλος κοινωνιολόγος Μποαβεντούρα...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε άνευ όρων στις Βρυξέλλες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αναγκαία μια προοδευτική συμμαχία στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη»
​«Οι δομές της Ε.Ε. οδήγησαν, επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα άλλα πολιτικά μέτρα, σε μια λιτότητα πανικού, σε οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη συνολικά και γενικά σε μια κούρσα προς τα κάτω με πολιτικές μείωσης...
«Αναγκαία μια προοδευτική συμμαχία στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας