• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.9°C / 32.9°C
  4 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 35.7°C
  3 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 38.2°C
  2 BF
  20%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  5 BF
  27%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 37.3°C
  0 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 33.7°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  1 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 31.0°C
  5 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  24%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  28%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  5 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.1°C
  3 BF
  16%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.3°C / 31.6°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 35.5°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  47%

Ο πρόεδρος εφορευτικής επιτροπής για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ηλίας Νικολακόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το ζητούμενο είναι να υπάρξει άψογη διαδικασία»

 • A-
 • A+
Το προσδοκώμενο είναι να ανανεωθεί το στελεχικό δυναμικό και να μη λειτουργήσουν παλιές μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην Κ.Ε. με οργανωμένες ομάδες. Αυτό βέβαια η εφορευτική επιτροπή δεν μπορεί να το εγγυηθεί, αυτό εξαρτάται και από τα ίδια τα μέλη του κόμματος.

Ο ομότιμος καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ψηφίστηκε χθες, από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής που θα είναι υπεύθυνη για την εκλογική διαδικασία της 15ης Μαΐου. Στη συζήτηση που είχαμε έκανε έναν πρώτο απολογισμό του συνεδρίου, με τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Οπως λέει, ο τόνος του συνεδρίου ήταν «θετικός» και πως στη συνέχεια αυτό που έχει σημασία είναι να απαντηθεί γρήγορα το ερώτημα της «συμπόρευσης των διαφόρων τάσεων». Μιλάει επίσης για τις επικείμενες νέες διαδικασίες και σημειώνει πως οι εργασίες της επιτροπής ξεκινούν ήδη από σήμερα ώστε να υπάρξει μια άψογη διαδικασία.

• Πώς αποτιμάτε τις 4 μέρες του συνεδρίου;

Ηταν μια επιτυχία ως προς την οργάνωση, έδωσε στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές κι αμέσως μετά για τον τρόπο που θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια προοδευτική διακυβέρνηση και την πολιτική που αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει. Το αρνητικό στοιχείο ήταν η εσωστρέφεια που υπήρξε σε ορισμένες στιγμές με ιδιαίτερη ένταση, η οποία προφανώς πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό τόνισε και ο Αλέξης Τσίπρας στην καταληκτική ομιλία του – ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει ενιαίος και χωρίς τραυματισμούς.

• Το συνέδριο ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω της πανδημίας και κλήθηκε να αναμετρηθεί και με πολιτικά και με ταυτοτικά και και με οργανωσιακά ερωτήματα. Τα απάντησε; Εκπέμπει πλέον ένα συγκεκριμένο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. απάντησε στο οργανωσιακό ερώτημα με τη διοργάνωση του συνεδρίου. Το πολιτικό, ως προς το στίγμα που θέλει να εκπέμψει το κόμμα, το απάντησε και με την πρωτολογία και με τη δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που δεν απαντήθηκε και πρέπει να απαντηθεί στη συνέχεια και μάλιστα σχετικώς γρήγορα είναι η εσωκομματική συμπόρευση των διαφόρων τάσεων. Ο τόνος του συνεδρίου ήταν πολύ θετικός σχεδόν μέχρι τη λήξη του. Το ότι έφτασε μια διαφωνία για ένα θέμα που έπρεπε να είχε διευκρινιστεί ή να είχε βρεθεί μια συμβιβαστική λύση δημιούργησε εντάσεις... Το πιο επείγον είναι να αποκατασταθούν οι συντροφικές σχέσεις και να μην αφεθεί οι όποιες διαφωνίες να τορπιλίσουν την ενότητά του.

• Ως προς την καινούργια διαδικασία και που εσείς προεδρεύετε της εφορευτικής επιτροπής που θα επιληφθεί, τι καινούργιο φέρνει ως προς το κόμμα και το κάθε μέλος;

Η διαδικασία θα είναι μια ευρεία συμμετοχή στην ανάδειξη των καθοδηγητικών οργάνων, αφορά και τον πρόεδρο και την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής. Κι έτσι θα υπάρχουν αναγκαστικά δύο χωριστές κάλπες, στις οποίες θα προστεθεί και μια τρίτη που θα αφορά μόνο τα μέλη του συνεδρίου που ψήφισαν το Σάββατο και θα επικεντρώνεται στα ζητήματα του καταστατικού στα οποία υπήρξαν διαφωνίες. Για την ανάδειξη της Κ.Ε. θα στηθούν κάλπες με διαφορετικά ψηφοδέλτια ανά περιφέρεια.

Αυτό θα πρέπει να οργανωθεί συστηματικά μέχρι τις 15 Μαΐου, γιατί η συμμετοχή για την Κ.Ε. θα αφορά τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα μέχρι το συνέδριο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ενώ για τον πρόεδρο θα μπορούν να συμμετέχουν και νέα μέλη. Είναι ένα αρκετά περίπλοκο εγχείρημα, γιατί κάθε κάλπη θα αφορά ξεχωριστά εκλογικά σώματα. Το ζητούμενο είναι η άψογη διαδικασία ώστε να μην υπάρξει αμφισβήτηση. Για τον μεν πρόεδρο δύσκολα θα υπάρξουν προβλήματα, για την ανάδειξη της Κ.Ε., που θα εμπλακούν πάρα πολλά μέλη, πρέπει να υπάρξουν πρόνοιες που θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις της εφορευτικής επιτροπής που θα γίνει ταχύτατα. Από σήμερα κιόλας θα γίνουν συνεννοήσεις ως προς το πώς θα εξελιχθούν οι διαδικασίες.

• Αυτή η καινούργια διαδικασία μπορεί να παράξει και διαφορετική πολιτική ουσία; Να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία των οργάνων; Να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό; Ποιο είναι το προσδοκώμενο; Γιατί το συνέδριο αποφάσισε αυτή την αλλαγή επί της διαδικασίας;

Το προσδοκώμενο είναι να ανανεωθεί το στελεχικό δυναμικό και να μη λειτουργήσουν παλιές μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην Κ.Ε. με οργανωμένες ομάδες. Αυτό βέβαια η εφορευτική επιτροπή δεν μπορεί να το εγγυηθεί, αυτό εξαρτάται και από τα ίδια τα μέλη του κόμματος, από το αν θα έχουν μια πιο ανοιχτή διαδικασία σταυροδότησης.

Είναι κατά τη γνώμη μου ένα δύσκολο ζητούμενο γιατί οι παλιές πρακτικές έχουν ριζώσει αρκετά μέσα στο κόμμα – και, προφανώς, κανείς από έξω δεν μπορεί να επιβάλει αλλαγή αυτών των νοοτροπιών.

Είναι ένα ζητούμενο που, χωρίς να είναι αρμοδιότητα της εφορευτικής επιτροπής, θα πρέπει η επιτροπή να διευκολύνει διαδικασίες ανοίγματος και, επομένως, να συμβάλουν στην ανανέωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
Εχοντας επιστρέψει από την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα το Λβιβ, όπου βρέθηκε ως επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει για τη...
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα στείλει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής»
«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επιχειρήσει ν’ απαντήσει στα τεράστια ζητούμενα της εποχής», σημειώνει ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, λίγες μέρες πριν από την έναρξή του.
«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα στείλει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά οφείλει να ανατρέψει τον σημερινό καταμερισμό εργασίας»
Η κυκλοφορία του καινούργιου του βιβλίου «Το Πολιτικό Κόμμα» και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα στο πάρκο Ελευθερίας ήταν μια εξαιρετική αφορμή να συνομιλήσουμε με τον Κώστα Ελευθερίου.
«Η Αριστερά οφείλει να ανατρέψει τον σημερινό καταμερισμό εργασίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα φατριών»
Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ειλικρίνεια, συσπείρωση, τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση, αποσαφήνιση της στρατηγικής του και μια νέα προγραμματική επανεκκίνηση, λέει στην «Εφ.Συν.» ο...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα φατριών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν την κυβέρνηση σε καθεστώς “προστασίας”»
«Σε λίγο η Ελλάδα του Καραμανλή και του Παπανδρέου θα φαντάζει παράδεισος μπροστά στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος καταγγέλλει διολίθηση της χώρας σε έναν...
«Τα μεγάλα ΜΜΕ έχουν την κυβέρνηση σε καθεστώς “προστασίας”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με δύο ψυχές»
Το βιβλίο «ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εν κινήσει», που επιμελήθηκε ο πολιτικός επιστήμονας Γιάννης Μπαλαμπανίδης, κρατά προς όλους έναν έντιμο (και ενίοτε δύσκολο) καθρέφτη.. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια έκκεντρη περίπτωση,...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με δύο ψυχές»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας