• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.9°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.8°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  0 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  0 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  0 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.8°C
  0 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Ο σύμβουλος του King Baudoin Foundation, Λούντβιχ Φόρεστ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η επενδυτική φιλανθρωπία είναι ευέλικτη και γρήγορη»

 • A-
 • A+
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι υπάρχουν σύμβουλοι επικοινωνίας, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, νομικοί σύμβουλοι, ακόμα και σύμβουλοι σχέσεων. Ομως τι ακριβώς είναι οι σύμβουλοι «στρατηγικής φιλανθρωπίας» και ποιους συμβουλεύουν; Αυτή ήταν η πρώτη απορία που μου δημιουργήθηκε διαβάζοντας το βιογραφικό του Λούντβιχ Φόρεστ, ενός από τους διεθνείς προσκεκλημένους στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 6-9 Απριλίου στους Δελφούς.

Ο Λούντβιχ Φόρεστ εργάζεται εδώ και πάνω από 20 χρόνια στo Kέντρο Φιλανθρωπίας του King Baudoin Foundation, του Ιδρύματος που σύστησε το 1975 ο βασιλιάς Μποντουέν –ή Βαλδουίνος ελληνιστί–, με στόχο «την αρωγή για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής του βελγικού λαού», σύμφωνα με τη Wikipedia. Σύμφωνα, πάλι, με την ιστοσελίδα του ιδρύματος, η αποστολή του είναι «η οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, στο Βέλγιο, την Ευρώπη και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως «παράγοντας αλλαγής και καινοτομίας, που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δυναμώνει την κοινωνική συνοχή».

Στα καθήκοντα του Λούντβιχ Φόρεστ είναι «η παροχή πληροφορίας, καθοδήγησης και εξειδικευμένης βοήθειας στη στρατηγική φιλανθρωπία σε ιδιώτες χορηγούς, οικογένειες, επιχειρήσεις και επαγγελματικούς συμβούλους που επιθυμούν να εμπλακούν σε πρωτοβουλίες δημόσιου συμφέροντος».

Επιπλέον «υπηρετεί ως αρχιτέκτονας διεθνούς φιλανθρωπίας, βοηθώντας δωρητές και ωφελούμενους να βρουν αποτελεσματικές λύσεις, ενισχύοντας και απλοποιώντας το ευρωπαϊκό διασυνοριακό περιβάλλον δωρεάς» μέσα από το δίκτυο Transnational Giving Europe. Εχει διατελέσει εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ, συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και εμπλέκεται στενά με το European Foundation Centre. Πρόκειται για το θεσμικό όργανο της «επενδυτικής φιλανθρωπίας» (venture philanthropy), με έδρα τις Βρυξέλλες και πάνω από 250 μέλη σε 35 χώρες, μεταξύ άλλων ιδρύματα τραπεζών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που αναζητούν «επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο», μια ανατέλλουσα αγορά που αφορά και τον χρηματιστηριακό κλάδο.

Ο κ. Φόρεστ, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις πολυσχιδείς δραστηριότητές του και την τέχνη του πώς να κάνεις το καλό και να... μην το ρίχνεις στον γιαλό, αλλά να το επενδύεις.

• Τι είναι η στρατηγική φιλανθρωπία και σε τι διαφέρει από την παραδοσιακή φιλανθρωπία;

Η δική μου προσέγγιση είναι ότι οι άνθρωποι προσπαθούν κάθε φορά να βρουν μια λέξη να βάλουν μπροστά ή πίσω από τη φιλανθρωπία. Ετσι έχουμε τη στρατηγική, την τακτική, τη διασπαστική (disruptive – όρος που παραπέμπει στη ρήξη), την καινοτόμο φιλανθρωπία. Μιλάμε για ένα ευρύ φάσμα μεθοδολογιών, από το να δώσεις λίγα ευρώ μέχρι να επενδύσεις σε μια κοινωνική επιχείρηση. Ολες αυτές οι μέθοδοι συνθέτουν τη διεθνή έννοια της φιλανθρωπίας.

• Τι σημαίνει venture philanthropy (επενδυτική φιλανθρωπία ή φιλανθρωπία κεφαλαιακών συμμετοχών);

Οσοι ειδικεύονται στην επενδυτική φιλανθρωπία χρησιμοποιούν κοινές μεθόδους με τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital), επενδύοντας σε έναν οργανισμό όχι μόνο χρήματα αλλά και χρόνο, δεξιότητες και δικτύωση. Οι επενδυτές κεφαλαίων έχουν στόχο το κέρδος, η επενδυτική φιλανθρωπία στοχεύει στη μεγέθυνση του κοινωνικού αντίκτυπου.

• Ποιοι είναι οι βασικότεροι πελάτες σας και για ποιους τομείς ενδιαφέρονται περισσότερο;

Η φιλανθρωπία βρίσκεται σε άνοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ την περίοδο της πανδημίας και με τον πόλεμο στην Ουκρανία η έννοιά της ήρθε πιο δυναμικά στο προσκήνιο. Σκοπός είναι η φιλανθρωπία να δρα συμπληρωματικά με τους δημόσιους φορείς. Η φιλανθρωπία πρέπει να παραμένει ταπεινή, να ξέρει τα όριά της και να αναλαμβάνει ευθύνες. Ομως η Πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να φροντίσει θέματα όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική συνοχή. Μας προσεγγίζουν άνθρωποι όλων των ειδών. Για παράδειγμα, ιδιώτες που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους, δεν έχουν παιδιά και θέλουν να κάνουν κάτι για το κοινό καλό. Δεν χρειάζεται να είσαι ο Μπιλ Γκέιτς για να έρθεις στο Ιδρυμα Μποντουέν. Ενας άνθρωπος ήρθε σε μας ήθελε για να αφήσει κάτι στο χωριό του που ερήμωνε, ώστε να φέρει πίσω τους νέους.

Αφού απεβίωσε, ήρθαμε σε επαφή με τον δήμαρχο του χωριού, ξεκινήσαμε φτιάχνοντας έναν παιδικό σταθμό, προχωρήσαμε με κέντρα νεότητας, παιδικές χαρές. Με μικρά μέσα πετύχαμε μεγάλο αντίκτυπο. Πρόκειται για το Μaurage στη La Louvière της Βαλονίας, ένα χωριό 4.500 κατοίκων. Μια άλλη πρωτοβουλία, πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, λέγεται «Common Goal Movement» (common-goal.org). Ξεκίνησε από έναν Ισπανό ποδοσφαιριστή που ήθελε να δώσει το 1% των εσόδων του για κοινωφελείς σκοπούς. Πλέον, συμμετέχουν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες, ενώ συγκεντρώνονται κεφάλαια 3-4 εκατομμυρίων ευρώ (χορηγοί μεταξύ άλλων είναι η Αdidas, η Pepsico, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η FIFA κ.ά.).

• Ποιοι τομείς έχουν τη μεγαλύτερη ανταπόκριση;

Πρώτη σε ενδιαφέρον είναι πάντα η ιατρική έρευνα. Πολλοί που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από ασθένειες θέλουν να συνδράμουν στο να βρεθούν θεραπείες. Ακολουθούν οι δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας, την κλιματική αλλαγή, τη βοήθεια σε αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά και τα θέματα πολιτισμού.

• Γιατί πρέπει σήμερα να χρειαζόμαστε τη φιλανθρωπία, αντί για κοινωνική αλλαγή και δικαιοσύνη;

Δρούμε συμπληρωματικά. Η φιλανθρωπία είναι ευέλικτη και δρα γρήγορα. Το έχουμε δει με τα παραδοσιακά κοινωνικά προβλήματα, το είδαμε πρόσφατα με τον Covid-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα να συμβούν σε λίγες μέρες, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα, αν πετυχαίνουμε να τα αναπτύσσουμε, αν αποτυγχάνουμε να μαθαίνουμε από αυτό.

• Πώς εμπλέκεστε στη διασυνοριακή φιλανθρωπία μέσα από το Transnational Giving Europe;

Είναι ένα δίκτυο που διευκολύνει τους δωρητές ώστε να μπορούν να ενισχύουν οικονομικά δικαιούχους σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να δικαιούνται φοροελαφρύνσεις στη χώρα τους. Ως κοινή ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε ελεύθερα, όμως πολλές φορές οι εθνικές νομοθεσίες δεν προσαρμόζονται εγκαίρως. Μέχρι τότε εμείς δρούμε διαμεσολαβητικά, προσφέροντας λύσεις. Στην Eλλάδα έχουμε στρατηγικό συνεργάτη τo Ηiggs (higgs3.org, πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων). Xάρη στο Higgs, οι Ελληνες δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αίτηση στο Transnational Giving Europe και οι Ευρωπαίοι δωρητές να ενισχύσουν πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας φορολογικές ελαφρύνσεις στη χώρα τους.

• Πολλοί θεωρούν τη φιλανθρωπία ένα όχημα για πλούσιους που θέλουν να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους και να διαχειριστούν τα κεφάλαιά τους αποτελεσματικά, επιτυγχάνοντας φοροελαφρύνσεις. Τι απαντάτε σε αυτό;

Δίνουμε τεράστια προσοχή ώστε η φιλανθρωπία να μη χρησιμοποιείται για λάθος σκοπούς. Για να μειώσουμε το ρίσκο, σεβόμαστε τους κανονισμούς της Ε.Ε., για το ξέπλυμα χρήματος, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας κ.λπ. Επίσης, πριν δεχθούμε να συνεργαστούμε με κάποια εταιρεία ή ιδιώτη, τους ελέγχουμε με ανεξάρτητους ερευνητές, αν μεταχειρίζονται δίκαια τους εργαζόμενους, ότι δεν εμπλέκονται σε σκάνδαλα κ.λπ.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας στο ελληνικό κοινό;

Κάθε πράξη μετράει. Κάθε τι που κάνετε για το κοινό καλό και μπορεί να κάνει την Ελλάδα καλύτερη. Προσφέροντας χρόνο, χρήμα, δεξιότητες, αγαθά, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και, το σημαντικό, να έχει αποτέλεσμα σήμερα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
Οι εξεγέρσεις είναι μια διαρκής υπόθεση, την οποία ερευνά το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής...
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το έθνος, η εθνικότητα και η “φυλή” είναι κοινωνικές κατασκευές»
«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πιστεύει σε τίποτα. Είναι ένας επιχειρηματίας που βλέπει τις ΗΠΑ σαν μια μεγάλη εταιρεία και ο ίδιος είναι το ανώτατο διοικητικό στέλεχος». Ο καθηγητής Τόμας Γκρούμκε αναλύει τις αιτίες...
«Το έθνος, η εθνικότητα και η “φυλή” είναι κοινωνικές κατασκευές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
Η Μελτέμ Οράλ είναι ένα νέο κορίτσι που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται πολιτικά και ακτιβιστικά στην Τουρκία ως μέλος του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP). Στην Ελλάδα θα έρθει...
«Η Αριστερά δεν αντέδρασε δυναμικά κατά της χούντας του Ερντογάν»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ενα Grexit θα έφερνε μεγαλύτερη οικονομική δυστοκία απ’ το 2015»
Ο δρ Μάρτιν Χέλβινγκ, διευθυντής του Max Planck, ενός από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ερευνητικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, μιλάει στην «Εφ.Συν.», ενώ ήδη βρίσκεται στην Ελλάδα ως ομιλητής στο Διεθνές...
«Ενα Grexit θα έφερνε μεγαλύτερη οικονομική δυστοκία απ’ το 2015»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το δικαίωμα στην αντίσταση, βασικό στη δρομολόγηση των εξεγέρσεων»
Ο φιλόσοφος και θεωρητικός της τέχνης, Ντιντί-Ιμπερμάν, τονίζει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν» ότι «η Ακρα Δεξιά ενισχύει τα σκοτεινά πάθη (όπως έλεγε ο Σπινόζα) και κυρίως τον φόβο. Ο φόβος που, αν τον...
«Το δικαίωμα στην αντίσταση, βασικό στη δρομολόγηση των εξεγέρσεων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ουτοπία ή ρεαλισμός η εθνικοποίηση των τραπεζών;»
«Σε πρώτη φάση κηρύσσουμε στάση πληρωμών για το χρέος. Τυχόν διαγραφή θα την αντιμετωπίσουμε σε δεύτερο χρόνο» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο οικονομολόγος Nίκος Στραβελάκης. «Το σχέδιο Σόιμπλε σε εξωθεί σε τεράστια...
«Ουτοπία ή ρεαλισμός η εθνικοποίηση των τραπεζών;»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας