• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 32.0°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 29.9°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 26.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.4°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  0 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.7°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  0 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 31.0°C
  1 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.3°C / 27.7°C
  0 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.7°C / 27.8°C
  1 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η επαφή με τα θύματα είναι και ψυχοφθόρα και λυτρωτική»

 • A-
 • A+
Σοφία Μπεκατώρου, ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας: Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη προκειμένου να προστατευθούν υποψήφια θύματα σε κάθε χώρο.

Τη Σοφία Μπεκατώρου είναι κάπως σαν να την ξέρεις πριν τη γνωρίσεις. Η καταγγελία για την κακοποίησή της απέκτησε τόση δημοσιότητα και εξελίχθηκε με τέτοια δυναμική που θεωρείται σύμβολο του κινήματος MeToo. Διακριτική, σχεδόν αθόρυβη και πολύ ευγενική, στέκεται στο πλευρό των θυμάτων που επιλέγουν να μιλήσουν και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να πει πολλά. Αρκεί ένα σκούντημα στην πλάτη και ένα βλέμμα σιγουριάς ότι όλα θα πάνε καλά.

Εχει περάσει ένας χρόνος από τότε που αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για την κακοποίησή της και μέσα σε αυτό το διάστημα μπόρεσε να ξεφύγει από την ταμπέλα που της αποδόθηκε, ότι είναι το σύμβολο του κινήματος MeToo, και να δει την ουσιαστική προσφορά της μέσα σ’ αυτό. Τα κατάφερε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και το επόμενο βήμα του κινήματος έχει το όνομα: #MeNow_MeToo.

Πρόκειται για μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί καθένας και καθεμία να καταγράψει ανώνυμα την εμπειρία κακοποίησης που έχει ζήσει, να ονοματίσει τον δράστη αλλά και το πλαίσιο στο οποίο συνέβη το περιστατικό.

Μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα οι καταγραμμένες μαρτυρίες ξεπέρασαν τις διακόσιες (τέσσερις την ημέρα, κατά μέσο όρο) και τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο της κακοποίησης συνέβαινε πάντα, συμβαίνει ακόμα και παντού.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σε γράφημα τα αποτελέσματα της ανάλυσης των πρώτων 150 μαρτυριών, από τις οποίες προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαρτυριών (96,7%) προέρχεται από γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση (70,7%).

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας και η Σοφία Μπεκατώρου απαντούν με πράξεις και δημιουργούν έναν κλοιό προστασίας στα θύματα, το οποίο στο μέλλον θα περιλαμβάνει απλές και γρήγορες διαδικασίες αναφοράς, πρόσβαση στη Δικαιοσύνη οποτεδήποτε το επιλέξουν, άμεση ιατροδικαστική εξέταση και συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης και ταυτοποίησης του δράστη. Στόχος τους είναι να στηρίξουν έμπρακτα όσα θύματα προσπαθούν να απαλλαχτούν από την ντροπή, την ενοχή και τον φόβο που εμείς, η κοινωνία, έχουμε φροντίσει να καλλιεργήσουμε σε εκείνα και όχι στους δράστες.

 Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που καταγγείλατε δημόσια την κακοποίησή σας. Πόσο σας άλλαξε αυτός ο χρόνος; Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή του και ποια θα ξεχωρίζατε ως καλύτερη;

Πράγματι, μέσα σε έναν χρόνο άλλαξαν πολλά για μένα, κυρίως εσωτερικά και σε σχέση με το πώς βλέπω τον εαυτό μου και τα πράγματα που θέλω να κάνω. Εχει φύγει ένα τεράστιο βάρος από πάνω μου, το οποίο κουβαλούσα πολλά χρόνια, και πλέον έχω γυρίσει σελίδα. Στόχος μου είναι να μπορέσω να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν το τραύμα τους και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο προστασίας των θυμάτων για να μπορούν και αυτά να προχωρήσουν.

Το κίνημα θα πάψει να υπάρχει όταν εμείς θα πάψουμε να είμαστε αλληλέγγυοι

Οι δυσκολότερες στιγμές ήταν ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό που με ρωτούσαν συνέχεια και βίωνα ξανά και ξανά την κακοποίησή μου. Μέχρι που κατάφερα να βάλω ένα όριο και άρχισα πλέον, αντί να μιλάω για την εμπειρία μου, να σκέφτομαι πώς μπορώ να βοηθήσω και να στρέψω την προσοχή των ΜΜΕ προς τη σωστή κατεύθυνση, που δεν είναι τι συμβαίνει σε προσωπικό επίπεδο αλλά ποιες πτυχές της προσωπικότητας κάθε ατόμου παραβιάζονται και πώς θα μπορούσαν η κοινωνία και η πολιτεία μας να μας προστατεύσουν από την κακοποίηση.

Οι καλύτερες στιγμές είναι κάθε φορά που νιώθω την αλληλεγγύη. Η επαφή με θύματα και τη δικαστική διαδικασία τους δεν είναι εύκολη, είναι αρκετά ψυχοφθόρα· δεν είναι μόνο λυτρωτική, είναι και επιβαρυντική. Ομως είναι ωραίο να νιώθεις τη ζεστασιά που μπορεί να σου προσφέρει ακόμα κι ένα άγνωστο σε εσένα άτομο. Ιδίως η ζεστασιά των φεμινιστικών οργανώσεων είναι πρωτόγνωρη και θα ήθελα να ευχαριστήσω και το Μωβ και τη Διοτίμα και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας και όλες τις συλλογικότητες που βρίσκονται κοντά σε όσους το έχουν ανάγκη.

 Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας πηγαίνετε το κίνημα MeToo ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία της πρωτοβουλίας #MeNow_MeToo. Ποιος είναι ο σκοπός της;

Βασικός στόχος είναι, πρώτον, να γίνει μια καταγραφή των κακοποιητικών συμπεριφορών, προσφέροντας τη δυνατότητα της ανωνυμίας στο θύμα. Το δεύτερο είναι η δημοσιοποίηση των φορέων στους οποίους έχει διαδραματιστεί η κακοποίηση, με στόχο αφενός να υπάρχει ένας έλεγχος στο πλαίσιο προστασίας των θυμάτων και αφετέρου να αναδειχθεί το πρόβλημα. Το τρίτο είναι ότι προσπαθούμε να φέρουμε σε επαφή θύματα που έχουν κοινό δράστη, κάτι που δεν γίνεται αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη, και με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα στα θύματα να ισχυροποιήσουν την καταγγελία τους κατά του θύτη. Απώτερος στόχος του #MeNow_MeToo είναι, με τη μορφή συνεργασιών με δημόσιους φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, να παρέχουμε μια ολιστική προσέγγιση στην προστασία των θυμάτων και στην επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, αφού έχουν δεχτεί τη φροντίδα που χρειάζεται για να ξεπεράσουν το τραύμα τους.

 Πώς νιώθει ένα θύμα όταν αποφασίζει να μιλήσει αλλά δεν βρίσκει στήριξη ή δικαίωση; Για παράδειγμα, εσείς έχετε την αμέριστη στήριξη της κοινωνίας αλλά δεν δικαιωθήκατε στις δικαστικές αίθουσες επειδή το αδίκημα που καταγγείλατε έχει παραγραφεί.

Αυτό είναι ένα δευτερογενές τραύμα και είναι μεγάλη η απογοήτευση, ενώ παράλληλα αποθαρρύνει και άλλα θύματα που βλέπουν ότι δεν έρχεται η δικαίωση και έτσι επικρατούν ο φόβος και η σιωπή. Εγώ δεν μπόρεσα να δικαιωθώ και όχι μόνο από τις δικαστικές αίθουσες. Δεν δικαιώθηκα ούτε από τα αρμόδια όργανα που έχει ο αθλητικός χώρος. Αυτό ήταν μεγάλη απογοήτευση για μένα και για συναθλητές μου και είναι μια μάχη που δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε προκειμένου να προστατευθούν υποψήφια θύματα σε κάθε χώρο.

 Σας χαρακτήρισαν ως τη γυναίκα που έβγαλε την τάπα του βόθρου. Σας βαραίνει ότι είστε σύμβολο ενός κινήματος και ως εκ τούτου αποδέκτρια δεκάδων καταγγελιών;

Το μόνο που με βαραίνει είναι να μην μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά τα θύματα. Η δύναμη του κινήματος δεν είμαι εγώ, την καταμεριζόμαστε όλα τα θύματα και αυτό είναι και το όμορφο και το ιδιαίτερο. Το κίνημα θα πάψει να υπάρχει όταν εμείς θα πάψουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να διεκδικούμε μια πιο ασφαλή κοινωνία.

 Σας βλέπουμε συχνά στα δικαστήρια στο πλευρό γυναικών που έχουν υποστεί βία. Τι θέλετε να καταδείξετε με την παρουσία ή την κατάθεσή σας ενώπιον των δικαστών για γεγονότα που, όπως σχολιάζουν οι αντίδικοι των θυμάτων, δεν έχετε ιδία γνώση;

Δεν προσπαθώ να παρέμβω στο έργο της Δικαιοσύνης, θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του δικαστηρίου ως ένα θύμα που μίλησε πολύ αργότερα και να εξηγήσω το «γιατί τώρα;», να μπορέσω να τους μεταφέρω την ανθρώπινη πλευρά. Πολλές φορές τα ερωτήματα που τίθενται είναι λογικά, αλλά θα ήταν λογικά σε μια άλλη βάση. Από τη στιγμή που υπάρχει κακοποίηση, αυτή η βάση γκρεμίζεται και το άτομο δεν λειτουργεί με λογικό τρόπο.

Η κόλαση 4χρονου αγοριού

Μια από τις σοκαριστικές καταγγελίες που καταγράφηκε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας

«Πρόκειται για αγοράκι 4 ετών. Το αγοράκι αυτό τα πρωινά έμενε στο σπίτι του, με μια κυρία 52 ετών (νταντά). Στον χώρο υπήρχαν κάμερες για παρακολούθηση σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, εκτός από τις τουαλέτες. Ξαφνικά παρατηρήσαμε μια απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, την οποία και δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε, θεωρώντας ότι το παιδί είναι απόλυτα ασφαλές. Τελικά αποδείχτηκε μετά από καιρό ότι όταν η νταντά έμενε μόνη με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονέων, ερχόταν ο γιος της, ο οποίος ήταν φαντάρος σε γειτονική πόλη, και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις στο 4 ετών αγοράκι. Το χειρότερο ήταν ότι η νταντά, μητέρα του δράστη, τους έπιασε, τον κάλυπτε και του επέτρεπε να έρχεται ξανά και ξανά στο σπίτι. Η νταντά ασκούσε ψυχολογική βία στο παιδί για να μη μιλήσει. Τελικά η κόλαση του μικρού παιδιού σταμάτησε όταν εκφράστηκε μέσω της ζωγραφικής και απεικόνισε όλα όσα συνέβαιναν στο σπίτι και αφορούσαν και την νταντά και τον φαντάρο γιο της. Μετά την πρώτη ζωγραφιά, το παιδί εξετάστηκε από έμπειρους παιδοψυχιάτρους και έγινε η καταγγελία στις Αρχές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Το #MeΤoo ξεκίνησε στο σαλόνι της
Το #MeΤoo ξεκίνησε, κατά κάποιον τρόπο, στο σαλόνι της Ρουτσίρα Γκούπτα. Η Ινδή φεμινίστρια, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τα κινήματα «από τα κάτω» που επιτυγχάνουν την αλλαγή στην...
Το #MeΤoo ξεκίνησε στο σαλόνι της
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση της Αμαλίας
#metoo: Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για βιασμό ανήλικης αθλήτριας από τον προπονητή της ● «Δεν αποδέχομαι σε καμία περίπτωση το αδίκημα του βιασμού», είπε στους δικαστές ο κατηγορούμενος.
Κεκλεισμένων των θυρών η κατάθεση της Αμαλίας
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
«Βιασμός μέσω grooming» κατέθεσε η Μπεκατώρου στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας
Με την κατάθεση της γυναίκας που με τις αποκαλύψεις της έδωσε τεράστια ώθηση στο ελληνικό #metoo συνεχίστηκε η δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας, ο οποίος κατηγορείται για τρία κακουργήματα σεξουαλικής...
«Βιασμός μέσω grooming» κατέθεσε η Μπεκατώρου στη δίκη του προπονητή ιστιοπλοΐας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σε υπόθεση #MeToo και ο σκηνοθέτης του «Σασμού»
Ο Κώστας Κωστόπουλος αναγνωρίζει το πρόσωπό του στην καταγγελία για βιασμό, αλλά τη διαψεύδει και παραιτείται από την τηλεοπτική σειρά ● Η απάντηση της ηθοποιού Ελενας Αθανασοπούλου που τον κατηγορεί ότι την...
Σε υπόθεση #MeToo και ο σκηνοθέτης του «Σασμού»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ομόφωνη δικαίωση στο Εφετείο
Για αποπλάνηση ανήλικης κάτω των 14 ετών καταδικάστηκε τελεσίδικα ο Γ.Γ. σε δίκη κεκλεισμένων των θυρών ● Στο πλευρό του θύματος η Σοφία Μπεκατώρου ● «Η αναγνώριση της αλήθειας δικαιώνει την παθούσα», δήλωσε ο...
Ομόφωνη δικαίωση στο Εφετείο
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Κάτι καλύτερο
Συχνά-πυκνά ο Ανδρέας Τσούνης, σύζυγος της αείμνηστης προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., παρεμβαίνει μέσω των social media και ως ενεργός πολίτης αναδεικνύει μια σειρά από ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής...
Κάτι καλύτερο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας