• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Ανδρέας Ξανθός 

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αβάσιμη και άδικη η κριτική εναντίον μου»

 • A-
 • A+
Η αγωνία των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι η επιτομή της εγκληματικής κυβερνητικής ανεπάρκειας. Η κυβέρνηση «μαγειρεύει» συστηματικά τα στοιχεία της πανδημίας και των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για να εξωραΐσει την υγειονομική τραγωδία.

Είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα που αυτή την πολυεπίπεδη κρίση τη διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ισχυρό κοινωνικό κράτος

• Δεχτήκατε έντονη κριτική από μέρος του αριστερού ακροατηρίου για τη βεβαιότητα που εκφράσατε πως δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ για VIP. Βασικό τους επιχείρημα αποτελεί η εισαγωγή σε ΜΕΘ γνωστού δημοσιογράφου κι ενός μητροπολίτη την ώρα που υπάρχει κόσμος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Με βάση την πείρα σας ως μάχιμου γιατρού αλλά και υπουργού Υγείας επί 4 χρόνια, τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Είναι προφανές από τη συνολική μου τοποθέτηση ότι δεν αμφισβητώ την πιθανότητα παράκαμψης της σειράς προτεραιότητας για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ακριβώς γι’ αυτό τόνισα ότι χρειάζεται, ειδικά σήμερα που έχουμε καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ να χάνουν τη μάχη με τη ζωή, να είναι απολύτως σαφή και απαραβίαστα τα ιατρικά κριτήρια διαχείρισης της λίστας αναμονής και της προτεραιοποίησης των ασθενών.

Και φυσικά η δραστική λύση είναι να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ με μεταφορά περιστατικών Covid στα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Οσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν παίρνουν μέτρα εκτόνωσης της κρίσης και αποσυμφόρησης των δημόσιων ΜΕΘ, γιατί τα έχουν βρει με τους κλινικάρχες, και όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις διαφάνειας και αμεροληψίας τόσο οι αναμονές για ΜΕΘ θα αυξάνονται και η δυσπιστία της κοινωνίας για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών θα ενισχύεται. Πέρα από το τι πιστεύει κανείς, η καταγγελία για VIP-ΜΕΘ ερευνάται πλέον από τις εισαγγελικές αρχές και έχουν ζητηθεί εξηγήσεις στη Βουλή.

• Ο κ. Γιαννάκος σε νεότερες δηλώσεις του υποστήριξε πως δεν μίλησε για κλίνες ΜΕΘ για VIP, αλλά για άδειες κλίνες ΜΕΘ καθημερινά στο σύστημα την ώρα που ο κόσμος πεθαίνει στους διαδρόμους. Ισχύει αυτό και, αν ναι, γιατί;

Το δράμα και η αγωνία των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι η επιτομή της εγκληματικής κυβερνητικής ανεπάρκειας. Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση «μαγειρεύει» συστηματικά τα στοιχεία της πανδημίας και των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για να εξωραΐσει την υγειονομική τραγωδία που ζει η χώρα. Προτεραιότητά της δεν είναι η Δημόσια Υγεία, αλλά η επικοινωνία, με στόχο να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από την αποτυχημένη διαχείριση και να βγάλει «πολιτική υπεραξία» από την υγειονομική κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης κομματικοποιεί την πανδημία, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Τσίπρας. Η κοινωνία πρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις δυνατότητες του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα, τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, τη στελέχωσή τους, τον τρόπο διαχείρισης των αναμονών, τα standards ασφάλειας στη φροντίδα, τους αποτρέψιμους θανάτους. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη απέναντι στο ΕΣΥ και τους λειτουργούς του.

• Σε προσωπικό επίπεδο, ως Ανδρέας Ξανθός, πώς εισπράξατε αυτή την κριτική που έφτασε στο σημείο να σας καταλογίζει ότι με τη στάση σας υποστηρίξατε την κυβέρνηση;

Θεωρώ ότι είναι τελείως αβάσιμη και άδικη. Από την αρχή της πανδημίας μέλημα του Τομέα Υγείας ήταν η τεκμηριωμένη και συστηματική κριτική στην κυβέρνηση, η κοινωνική συστράτευση στα μείζονα θέματα (περιοριστικά μέτρα, ατομική και συλλογική προστασία, εμβολιασμοί) και η έμφαση στην ανάγκη μόνιμης στήριξης του ΕΣΥ, των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και των ανθρώπων τους. Παράλληλα με την προβολή μιας εναλλακτικής και πιο αποτελεσματικής υγειονομικής στρατηγικής που δίνει βάρος στην πρόληψη της διασποράς, στην προνοσοκομειακή διαχείριση, στην επιτάχυνση των εμβολιασμών και στη ριζική αντιμετώπιση των παγκόσμιων ανισοτήτων (που ευθύνονται για τις μεταλλάξεις) μέσω της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων-φαρμάκων κατά της Covid-19. Αυτή είναι συγκροτημένη αριστερή και προοδευτική πολιτική για την πανδημία που δείχνει τη διαφορά αντίληψης και προτεραιοτήτων.

• Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βρεθήκατε λόγω θέσης στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Εκτιμάτε ότι αυτό ενόχλησε κάποιους στο κόμμα που θα προτιμούσαν μια περισσότερο σκληρή αντιπολίτευση και σας θεωρούν πολύ soft για κάτι τέτοιο;

Το θέμα δεν είναι η «σκληρή» ή «ήπια» αντιπολίτευση, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ολοι συμφωνούμε ότι είναι δυστύχημα για την κοινωνία και τη χώρα που αυτή την πολυεπίπεδη κρίση τη διαχειρίζεται μια νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση που δεν πιστεύει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το συλλογικό μας καθήκον είναι να πείσουμε ότι υπάρχει αξιόπιστη πολιτική λύση σε προοδευτική κατεύθυνση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επόμενη μέρα μιας αχρείαστης κόντρας
Μια ανεξήγητη κόντρα που ξεκίνησε από μια δήλωση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, προκάλεσε αχρείαστους τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση τις τελευταίες μέρες.
Η επόμενη μέρα μιας αχρείαστης κόντρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
Ξεκάθαρος ως προς το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας εμφανίζεται με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός.
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
Εχοντας επιστρέψει από την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα το Λβιβ, όπου βρέθηκε ως επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει για τη...
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολλαπλή κρίση διαρκείας»
Στην εκτίμηση ότι οι κυβερνητικές επιλογές στο ζήτημα της ακρίβειας απειλούν την κοινωνία με πτώχευση και τη βιομηχανία με διάλυση προβαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολλαπλή κρίση διαρκείας»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής
Συνεχίζεται η υγειονομική τραγωδία, αφού δεν υπάρχουν μόνο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά και νοσηλευόμενοι εκτός κλινών Covid.
Αν. Ξανθός:Κοροϊδία με τις 300 ιδιωτικές κλίνες, όπου υπάρχουν κριτήρια εισαγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας