• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.6°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.6°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 33.0°C / 35.9°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.9°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 26.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.0°C
  0 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.9°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 29.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  1 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  3 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 31.9°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.4°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  3 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  45%

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Γερουλάνος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Προτεραιότητα η επανασύνδεση με τα λαϊκά στρώματα»

 • A-
 • A+
Οι πολιτικές συνεργασίες είναι απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών, αλλά οφείλουν να γίνονται στη βάση πολιτικών συγκλίσεων.

Την επανασύνδεση με τη μεσαία τάξη και τους προοδευτικούς πολίτες θέτει ως πρώτο μέλημα ο Παύλος Γερουλάνος, ώστε -όπως εξηγεί- έχοντας σαφές σχέδιο, «να ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση και στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε την εξουσία με σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης». Αναφέρεται επίσης στο θέμα των συνεργασιών και στο ζήτημα της επιστροφής στην ιστορική ονομασία του κόμματος.

• Ποιοι είναι οι τρεις βασικοί λόγοι που βάλατε υποψηφιότητα και γιατί λάβατε την απόφασή σας μετά την απόσυρση της Φώφης Γεννηματά;

Διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στο κοινωνικό και οικονομικό της σύστημα και η εκλογική διαδικασία μάς δίνει την ευκαιρία να την προωθήσουμε ώστε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.

Σήμερα η κυβέρνηση οδηγεί τον πλούτο στα χέρια αυτών που έχουν τα συμφέροντά τους ασφαλισμένα στο εξωτερικό και έτσι η χώρα πάει σε νέα πτώχευση, που θα την πληρώσουν μόνο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Εμείς, αντίθετα, λέμε ότι χρειάζεται μια ριζοσπαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση για τη δίκαιη κατανομή του πλούτου. Μόνο με μια διοικητική αναδιάρθρωση που θα περάσει εξουσίες στις τοπικές κοινωνίες, στους ΟΤΑ, στα επιμελητήρια, στους συνεταιρισμούς, στα εργατικά κέντρα, στα πανεπιστήμια μπορούμε να επενδύσουμε στις απίστευτες, αναξιοποίητες πηγές πλούτου που έχει η χώρα.

Χωρίς πολιτική διαδικασία, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ θα είναι πουκάμισο αδειανό

Από τη συνεργασία αυτών των φορέων θα δημιουργηθούν ευκαιρίες από κάτω προς τα πάνω και θα διευρύνουμε την παραγωγική βάση. Η πρότασή μου αυτή είναι αποτέλεσμα δουλειάς ετών, σε συνεργασία με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών και με φορείς της κοινωνίας. Και πιστεύω ότι μπορεί να εμπνεύσει την πεποίθηση στα 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας που σήμερα δεν ψηφίζουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην κορυφή της εξουσίας. Αυτούς τους πολίτες καλώ να διεκδικήσουμε την εξουσία, όχι για να την οικειοποιηθούμε, αλλά για να την περάσουμε στους φορείς που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα τοπικά.

• Αν εκλεγείτε στην αρχηγία, ποια είναι τα πρώτα πράγματα στα οποία θα δώσετε έμφαση και ποιον εκλογικό στόχο θα βάλετε για το κόμμα σας;

Προτεραιότητά μου είναι η επανασύνδεση του κόμματος με τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα -που πάντα οδηγούσαν τη χώρα μας μπροστά, αλλά τα τελευταία χρόνια βάλλονται ανελέητα από το πολιτικό σύστημα-, με τους ανθρώπους της εργασίας, τους αγρότες, τους νέους δημιουργούς, τους μικροεπιχειρηματίες. Τους πολίτες που τους κυνηγάνε τα «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται δέσμιοι, τις γενιές που ψάχνουν πώς θα γλιτώσουν στο εξωτερικό. Αφού επανασυνδεθούμε με τα προοδευτικά στρώματα έχοντας σαφές σχέδιο, θα ασκήσουμε ουσιαστική αντιπολίτευση και στη συνέχεια θα διεκδικήσουμε την εξουσία με σοβαρή πρόταση διακυβέρνησης.

• Πάντως, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια ανοδική τάση για το Κίνημα Αλλαγής… Πώς την ερμηνεύετε και τι πρέπει να γίνει για να συνεχιστεί αυτή η πορεία;

Πολλά συνετέλεσαν. Η τραγική απώλεια της προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά, και η συναισθηματική φόρτιση, οι νέες υποψηφιότητες, η δυναμική που πάντα δημιουργεί η πορεία προς την κάλπη, το πολιτικό εκτόπισμα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ, που ξεπερνάει κατά πολύ την αποτύπωσή μας σε εκλογικά ποσοστά.

Το πολιτικό μας εκτόπισμα ξεπερνάει κατά πολύ την αποτύπωσή μας σε εκλογικά ποσοστά

Αλλά και κάτι ακόμη: είμαστε σε μια εποχή που πολλοί πολίτες δεν εκπροσωπούνται από δύο κόμματα συντηρητικά, όπως είναι η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, και δημιουργείται χώρος για προοδευτικές φωνές. Αυτό όμως, για να γίνει ρεύμα, θέλει δουλειά, συνέπεια και κυρίως σχέδιο για το μέλλον. Εγώ αυτό το σχέδιο εκφράζω με την υποψηφιότητά μου, σε αυτό έχω δεσμευτεί πολιτικά και με αυτή την πρόταση διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου.

• Πού βασίζεται το πολιτικό σας σχέδιο με τίτλο «Αναγέννηση»; Μπορείτε να μας δώσετε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα;

Το σχέδιό μας βασίζεται στην αρχή ότι για να αποκτήσει αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα, πρέπει πρώτα εκείνο να δείξει εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Μια μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας, μια ανατροπή του πολιτικού συστήματος όπως το ξέρουμε. Ας πάρουμε είναι παράδειγμα. Η Ηπειρος είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Θα μπορούσε να είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες εάν αξιοποιούσε τον πλούτο της. Οι φορείς της σήμερα συνωστίζονται έξω από τα υπουργικά γραφεία περιμένοντας: ο δήμος μια ασφαλτόστρωση, το πανεπιστήμιο ένα ερευνητικό πρόγραμμα, τα επιμελητήρια τη δυνατότητα να εκδοθεί μια άδεια. Κατακερματίζονται οι προσπάθειές τους γιατί το κεντρικό κράτος κρατάει όλα τα εργαλεία στα χέρια του. Η δική μας πρόταση λέει ότι θα έπρεπε να συνεργάζονται σε ένα τοπικό πρόγραμμα ανάπτυξης, όμως αυτό συνεπάγεται ότι θα πρέπει οι υπουργοί να χάσουν προνόμια. Γι’ αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια νέα φουρνιά πολιτικών, που θα διεκδικήσουν την εξουσία για να την κατανείμουν και όχι για να την κρατάνε στο γραφείο τους.

• Είστε από τα στελέχη εκείνα που είχαν υπερασπιστεί με σθένος τη διατήρηση της ιστορικής ονομασίας και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι είναι επιβεβλημένη η επιστροφή σε αυτά;

Οπως έλεγα τότε, από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μόνο το ΠΑΣΟΚ πίστεψε ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στις δικές της δυνάμεις. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη στην οποία δεν γυρνάς την πλάτη σου. Ο δεύτερος λόγος ήταν πως η αλλαγή ονόματος μπορεί να έρθει μόνο ως επιστέγασμα μιας βαθιά πολιτικής διαδικασίας.

Ενός προσυνεδριακού διαλόγου που θα μεταφράσει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ σε σημερινές προτάσεις, ενός νέου καταστατικού που θα καθιστά το κόμμα σύγχρονο και ανοιχτό στην κοινωνία και μια εξόρμηση που θα ενεργοποιήσει εκείνο τον κόσμο που σήμερα παραμένει αδρανοποιημένος. Αν μετά από τέτοια διαδικασία χρειάζεται αλλαγή ονόματος, τότε προχωράς. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Χωρίς πολιτική διαδικασία, η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ θα είναι πουκάμισο αδειανό.

• Και σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό στη χώρα, θα συζητούσατε ένα ενδεχόμενο προγραμματικού διαλόγου με όμορες πολιτικές δυνάμεις, κατά το πρότυπο της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας;

Επί της αρχής, πιστεύω ότι οι πολιτικές συνεργασίες είναι απαίτηση των σύγχρονων κοινωνιών. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα και τα κόμματα πρέπει να παρακολουθούν όλες τις τάσεις. Αλλά οι συνεργασίες οφείλουν να γίνονται στη βάση πολιτικών συγκλίσεων.

Οπως ανέφερα, η υποψηφιότητά μου θέτει την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως απόλυτη προϋπόθεση για τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια πολιτική δύναμη η οποία να δείχνει τέτοια διάθεση. Γι’ αυτό είπα από την αρχή ότι την πρότασή μας πρέπει να την κάνουμε πρόταση εξουσίας για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά»
Ο Παύλος Χρηστίδης μιλά σήμερα στην «Εφ.Συν.» και υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής «είναι η ελπίδα για να αλλάξουμε ξανά τις ζωές μας». Δηλώνει ότι η ανανέωση είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, ενώ...
«Πρέπει να γίνουμε Κίνημα ξανά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»
Τα βασικά σημεία της πρότασής του για μια προοδευτική Ελλάδα «όπου δεν θα περισσεύει κανείς» παρουσιάζει στην «Εφ.Συν». ο Παύλος Γερουλάνος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα όραμα για το οποίο αξίζει να...
«Να εκφράσουμε ξανά την ψυχή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλουμε να γίνουμε ο φορέας της νέας μεγάλης αλλαγής»
Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναζητά διέξοδο και είναι έτοιμη να στηρίξει μια νέα εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, στηριγμένη στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας.
«Θέλουμε να γίνουμε ο φορέας της νέας μεγάλης αλλαγής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δημοψήφισμα και εκλογές για τα όργανα στις 8 Μαΐου
Αντίστροφη μέτρηση έχουν σημάνει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. εν όψει των εκλογών της 8ης Μαΐου για την ανάδειξη νέων τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, αντιπροσώπων για το 3ο Συνέδριο του Κινήματος...
Δημοψήφισμα και εκλογές για τα όργανα στις 8 Μαΐου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι έξι προτεραιότητες του Ανδρουλάκη
Μια ευρεία γκάμα θεμάτων πολιτικής στρατηγικής και οργανωτικής συγκρότησης τρέχουν να υλοποιήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου διάγουν μια περίοδο έντονων αλλά δημιουργικών διεργασιών και για την ώρα σε κλίμα...
Οι έξι προτεραιότητες του Ανδρουλάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας