Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οχι στις ατομο κεντρικές συμπεριφορές»

Αυτό που για μένα είναι προβληματικό και δυσάρεστο είναι να επικαλούμαστε ψήφο κατά συνείδηση ή κομματική πειθαρχία ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του κόμματος, λέει ο Ο Γιάννης Μηλιός

EUROKINISSI

«Οχι στις ατομο κεντρικές συμπεριφορές»

  • A-
  • A+

• Πώς τίθεται το ζήτημα της πειθαρχίας σε ένα κόμμα της Αριστεράς;

Η πειθαρχία σε ένα κόμμα της Αριστεράς έχει να κάνει με συνεδριακές θέσεις και αποφάσεις, με το πρόγραμμα που εκπονήθηκε από τα μέλη του κόμματος και ψηφίστηκε στο Συνέδριο, με τις αποφάσεις επίσης των οργανώσεων μελών και της Κεντρικής Επιτροπής.

• Τι σκέφτεστε για το επιχείρημα της ψήφου «κατά συνείδηση» που επικαλούνται όσοι ακολουθούν προσωπικές πολιτικές ατζέντες;

Αυτό που για μένα είναι προβληματικό και δυσάρεστο είναι να επικαλούμαστε ψήφο κατά συνείδηση ή κομματική πειθαρχία ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του κόμματος.

• Ποια θα έπρεπε να είναι η σχέση των κομματικών οργάνων ενός κόμματος της Αριστεράς με τη στάση των εκπροσώπων του σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις;

Θέση ενότητας και αμοιβαίας στήριξης. Ζητούμενο είναι με άλλα λόγια οι κοινοβουλευτικές αποφάσεις να είναι συμβατές με τις θέσεις του κόμματος.

• Eχετε διατυπώσει στα κομματικά όργανα που συμμετείχατε τη διαφωνία σας με ορισμένες κατευθύνσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα της οικονομίας. Με την επιφύλαξη της τελικής διατύπωσης των όρων της διαφαινόμενης συμφωνίας, πώς θα περιμένατε να αντιδράσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν αποστάσεις από τη συμφωνία; Γενικά στον δημόσιο διάλογο, ειδικότερα στα κομματικά όργανα και τελικά στη Βουλή.

Διατύπωσα τις διαφωνίες μου στα κομματικά όργανα αρκετό καιρό πριν από τις εκλογές. Αλλά και στον δημόσιο διάλογο άσκησα κριτική προς κάποιες πρωτοβουλίες ή θέσεις της κυβέρνησης, γιατί όφειλα να υπερασπιστώ το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής, του οποίου ήμουν μέχρι πρόσφατα υπεύθυνος, και όλους τους συντρόφους μου που δουλέψαμε ασταμάτητα για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από κει και πέρα επέλεξα να απέχω από τα ΜΜΕ, όσο καιρό διαρκεί η διαπραγμάτευση. Αυτό σε συνέπεια με την επιλογή μου να μη συμμετέχω στην κυβέρνηση, εφόσον διαφωνούσα. Oλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τη διαφαινόμενη συμφωνία, καθώς τα μέτρα που ουσιαστικά επιβάλλουν οι δανειστές ακυρώνουν κρίσιμες πλευρές του προγράμματός μας και κατ’ επέκταση τη λαϊκή προσδοκία, αλλά και την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, για την ανατροπή της λιτότητας.

Οι δανειστές με την ανελαστική νεοφιλελεύθερη αντίληψή τους εξυπηρετούν την ελληνική ολιγαρχία, δηλαδή τη μειοψηφία του εγχώριου κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, και παγιώνουν τις «κατακτήσεις» τους από τα προηγούμενα μνημονιακά προγράμματα. Αυτή η αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους, τα κατώτερα λαϊκά στρώματα, αλλά και για την ίδια την ιδέα της κυβέρνησης της Αριστεράς, πρέπει να δούμε πώς θα αποτραπεί.

Η σημαντικότερη ίσως από τις βασικές αρχές μας είναι να λέμε την αλήθεια στους συμπολίτες μας. Βεβαίως δεν μπορεί να παραβλέπουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία, της 20ής Φεβρουαρίου, άνοιξε έναν ολισθηρό δρόμο, δηλαδή είχε συνέπειες που τώρα πληρώνουμε. Από την προσωπική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει την τεράστια σημασία που έχει ο διάλογος με τους συμπολίτες μας, σε όλη την Ελλάδα.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν με εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και μάλιστα έχει υποστεί την κριτική των άλλων κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης για το γεγονός της πολυφωνίας. Ομως αυτήν τη φορά παρουσιάζεται το φαινόμενο ατομικών στάσεων, οι οποίες δεν εντάσσονται σε κάποια σαφή ιδεολογική τοποθέτηση, αλλά μοιάζουν περισσότερο με τη διατύπωση προσωπικής ατζέντας και προσπάθεια εκμετάλλευσης της δύσκολης κατάστασης για προσωπικό όφελος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή εμφανίζεται να «διασπάται» όχι από τις πρώην συνιστώσες του, αλλά από επήλυδες πολιτευτές με έντονα ατομοκεντρική συμπεριφορά. Πώς σχολιάζετε αυτό το φαινόμενο;

Είναι αστείο να το λένε αυτό τα άλλα κόμματα. Θυμίζω ότι η κ. Μπακογιάννη υπερκέρασε τον αρχηγό του κόμματός της και επισκέφτηκε η ίδια τον πρωθυπουργό. Σε κρίσιμες στιγμές πρέπει να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις.

Να διατυπώνεις διαφωνίες είναι θεμιτό και εντάσσεται στην κουλτούρα του κόμματός μας. Να περιφέρεις την ιδιαίτερη προσωπική γνώμη σου στα ΜΜΕ, δεν ξέρω τι νόημα έχει. Αλλο τόσο όμως με ενοχλούν και όσοι, με αντίστοιχη ατομοκεντρική συμπεριφορά, περιφέρονται καταθέτοντας δηλώσεις νομιμοφροσύνης. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν ανάγκη από δηλώσεις νομιμοφροσύνης.

Αλλά το κυριότερο, ο κόσμος που μας στηρίζει δεν θα πειστεί από τους λιβανωτούς προς την κυβέρνηση, αλλά από το συλλογικό σχέδιο μετασχηματισμού της κοινωνίας που πρέπει να προωθήσουμε. Απαιτείται να επανεκκινήσουμε τη σχέση μας με τα κινήματα που διεκδικούν, με αλήθειες αλλά και παραδοχές, να παραδεχτούμε δηλαδή τα λάθη μας, να πούμε την αλήθεια, και να παλέψουμε να ανακτήσουμε τον χρόνο και ό,τι άλλο χάθηκε, στο μέτρο του δυνατού. Μαθημένοι είμαστε σε αγώνες και διεκδικήσεις.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Τερέζα Μέι θα χαϊδέψει τα αυτιά της λαϊκίστικης, ξενοφοβικής Δεξιάς»
Στα Βόρεια, όπου η ψήφος υπέρ του Brexit ήταν ισχυρή, οι άνθρωποι νιώθουν εγκαταλειμμένοι από την εποχή της Θάτσερ και παραπεταμένοι από τους Μπλερ-Κάμερον. Η ψήφος τους ήταν κραυγή διαμαρτυρίας στην κυρίαρχη...
«Η Τερέζα Μέι θα χαϊδέψει τα αυτιά της λαϊκίστικης, ξενοφοβικής Δεξιάς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Ολάντ παραδόθηκε αμαχητί στην πολιτική της λιτότητας»
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ηγετικό στέλεχος της τάσης Σοσιαλιστική Αριστερά Ζεράρ Φιλός εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί αντιμάχεται την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και...
«Ο Ολάντ παραδόθηκε αμαχητί στην πολιτική της λιτότητας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
Υπήρξαν φαινόμενα ερασιτεχνισμού, επιπολαιότητας και αλαζονείας στην άσκηση της εξουσίας», δηλώνει με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπίστης, αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.
«Πάτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ‘‘μπανανόφλουδες’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το μέλλον θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ίδιων των κοινωνιών»
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στον Β΄ Τομέα Αθηνών μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μετά κορονοϊό εποχή και προβλέπει ότι οδηγούμαστε με μεγάλη ταχύτητα σε έκρηξη των ανισοτήτων και σε...
«Το μέλλον θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ίδιων των κοινωνιών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε αλλά δεν εξουσίαζε, η Ν.Δ. εξουσιάζει αλλά δεν κυβερνά»
Η Δώρα Αυγέρη από τα τηλεοπτικά στούντιο της ΕΡΤ 3 βρέθηκε στη Βουλή μετά τις τελευταίες εκλογές και εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις καταγγελίες για τον ρόλο...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε αλλά δεν εξουσίαζε, η Ν.Δ. εξουσιάζει αλλά δεν κυβερνά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας