• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 34.7°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.6°C / 30.8°C
  4 BF
  54%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 34.8°C
  1 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.1°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 34.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 24.5°C / 30.4°C
  3 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.1°C / 32.9°C
  1 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  36%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.5°C / 32.7°C
  3 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.3°C / 36.1°C
  3 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 29.3°C
  3 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  3 BF
  38%

«Με περασμένη τη θηλιά στον λαιμό υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και μικρή δυνατότητα για συμφωνία» υπερθεματίζει ο Γάλλος οικονομολόγος

Ενα νέο «Κοινοβούλιο του ευρώ» ως διαιτητής μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών

 • A-
 • A+

Ο Ξαβιέ Τιμπό έκλεινε το μέιλ με τις απαντήσεις για τη συνέντευξη με την ευχή «Σας εύχομαι τα καλύτερα και καλή μας τύχη σε αυτή την υπόθεση [της κρίσης]», κάτι που απηχεί και τον προβληματισμό ο οποίος επικρατεί στους κύκλους των Ευρωπαίων οικονομολόγων για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και για τις συνέπειες που αυτά θα έχουν στην Ευρώπη συνολικά.

• Πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ πραγματικά από την εξαετή ύφεση χωρίς μια αναπτυξιακή ώθηση και σημαντικό κούρεμα του χρέους της. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο τερματισμός των περικοπών στις δαπάνες και των μέτρων λιτότητας αποτελεί σίγουρα μια αναγκαία κίνηση, προκειμένου να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ομως χρειάζονται περισσότερα, για να σωθεί η ελληνική οικονομία από το σημερινό αδιέξοδο. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η επανέναρξη της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων -και ειδικά των μικρότερων- και η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος στη θέση του φόβου για χρεοκοπία, για Grexit ή για το επόμενο φορολογικό πλήγμα είναι πράγματα βαθύτατα αναγκαία.

Το κούρεμα του χρέους δεν αποτελεί αφ’ εαυτού το πιο επείγον καθήκον, παρά την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα. Πρώτα, πρέπει να εκτιμήσεις ποιες είναι οι προοπτικές για την οικονομία και στη συνέχεια να αξιολογήσεις τι μπορείς να αποπληρώσεις.

Αυτό αποτελεί την ουσία των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης, αλλά αυτή η συζήτηση είναι λιγάκι θεωρητική προσώρας. Οταν επανακάμψουν οι συνθήκες για την οικονομική δραστηριότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα επενδυτικό πλάνο με τη μορφή ενός πακέτου κινήτρων. Σήμερα, όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να ρίχνεις νερό στην άμμο.

• Θεωρείτε αναγκαίο το πάγωμα των ελληνικών χρεών για όσο διάστημα χρειαστεί και ταυτόχρονα προτείνετε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;

Ναι, πιστεύω ότι η πίεση από το χρέος και την αναγκαιότητα για μια συμφωνία σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία δεν αφήνει χώρο για μια μόνιμη λύση του ελληνικού προβλήματος. Επιπλέον, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν μπορούν να δεχτούν καμία συμφωνία για το χρέος. Με περασμένη τη θηλιά στον λαιμό υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι και μικρή δυνατότητα για συμφωνία. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία ο ESM και ο EFSF θα αγοράσουν χρέος από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ είναι βάσιμη –και θα επέτρεπε την απελευθέρωση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Οι πιστωτές έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα. Η χρήση της απειλής για χρεοκοπία ή η πιθανότητα εξόδου [από το ευρώ] δημιουργούν την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Εάν όλοι συμφωνούν για την «παραμονή στο ευρώ» και πως «ό,τι είναι να αποπληρωθεί, θα αποπληρωθεί», τότε υπάρχει πιθανότητα για μια ισορροπημένη διαπραγμάτευση.

• Στο κοινό σας άρθρο με τον Τομά Πικετί και τον Μαξίμ Παροντί, με τίτλο «Να σώσουμε την Ελλάδα με δημοκρατία», προτείνετε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία θα μπορούσε να μεσολαβήσει μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Μας το εξηγείτε;

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ευρωζώνης είναι απαραίτητη για πολλά θεσμικά ζητήματα. Το επείγον ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να προσφέρει μια ευκαιρία, για να επινοήσουμε αυτόν τον νέο θεσμό. Ο ρόλος του Κοινοβουλίου θα ήταν να καταρτίσει τη νομοθεσία της ευρωζώνης για τη χρεοκοπία και να προτείνει μέσα, για να ελέγχει αυτά που θα συμφωνήσει η Ελλάδα με τους πιστωτές. Θα ήταν ένας διαιτητής στην τωρινή αντιπαράθεση και θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι και οι δύο πλευρές έχουν καλή θέληση. Εάν καταστεί αναγκαίο, και εάν θεωρηθεί ως μέρος της συμφωνίας, αυτό το νέο σώμα θα μπορούσε να έχει και το δικαίωμα του βέτο στο νομοσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, με μια ισχυρή νομιμοποίηση, το παιχνίδι θα ήταν ριζικά διαφορετικό και οι πιστωτές θα αποκτούσαν εμπιστοσύνη στη διαμόρφωση της πολιτικής στην Ελλάδα. Θα επέτρεπε, επίσης, στους Ελληνες να έχουν κάποια φωνή σ’ αυτή τη διαδικασία. Τελευταίο σημείο, θα επιτυγχανόταν η διαφάνεια και έτσι όλοι οι πολίτες της ευρωζώνης θα είχαν πρόσβαση σε περισσότερη πληροφόρηση.

Φυσικά, ένα τέτοιο σώμα προϋποθέτει ότι όλοι αποδέχονται το κύρος του, κάτι που θα συνιστούσε ένα μεγάλο βήμα στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων. Για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι εκχωρεί ένα τμήμα της κυριαρχίας της, με αντάλλαγμα μια πιο ανοιχτή συζήτηση του τι ακριβώς μπορεί να της επιβληθεί.

• Ποια είναι η αποτίμηση που κάνετε σχετικά με την πολιτική της κυρίαρχης ευρωπαϊκής ελίτ στην παρούσα κρίση;

Η πολιτική της κυρίαρχης ελίτ μοιάζει να βρίσκεται αρκετά μακριά από την πραγματικότητα της ζωής των πολιτών. Η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων είναι σημαντική σε μια οικονομία της αγοράς και σίγουρα πιο σημαντική σε μια νέα νομισματική ένωση σαν τη δική μας. Ομως το να παρέχεται [στους πολίτες] μια αξιοπρεπής ζωή και λύσεις στα οικονομικά προβλήματα είναι απολύτως κρίσιμο. Μ’ αυτή την έννοια η κυρίαρχη ελίτ δεν είναι αρκετά θαρραλέα, ώστε να ακολουθήσει ένα μονοπάτι αποδοτικό για όλους και μένει προσκολλημένη σε μια μυωπική προσέγγιση του προβλήματος. Το να διατηρεί το ΔΝΤ σε ένα εντελώς ευρωπαϊκό πρόβλημα αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα αυτής της έλλειψης θάρρους.

• Εχετε υπογραμμίσει την ανάγκη για μια νέα δέσμη κινήτρων που θα τονώσει τις επενδύσεις στην Ευρώπη, με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια σε μια πορεία μετάβασης προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Η κρίση -και δεν μιλώ για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη ως όλον- έχει προκαλέσει ήδη μια χαμένη δεκαετία. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για μια τόσο αργή ανάκαμψη που τίποτα δεν θα μπορεί να αντισταθεί. Τέλος του κοινωνικού μοντέλου, αύξηση των ανισοτήτων και πιθανώς νέα στασιμότητα. Η προετοιμασία του μέλλοντος απαιτεί αποφασιστικές δράσεις. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσσεται προς ένα νέο ψηφιακό μοντέλο, το οποίο θα υπονομεύσει τις μεσαίες τάξεις. Η κλιματική αλλαγή θα χτυπήσει τόσο δυνατά τους φτωχούς, ώστε πρέπει να φοβόμαστε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Η εκπαίδευση είναι η μόνιμη επωδός για κάθε πρόβλημα που φέρνει το μέλλον. Ωστόσο, δεν πρόκειται να δώσει λύσεις για τα πάντα.

Η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εντός του καπιταλισμού, είναι απαιτητική. Χρειάζονται επενδύσεις, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές. Ομως περισσότερο από τις επενδύσεις απαιτείται να σχεδιάσουμε το μέλλον και να προσαρμόσουμε το κοινωνικό σύστημα σ’ αυτή την αλλαγή. Εάν αποτύχουμε να το κάνουμε, θα κληροδοτήσουμε έναν πολύ σκληρό κόσμο στα παιδιά μας.

Ποιος είναι

Ο Ξαβιέ Τιμπό είναι διευθυντής στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Συγκυρίας (OFCE) του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Science Po). Στις 9 Ιουνίου δημοσιεύτηκε στη «Le Monde» άρθρο που συνέγραψε με τους Τομά Πικετί και Μαξίμ Παροντί, υπό τον τίτλο «Να σώσουμε την Ελλάδα με δημοκρατία».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μουνχάου: Μόνη λύση μια συμφωνημένη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης
Ο αρθρογράφος των «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μουνχάου υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια συμφωνημένη μονομερή χρεοκοπία εντός της ευρωζώνης και πως «η Ελλάδα μπορεί να αθετήσει το 50% του...
Μουνχάου: Μόνη λύση μια συμφωνημένη χρεοκοπία εντός ευρωζώνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»
Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Χένρικ Εντερλάιν, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα περιλαμβάνει επενδύσεις, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα...
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»
Η Βρετανή οικονομολόγος Αν Πέτιφορ, ειδική στο θέμα του δημόσιου χρέους, αναλύει το πώς οι παρασιτικές δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού τομέα υπονομεύουν την παραγωγική οικονομία και υποσκάπτουν τα...
«Δεν νομίζω ότι το ευρώ είναι ένα βιώσιμο νόμισμα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα»
Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ μιλά στην «Εφ.Συν.» για το κρίσιμο Eurogroup και τον ρόλο του ΔΝΤ. Τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, ξεκαθαρίζει ότι είναι εκτός συζήτησης το 4ο μνημόνιο αλλά χαμηλώνει τον...
«Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μια διαγραφή χρέους άμεση ή έμμεση είναι αναπόφευκτη»
Ο Αμερικανός οικονομολόγος, Μπράνκο Μιλάνοβιτς αναλύει τις επιπτώσεις των ανισοτήτων στην πολιτική και στη δημοκρατία, ενώ θεωρεί αναπόφευκτη μια μερική διαγραφή ή ακύρωση του ελληνικού χρέους. Τονίζει όμως...
«Μια διαγραφή χρέους άμεση ή έμμεση είναι αναπόφευκτη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ΔΝΤ θέλει κούρεμα του χρέους, αλλά όχι του δικού του τμήματος»
Ο Ράιντ Γκροπ περιγράφει στην «Εφ Συν» τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση, όπως έδειξε η μελέτη του Ινστιτούτου IWH, την ίδια ώρα που η γερμανική ηγεσία, έπειθε τους πολίτες...
«Το ΔΝΤ θέλει κούρεμα του χρέους, αλλά όχι του δικού του τμήματος»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας